Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Αν είστε χωρισμένος πατέρας ή χωρισμένη μητέρα και σας απασχολεί σοβαρά το θέμα της συνεπιμέλειας με το νέο νόμο 4800/21 παρακολουθήστε το σημερινό βίντεό μας. Μείνετε μέχρι το τέλος έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.
🔔 Να σας υπενθυμίσω να εγγραφείτε στο κανάλι μου και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου.
Με την εν λόγω απόφαση 236/2023 Μον.Πρωτ. Πατρών ειδικής διαδικασίας δόθηκε συνεπιμέλεια κατ΄εφαρμογή του ν. 4800/21. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν τα εξής:
👉 Ο κανόνας πλέον είναι ότι η γονική μέριμνα μετά το χωρισμό των γονέων συνεχίζει να συνασκείται από τους γονείς, όπως συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης ή του συμφώνου συμβίωσης των γονέων (1513 Α.Κ.). Δηλαδή, καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας μετά το χωρισμό των γονέων ως νόμιμο σύστημα, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του γάμου, ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι πλέον οι γονείς να καταφύγουν στο δικαστήριο προκειμένου να ρυθμίσουν την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας.
Το σύστημα αυτό είναι υποχρεωτικό, με την έννοια ότι εφαρμόζεται αυτομάτως και εκ του νόμου, ακόμη κι όταν δεν συμφωνεί ο ένας γονέας ή δεν υπάρχει δικαστική απόφαση.
✔️ Στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων (άρθ. 1514 ΑΚ) το Δικαστήριο για να αποφασίσει την απόκλιση από τον κανόνα της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας θα πρέπει να διαπιστώσει ότι οι σχέσεις των γονέων έχουν πλήρως αποδομηθεί και ότι οι γονείς δεν πρόκειται να συνεργασθούν στο μέλλον προς το συμφέρον του παιδιού τους.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αρκεί, απλώς, η διαφωνία των γονέων, για να απονείμει ο δικαστής, κατά το υποκειμενικό περί δικαίου αίσθημα ή κατά τις αντιλήψεις που επικρατούν μέχρι σήμερα στη νομολογία, την αποκλειστική επιμέλεια του τέκνου στον έναν γονέα.
Δηλαδή, δεν νοείται ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στον άλλον γονέα ή έστω κατανομή της επιμέλειας, που μόνο κατ’ επίφαση θα επέτρεπε την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του παιδιού
➤ 1. εάν δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος, που εγκυμονεί κινδύνους για το τέκνο, όπως περίπτωση κακοποιητικού, ψυχικά διαταραγμένου ή παντελώς αδιάφορου γονέα ή επικίνδυνου για τη σωματική και ψυχική υγεία του τέκνου, ή
➤ 2. εάν δεν συντρέχει πραγματική αδυναμία άσκησης της συνεπιμέλειας από τον ένα γονέα λόγω της νόμιμης μετεγκατάστασης του ανήλικου τέκνου σε άλλη πόλη ή χώρα.
Ανατροπή του κανόνα της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας, μπορεί να γίνει, είτε με συμφωνία των γονέων (άρ. 1514 παρ. 1 ΑΚ), είτε με δικαστική απόφαση σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας εξαιτίας διαφωνίας των γονέων (άρ. 1514 παρ. 2 ΑΚ).
Αν διαπιστωθεί ότι οι σχέσεις των γονέων έχουν πλήρως αποδομηθεί και ότι αυτοί δεν πρόκειται να συνεργασθούν στο μέλλον προς το συμφέρον του παιδιού τους, το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίζει
◻ 1. την κατανομή της άσκησης της επιμέλειας ή
◻ 2. την αποκλειστική ανάθεσή της στον έναν γονέα.
➜ Προϋπόθεση είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται αποτελεσματικότερα η αποφυγή συνεχών και γενικευμένων έριδων και συγκρούσεων μεταξύ των γονέων, ή κατά περίπτωση η καλύτερη φροντίδα του τέκνου προς το συμφέρον του. Η προαγωγή του συμφέροντος του παιδιού θα πρέπει να είναι το αξιολογικό κριτήριο για τη δικαστική ρύθμιση της γονικής μέριμνας.
Η κατανομή αυτή μπορεί να γίνει με λειτουργικό κριτήριο και να αφορά ορισμένες μόνο από τις εξουσίες της γονικής μέριμνας (λειτουργική κατανομή). Ένας άλλος τρόπος κατανομής της γονικής μέριμνας είναι η χρονική κατανομή της άσκησης της επιμέλειας ή εναλλασσόμενη άσκηση όλων των εκφάνσεων της γονικής μέριμνας ή της επιμέλειας ειδικότερα. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η χρονικά κατανεμημένη γονική μέριμνα ή επιμέλεια μεταξύ των δύο γονέων απαιτείται η στοιχειώδης δυνατότητα συνεννόησης, κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ τους και η λύση των διαφορών τους με καταφυγή πρωτίστως στη διαμεσολάβηση και ως έσχατο μέσο στα δικαστήρια.
