Καλωσήλθατε στο blog μου.
Σήμερα συνεχίζουμε με το β΄μέρος μιάς σειράς βίντεο απαντώντας σε ένα καυτό ερώτημα, το πότε μια μάνα μπορεί να χάσει την επιμέλεια του παιδιού της.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας και σας ενημερώνω όπως πάντα, πάνω σε χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου. Ξεκινάμε αμέσως κατευθείαν χωρίς χρονοτριβή.
Στο α΄ μέρος μιλήσαμε για την εγκατάλειψη των παιδιών από την μητέρα τους καθώς και γενικά την παραμέληση τους.
Σήμερα στο β΄μέρος θα μιλήσουμε για άλλες εννιά κατηγορίες (από 2-10) περιπτώσεων πολλές εκ των οποίων από την νομολογία των δικαστηρίων μας, όπου κρίθηκε ακατάλληλη η μητέρα για την επιμέλεια και ότι η ανάθεσή της σε αυτήν αντιβαίνει στο αληθινό συμφέρον του παιδιού. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:
2. Μητέρα με ψυχική νόσο, προβλήματα υγείας ή ψυχολογικά προβλήματα, τοξικοεξαρτημένη από αλκοόλ ή ναρκωτικά ή φάρμακα ή ουσίες, που επηρεάζουν με την συμπεριφορά της δυσμενώς την ψυχοσωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών της και καθιστούν αυτή ακατάλληλη για την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου της.
Κρίθηκε σε μια δικαστική απόφαση σχετικά με την ασθένεια της καταθλιπτικής συνδρομής από την οποία φέρεται να πάσχει η αναιρεσίβλητη δεν αποδεικνύεται ότι δυσχεραίνει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση εκ μέρους της της επιμέλειας της ανήλικης, αφού και κατά την 4ετή διάρκεια του γάμου δεν επέδρασε δυσμενώς στη ψυχοσωματική υγεία της ανήλικης ούτε επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις της με τον αναιρεσείοντα, ο οποίος γνώριζε την ύπαρξη της ασθένειας αυτής από την τέλεση του γάμου τους.
3. Μητέρα που ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία, κακοποίηση των παιδιών, ενδοοικογενειακή βία, που επιφέρουν βλάβη στην ψυχική ή σωματική ανάπτυξη του τέκνου. Μητέρα που μεγαλώνει τα παιδιά της σε ένα περιβάλλον αυταρχικό. Λεκτικά επεισόδια από μητέρα συνοδευόμενα με απειλές για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Μητέρα που χειραγωγεί τα παιδιά και τα εκφοβίζει μέσω απειλών (π.χ. ότι θα τα μαχαιρώσει το άτομο με το οποίο συζεί, αλλά και διά της βίας, υποβάλλοντας τα σε τιμωρίες για ασήμαντους λόγους, λαμβάνοντας ανεπίτρεπτα σωφρονιστικά μέτρα, όχι παιδαγωγικά αναγκαία που θίγουν την αξιοπρέπεια τους, κατά παράβαση του άρθρου 1518 παρ. 2 ΑΚ (π.χ. όταν τη διακόπτουν από την ενασχόληση της με την αναζήτηση ιστοσελίδων του διαδικτύου, στην περίπτωση εκείνη που αμέλησε να πλύνει τα δόντια του και η μητέρα του για το τιμωρήσει το κλείδωσε μία ολόκληρη μέρα στο δωμάτιο του).
Ειδικότερα προβαίνει συχνά πέρα από τις άνω τιμωρίες στη σωματική κακομεταχείριση της ανήλικης, χτυπώντας αυτή σε διάφορα μέρη του σώματος της με τα χέρια ή με ζώνη και τραβώντας της τα μαλλιά προκειμένου κατ` αυτή (τη μητέρα) να τη συνετίσει, με αποτέλεσμα η ανήλικη να αντιδρά καταφεύγοντας στον πατέρα της για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της και για να την προστατεύσει. Συνεστήθη στον πατέρα από αρμόδια παιδοψυχίατρο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για έκδοση εισαγγελικής εντολής με σκοπό την παιδοψυχιατρική εκτίμηση της ανήλικης.
