Νομικά θέματα - Θεματολογία



"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 813 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικό γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

👉 Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/12/24 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! ⏳Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόνο για 3 συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση
μικρόφωνο, φωνητική αναζήτηση, δικηγορος διαζυγιων

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


29.3.14

Το έγκλημα της ληστείας (Μέρος Β΄)

   * Δημοσιεύτηκε  10 /3/2014  στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας  

   Αγαπητοί αναγνώστες στο β΄μέρος του άρθρου που αφορά την ληστεία θα μιλήσουμε ειδικότερα για τη ληστρική κλοπή (μορφή ληστείας), για την συναυτουργία και την απόπειρα της ληστείας.


ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΚΛΟΠΗ
Για τη στοιχειοθέτηση της εγκληματικής πράξεως της ληστρικής κλοπής που προβλέπεται και τιμωρείται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 380 του Π.Κ. απαιτείται α) η τέλεση κλοπής υπό την έννοια του άρθρου 372 του Π.Κ. δηλαδή αφαίρεση ξένου (εν όλω ή εν μέρει) κινητού πράγματος από την κατοχή άλλου με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση, β) αυτόφωρος κατάληψη του δράστη πριν εξασφαλίσει το πράγμα, γ) βία για τη διατήρηση του πράγματος, χωρίς όμως να μεταβάλλεται ο χαρακτήρας της πράξεως ως ληστρικής κλοπής από
το ότι η χρήση της βίας απέβλεπε και στην αποτροπή της συλλήψεως του, και δ) δολία προαίρεση που συνίσταται στη γνώση της επ` αυτοφώρου καταλήψεως αυτού και τη θέληση να διατηρήσει με τη χρήση της βίας το αντικείμενο της κλοπής.

Το έγκλημα δε αυτό, κατ` ορθή έννοια των παραπάνω διατάξεων και του άρθρου 42 του ίδιου Κώδικα, είναι τετελεσμένο ευθύς ως ο δράστης χρησιμοποιήσει σωματική βία ή απειλές με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής προς διατήρηση του αφαιρεθέντος πράγματος, ανεξαρτήτως του αν κατόρθωσε τούτο.
Στη ληστρική κλοπή εν αντιθέσει με τις άλλες μορφές ληστείας η βία ή απειλή χρησιμοποιούνται προκειμένου να διατηρηθεί η κατοχή του κλαπέντος πράγματος που έχει ήδη αφαιρεθεί από το θύμα. (σε πρόσφατο χρονικά στάδιο απομάκρυνσης,τοποθέτησης σε ασφαλές μέρος του κλοπιμαίου ή σε καταδίωξη). Στις άλλες μορφές η βία ή απειλή χρησιμοποιούνται ως μέσα για την αφαίρεση ή τη παράδοση της κατοχής από το θύμα. Στη ληστρική κλοπή πρέπει να υφίσταται σύνδεση της κλοπής και της βίας ή απειλής ως μέσου σκοπού με το τόπο και το χρόνο της κλοπής.

25.3.14

Το έγκλημα της ληστείας (Μέρος Α΄)


   
 * Δημοσιεύτηκε   8 /3/ 2014   στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας  

  Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για το έγκλημα της κλοπής και της υπεξαίρεσης. Σήμερα θα αναφερθούμε στη ληστεία, ένα σοβαρό έγκλημα, που είναι κακούργημα. Συμπεριλαμβάνεται και η ληστεία στο 23ο Κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα με το τίτλο εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας. Για την καλύτερη ανάγνωσή σας το κείμενο που ακολουθεί χωρίζεται σε μικρές ενότητες.

ΑΡΘΡΟ 380 Π.Κ. ΛΗΣΤΕΙΑ
Η ληστεία προβλέπεται στο Ποινικό Κώδικα στο άρθρο 380 το οποίο προστατεύει κυρίως την ιδιοκτησία όταν προσβάλλεται από το δράστη που χρησιμοποιεί ως μέσο τη προσβολή της προσωπικής ελευθερίας.
Είναι έγκλημα σύνθετο, αποτελούμενο από την αντικειμενική υπόσταση της κλοπής και της παράνομης βίας, η οποία, ως μέσον, άγει στην ικανοποίηση του σκοπού.
Σύμφωνα με το άρθρο 380 Π.Κ. :
"1. ‘Οποιος με σωματική βία εναντίον προσώπου ή με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής, αφαιρεί από άλλον ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα ή τον εξαναγκάζει να του το παραδώσει για να το ιδιοποιηθεί παρανόμως, τιμωρείται με Κάθειρξη.