Η εναλλασσόμενη κατοικία δεν προάγει το συμφέρον του τέκνου στις περιπτώσεις που το ίδιο το παιδί δεν την επιθυμεί. Σε πραγματικό - βιωματικό όμως επίπεδο και προκειμένου να διασφαλιστεί το συμφέρον του τέκνου για να εφαρμοστεί η συνεπιμέλεια, πρέπει αφενός να υπάρχουν κοντινοί τόποι διαμονής των γονέων, ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση του παιδιού και στις δύο χωριστές κατοικίες και από αυτές στο σχολείο και τις λοιπές δραστηριότητές του, αφετέρου να τηρούν οι γονείς μεταξύ τους καλές και αρμονικές σχέσεις, ή έστω να διασφαλίζεται ανεκτό επίπεδο συνεννόησης, έτσι ώστε η παράλληλη ύπαρξη δύο κέντρων ζωής του τέκνου να μην αναστατώνει και απορρυθμίζει τη ζωή του, ούτε να δημιουργεί σε αυτό ανασφάλεια και ψυχολογική επιβάρυνση.
Ανασφάλεια και ψυχολογική επιβάρυνση θα μπορούσε να βιώνει το παιδί σε κλίμα συνεχών εντάσεων και τριβών μεταξύ των γονέων του καθόσον η εναλλασσόμενη ανατροφή απαιτεί κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των γονέων στις επιλογές και στη διαχείριση του ανήλικου κατά τρόπο παραγωγικό.
⚖ Στην περίπτωση της απόφασης 236/2023 ΜΠΡ ΠΑΤΡ (ΕΙΔΙΚΗ) το Δικαστήριο κρίνοντας την υπόθεση συνεπιμέλειας μεταξύ των γονέων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος ώστε να αποκλειστεί εν προκειμένω η νομική συνεπιμέλεια των διάδικων. Ανέθεσε τη συνεπιμέλεια των ανήλικων τέκνων των στους διαδίκους – γονείς τους.
✅ Τούτο αποφάνθηκε διότι,
♦1. αφενός δεν αποδείχθηκε ότι συντρέχει κάποιος σπουδαίος λόγος που να καθιστά τον ενάγοντα- πατέρα επικίνδυνο για την σωματική και ψυχική υγεία των τέκνων του (αντίθετα αποδείχθηκε ότι είναι ένας πατέρας που είναι κοντά στα τέκνα του, προσφέροντάς τους πραγματική αγάπη και ουσιαστικό ενδιαφέρον),
♦ 2. αφετέρου οι όποιες διαφωνίες είχαν ανακύψει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των διαδίκων- γονέων δεν ήταν ικανές και δεν έπρεπε να οδηγήσουν στην πλήρη αποδόμηση των σχέσεων τους ώστε να μην είναι δυνατή η οποιαδήποτε μεταξύ τους συνεργασία για το καλό των τέκνων τους.
💡 Εν κατακλείδι η εν λόγω πρόσφατη απόφαση συνεπιμέλειας εφάρμοσε το νόμο 4800/21 με βάσει το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό για τους πατέρες και τους γονείς, που διεκδικούν δικαστικά τα νόμιμα δικαιώματά τους να υπάρχει νέα νομολογία δικαστηρίων υπέρ της συνεπιμέλειας.
Εδώ ολοκληρώθηκε ένα ακόμη χρήσιμο θέμα. Να σας ευχαριστήσω που διαθέσατε το χρόνο σας για να παρακολουθήσετε το σημερινό βίντεό μας. Σύντομα θα είμαστε κοντά σας με ένα νέο ενδιαφέρον βίντεο. Να είστε όλοι καλά. Γειά σας.
-------- . --------
🙏 Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - ☎ Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: συνεπιμελεια, νομολογια, 4800/21,Συνεπιμέλεια τέκνων και άσκηση γονικής μέριμνας, από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα τέκνων, ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ, ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ, ΝΟΜΟΣ 4800/21, ΝΟΜΟΣ ΤΣΙΑΡΑ, ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΙΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ,νέο οικογενειακό δίκαιο, Αποκλίσεις από τον κανόνα της συνεπιμέλειας, εναλλασσόμενη κατοικία, Τι γινεται με την συνεπιμελεια, Αποκλειστικη επιμελεια παιδιου, Ποτε δινεται η επιμελεια παιδιου στον πατερα,επιμελεια παιδιου νεος νομος, Ποτε χανει την επιμελεια η μητερα, νομικες συμβουλές, ειδικος δικηγορος οικογενειακου δικαιου