Μητέρα που διαμένει με τρίτο πρόσωπο, με τον οποίο δεν διστάζει να συνευρίσκεται ερωτικώς ενώπιον των τέκνων της, ακόμη και να τα διώχνει από το σπίτι και να τα αφήνει να περιμένουν μόνα τους έξω από την οικίας τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνευρέσεις της με το ως άνω άτομο. Μητέρα που προβαίνει σε ερωτικές περιπτύξεις με τον σύντροφο της, παρουσία των ανήλικων τέκνων.
Να αναφέρουμε επίσης μια περίπτωση μητέρας που καταφεύγει συχνά σε τιμωρία του γιού της 9 ετών, που όπως δήλωσε ο ανήλικος στο δικαστή, η μητέρα τον φωνάζει, τον σπρώχνει, τον χτυπά στο στόμα, πετά τα πράγματα και τα βιβλία του, σχίζει τα τετράδιά του, του τράβηξε τα μαλλιά εκδηλώνοντας υπέρμετρα νευρική συμπεριφορά.
Μια άλλη περίπτωση ανάθεσης της επιμέλειας του ανηλίκου στον πατέρα, επειδή η μητέρα συμβιώνει με τον νυν ερωτικό της σύντροφο, ο οποίος και είναι τοξικομανής με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και που τραυμάτισε τον πατέρα του τέκνου ο οποίος συνελήφθη τελευταία για κλοπή.
4. Μητέρα που διάγει έκλυτο ή άσωτο βίο ή έχει πολλές ερωτικές σχέσεις με πολλούς συντρόφους και εν γένει παρόμοιες συμπεριφορές, που επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσυναισθηματική και ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.
5. Τέλεση εγκλημάτων από μητέρα σε βάρος των παιδιών με σεξουαλικό περιεχόμενο ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
6. Μη εξασφάλιση από την μητέρα ενός ομαλού, ήρεμου και ασφαλούς οικογενειακού περιβάλλοντος ανάπτυξης στα παιδιά, πράγμα που κλονίζει τον ψυχικό τους κόσμο. Περίπτωση μητέρας που έχασε την επιμέλεια γιατί δεν κατάφερε να καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης θαλπωρής και αγάπης στο σπιτικό της. Φερόταν επικριτικά και προσβλητικά στο σύζυγο και τέκνα, πράγμα που είχε ως συνέπεια να επέλθει ψυχική απομάκρυνση τόσο του συζύγου όσο και των παιδιών της από αυτήν.
Οι πρακτικής φύσης ανάγκες είναι λιγότερες και αναπληρώνονται με οικιακή βοηθό, ενώ αντίθετα η κάλυψη ψυχολογικών και συναισθηματικών αναγκών εμφανίζεται πιο επιτακτική δεδομένου ότι τα ανήλικα τέκνα της 10 και 13,5 ετών διάγουν προεφηβική και εφηβική ηλικία αντίστοιχα. Της καταλογίζουν ανάρμοστη και μειωτική της αξιοπρέπειας τους συμπεριφορά, αμφιβάλουν για τα αισθήματα της προς αυτούς και δηλώνουν ότι δεν αντέχουν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο μαζί της και πως είναι αποφασισμένα να εγκαταλείψουν την οικία τους αν τυχόν υποχρεωθούν να μείνουν μαζί της.
Αντίθετα με τον πατέρα τους οι ανήλικοι διατηρούν εξαιρετικά καλή σχέση, τον υπεραγαπούν, τον εμπιστεύονται και μπορούν να συζητούν μαζί του οτιδήποτε τους απασχολεί, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους κρίνει αρνητικά. Ο πατέρας τους εξασφαλίζει στους ανηλίκους ένα ήρεμο και χωρίς εντάσεις οικογενειακό περιβάλλον, είναι μαζί τους ενθαρρυντικός, δοτικός και γενναιόδωρος υλικά και συναισθηματικά, τους προσφέρει με ευχαρίστηση, χωρίς να το θεωρεί αυτό θυσία, αλλά επειδή τους υπεραγαπά.
Λαμβανομένης λοιπόν υπόψη της γνώμης των ανηλίκων, όπως αυτή εκφράστηκε αιτιολογημένα κατά την επικοινωνία με το Δικαστή η επιμέλειά τους ανατέθηκε στο πατέρα τους, αφού λόγω των ιδιαίτερα στενών σχέσεων μαζί τους έχει τη δυνατότητα να ασκεί αποτελεσματικότερα τη διαπαιδαγώγηση τους και να επιδρά επωφελώς στους προβληματισμούς τους.
