Αγαπητοί φίλοι και φίλες συνεχίζουμε σήμερα με το β΄μέρος για να ολοκληρώσουμε το θέμα της εναλλασσομενης κατοικίας.
Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο βίντεο το θέμα αυτό ενδιαφέρει περισσότερο τους πατέρες που θέλουν να έχουν εξίσου και ισόχρονη επιμέλεια των παιδιών τους.
Αν λοιπόν θεωρείτε ότι σας ενδιαφέρει σοβαρά το θέμα της εναλλασσόμενης κατοικίας, τότε συνιστώ να μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος γιατί θα ακούσετε χρήσιμα πράγματα.
Για εσάς που τυχόν δεν με γνωρίζετε είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με χρήσιμα θέματα οικογενειακών υποθέσεων.
Πριν προχωρήσουμε να σας υπενθυμίσω να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου
και ένα κλικ στο καμπανάκι για να μη χάνετε κανένα από τα νέα βίντεό μου.
Θα σας αποκαλύψω τα υπόλοιπα σημαντικά σημεία υποστήριξης από το 7-9, που είναι υπέρ της εναλλασσόμενης κατοικίας και μπορείτε να επικαλεστείτε ακόμα και στο δικαστήριο. Παρακολουθήστε αποκλειστικά από το κανάλι μου το σημερινό Β μέρος. Αν δεν παρακολουθήσατε το Α' μέρος μπορείτε να το βρείτε ώστε να έχετε τη δυνατότητα να δείτε ολοκληρωμένα όσα έχω αναπτύξει πάνω σε αυτό το θέμα.
Πάμε λοιπόν ξεκινώντας ευθύς - αμέσως με το 7 σημαντικό σημείο υποστήριξης της εναλλασσόμενης κατοικίας.
7. Την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας και μετά τη διάσταση, εισηγείται και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Με το υπ. αριθ. 2079/2-10-2015 ψήφισμά του προσκαλεί τα κράτη μέλη να την εισαγάγουν στη νομοθεσία τους, αποκλείοντας την εφαρμογή της σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης του παιδιού και αδιαφορίας, που δημιουργούν κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία του τέκνου. Αυτό το ψήφισμα, στηρίχθηκε σε μετά - ανάλυση πολυάριθμων διεθνών μελετών. Αυτές οι μελέτες κατέδειξαν αφενός τα οφέλη από την εναλλασσόμενη κατοικία και αφετέρου τις αρνητικές επιπτώσεις που προέρχονται από την αποκλειστική επιμέλεια, στην οποία ο χρόνος συναναστροφής του παιδιού με το λιγότερο ευνοημένο γονέα είναι κάτω του 33%.
8. Γνώμονας για την σχετική απόφαση του δικαστηρίου είναι το βέλτιστο συμφέρον του ανήλικου τέκνου, όπως τούτο κρίνεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση χωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης. Μόνο στη περίπτωση εκείνη που ο ένας γονέας κρίνεται ακατάλληλος για την άσκηση του δικαιώματος της επιμέλειας ανατίθεται τούτο στο γονέα που μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ ο άλλος γονέας περιορίζεται στην άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας με το τέκνο.
Ο χωρισμός δεν είναι καθαυτός δείκτης της έλλειψης γονικής ικανότητας. Η υπαιτιότητα του ενός ή του άλλου γονέα για το διαζύγιο ή τη διακοπή της συμβίωσης δεν ασκεί επιρροή στην άσκηση της γονικής μέριμνας.
Η καταλληλότητα του ενός γονέα να αναλάβει την άσκηση της επιμέλειας δεν αποτελεί ταυτόχρονα και ένδειξη ακαταλληλότητας του άλλου. Οι δυο γονείς είναι κατά τεκμήριο ικανοί στο γονεϊκό ρόλο. Το ανήλικο παιδί έχει το δικαίωμα να διατηρεί μια ισορροπημένη σχέση και με τους δυο γονείς.
Ιδανική λύση είναι η διατήρηση της συμμετοχής και η ενεργητική παρουσία και των δυο γονέων στην ανατροφή του παιδιού με την εναλλασσομενη κατοικία, γιατί το παιδί δεν χρειάζεται μόνο τον καλύτερο από τους γονείς του.
9. Σε περίπτωση που ο ένας γονιός δεν συνεργάζεται για την αποτελεσματική λειτουργία της χρονικά κατανεμημένης γονικής επιμέλειας (εναλλασσόμενης κατοικίας) θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εναλλασσόμενη κατοικία δεν πρέπει να εξαρτηθεί από τη δυνατότητα συνεννόησης και διάθεση συνεργασίας των γονέων για τους εξής λόγους:
Μια τέτοια περίπτωση αφήνει τη δυνατότητα στο γονέα που είναι περισσότερο συναισθηματικά δεμένος με τα παιδιά να τα επηρεάσει σε βάρος του άλλου γονέα. Έτσι ο γονιός αυτός θα μπορούσε να επιτύχει σκοπίμως μέσω της άρνησής του να συνεργαστεί για μια τέτοια λύση, το μείζον, δηλαδή να ασκεί αυτός αποκλειστικά την επιμέλεια των τέκνων, περιθωριοποιώντας τον άλλο γονέα. Φυσικά μιά τέτοια συμπεριφορά δεν θα είναι προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Επιπλέον η συμπεριφορά αυτή συνιστά κακή άσκηση γονικής γονικής μέριμνας και χρειάζεται να αποδοκιμαστεί έμπρακτα από τον δικαστή και όχι να λειτουργήσει σε βάρος της εναλλασσόμενης κατοικίας και του συμφέροντος του ανηλίκου τέκνου.
Εν κατακλείδι μπορείτε να υποστηρίξετε την εφαρμογή της εναλλασσόμενης κατοικίας με τα παραπάνω 3 σημεία και τα άλλα 5 στο άλλο βίντεο Α' μέρους, που έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στο κανάλι μου. Πραγματικά θα επαναλάβω και πάλι ότι νιώθω την αγωνία σας να έχετε κοντά τα παιδιά σας, να μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς τους. Πρέπει όμως κατά την γνώμη μου να το ζητήσετε αυτό με τρόπο, ώστε να πείσετε τον δικαστή ότι αυτό θα είναι προς το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών σας.
Κατά τη γνώμη μου για μια ακόμη φορά θα πω ότι ένας κατάλληλος ειδικός δικηγόρος - Νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου μπορεί να σε βοηθήσει στην προσπάθειά σου αυτή και γενικά στο να έχεις καλά αποτελέσματα στη δικαστική διαμάχη των οικογενειακών διαφορών σου.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες ευχαριστώ που παρακολουθήσατε και αυτό το βίντεό. Τα λέμε και πάλι σε λίγες μέρες μέχρι τότε να είστε όλοι καλά.
* Πηγή νομολογίας: 1267/2021 ΜΠΡ ΠΕΙΡ (Ειδ διαδ)
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις:Εναλλασσόμενη κατοικία τέκνου, λυση της Εναλλασσόμενης κατοικίας, β μεροσ, καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στους γονείς, Συνεπιμέλεια, Εναλλασσόμενη κατοικία με διανυκτέρευση,Είναι προς το συμφέρον των παιδιών, εναλλασσομενη αποκλειστική επιμέλεια, κοινή επιμέλεια, ίσο χρόνο, κοινή φυσική επιμέλεια με εναλλασσόμενη κατοικία, ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