Νομικά θέματα - Θεματολογία"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 750 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικο γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

❤️ Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/1/24 μόνο για σας με τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο!
Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόλις 0 από 3 διαθέσιμα συναιν.διαζ. . Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


9.2.14

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την έγκληση. Πότε γίνεται καταγγελία αξιόποινης πράξης με έγκληση; (Μέρος Α’)


 ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΣΗ 
και τα κατ΄έγκληση διωκόμενα εγκλήματα.
                                        
Έγκληση - Δικηγόρος Καβάλας Γιαγκουδάκης Γιώργος
                                    
                      
* Δημοσιεύτηκε  25/ 1/2014 στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας

   Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε προς ενημέρωσή σας για την έγκληση στο Ποινικό Δίκαιο. Θα αναφερθούμε ειδικότερα για το τι είναι η έγκληση, ποια εγκλήματα διώκονται κατ΄ έγκληση, την ανάκληση της έγκλησης, αλλά και πολλές άλλες σχετικά με αυτό το θέμα ενδιαφέρουσες, όσο και χρήσιμες πληροφορίες. Επίσης παραθέτουμε παρακάτω αυτούσια τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας (όπως ισχύουν σήμερα).


ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΓΚΛΗΣΗΣ
Η έγκληση είναι η καταγγελία ορισμένης αξιόποινης πράξης στα αρμόδια κρατικά όργανα της Πολιτείας από τον αμέσως παθόντα ή αμέσως ζημιωθέντα (φορέα του έννομου αγαθού που προσβάλλεται με την καταγγελλόμενη πράξη) με τη θέληση διώξεως του δράστη. Η έγκληση είναι θεσμός ουσιαστικού ποινικού και δικονομικού δικαίου. Η έγκληση αποτελεί δικονομική προϋπόθεση της κίνησης της ποινικής δίωξης, ενώ η παραίτησή από αυτήν (έγκληση) εξαλείφει το αξιόποινο της πράξης κατ΄ άρθ. 117 Π.Κ.


ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ
Κατά κανόνα ισχύει η αρχή της αυτεπάγγελτης δημόσιας δίωξης στη κίνηση της ποινικής δίωξης των εγκλημάτων που συνοδεύεται και από την αρχή της νομιμότητας που επιβάλλει υποχρεωτικά την κίνηση ποινικής δίωξης σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου και υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος ορισμένου προσώπου.

ΚΑΤ΄ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΚΑΤ΄ ΕΓΚΛΗΣΗ
Από τις διατάξεις των άρθρων 36 και 50 ΚΠΔ και του άρθρου 18 ΠΚ προκύπτει ότι η ποινική δίωξη κινείται αυτεπαγγέλτως και μόνον κατ` εξαίρεση, στις ρητώς οριζόμενες από τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους νόμους περιπτώσεις, κατ` έγκληση του παθόντος. Επί των αυτεπαγγέλτως διωκομένων εγκλημάτων, η ποινική δίωξη κινείται κατόπιν αναφοράς, μηνύσεως ή άλλης ειδήσεως περί της τελέσεως αξιόποινης πράξεως.

Στη περίπτωση των κατ΄ έγκληση διωκομένων εγκλημάτων το τιμωρητό τους εξαρτάται από την θέληση του αδικηθέντα, ο οποίος ΑΝ ΘΕΛΕΙ μπορεί να καταγγείλει, να εγκαλέσει τον δράστη του αδικήματος και έτσι να προκαλέσει την δίωξη του εγκλήματος που τελέσθηκε σε βάρος του. Απαραίτητη προϋπόθεση της κίνησης ποινικής διώξεως είναι η έγκληση του αμέσως παθόντα ή αμέσως ζημιωθέντα. Χωρίς έγκληση στη περίπτωση αυτή δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη.

