Νομικά θέματα - Θεματολογία



"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 750 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικο γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

❤️ Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/3/24 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόλις 0 συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση
μικρόφωνο, φωνητική αναζήτηση, δικηγορος διαζυγιων

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


29.4.14

Το νοσηρό έγκλημα της αποπλάνησης παιδιών και της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων (Μέρος Β')

          * Δημοσιεύτηκε  7/ 4/2014  στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας  

   Στο πρώτο μέρος του άρθρου αναφερθήκαμε για τον ορισμό και τα στοιχεία του εγκλήματος της αποπλάνησης παιδιών. Σήμερα συνεχίζουμε για να ολοκληρώσουμε το θέμα και θα μιλήσουμε ακόμη για το έγκλημα της προσέλκυσης παιδιών για γενετήσιους λόγους, το έγκλημα της ασέλγειας με ανήλικο που τελείται έναντι αμοιβής, το άρθρο για τη ψυχοδιαγνωστική εξέταση και θεραπεία του δράστη και του θύματος, τη διάταξη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του ανήλικου θύματος, τη διεξαγωγή δίκης εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής κεκλεισμένων των θυρών και τον εν κατακλείδι επίλογο μου με προσωπικές διαπιστώσεις για το νοσηρό φαινόμενο γενικά της παιδεραστίας.

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΓΕΝΕΤΗΣΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΡΘ. 348Β Π.Κ.
Κατά τη παρακάτω διάταξη άρθρου 348Β που προστέθηκε με το άρθρο 4 του Ν.3727/2008, ΦΕΚ Α 257/18.12.2008 η προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων έως διακοσίων χιλιάδων ευρώ:

"Άρθρο 348Β- Προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους -
Όποιος με πρόθεση, μέσω της τεχνολογίας πληροφόρησης και επικοινωνίας, προτείνει σε ενήλικο να συναντήσει ανήλικο, που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη, με σκοπό τη διάπραξη σε βάρος του των αδικημάτων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 339 και 348Α, όταν η πρόταση αυτή ακολουθείται από περαιτέρω πράξεις που οδηγούν στη διάπραξη των αδικημάτων αυτών, τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων έως διακοσίων χιλιάδων ευρώ."

Για να στοιχειοθετηθεί η αξιόποινη αυτή πράξη απαιτείται να υπάρχει: α. από κάποιον άνθρωπο πρόταση σε ενήλικο για συνάντηση ανήλικου που δεν συμπλήρωσε τα 15 χρόνια, β. με σκοπό διάπραξη σε βάρος του ανήλικου των αδικημάτων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 339 και 348Α (έγκλημα πορνογραφίας ανηλίκων), γ. η πρόταση αυτή να ακολουθείται από περαιτέρω πράξεις που οδηγούν στη διάπραξη των αδικημάτων αυτών, δ. πρόθεση που να καλύπτει όλα τα στοιχεία της πράξης.



Το νοσηρό έγκλημα της αποπλάνησης παιδιών και της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων

                                                 Photographer's name: earl53 ( free photos by morguefile.com)

ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 351Α Π.Κ.
Το έγκλημα της ασέλγειας με ανήλικο που τελείται έναντι αμοιβής ή με άλλα υλικά ανταλλάγματα ή η ασελγής πράξη μεταξύ ανηλίκων που προκαλείται από ενήλικο με τον ίδιο τρόπο και τελείται ενώπιον αυτού ή άλλου ενηλίκου προβλέπεται με το άρθρο 351Α Π.Κ. που έχει ως εξής:

"Αρθρο 351Α - Ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής.-
1. Η ασελγής πράξη με ανήλικο που τελείται από ενήλικο με αμοιβή ή με άλλα υλικά ανταλλάγματα ή η ασελγής πράξη μεταξύ ανηλίκων που προκαλείται από ενήλικο με τον ίδιο τρόπο και τελείται ενώπιον αυτού ή άλλου ενηλίκου τιμωρείται ως εξής:
α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δέκα έτη, με Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή εκατό χιλιάδων έως πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ,
β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δέκα, όχι όμως και τα δεκαπέντε έτη, με Κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων έως εκατό χιλιάδων ευρώ και
γ) αν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη, με Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως πενήντα χιλιάδων ευρώ.
Κατά την επιμέτρηση της ποινής δεν εφαρμόζεται το άρθρο 83 στοιχείο ε.
2. Η κατά συνήθεια τέλεση της πράξης από τον ενήλικο σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο συνιστά επιβαρυντική περίσταση.
3. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος επιβάλλεται ισόβια Κάθειρξη."
Κατά το άρθρο 121 Π.Κ. "ανήλικοι νοούνται αυτοί που, κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης, έχουν ηλικία μεταξύ του όγδοου και του δέκατου όγδοου έτους της ηλικίας τους συμπληρωμένων".

ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΡΑΣΤΗ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΟΣ
Κατά το άρθρο 352Α Π.Κ. προβλέπεται η ψυχοδιαγνωστική εξέταση και θεραπεία του δράστη και του θύματος εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και έχει ως εξής:
"1. ‘Οταν το θύμα είναι ανήλικο, ο ύποπτος ή κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, του κεφαλαίου 19 του Ποινικού Κώδικα, υποβάλλεται σε διαγνωστική εξέταση της ψυχογενετήσιας κατάστασης του. Η εξέταση αυτή διατάσσεται μόνον εφόσον συναινεί ο καθ` ου αφορά αυτή κατά την προδικασία από τον αρμόδιο εισαγγελέα ή, αν διενεργείται τακτική ανάκριση, από τον αρμόδιο ανακριτή και κατά την κύρια διαδικασία από το δικαστήριο.
2. Αν κάποιος καταδικασθεί για έγκλημα που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, το δικαστήριο υπό την προϋπόθεση της παραγράφου 1 μπορεί να διατάξει και την παρακολούθηση προγράμματος ψυχογενετήσιας θεραπείας του, η οποία εκτελείται κατά το χρόνο έκτισης της ποινής ή ανεξάρτητα από αυτήν.
"Στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν και οι διωκόμενοι ή οι υπόδικοι, εφόσον συναινούν, χωρίς η συμμετοχή τους αυτή να επηρεάζει το δικαίωμα της υπεράσπισης και το τεκμήριο της αθωότητας." (* Το δεύτερο εδάφιο της παρ.2 προστέθηκε με το άρθρ. 5 παρ.3 Ν.3727/2008, ΦΕΚ Α 257/18.12.2008.)
3. Σε ειδική εξέταση της ψυχικής και σωματικής κατάστασης του υποβάλλεται και το ανήλικο θύμα των πράξεων της παραγράφου 1, προκειμένου να κριθεί αν έχει ανάγκη θεραπείας. Η θεραπεία του ανηλίκου θύματος διατάσσεται κατά την προδικασία από τον αρμόδιο εισαγγελέα ή, αν διενεργείται τακτική ανάκριση, από τον αρμόδιο ανακριτή και κατά την κύρια διαδικασία από το δικαστήριο.
4. Αν κριθεί αναγκαίο για την προστασία του ανηλίκου θύματος, ο εισαγγελέας, ο ανακριτής ή το δικαστήριο διατάσσει την απομάκρυνση του δράστη από το περιβάλλον του θύματος ή την απομάκρυνση του θύματος και την προσωρινή διαμονή του σε προστατευμένο περιβάλλον, καθώς και την απαγόρευση της μεταξύ δράστη και θύματος επικοινωνίας.
5. Με διάταγμα, που θα εκδοθεί κατόπιν προτάσεως των Υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντός έξι μηνών από την έκδοση του παρόντος νόμου, θα καθορισθούν οι λεπτομέρειες της διαγνωστικής εξέτασης και της θεραπείας του θύματος και του υπόπτου ή του κατηγορουμένου." (Το άρθρο 352Α προστέθηκε με την παρ.11 άρθρου δεύτερου Ν.3625/2007, ΦΕΚ Α 290/24.12.2007.")

ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ
Για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του ανήλικου θύματος σε εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ο νομοθέτης τιμωρεί με το άρθρο 352Β όποιον "από την καταγγελία πράξης που υπάγεται στα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, δημοσιοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο περιστατικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανήλικου θύματος, τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι δύο ετών." ( Το άρθρο 352Β προστέθηκε με την παρ.12 άρθρου δεύτερου Ν.3625/2007, ΦΕΚ Α 290/24.12.2007.)

