Νομικά θέματα - Θεματολογία



"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 750 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικο γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

❤️ Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/3/24 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόλις 2 συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


4.4.14

Το έγκλημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας στο Ποινικό Κώδικα (Μέρος Β')

    * Δημοσιεύτηκε  17/3/2014  στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας

  Σε συνέχεια του α΄μέρους για την Φθορά ξένης ιδιοκτησίας θα μιλήσουμε σήμερα ειδικότερα για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας για τις περιπτώσεις που απαιτείται έγκληση για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του δράστη και τις περιπτώσεις απαλλαγής του δράστη, λόγω ικανοποίησης του παθόντος.

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΘΟΡΑΣ ΞΕΝΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Προβλέπονται αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση που τελεστεί διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας που προβλέπεται στο άρθρο 382 Π.Κ.:

“1. Με Φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται η φθορά ξένης ιδιοκτησίας της πρώτης παραγράφου του άρθρου 381, αν έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα.
2. Με την ποινή της προηγούμενης παράγραφου τιμωρείται ο δράστης, αν το αντικείμενο της πράξης που προβλέπεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 381: α) είναι πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος β) είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας γ) η φθορά έγινε με φωτιά ή με κάποιο από τα μέσα που προβλέπει το άρθρο 270. (σημείωση δική μου - αφορά φθορά με έκρηξη με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως με τη χρήση εκρηκτικών υλών)
3. Αν στην πράξη της πρώτης παραγράφου συμμετείχαν δύο ή περισσότεροι ή συντρέχει και μία από τις περιπτώσεις της δεύτερης παραγράφου, επιβάλλεται Φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
4. ‘Οποιος προκαλεί κατά τους όρους του προηγούμενου άρθρου φθορά ή βλάβη αρχαιολογικού ή καλλιτεχνικού ή ιστορικού μνημείου ή αντικειμένου τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

"5. Ο υπαίτιος των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν ενήργησε με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 383 του παρόντος."
* Η παρ.5 προστέθηκε με το άρθρο 25 παρ.5 Ν.3772/2009,ΦΕΚ Α 112/10.7.2009."



Το έγκλημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας -Καβάλα Δικηγόρος - Διαζύγια, Ποινικά, Ιντερνετ



Οι παραπάνω περιπτώσεις έκρινε ο νομοθέτης ότι έχουν μεγαλύτερη απαξία και για αυτό το λόγο τιμωρούνται οι δράστες των πράξεων αυτών με μεγαλύτερες ποινές.

'Αλλες διατάξεις Π.Κ. που προβλέπουν διακεκριμένες μορφές φθοράς ξένης ιδιοκτησίας είναι του άρθρου 157Α και του άρθρου 334 παρ.2 και έχουν ως ακολούθως:

"Βία κατά πολιτικού κόμματος- άρθρο 157Α.
1. ‘Οποιος εκτελεί πράξεις βίας κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων που λειτουργούν νόμιμα τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 167 έχει εφαρμογή και σ` αυτή την περίπτωση.
3. Αν με τις πράξεις που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους έχουν προκληθεί φθορές, αυτές χαρακτηρίζονται ως διακεκριμένες και επισύρουν κατά του υπαιτίου τις ποινές του άρθρου 382."

"Διατάραξη οικιακής ειρήνης- άρθρο 334.
1. ‘Οποιος εισέρχεται παράνομα ή παραμένει παρά τη θέληση του δικαιούχου στην κατοικία άλλου ή στο χώρο που αυτός χρησιμοποιεί για την εργασία του ή σε χώρο περικλεισμένο που αυτός κατέχει τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.
2. Οι πιο πάνω πράξεις ή οι πράξεις βίας εναντίον προσώπων ή πραγμάτων, καθώς και οι πράξεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, που γίνονται με σκοπό να παρεμποδίσουν την έκδοση και την ελεύθερη κυκλοφορία εφημερίδων ή περιοδικών, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία βιβλίων, τιμωρούνται με Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής. 3....."


ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤ΄ΕΓΚΛΗΣΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Κατά τη διάταξη του άρθρου 117 παρ. 1 του Π.Κ. "όταν ο νόμος απαιτεί έγκληση για την ποινική δίωξη κάποιας αξιόποινης πράξης το αξιόποινο εξαλείφεται αν ο δικαιούχος δεν υποβάλει την έγκληση μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έλαβε γνώση για την πράξη που τελέσθηκε και για το πρόσωπο που την τέλεσε ή για έναν από τους συμμετόχους της".
Στο παρακάτω άρθρο 383 Π.Κ. ορίζεται ότι χρειάζεται έγκληση στη περίπτωση του βασικού εγκλήματος άρθ. 381 Π.Κ. και της διακεκριμένης φθοράς πράγματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άρθ. 382 παρ. 2 στοιχ. β`. Οι λοιπές περιπτώσεις φθοράς του εν λόγω 23ου κεφαλαίου Π.Κ. διώκονται αυτεπάγγελτα.
“Γενικές διατάξεις - άρθρο 383. Π.Κ.- Στις περιπτώσεις των άρθρων 381 και 382 παρ. 2 στοιχ. β` η ποινική δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση του παθόντος."