Κατ΄ άρθ. άρθρο 36 ΚΠΔ "Οταν δεν απαιτείται έγκληση ή αίτηση, η ποινική δίωξη κινείται αυτεπάγγελτα, ύστερα από αναφορά, μήνυση ή άλλη είδηση ότι διαπράχθηκε αξιόποινη πράξη." Η διάταξη αυτή καθιερώνει την αρχή της αυτεπαγγέλτου δίωξης του εγκλήματος. Κατ΄άρθ. άρθρο 50 ΚΠΔ "1. Κατ` εξαίρεση, στις περιπτώσεις που ορίζονται ρητά στον ποινικό κώδικα ή σε άλλους νόμους η ποινική δίωξη γίνεται μόνο με έγκληση του παθόντος.

2. Αφού υποβληθεί η έγκληση, η ποινική δίωξη προχωρεί όπως και στα εγκλήματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως. Αν η δίωξη ασκήθηκε χωρίς έγκληση, η σχετική με την έγκληση δήλωση μπορεί να γίνει από τον παθόντα και στο ακροατήριο πριν από την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας."


ΠΟΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΚΑΤ΄ ΕΓΚΛΗΣΗ
Ισχύει ο κανόνας ότι τα εγκλήματα διώκονται αυτεπάγγελτα. Ένα έγκλημα διώκεται κατ΄ έγκληση αν ο νόμος το ορίζει ΡΗΤΑ. Κατ΄έγκληση διωκόμενα εγκλήματα είναι π.χ. η εξύβριση, η δυσφήμηση, η συκοφαντική δυσφήμηση, η απειλή, η αυτοδικία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας( 381 Π.Κ.), υφαιρέσεις, σωματική βλάβη από αμέλεια κ.λ.π.

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΜΕ ΕΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΘΟΝΤΟΣ - ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (100) ευρώ.

Σύμφωνα με το ‘αρθρο 46 ΚΠΔ σχετικά με τη άσκηση ποινικής δίωξης των κατ΄εγκληση διωκομένων εγκλημάτων ορίζονται τα ακόλουθα:

“1. Αν ο παθών θέλει να ζητήσει τη δίωξη της αξιόποινης πράξης, υποβάλλει την έγκληση σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 42 παράγραφοι 2 και 3.

2. Ο εγκαλών κατά την υποβολή της έγκλησης, για τα απολύτως κατ` έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής καταθέτει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού εκατό (100) ευρώ. Το ύψος του ποσού αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αν δεν κατατεθεί το παράβολο η έγκληση απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Εξαιρούνται από την κατάθεση παραβόλου οι δικαιούχοι νομικής βοήθειας, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 3226/2004. Δεν απαιτείται κατάθεση παραβόλου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας. Για αξιόποινες πράξεις που τελούνται σε βάρος δημοσίων οργάνων και υπαλλήλων κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτούς καθηκόντων, ο παθών υποβάλλει την έγκληση ατελώς και χωρίς την κατάθεση παραβόλου.

3. Κατά της διάταξης του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, με την οποία η έγκληση απορρίπτεται ως απαράδεκτη λόγω μη κατάθεσης παραβόλου, δεν επιτρέπεται άσκηση προσφυγής κατά το άρθρο 48.

4. Ο εγκαλών μαζί με την έγκληση οφείλει να υποβάλει και τα διαθέσιμα σε αυτόν αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν και αποδεικνύουν αυτήν. Οι καταθέσεις μαρτύρων υποβάλλονται με τον τύπο της ένορκης βεβαίωσης που έχει δοθεί ενώπιον ειρηνοδίκη ή συμβολαιογράφου, χωρίς κλήση του καθ` ού στρέφεται η έγκληση." `Εναρξη ισχύος ως άνω από 2 Απριλίου 2012.

Δεν απαιτείται παράβολο μήνυσης για τα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα από 2-4-2012 .