ΠΟΤΕ ΔΙΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ
Με το άρθρο 330 Κ.Π.Δ. προβλέπεται η διεξαγωγή δίκης εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να αποφευχθεί ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία ή διασυρμό του θύματος και μάλιστα ανηλίκου, αν κριθεί από το δικαστήριο ότι η δημοσιότητα της συνεδρίασης είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή συντρέχουν ειδικοί λόγοι να προστατευθεί ο ιδιωτικός ή οικογενειακός βίος των διαδίκων. Το άρθρο αυτό έχει ως εξής:
"1. Αν η δημοσιότητα της συνεδρίασης είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή συντρέχουν ειδικοί λόγοι να προστατευθεί ο ιδιωτικός ή οικογενειακός βίος των διαδίκων, ιδίως αν η δημοσιότητα σε δίκη εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής έχει ως συνέπεια την ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία ή το διασυρμό του θύματος και μάλιστα ανηλίκου, το δικαστήριο διατάσσει τη διεξαγωγή της δίκης ή ενός μέρους της χωρίς δημοσιότητα." ( Η παρ.1 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.3 άρθρ.7 Ν.3090/2002, ΦΕΚ Α 329/24.12.2002.)
2. Για τον αποκλεισμό της δημοσιότητας κατά την προηγούμενη παράγραφο, το δικαστήριο, αφού ακούσει τον εισαγγελέα ή το δημόσιο κατήγορο και τους διαδίκους, εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση και την απαγγέλει σε δημόσια συνεδρίαση."
Κατά την έννοια της διάταξης αυτής, αν με την συνδρομή των προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρ. 330 Κ.Π.Δ. το δικαστήριο διατάσσει την χωρίς δημοσιότητα διεξαγωγή της δίκης, απαγγέλλει δε σε δημόσια συνεδρίαση την απόφασή του αυτή, καθώς και την απόφασή του επί της ενοχής και της ποινής του κατηγορουμένου, δεν παραβιάζονται οι διατάξεις περί δημοσιότητας στο ακροατήριο.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει αυστηρές ποινές για τα εγκλήματα γενετήσιας αξιοπρέπειας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής κατά ανηλίκων, παρόλα αυτά όμως τα εγκλήματα αυτά δεν καταγγέλλονται σε μεγάλο βαθμό και παραμένουν στην αφάνεια για διάφορους λόγους, που αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο.
Τα σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά βιώνουν με πολύ έντονο τρόπο αρνητικά συναισθήματα όπως Θυμό,Κατάθλιψη,Ντροπή,Φόβο,Μοναξιά,Τάσεις αυτοκτονίας,Τάσεις Φυγής,Άγχος,Ενοχές κ.λ.π., συναισθήματα που αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην αθώα παιδική ψυχή για μια ολόκληρη ζωή. Τα παιδιά αυτά πρέπει να μη νιώθουν ένοχα. Θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από άτομα που εμπιστεύονται και θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν καθώς και από ψυχολόγο, ώστε να δοθεί τέλος στη σεξουαλική κακοποίηση τους.
Συγκλονισμένος ο πολίτης καθημερινώς από τα δελτία ειδήσεων και τα Μ.Μ.Ε και τις σχετικές υποθέσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας (συλλήψεις, εξάρθρωση κυκλωμάτων κλπ) διαπιστώνει ότι οι παιδεραστές και δράστες του εγκλήματος αποπλάνησης παιδιών ή εγκλημάτων προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκων, μπορεί να είναι πρόσωπα υπεράνω κάθε υποψίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξεως και επαγγέλματος, που διαπράττουν τα εγκλήματά τους ακόμη και με τη χρήση διαδικτύου.
Έχει καταγραφεί από έρευνες ότι σε ποσοστό πάνω από 50% οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων προέρχονται από το οικείο περιβάλλον του θύματος. Η ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση είναι χρέος όλων μας, ειδικά των γονέων και εκπαιδευτικών.
Η ανάγκη προστασίας των ανηλίκων επιβάλλει την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και την καταπολέμηση του νοσηρού φαινομένου της παιδεραστίας και εν γένει των εγκλημάτων προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκων που τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί δράσεις για την πρόληψη και συνειδησιακή αφύπνιση της κοινωνίας γύρω από το φαινόμενο, αλλά ταυτόχρονα υλοποιεί και δράσεις αντιμετώπισης και αποκατάστασης για τα παιδιά που έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση http://www.hamogelo.gr - Εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 .
Χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης μπορείτε να βρείτε και στο site της Ελληνικής Αστυνομίας http://www.astynomia.gr

Ραντεβού το Σάββατο με ένα ακόμη ενδιαφέρον και επίκαιρο νομικό θέμα για την καλύτερη ενημέρωσή σας. Καλή βδομάδα και καλή δύναμη.

Συντομογραφίες: Π.Κ. = Ποινικός Κώδικας Κ.Π. Δ. = Κώδικας Ποινικής Δικονομίας




Γιώργος Π. Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Ιντερνετ
Για περισσότερες πληροφορίες 
σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας
giagkoud@yahoo.com
                                                                                                                                                                     
                           
  
                                                                                                                                   
*Υ.Γ.:     Στείλε το σχόλιο σου, κάνε LIKE και  γράψου στη mailing list. Ευχαριστώ.   


----------------------------------------------
Photographer's name: earl53 ( free photos by morguefile.com)
The above image is from morgueFile free photo "You are allowed to copy, distribute, transmit the work and to adapt the work. Attribution is not required. You are prohibited from using this work in a stand alone manner. Read the license summary http://www.morguefile.com/license/morguefile"


* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσεις



Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