«Αν ο υπαίτιος της πράξεως αυτής ενήργησε με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ή αν έφερε πολεμικό τυφέκιο ή πυροβόλο όπλο που φέρει φυσίγγιο των 40
χιλιοστών και άνω ή πολυβόλο ή υποπολυβόλο ή χειροβομβίδα ή εκρηκτικό μηχανισμό ή βαρύ
όπλο ή όπλο πυροβολικού, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.»
(*Το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 προστέθηκε με το άρθρο 25 παρ.4 Ν.3772/2009,ΦΕΚ Α 112 και αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 72 παρ.1 Ν.4139/2013,ΦΕΚ Α 74/20.3.2013.)

19.3.14

Το έγκλημα της υπεξαίρεσης στο Ποινικό Κώδικα (Μέρος Β')


υπεξαίρεση- Καβάλα δικηγόρος

* Δημοσιεύτηκε 3 /3/2014   στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας

  Σε συνέχεια του α΄μέρους για την υπεξαίρεση θα μιλήσουμε σήμερα για την ηθική αυτουργία, συναυτουργία, συνέργεια, διακεκριμένες περιπτώσεις υπεξαίρεσης, την υπεξαίρεση ευτελούς αξίας και για άμεση ανάλωση, υφαιρέσεις, την απόδοση ιδιοποιημένου πράγματος και την υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΘΙΚΗ ΑΥΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ
Από τη διάταξη του άρθ. 46 παρ. 1 εδ. α` του ΠΚ, κατά την οποία "με την ποινή του αυτουργού τιμωρείται επίσης: α) όποιος με πρόθεση προκάλεσε σε άλλον την απόφαση να εκτελέσει την άδικη πράξη που διέπραξε", προκύπτει ότι για την ύπαρξη αξιόποινης ηθικής αυτουργίας απαιτείται, αντικειμενικώς, η πρόκληση από τον ηθικό αυτουργό σε κάποιον άλλον της αποφάσεως να τελέσει ορισμένη πράξη, η οποία συγκροτεί την αντικειμενική υπόσταση ορισμένου εγκλήματος ή τουλάχιστον συνιστά αρχή εκτελέσεως αυτής, την οποία και τέλεσε.
Η πρόκληση της αποφάσεως αυτής μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο, όπως, με συμβουλές, απειλή ή με εκμετάλλευση οποιασδήποτε πλάνης, πραγματικής ή νομικής ή περί τα παραγωγικά της βουλήσεως αίτια ή με τη διέγερση μίσους κατά του θύματος, με πειθώ ή φορτικότητα ή με την επιβολή ή την επιρροή προσώπου, λόγω της ιδιότητας και της θέσεώς του ή και της σχέσεώς του με το φυσικό αυτουργό.

13.3.14

Το έγκλημα της υπεξαίρεσης στο Ποινικό Κώδικα (Μέρος Α')

     ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ


ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ - ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑΓΚΟΥΔΑΚΗ


    * Δημοσιεύτηκε  1 /3 /2014    στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας    

   Στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για το έγκλημα της κλοπής. Σήμερα θα αναφερθούμε στην υπεξαίρεση, ένα έγκλημα που και αυτό συμπεριλαμβάνεται στο 23ο Κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα με το τίτλο εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (σχετικά άρθρα 375 -379 Π.Κ). Για την καλύτερη ανάγνωσή σας το κείμενο που ακολουθεί χωρίζεται σε μικρές ενότητες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ - ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΡΙΣΜΟΥ
Κατά τη παρ. 1 του άρθρου 375 Π.Κ. (υπεξαίρεση): " 1. ‘Οποιος ιδιοποιείται παρανόμως ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα που περιήλθε στην κατοχή του με οποιονδήποτε τρόπο τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι δύο ετών και, αν το αντικείμενο της Υπεξαίρεσης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους." ( άρθ. 375 παρ. 1α Π.Κ. βασικό έγκλημα)
Η περίπτωση της υπεξαίρεσης του υποκαταστάτου με την οποία επεκτείνεται ποινικώς η προστασία του ιδιοκτήτη προβλέπεται στη παρ. 3 του ίδιου άρθρου: " 3. Με το ξένο πράγμα εξομοιώνεται και: α) το τίμημα που έλαβε ο υπαίτιος για κινητό πράγμα που του το είχαν εμπιστευθεί για να το πουλήσει καθώς και β) το κινητό πράγμα που απέκτησε ο υπαίτιος με χρήματα ή με άλλο πράγμα που του το είχαν εμπιστευθεί για να αγοράσει ή να ανταλλάξει αντίστοιχα το πράγμα που απέκτησε."
Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει ιδιοποίηση του υποκατάστατου, δηλαδή ό,τι απέκτησε ο δράστης με την αγορά, πώληση ή ανταλλαγή του αρχικού πράγματος που έλαβε από τον κύριο.
Η υπεξαίρεση προσβάλλει τη κυριότητα, όχι και την κατοχή όπως συμβαίνει στη κλοπή, λόγω του ότι ο δράστης της υπεξαίρεσης έχει ήδη την κατοχή. Συνεπώς προστατεύεται μόνο η κυριότητα και παθών είναι μόνο ο ιδιοκτήτης.