Απολύτως κατ΄ έγκληση εγκλήματα είναι εκείνα για τη δίωξη των οποίων απαιτείται πάντοτε έγκληση (πχ 370 Π.Κ).
Τα εγκλήματα των άρθρων 193,315,377,και 456 του Π.Κ. είναι σχετικώς κατ’ έγκληση διωκόμενα. Για τη ποινική δίωξή τους είναι απαραίτητο να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, διαφορετικά τα εγκλήματα αυτά διώκονται αυτεπάγγελτα.

Κατά την παρ. 2 και 3 του άρθρου 42 ΚΠΔ που ισχύει για υποβολή μήνυσης, αλλά και έγκλησης σύμφωνα με παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου 46 ΚΠΔ ορίζεται ότι:

"2. Η μήνυση γίνεται απευθείας στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, αλλά και στους άλλους ανακριτικούς υπαλλήλους, είτε από τον ίδιο το μηνυτή είτε από ειδικό πληρεξούσιο. "Το έγγραφο της πληρεξουσιότητας μπορεί να δοθεί και με απλή έγγραφη δήλωση. Η γνησιότητα της υπογραφής του εντολέα πρέπει να βεβαιώνεται από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή ή δικηγόρο. Το έγγραφο της πληρεξουσιότητας προσαρτάται στην έκθεση για την κατάθεση της μήνυσης. Μπορεί επίσης η μήνυση να γίνει και προφορικά οπότε συντάσσεται έκθεση, σύμφωνα με τα άρθρα 148 επ.".

3. Αν η μήνυση έγινε σε ανακριτικό υπάλληλο, αυτός τη στέλνει χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο για την ποινική δίωξη εισαγγελέα ή στο δημόσιο κατήγορο."

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΓΚΛΗΣΗΣ
Αμέσως παθών είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο (φορέας έννομου αγαθού) εναντίον του οποίου στρέφεται η αξιόποινη πράξη. Το ποιός δικαιούται να υποβάλλει έγκληση προβλέπεται ρητά στο άρθρο 118 ΠΚ
" 1. Το δικαίωμα της έγκλησης ανήκει στον άμεσα παθόντα από την αξιόποινη πράξη, αν ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά με ειδική διάταξη.

2. Αν ο παθών δεν έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του ή τελεί υπό δικαστική απαγόρευση, το δικαίωμα της έγκλησης έχει ο νόμιμος αντιπρόσωπός του.

"Αν ο παθών έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του, το δικαίωμα της έγκλησης έχουν και ο παθών και ο νόμιμος αντιπρόσωπος του, και μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του το δικαίωμα αυτό το έχει μόνο ο παθών."

3. Αν δύο ή περισσότεροι έχουν δικαίωμα της έγκλησης, το δικαίωμα αυτό είναι αυτοτελές για τον καθένα.
4. Μετά το θάνατο του παθόντος, το δικαίωμα της έγκλησης μεταβιβάζεται στο σύζυγο που ζει και στα τέκνα του, και αν δεν έχει σύζυγο και τέκνα, στους γονείς του.
5. Για τις αξιόποινες πράξεις που έγιναν εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας ή εκείνου που ασκεί την προεδρική εξουσία, αν οι πράξεις διώκονται με έγκληση, η δίωξη γίνεται με αίτηση του Υπουργού της Δικαιοσύνης."

Σε περίπτωση πολλών δικαιούμενων έγκλησης, λόγω της αυτοτέλειας του δικαιώματος έγκλησης τους, μπορεί ο καθένας από τους εγκαλούντες μόνος του αυτοτελώς να ανακαλέσει την δικιά του έγκληση .
Κατά τη παρ. 1 το άρθ. 118 Π.Κ., εκτός από τον αμέσως παθόντα σε ορισμένες πριπτώσεις που ορίζει ο νόμος, έχουν και άλλα πρόσωπα δικαίωμα υποβολής έγκλησης, όπως στη περίπτωση άρθ. 368 παρ. 3 Π.Κ. (προσβολές τιμής) όπου δικαίωμα έχει ο αρμόδιος υπουργός και η προισταμένη αρχή του παθόντα δημόσιου υπαλλήλου, αν η πράξη έγινε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της.