7. Παρεμπόδιση ή αποκλεισμός από την μητέρα της επικοινωνίας του πατέρα με τα τέκνα του. Μητέρα ανηλίκων που καλλιεργεί αισθήματα αντιπάθειας των παιδιών προς τον πατέρα τους και που προσπαθεί να τα αποξενώσει από αυτόν, δημιουργώντας ακόμη και πρόβλημα στο δικαίωμα της επικοινωνίας του με αυτά. Μητέρα που τελεί το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης επικοινωνίας.
8. Κατηγορίες και συκοφαντίες της μητέρας για τον πατέρα στα παιδιά της, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έρθουν σε ρήξη με τη μητέρα τους και να μην επιθυμούν να μείνουν πλέον μαζί της.
9. Μητέρα που κωλύει απαραδέκτως την ανάπτυξη αφενός μεν της θρησκευτικής συνειδήσεως του υιού της, αφετέρου της προσωπικότητας του και την ένταξη αυτού στην κοινωνίαν. Μητρική αγάπη, ατελής και περίπλοκη. Κρίση του δικαστηρίου ότι δεν θα μπορέσει το παιδί να αναπτύξει την προσωπικότητα του στην οικογένεια της μητέρας του επειδή δεν έχει υγιή πρότυπα κατά την κρίσιμη προεφηβική του ηλικίαν.
Την 10η περίπτωση (παραλείφθηκε εκ παραδρομής στο βίντεο) θα αναφέρουμε στο γ' μέρος.
Στο επόμενο τρίτο και τελευταίο βίντεο της σειράς θα παραθέσουμε μαζί και τις άλλες 3 κατηγορίες περιπτώσεων (11 - 13).
Θα επαναλάβω εδώ και πάλι ότι αν συντρέχουν κάποια από τις περιπτώσεις αυτές σε βάρος του πατέρα τότε ο δικαστής μπορεί να μην αναθέσει στον πατέρα την επιμέλεια ή να χάσει την επιμέλεια που τυχόν ήδη έχει, όπως ακριβώς και με την μάνα. Είναι αυτονόητο ότι η συνδρομή ενός ειδικού δικηγόρου οικογενειακού δικαίου βεβαίως και θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην επίλυση των προβλημάτων επιμέλειας τέκνων με αποτελεσματικό τρόπο.
Εδώ έφθασε στο τέλος του και το β΄μέρος. Σε λίγες μέρες πάλι κοντά σας με το τρίτο και τελευταίο βίντεο της σειράς αυτής.
Σας υπενθυμίζω να κάνετε μια επίσκεψη το blog μου στη δ/νση https://kavala-lawyer.blogspot.com για να ενημερωθείτε από την μεγάλη νομική βάση που περιέχει μέχρι σήμερα πάνω από 640 νομικά άρθρα, χωρίς κανένα κόστος.
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας, την ανταπόκρισή σας και τα καλά σας λόγια. Να είστε όλοι καλά. Γειά σας.
* Παρακολουθήστε επίσης και τα παρακάτω βίντεο της σειράς:
ΜΕΡΟΣ Α΄
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2021/06/mana-kaki-askisi-epimeleias.html
ΜΕΡΟΣ Γ΄
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2021/06/mana-kaki-askisi-epimeleias3.html
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη σας και την ανταπόκρισή σας. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Να ξέρετε λατρεύω τις ερωτήσεις. Είμαι ευτυχής να συνομιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: Επιμελεια παιδιου στη μητερα, Ποτε μια μανα χανει την επιμελεια,Νομικα δικαιωματα πατερα,Επιμελεια παιδιου σε ανεργη μητερα,επιμελεια παιδιου νεος νομος,ποτε χανει την επιμελεια η μητερα ΕΛΛΑΔΑΕπιμέλεια στον πατέρα μετά από επιθυμία του παιδιού,Ποτε δινεται η επιμελεια παιδιου στον πατερα,Επιμέλεια στον πατέρα μετά από επιθυμία του παιδιού,Επιμελεια παιδιου στη μητερα,δικηγορος για επιμελεια παιδιου,επιμέλεια παιδιών μετά το διαζύγιο, επιμέλεια τέκνων στον πατέρα