Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα σημαντικό θέμα. Θα απαντήσουμε στο τι ισχύει με την επικοινωνία μεταξύ ενήλικου αδελφού με το ανήλικο αδελφάκι του υπό καθεστώς χωρισμένων γονιών.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω, όπως πάντα, με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.
Εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας.
Πριν από λίγες μέρες με κάλεσε στο τηλέφωνο η ενήλικη νεαρή αδερφή ενός ανήλικου παιδιού και μου είπε ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το ανήλικο αδερφάκι της το οποίο υπεραγαπά, γιατί δεν την αφήνουν οι χωρισμένοι γονείς της και μάλιστα αδικαιολόγητα.
Το καίριο ερώτημα της ήταν εάν δικαιούται να επικοινωνεί με το αδερφάκι της σύμφωνα με το νόμο, γιατί όπως μου είπε χαρακτηριστικά "είμαστε και εμείς εδώ" εννοώντας τα αδέλφια του ανηλίκου, εκτός από το γονέα που δεν διαμένει μαζί του το ανήλικο τέκνο.
Για το θέμα αυτό θα σας ενημερώσω τι ισχύει εν συντομία.
Σύμφωνα με το άρθρο 1520 Αστικού Κώδικα, που αντικαταστάθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4800/2021 δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας με το ανήλικο τέκνο έχει, εκτός από το γονέα που δεν διαμένει με αυτό και οι ανώτεροι ανιόντες του και τα αδέλφια του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Συγκεκριμένα στο εδάφιο 2 αναφέρεται επί λέξει ότι οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανωτέρους ανιόντες και τους αδερφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίσουν την επικοινωνία του τέκνου με τρίτους, που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικοσυναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία αυτή εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου.
Όταν συντρέχει περίπτωση κακής ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας, ο άλλος γονέας ή κάθε ένας από τους γονείς, αν πρόκειται για επικοινωνία με τρίτο, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο τη μεταρρύθμιση της επικοινωνίας. Εφαρμόζεται εδώ η παράγραφος 4 του άρθρου 1511 σύμφωνα με την οποία ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του πριν από κάθε απόφαση σχετική με την επικοινωνία και τα συμφέροντά του.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι γονείς δεν μπορούν χωρίς σοβαρό λόγο να εμποδίσουν την επικοινωνία του τέκνου με τους αδερφούς του και με τους απώτερους ανιόντες γιαγιά παππού και με τρίτα άτομα τα οποία έχουν αναπτύξει μαζί με το ανήλικο τέκνο κοινωνικοσυναισθηματικη σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία αυτή εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου. Άρα οι γονείς θα πρέπει να ευνοούν την επικοινωνία, εφόσον έχει θετική επίδραση στη γενικότερη ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του παιδιού. Ο κανόνας είναι ότι η επικοινωνία ανηλίκου παιδιού με τα αδέρφια του, όπως και με τον παππού ή τη γιαγιά του έχει επωφελή για την ανάπτυξη του ανήλικου αποτελέσματα.
Το δικαστήριο στην κάθε περίπτωση παρεμπόδισης επικοινωνίας θα εξετάσει κατά πόσο αυτή είναι καταχρηστική και επιζήμια για το παιδί και θα αποφασίσει ανάλογα. Η άρνηση των γονιών να επιτρέψουν την επικοινωνία παιδιών με τα αδέρφια τους ή με τους απώτερους ανιόντες θα μπορούσε κατ΄εξαίρεση να είναι δικαιολογημένη μόνο στις περιπτώσεις που οι σχέσεις τους συναισθηματικά ταραγμένες και οι συναντήσεις μεταξύ τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντάσεις που αποβαίνουν σε βάρος του παιδιού ή αν υπάρχει επέμβαση στην ανατροφή του παιδιού που παραβλέπει το προβάδισμα των γονέων και επηρεάζουν δυσμενώς το παιδί σε βάρος των γονέων κ.λ.π.
Εν κατακλείδι τα αδέλφια χωρισμένων γονέων έχουν δικαίωμα επικοινωνίας μεταξύ τους, εκτός αν κατ΄εξαίρεση συντρέχει σπουδαίος λόγος. Ο κανόνας είναι ότι θα πρέπει οι γονείς να ευνοούν την επικοινωνία του ανήλικου παιδιού τους με τα αδέλφια του, με τους απώτερους ανιόντες, με τους τρίτους οι οποίοι όπως είπαμε έχουν αναπτύξει μαζί με το παιδί κοινωνικοσυναισθηματικη σχέση οικογενειακής φύσεως και η επικοινωνία θα εξυπηρετήσει το συμφέρον του τέκνου. Η συμπεριφορά των γονέων ως προς το θέμα αυτό της επικοινωνίας των παραπάνω προσώπων ελέγχεται από το δικαστήριο, κατά πόσο συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, εάν δηλαδή αδικαιολόγητα ή καταχρηστικά εμποδίζεται η επικοινωνία του ανηλίκου με τα αδέρφια του, τους απώτερους ανιόντες και τα τρίτα πρόσωπα που αναφέραμε πιο πάνω.
Εδώ έφθασε στο τέλος του ακόμα ένα σημαντικό οικογενειακό θέμα που απασχολεί αδέλφια χωρισμένων οικογενειών.
Αγαπητές φίλες και φίλοι ευχαριστώ, που μείνατε μαζί μου και παρακολουθήσατε ακόμη ένα ενημερωτικό βίντεό μου. Τα λέμε και πάλι σε λίγες μέρες. Μέχρι τότε να σας έχει ο Θεός καλά. Γειά σας.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: επικοινωνία μεταξύ αδελφων, ν. 4800/21,Νέο οικογενειακό δίκαιο, Ο νόμος 4800/2021,δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία,επικοινωνία του τέκνου με αδελφούς του,Επικοινωνία με το παιδί αδελφου, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος, παρεμπόδιση Επικοινωνίας του Τέκνου,Η επικοινωνία του παιδιού με τρίτους, Γονικη μεριμνα και επιμελεια, επικοινωνια αδελφού, επικοινωνια αδελφής, καταχρηστική αρνηση επικοινωνίας, καταχρηστική παρεμποδιση επικοινωνίας, νομικές συμβουλές, νομικός συμβουλος, δικηγορος καβαλας, καβαλα δικηγορος οικογενειακου δικαιου, σχεσεις αδελφων.