Η ταχυδρομικώς υποβληθείσα έγκληση δεν αποτελεί νομότυπο τρόπο υποβολής εγκλήσεως, ισοδυναμεί με μία απλή καταγγελία - αναφορά που γίνεται προς τον Εισαγγελέα και, συνεπώς, ως νόμω αστήρικτη, θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο. Κατά την κρατούσα στη νομολογία άποψη, η αποστολή έγγραφης έγκλησης τηλεγραφικά ή με fax ή με απλή ή συστημένη επιστολή δεν αποτελεί νομότυπο τρόπο υποβολής της έγκλησης.


ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΚΛΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Με τη παρακάτω διάταξη ισχύει η " αρχή του αδιαιρέτου της έγκλησης" όσον αφορά την ποινική δίωξη σε περίπτωση πολλών ενεχομένων προσώπων στη διάπραξη ενός εγκλήματος.
Κατα το άρθρο 119 ΠΚ " Η ποινική δίωξη ασκείται εναντίον όλων των συμμετόχων του εγκλήματος, και αν ακόμη η έγκληση που υποβλήθηκε στρέφεται εναντίον ενός από αυτούς." Τούτο συμβαίνει διότι η ποινική δίωξη ασκείται κατά της εγκαλούμενης πράξης (in rem) και όχι προσωπικά (in personam). Αν δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία των συμμετόχων ή υπάρχουν υποψίες για ύπαρξη συμμετόχων στη διάπραξη του εγκλήματος θα πρέπει η έγκληση να στρέφεται και " κατά παντός υπευθύνου".

Η αρχή αυτή δεν έχει εφαρμογή σε περίπτωση που εναντίον του αυτού προσώπου τελούνται πολλές πράξεις του ίδιου δράστη και επίσης στη περίπτωση κατ΄εξακολούθηση εγκλήματος, όπου είναι δυνατός ο περιορισμός της έγκλησης σε ένα αδίκημα ή μία μερικότερη πράξη του κατ΄εξακολούθηση εγκλήματος αντίστοιχα.
Η "αρχή του αδιαιρέτου" ισχύει επίσης στην ανάκληση της έγκλησης και στη παραίτηση από την έγκληση.


Ραντεβού με τη συνέχεια του θέματος την Δευτέρα. Στο β΄μέρος θα μιλήσουμε ακόμη για τη προθεσμία υποβολής της έγκλησης και τη συνέπεια της μη υποβολής της. Την παραίτηση από την έγκληση και τη συνέπεια αυτής. Για το πότε απορρίπτεται η έγκληση. Για το δικαίωμα προσφυγής του εγκαλούντος. Την ανάκληση της έγκλησης το τρόπο ανάκλησης και τη συνέπεια αυτής. Τα έξοδα της ανάκλησης. Το τι ισχύει σε περίπτωση των κατ΄ έγκληση διωκομένων πταισμάτων. Τι ισχύει σε περίπτωση αυτόφωρων κατ΄ έγκληση διωκομένων εγκλημάτων. Σε τι διαφέρει η μήνυση από την έγκληση και τέλος το αν χρειάζεται δικηγόρος για τη σύνταξη έγκλησης.
Καλό Σαββατοκύριακο.


Συντομογραφίες: Π.Κ. = Ποινικός Κώδικας Κ.Π. Δ. = Κώδικας Ποινικής Δικονομίας
(17/9/2014)
Παραθέτουμε το άρθρο του νόμου που επέφερε τις τροποποιήσεις για την έγκληση ως ακολούθως

 Άρθρο 28 Ν 4055/2012: ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ: 
Τροποπ/σεις ΑΚ, ΚΠΟΛΔ, ΠΚ. ΚΠΔ. ΚΔΙΟΙΚΔ,ΣΤΕ,ΕΣ κ.α

 "Ρυθμίσεις για την έγκληση

 1. Το άρθρο 46 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
 «1. Αν ο παθών θέλει να ζητήσει τη δίωξη της αξιόποινης πράξης, υποβάλλει την έγκληση σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 42 παράγραφοι 2 και 3.

