Νομικά θέματα - Θεματολογία



"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 750 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικο γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

👉 Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/5/24 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόλις 3 από 4 διαθέσιμα συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση
μικρόφωνο, φωνητική αναζήτηση, δικηγορος διαζυγιων

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


25.4.14

Το νοσηρό έγκλημα της αποπλάνησης παιδιών και της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων (Μέρος Α')

   * Δημοσιεύτηκε  5/ 4/2014  στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας  

   Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ σοβαρό έγκλημα και συγκεκριμένα για την αποπλάνηση παιδιών με την οποία προσβάλλεται η αγνότητα της παιδικής ηλικίας από γενετήσιες προσβολές. Επίσης θα παραθέσουμε τα σχετικά άρθρα για τα εγκλήματα της προσέλκυσης παιδιών για γενετήσιους λόγους και της ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής. Τα εγκλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο 19ο Κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα με το τίτλο "Εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής”, όπως και το έγκλημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας (άρθρο 337 Π.Κ.) και του βιασμού (άρθρο 336 Π.Κ.) για τα οποία μιλήσαμε σε προηγούμενα άρθρα.

ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΡΘΟ 339 Π.Κ.
Για την αποπλάνηση παιδιών το σχετικό άρθρο 339 Π.Κ. προβλέπει τα εξής:


                 

 "Αποπλάνηση παιδιών - ‘Αρθρο 339 -
1. ‘Οποιος ενεργεί ασελγή πράξη με πρόσωπο νεότερο από 15 ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται "αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα για το έγκλημα του άρθρου 351 Α" ως εξής:

"α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών,
β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με Κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και
γ) αν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα και μέχρι τα δεκαπέντε έτη, με Φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών."
"2. Οι ασελγείς πράξεις μεταξύ ανηλίκων κάτω των δεκαπέντε ετών δεν τιμωρούνται,εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη των τριών ετών,οπότε επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα."

3. Αν μεταξύ του υπαιτίου και του παθόντος τελέστηκε γάμος, δεν ασκείται ποινική δίωξη, και αν τυχόν είχε ασκηθεί δεν συνεχίζεται, αλλά κηρύσσεται απαράδεκτη. Η ποινική δίωξη ασκείται ή συνεχίζεται μετά την ακύρωση του γάμου.

"4. Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο, που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη, να παρίσταται σε ασελγή μεταξύ άλλων πράξη, έστω και αν δεν συμμετέχει σε αυτήν, τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών."

Περαιτέρω αν η παραπάνω πράξη ή η πράξη του βιασμού ή της κατάχρησης σε ασέλγεια είχε ως συνέπεια το θάνατο του παθόντος επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη σύμφωνα με το άρθρο 340 Π.Κ. που έχει ως εξής:

" ’Αρθρο 340. Γενική διάταξη - Αν κάποια από τις πράξεις των άρθρων 336, 338 και 339 είχε ως συνέπεια το θάνατο του παθόντος επιβάλλεται ισόβια Κάθειρξη."

Στη περίπτωση αυτή έχουμε έγκλημα εκ του αποτελέσματος, εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 29 Π.Κ. και τιμωρείται ο δράστης με ισόβια κάθειρξη, εφόσον το βαρύτερο αποτέλεσμα δηλαδή ο θάνατος, ως άμεσο αποτέλεσμα της πράξης, μπορεί να αποδοθεί σε αμέλεια του δράστη.

Με το άρθρο πέμπτο Ν.3625/2007,ΦΕΚ Α 290/24.12.2007, ορίζεται ότι: "Υποθέσεις ανηλίκων θυμάτων των πράξεων που αναφέρονται στα άρθρα 323 Α παρ. 4, 324 και στα άρθρα 336, 337, 338, 339, 342, 343, 345, 346, 347, 348, 348Α, 349, 351, 351Α και 353 ανακρίνονται και εκδικάζονται σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας εντός δύο ετών από την τέλεση της πράξης ή τη διαπίστωση τέλεσης της".

ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
Από τη διάταξη του άρθρου 339 παρ.1 του ΠΚ, προκύπτει ότι για τη στοιχειοθέτηση του προβλεπόμενου εγκλήματος της αποπλάνησης παιδιού απαιτείται οποιαδήποτε υπό γενετήσια άποψη ασελγής πράξη με πρόσωπο νεότερο των δεκαπέντε ετών, κατά τις σ` αυτήν (διάταξη) ως προς την ηλικία διακρίσεις και προβλεπόμενες αντίστοιχα ποινές, η οποία αντικειμενικά μεν προσβάλλει το κοινό αίσθημα της αιδούς και την περί των ηθών κοινή αντίληψη, υποκειμενικά δε
κατευθύνεται στην ικανοποίηση ή διέγερση της γενετήσιας ορμής και επιθυμίας του δράστη.
Με την έννοια αυτή αποτελεί ασελγή πράξη όχι μόνον η συνουσία και η παρά φύση ασέλγεια, αλλά η ψαύση και οι θωπείες των γεννητικών οργάνων ή άλλων απόκρυφων μερών του σώματος, η επαφή των γεννητικών οργάνων του δράστη με τα γεννητικά όργανα του ανηλίκου, ο εναγκαλισμός και η καταφίληση στο πρόσωπο και το σώμα του παιδιού, εφόσον κατατείνουν στην διέγερση ή ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας του δράστη, διότι και αυτές προσβάλλουν την αγνότητα της παιδικής ηλικίας. Το αδίκημα τελεί όποιος ενεργεί ασελγή πράξη με πρόσωπο των 15 ετών ή το παραπλανά να ενεργήσει ή να υποστεί ασελγή πράξη.

