Σήμερα θα απαντήσουμε σε αυτήν την πολύ καίρια ερώτηση για να είσαι ενημερωμένος και να γνωρίζεις πως να αντιδράσεις νομικά στην περίπτωση αυτή.
Γειά σας, είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, δικηγόρος Καβάλας ειδικός σε οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω, με χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ενημερωμένος, να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.
Σας υπενθυμίζω να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί. Kάντε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου και τις ενημερωτικές live μεταδόσεις μου στις οποίες μόνο οι εγεγγραμένοι θα μπορούν να συμμετέχουν στο live chat.
Πάμε αμέσως στην απάντηση του σημερινού ερωτήματος.
Λοιπόν το δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 1532 Α.Κ. (κακή άσκηση γονικής μέριμνας) μπορεί εφόσον το ζητήσει ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1. αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή
2 αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή
3. δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό το λειτούργημά τους.
Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις κακής άσκησης γονικής μέριμνας δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα, καθώς επίσης να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του τέκνου.
Αν συντρέχουν στο πρόσωπο και των δύο γονέων οι περιπτώσεις του δευτέρου εδαφίου άρθρου 1532 Α.Κ., το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή ακόμα και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτο ή και να διορίσει επίτροπο.
Στο εδ. 2 του άρθρου 1532 αναφέρονται ενδεικτικά έξι περιπτώσεις κακής άσκησης γονικής μέριμνας:
α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,
γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,
δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,
ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,
στ. η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι οριστικές αποφάσεις αφαίρεσης γονικής μέριμνας είναι ανέκκλητες κατά τη διάταξη του άρθρου 47 εδ. α` του ν. 2447/1996. Όμως, οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με το άρθρο 758 παρ. 1 ΚΠολΔ, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, μπορούν με αίτηση διαδίκου, μετά τη δημοσίευση τους, να ανακληθούν ή να μεταρρυθμιστούν από το δικαστήριο που τις εξέδωσε, αν προκύψουν νέα πραγματικά περιστατικά ή μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδόθηκαν (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας).
Επίσης σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1536 ΑΚ, αν από τότε που εκδόθηκε δικαστική απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα μεταβλήθηκαν οι συνθήκες, το δικαστήριο οφείλει, ύστερα από αίτηση ενός ή και των δύο γονέων, των πλησιέστερων συγγενών ή του Εισαγγελέα, να προσαρμόσει την απόφαση του στις νέες συνθήκες, ανακαλώντας ή μεταρρυθμίζοντας την, σύμφωνα με το συμφέρον του τέκνου και ιδίως να αποδώσει στο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας, που του έχει αφαιρεθεί. Με την ως άνω διάταξη καθιερώνεται ιδιότυπη υποχρέωση του δικαστηρίου να ανακαλέσει ή μεταρρυθμίσει τη σχετική με τη γονική μέριμνα απόφαση του. Η ρύθμιση εφαρμόζεται και στη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, καθώς αρμόδιο δικαστήριο για την ανάκληση είναι αυτό που εξέδωσε την απόφαση και κατά την ίδια διαδικασία.
Εν κατακλείδι σε περιπτώσεις αφαίρεσης γονικής μέριμνας ή επιμέλειας υπάρχει η παραπάνω αίτηση ανάκλησης ή μεταρρύθμισης της σχετικής δικαστικής απόφασης ή ακόμη και αναίρεση για να ασκηθεί σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση αφαίρεσης ως μιά ακόμη ευκαιρία να ξαναπάρει ο γονιός την χαμένη γονική μέριμνα ή επιμέλεια και να έχει πάλι κοντά του το παιδί του.
Απαραίτητη η συνδρομή έμπειρου και ειδικού δικηγόρου οικογενειακού δικαίου για νομική συμβουλή και καθοδήγηση καθώς και για να γίνουν αποτελεσματικά οι απαιτούμενες δικαστικές ενέργειες.
Ευχαριστώ για το μεγάλο ενδιαφέρον σας. Θα είμαι πάλι κοντά σας σε λίγες μέρες. Μέχρι τότε εύχομαι να σας έχει ο Θεός καλά. Γειά σας.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη σας και την ανταπόκρισή σας. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Είμαι ευτυχής να συνομιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: αφαίρεση γονικής μέριμνας, αφαίρεση επιμέλειας, εκοίσα δικαιοδοσία, ανακληση ή μεταρρύθμιση απόφασης, Εισαγγελέας, δικαστική απόφαση αφαίρεσης γονικής μεριμνας ανηλίκου, άρθρο 1532 Α.Κ., κακή άσκηση γονικής μέριμνας, ν. 2447/1996, 758 κ.πολδ, Ποτε χανεται η γονικη μεριμνα, αφαίρεση γονικής μέριμνας διαδικασία,Ποτε χανει την επιμελεια η μητερα.