Νομικά θέματα - Θεματολογία



"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 750 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικο γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

❤️ Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/3/24 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόλις 2 συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


21.7.16

Πότε μπορεί να γίνει νόμιμα αποκλήρωση κατιόντος για σοβαρό πλημμέλημα του?

Κατά το άρθρο 1840 Α.Κ. (Λόγοι αποκλήρωσης υπέρ του ανιόντος): 

"Ο διαθέτης μπορεί να αποκληρώσει τον κατιόντα αν: 
1. επιβουλεύθηκε τη ζωή του διαθέτη, του συζύγου ή άλλου κατιόντος του διαθέτη,
2. προκάλεσε με πρόθεση σωματικές κακώσεις στο διαθέτη ή στο σύζυγό του, από τον οποίο κατάγεται ο κατιών,
3. έγινε ένοχος κακουργήματος ή σοβαρού πλημμελήματος με πρόθεση, κατά του διαθέτη ή του συζύγου του, 
4. αθέτησε κακόβουλα την υποχρέωση που είχε από το νόμο να διατρέφει το διαθέτη, 
5. ζει βίο άτιμο ή ανήθικο, παρά τη θέληση του διαθέτη. Η αποκλήρωση για το λόγο αυτό είναι άκυρη, αν ο κατιών κατά το θάνατο του διαθέτη είχε οριστικά εγκαταλείψει τον άτιμο ή ανήθικο βίο."


Πότε μπορεί να γίνει νόμιμα αποκλήρωση κατιόντος για σοβαρό πλημμέλημα του? δικηγορος καβάλας
free photo by pixabay.com

Όταν από συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά υβριστικής και εξόχως ανευλαβούς και περιφρονητικής συμπεριφοράς του κατιόντος προκύπτει ότι ο τελευταίος τέλεσε σε βάρος του ανιόντος πατέρα με πρόθεση, "σοβαρά" πλημμελήματα σύμφωνα με την κρατούσες ηθικές, κοινωνικές αντίληψεις και συνθήκες (κρατούσα κοινωνική ηθική), όπως τις αξιόποινες πράξεις της εξύβρισης (361 ΠΚ) και απειλής (333 Π.Κ.), δεδομένου ότι η εξύβριση του πατέρα με  «ιδιαιτέρως» υβριστικές, χυδαίες και προσβλητικές λέξεις ήταν σκαιά και βάναυση και η απειλή σοβαρά που περιήγαγε αυτόν σε τρόμο και ανησυχία τότε οι αξιοποινες αυτές πράξεις σε βαθμό πλημμελήματος μπορούν να στοιχειοθετούν τον λόγο αποκλήρωσης της παρ. 3 άρθρου 1840 Α.Κ. και να δικαιολογούν την αποκλήρωση.

Είναι σοβαρά και βαριά τα πλημμέληματα που διέπραξε ο κατιών γιός σε βάρος του πατέρα του λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέσθηκαν τα περιστατικά που έγιναν σε βάρος του, δεδομένου ότι: 
α) ο πατέρας του τον ανέθρεψε με αγάπη και στοργή, 
β) ότι ο κατιών είναι ενήλικος ηλικίας 20 ετών και πλέον, μορφωμένος και με κοινωνική παιδεία και δεν επιτρέπεται με βάση τις κρατούσες αντιλήψεις για την ηθική και την κοινωνική ευπρέπεια, όπως συνάγονται από τις αντιλήψεις του μέσου κοινωνικού ανθρώπου, να εκφράζεται υβριστικά απέναντι στον πατέρα του και μαλιστα να τον συκοφαντει συχνά δε ενώπιον τρίτων, φίλων, συγγενών.
γ) ότι κατέβαλε ο πατέρας του οικειοθελώς την διατροφή του πριν ξεκινήσει τον δικαστικό αγώνα η μητέρα του για το θέμα της διατροφής του (όταν ήταν ανήλικος) και κατέβαλε μετέπειτα όλες τις επιδικασθείσες δυνάμει δικαστικής απόφασης δόσεις διατροφής του.

Ο όρος πλημμέλημα νοείται εδώ κατά τα οριζόμενα από τον ποινικό κώδικα (άρθρο 18 εδ. β`), χωρίς να απαιτείται και καταδίκη γι` αυτό του κατιόντα, κατά την έννοια της διάταξης αυτής παρ. 3 άρθρου 1840 Α.Κ διότι ο νόμος λέγει για τον κατιόντα  "έγινε ένοχος" και όχι να κηρύχθηκε ένοχος σοβαρού πλημμελήματος με την παραπάνω έννοια. 
Aρκεί η συμπεριφορά αυτή του κατιόντος να αναφέρεται στη διαθήκη ως λόγος αποκλήρωσης, να είναι αληθής και να έχει λάβει χώρα πριν τη σύνταξη της διαθήκης.

Συνεπώς κατα το άρθρο 1840 παρ. 3 Αστικού Κώδικα και 1839 Α.Κ. συντρέχει λόγος αποκλήρωσης υπέρ του ανιόντος πατέρα που μπορεί να γίνει με διάταξη τελευταίας βούλησης, διαθήκη με αποτέλεσμα να στερηθεί ο μεριδούχος απο τη νόμιμη μοίρα.

Ο μεριδούχος που αποκληρώθηκε, μπορεί να ασκήσει κατά του τετιμημένου αναγνωριστική αγωγή, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 70 ΚΠολΔ 1839 και 1840 ΑΚ, με την οποία ζητεί να αναγνωρισθεί ως άκυρη η αποκλήρωσή του για τον αναφερόμενο στη διαθήκη λόγο, και μετά την παρέλευση της κατά το άρθρο 1788 ΑΚ διετή προθεσμία (ΑΠ 244/2000 Ελ.Δ.41.1020), υπόχρεως δε προς απόδειξη της αληθείας του λόγου αποκλήρωσης είναι ο εναγόμενος τετιμημένος, σύμφωνα με το άρθρο 1843 § 2 ΑΚ (βλ. Εφ. ΑΘ. 6851/90 Ελ. Δ. 1647). Αναγνωριζομένης δε τελεσιδίκως της ακυρότητας αυτής ο μεριδούχος λαμβάνει αυτοδικαίως το ποσοστό της νομίμου μοίρας αυτού επί της κληρονομιάς του διαθέτη ή το ελλείπον και όχι την εξ αδιαθέτου μερίδα του, αφού σκοπός του διαθέτη με την αποκλήρωση είναι να στερήσει στο νόμιμο μεριδούχο του ποσοστού της νομίμου μοίρας του (ΑΠ 129/91`Ελ. Δ. 33. 551). (απόφαση 407/2003 ΕΦ ΠΑΤΡ).



Γιώργος Π. Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Αστικά
Για περισσότερες πληροφορίες 
σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας

http://www.giagkoudakis.dom.gr 
  
                                               
*Υ.Γ.:     Στείλε το σχόλιο σου, κάνε LIKE και  γράψου στη mailing list. Ευχαριστώ.   


λέξεις κλειδιά:  αποκλήρωση κατιόντος.,κληρονομικό δίκαιο.,.έννοια σοβαρού πλημμελήματος., άρθρο 1840 αστικού κώδικα, λόγοι αποκλήρωσης υπέρ ανιόντα, διαθήκη



* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσεις



Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