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΘΟΝΤΟΣ - ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΑΞΙΟΠΟΙΝΟΥ ΠΡΑΞΗΣ
Το άρθρο 384 Π.Κ. όπως ισχύει σήμερα μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 6 Ν.3904/2010, ΦΕΚ Α` 218/23.12.2010, δίνει δυνατότητα υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις απαλλαγής του δράστη από το έγκλημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας σε περίπτωση ικανοποίησης του παθόντος ή απόδοσης του πράγματος χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου πριν εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές ή μέχρι την άσκηση της ποινικής δίωξης (η υπόθεση τίθεται στο αρχείο). Επίσης ο δράστης απαλλάσσεται από κάθε ποινή αν, μέχρι το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ικανοποιήσει τις αξιώσεις του παθόντος ή αποκαταστήσει το φθαρέν κατά το άρθ. 384.

"Αρθρο 384 Ικανοποίηση του παθόντος-
1. Το αξιόποινο των εγκλημάτων των άρθρων 372-374, 375-377, 381 και 382 εξαλείφεται, αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές αποδώσει χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου το πράγμα ή ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα. Η μερική μόνο απόδοση ή ικανοποίηση εξαλείφει το αξιόποινο κατά το αντίστοιχο μόνο μέρος.
2. Εάν ο υπαίτιος των πράξεων της παραγράφου 1 μέχρι την άσκηση της ποινικής δίωξης, χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου αποδώσει το πράγμα και δηλώσει ο παθών ή οι κληρονόμοι του ότι δεν έχουν άλλη αξίωση από την πράξη ή ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα, καταβάλλοντος αποδεδειγμένα ή κατά δήλωση του παθόντος ή των κληρονόμων του το κεφάλαιο και τους τόκους υπερημερίας, δεν κινείται ποινική δίωξη και η υπόθεση τίθεται στο αρχείο με αιτιολογημένη πράξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

3. Ο υπαίτιος των πλημμελημάτων, που προβλέπονται στα άρθρα 372, 373, 375- 377, 381 και 382 απαλλάσσεται από κάθε ποινή αν, μέχρι το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αποδώσει το πράγμα και δηλώσει ο παθών ή οι κληρονόμοι του ότι δεν έχουν άλλη αξίωση από την πράξη ή ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα, καταβάλλοντος αποδεδειγμένα ή κατά δήλωση του παθόντος ή των κληρονόμων του το κεφάλαιο και τους τόκους υπερημερίας.
4. Στην απόπειρα των πράξεων της παραγράφου 1 αρκεί δήλωση του παθόντος ή των κληρονόμων του ότι έχουν ικανοποιηθεί.
5. Η δήλωση του παθόντος ή των κληρονόμων του ότι ικανοποιήθηκαν εντελώς ισχύει για όλους τους συμμέτοχους, εκτός από εκείνους που δηλώνουν ότι δεν την αποδέχονται.".

Να αναφέρουμε εδώ διορθώνοντας (προηγούμενο άρθρο) ότι για την κλοπή και υπεξαίρεση ισχύει το παραπάνω άρθρο για την ικανοποίηση παθόντος, ενώ το άρθρο 379 καταργήθηκε με το άρθρο 34 περ. β` Ν.3904/2010,ΦΕΚ Α 218/23.12.2010.

Σε αυτό το σημείο τελείωσε ένα ακόμη νομικό άρθρο μας με το οποίο ολοκληρώθηκε η αναφορά μας στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, που περιλαμβάνονται στο 23 κεφάλαιο του Π.Κ. Ραντεβού όπως πάντα το Σάββατο με ένα ακόμη ενημερωτικό νομικό θέμα. Να είστε πάντα καλά.


Συντομογραφίες: Π.Κ. = Ποινικός Κώδικας 


Γιώργος Π. Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Ιντερνετ
Για περισσότερες πληροφορίες 
σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας
giagkoud@yahoo.com
                                                                                                                                                                     
                           
  
                                                                                                                                   
*Υ.Γ.:     Στείλε το σχόλιο σου, κάνε LIKE και  γράψου στη mailing list. Ευχαριστώ.   


* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσεις



Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