 2. Ο εγκαλών κατά την υποβολή της έγκλησης, για τα απολύτως κατ` έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής καταθέτει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού εκατό (100) ευρώ. Το ύψος του ποσού αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αν δεν κατατεθεί το παράβολο η έγκληση απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Εξαιρούνται από την κατάθεση παραβόλου οι δικαιούχοι νομικής βοήθειας, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 3226/2004. Δεν απαιτείται κατάθεση παραβόλου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας. Για αξιόποινες πράξεις που τελούνται σε βάρος δημοσίων οργάνων και υπαλλήλων κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτούς καθηκόντων, ο παθών υποβάλλει την έγκληση ατελώς και χωρίς την κατάθεση παραβόλου.

 3. Κατά της διάταξης του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, με την οποία η έγκληση απορρίπτεται ως απαράδεκτη λόγω μη κατάθεσης παραβόλου, δεν επιτρέπεται άσκηση προσφυγής κατά το άρθρο 48.

 4. Ο εγκαλών μαζί με την έγκληση οφείλει να υποβάλει και τα διαθέσιμα σε αυτόν αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν και αποδεικνύουν αυτήν. Οι καταθέσεις μαρτύρων υποβάλλονται με τον τύπο της ένορκης βεβαίωσης που έχει δοθεί ενώπιον ειρηνοδίκη ή συμβολαιογράφου, χωρίς κλήση του καθ` ού στρέφεται η έγκληση.»

 2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

 «1. Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών εξετάζει την έγκληση που έλαβε και αν κρίνει ότι αυτή δεν στηρίζεται στο νόμο ή είναι προφανώς αβάσιμη στην ουσία της ή ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης την απορρίπτει με διάταξη, η οποία περιλαμβάνει συνοπτική αιτιολογία. Ο εγκαλών έχει δικαίωμα να λάβει γνώση και αντίγραφο της διάταξης.»

 3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 47 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

 «1. Όσα αναφέρονται στα άρθρα 43 παράγραφοι 1 και 5, 44 και 45 εφαρμόζονται και ως προς την έγκληση.»

 4. Το άρθρο 48 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

 «3. Ο εγκαλών μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την έκδοση της διάταξης κατά τις παραγράφους 1 και 2 του προηγούμενου άρθρου, μπορεί να προσφύγει κατά αυτής στον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών. Η προθεσμία δεν παρεκτείνεται για κανένα λόγο. Για την προσφυγή συντάσσεται έκθεση από τον γραμματέα της εισαγγελίας που εξέδωσε την προσβαλλόμενη διάταξη.

 2. Ο προσφεύγων υποχρεούται να καταθέσει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού τριακοσίων (300) ευρώ, το οποίο επισυνάπτεται στην έκθεση που συντάσσει ο πιο πάνω γραμματέας. Το ύψος του ποσού αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αν δεν κατατεθεί το παράβολο η προσφυγή απορρίπτεται ως απαράδεκτη από τον εισαγγελέα εφετών.

 3. Αν ο εισαγγελέας εφετών δεχθεί την προσφυγή παραγγέλλει είτε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αν πρόκειται για κακούργημα για το οποίο δεν έχει ήδη διενεργηθεί είτε την άσκηση ποινικής δίωξης στις λοιπές περιπτώσεις και διατάσσει την επιστροφή του παραβόλου στον καταθέσαντα αυτό.»


=> Συνεχίστε με το Β' Μέρος για την έγκληση

* Μπορείς ακόμη να διαβάσεις και το σχετικό άρθρο μου για τη διαφορά στα αυτεπάγγελτα και κατ΄εγκληση διωκόμενα εγκλήματα.Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120, giagkoud@yahoo.com 


Γιώργος Π. Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Ιντερνετ
giagkoud@yahoo.com
                                                                                                                                                                     


* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσειςΠληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