Ο δράστης πρέπει να γνωρίζει, ότι το πρόσωπο κατά του οποίου κατευθύνεται η πράξη του έχει ηλικία κατώτερη των 15 ετών (παιδί), αρκεί, όμως, ως προς το σημείο αυτό και ο ενδεχόμενος δόλος, που υπάρχει όταν ο δράστης αμφιβάλλει ως προς την ηλικία του παθόντος. Η συναίνεση του ανηλίκου ή η παρ` αυτόν πρωτοβουλία ή και πρόκληση δεν έχει σημασία.

Υποκειμενικώς απαιτείται δόλος άμεσος ή ενδεχόμενος και πρέπει να καταλαμβάνει όλα τα στοιχεία και ιδίως γνώση της ηλικίας του παθόντος, δηλαδή θεμελιώνεται ενδεχόμενος δόλος αν ο δράστης αμφιβάλλει και αδιαφορεί συνάμα περί της ηλικίας του παθόντος. Η συναίνεση του ανηλίκου ή η παρ` αυτού πρωτοβουλία ή και πρόκληση δεν έχει σημασία.

‘Οταν η πράξη του δράστη δεν είναι μια ήσσονος σημασίας ερωτική πράξη (ως στιγμιαίος εναγκαλισμός και ασπασμός), αλλά είναι μια πράξη με έντονο γενετήσιο και ηδονιστικό χαρακτήρα, που κατέτεινε στην διέγερση ή ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας του και η οποία προσβάλλει το κοινό αίσθημα της αιδούς και των ηθών, αλλά και την ακώλυτη γενετήσια εξέλιξη του παθόντος, τότε δεν συντρέχει προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά το άρθρο 337 του ΠΚ, ή περισσότερο, η πλημμεληματική μορφή της παραγράφου 3 του άρθρου 342 ΠΚ, (κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια), γιατί εκεί αποφεύγεται από το νομοθέτη η χρήση όπως στο άρθρ. 337 του όρου "ασελγείς χειρονομίες" και γίνεται απλά λόγος για "χειρονομίες", ώστε να μπορούν προφανώς να ενταχθούν στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση και υποδεέστερες ακόμα εκδηλώσεις που αφορούν την γενετήσια ζωή και προσβάλλουν την αγνότητα της νεαρής ηλικίας και την αιδώ του ανηλίκου, τον οποίον έχουν εμπιστευθεί στο δράστη για να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά.

Η πράξη του άρθρου 339 Π.Κ. διαστέλλεται από εκείνη του άρθρου 337 Π.Κ. της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, διότι στην πρώτη απαιτείται να ενεργηθεί η ασελγής πράξη "με" το θύμα ή "από" το θύμα, ενώ στη δεύτερη ο νομοθέτης αρκείται σε ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις "που αφορούν ασελγείς πράξεις".

Απαιτείται δόλος αρκεί και ενδεχόμενος και καταλαμβάνει όλα τα στοιχεία και ιδίως γνώση της ηλικίας του παθόντος για αυτό και πρέπει στην καταδικαστική για αποπλάνηση απόφαση να αναφέρεται η ηλικία του παθόντος και να αιτιολογείται η γνώση της ηλικίας του από τον δράστη.

Μεταξύ του βιασμού και της αποπλάνησης υπάρχει αληθής κατ` ιδέαν συρροή, διότι μεταξύ των εγκλημάτων αυτών δεν υφίσταται ταυτότητα των προσβαλλομένων αγαθών, τα οποία συγκροτούνται από διαφορετικά στοιχεία, το καθένα δεν απορροφάται από το άλλο αφού κανένα δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο ή επιβαρυντική περίπτωση ή αναγκαίο μέσο τέλεσης του άλλου. Στο μεν έγκλημα του βιασμού προσβάλλεται το έννομο αγαθό της γενετήσιας ελευθερίας ενώ στην αποπλάνηση παιδιών προσβάλλεται η αγνότητα της παιδικής ηλικίας από γενετήσιες προσβολές. Με την έννοια αυτή, έχει κριθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις (άρθρων 336 βιασμού και 339 αποπλάνησης παιδιών) αποτελούν ασελγείς πράξεις όχι μόνο η συνουσία και η παρά φύση ασέλγεια, αλλά και όλες οι πράξεις, οι οποίες αντικειμενικώς μεν προσβάλλουν το αίσθημα της αιδούς και των ηθών, υποκειμενικά δε κατευθύνονται στην ικανοποίηση ή την διέγερση της γενετήσιας επιθυμίας του δράστη.

Ραντεβού με τη συνέχεια του θέματος την Δευτέρα. Στο β΄μέρος, το οποίο δεν θα πρέπει να χάσετε, θα μιλήσουμε ακόμη για το έγκλημα της προσέλκυσης παιδιών για γενετήσιους λόγους, το έγκλημα της ασέλγειας με ανήλικο που τελείται έναντι αμοιβής, το άρθρο για τη ψυχοδιαγνωστική εξέταση και θεραπεία του δράστη και του θύματος, τη διάταξη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του ανήλικου θύματος, τη διεξαγωγή δίκης εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής κεκλεισμένων των θυρών και τον εν κατακλείδι επίλογο μου με προσωπικές διαπιστώσεις για το νοσηρό φαινόμενο γενικά της παιδεραστίας.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και να περνάτε πάντα καλά.

Συντομογραφίες: Π.Κ. = Ποινικός Κώδικας Κ.Π. Δ. = Κώδικας Ποινικής Δικονομίας


(συνεχίζεται με το β΄μέρος)  


Γιώργος Π. Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Ιντερνετ
Για περισσότερες πληροφορίες 
σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας
giagkoud@yahoo.com
                                                                                                                                                                     
                           
  
                                                                                                                                    

* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσεις



Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