11.3.14

Το έγκλημα της κλοπής στο Ποινικό Κώδικα (Μέρος Β')

     * Δημοσιεύτηκε  24 /2/2014 στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας  

  Με το σημερινό κείμενο θα ολοκληρωθεί το θέμα της κλοπής που ξεκινήσαμε να γράφουμε στο ά μέρος του άρθρου, που δημοσιεύτηκε το προηγούμενο Σάββατο.
Θα μιλήσουμε ειδικότερα για ηθική αυτουργία, συναυτουργία, συνέργεια, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, κλοπή χρήσης, κλοπή ευτελούς αξίας και για άμεση ανάλωση. Επίσης στο τέλος θα αναφέρουμε για τις υφαιρέσεις και την απόδοση ιδιοποιημένου πράγματος.

ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΘΙΚΗ ΑΥΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΚΛΟΠΗ
Από τη διάταξη του άρθρου 46 παρ. 1 περ.α` του Π.Κ. με την οποία ορίζεται ότι με την ποινή του αυτουργού τιμωρείται όποιος με πρόθεση προκάλεσε σε άλλον την απόφαση να εκτελέσει την άδικη πράξη που διέπραξε, προκύπτει ότι για την συντέλεση της ηθικής αυτουργίας σε αξιόποινη πράξη πρέπει να συντρέξουν
α) η με οποιοδήποτε τρόπο, όπως με συμβουλές, εκμετάλλευση πλάνης, πραγματικής ή νομικής, χορήγηση ή υπόσχεση αμοιβής, ή μέσο όπως με προτροπές (παρακίνηση, ενθάρρυνση, παρόρμηση) ή με παραινέσεις πειθώ και φορτικότητα, πρόκληση της αποφάσεως από κάποιον σε άλλον να τελέσει ορισμένη άδικη πράξη και

5.3.14

Το έγκλημα της κλοπής στο Ποινικό Κώδικα (Μέρος Α')

* Δημοσιεύτηκε  22 /2/2014  στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας    
                                 
  Καθημερινά διαβάζουμε για κλοπές και συλλήψεις δραστών κλοπής στις εφημερίδες και στα Μ.Μ.Ε. Το φαινόμενο αυτό, ομολογουμένως έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Είναι ευνόητο ότι πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα από τους πολίτες για να μην πέσουν θύματα κλοπής. Σήμερα όμως θα μιλήσουμε από νομικής πλευράς για την έννοια της κλοπής, πότε τελείται κλοπή, τις περιπτώσεις κλοπής και τις ποινές που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση στο ποινικό κώδικα για το δράστη κλοπής. Η κλοπή είναι διαφορετικό έγκλημα από την υπεξαίρεση.

Η κλοπή είναι από τα κατεξοχήν εγκλήματα που προσβάλλουν το έννομο αγαθό της ιδιοκτησίας με ιδιαίτερη και έντονη νομική, κοινωνική και ηθική απαξία. Οι σχετικές διατάξεις για τη κλοπή (άρθ. 372 - 379 Π.Κ.) περιλαμβάνονται στο Ποινικό Κώδικα ( 2ο Βιβλίο, Ειδικό μέρος, 23ο Κεφάλαιο - Εγκλήματα κατά της Ιδιοκτησίας).

Στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας δεν είναι απαραίτητο για την τέλεσή τους να έχει οικονομική αξία το αντικείμενο της προσβολής (λ.χ. είναι δυνατόν να έχει απλά συναισθηματική αξία ). Αρκεί η άρση (διαρκώς ή πρόσκαιρα) ή μείωση της δυνατότητας απόλυτης εξουσίασης και διάθεσής του που εκπληρώνει κάποια λειτουργία για το πρόσωπο καθώς και η εκδηλούμενη αντίθεση στα εγκλήματα αυτά στο ότι η ανωτέρω δυνατότητα τυγχάνει προστασίας από την έννομη τάξη (οντολογική και αξιολογική πλευρά του προστατευόμενου εννόμου αγαθού της ιδιοκτησίας).



* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσεις



Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