Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πότε μια διακοπή έγγαμης συμβίωσης είναι εύλογη (δικαιολογημένη) και πότε όχι και τι σημαίνει αυτό.
Η νομολογία έχει αποφανθεί σχετικά με το θέμα αυτό, όταν πρόκειται να κρίνει θετικά ή αρνητικά για υποβαλλόμενο αίτημα διατροφής εν διαστάσει συζύγου.
Σχετική διάταξη αστικού κώδικα είναι το άρθρο 1391 (Διακοπή της συμβίωσης) που έχει ως εξής:
"Αν ο σύζυγος διέκοψε την έγγαμη συμβίωση για εύλογη αιτία, η διατροφή, που του οφείλεται από τον άλλο, πληρώνεται σε χρήμα και προκαταβάλλεται κάθε μήνα.
Η υποχρέωση διατροφής της προηγούμενης παραγράφου παύει ή το ποσό της αυξάνεται ή μειώνεται, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις."
1. Τι είναι εύλογη αιτία διακοπής της έγγαμης συμβίωσης:
Σύμφωνα με την νομολογία, ως εύλογη αιτία θεωρείται οποιοδήποτε γεγονός ικανό να δικαιολογήσει τη διάσπαση της συμβίωσης, χωρίς να ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο επέρχεται αυτή η διάσπαση (εγκατάλειψη ή αποπομπή) . Αδιάφορο είναι επίσης αν η εύλογη αιτία είναι υπαίτιο ή ανυπαίτιο γεγονός.
free image by pixabay.com
Εύλογη αιτία υπάρχει στην περίπτωση, κατά την οποία συντρέχουν περιστατικά και εν γένει συνθήκες, από τα οποία δύναται να ιδρυθεί υπέρ του διακόψαντος τη συμβίωση και ζητούντος τη διατροφή σε χρήμα συζύγου ο από το άρθρο 1439 παρ. 1 ΑΚ λόγος διαζυγίου για ισχυρό κλονισμό της έγγαμης σχέσης για τον οποίο πλέον δεν απαιτείται υπαιτιότητα, όπως επίσης και στην περίπτωση που συντρέχουν περιστατικά και συνθήκες, υπό τα οποία και όταν αυτά δεν είναι ικανά προς ίδρυση του ως άνω λόγου διαζυγίου, η αξίωση του υπόχρεου προς παροχή της ζητούμενης από τον άλλο σύζυγο διατροφής, για συμβίωση παρίσταται ως κατάχρηση δικαιώματος.
2. Που μπορεί να οφείλεται η εύλογη (δικαιολογημένη) αιτία διακοπής έγγαμης συμβίωσης;
Η εύλογη αιτία μπορεί να οφείλεται σε υπαιτιότητα του ενός από τους συζύγους ή και των δύο (κοινή υπαιτιότητα).
3. Πως κρίνεται το εύλογο της αιτίας διακοπής της έγγαμης συμβίωσης;
Το εύλογο ή μη της αιτίας διακοπής της έγγαμης συμβίωσης κρίνεται κυρίως ενόψει αφ’ ενός του περιεχομένου της κατά το άρθρο 1386 του ΑΚ αμοιβαίας υποχρεώσεως των συζύγων για συμβίωση «εφόσον η σχετική αξίωση δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος» και αφ’ ετέρου των εισαγομένων, με το άρθρο 1387 του ίδιου κώδικα, αρχών ρυθμίσεως του συζυγικού βίου, ότι «οι σύζυγοι αποφασίζουν από κοινού για κάθε θέμα του συζυγικού βίου και η ρύθμιση από τους συζύγους του κοινού βίου τους πρέπει να μην εμποδίζει την επαγγελματική και την υπόλοιπη δραστηριότητα του καθενός από αυτούς και να μην παραβιάζει τη σφαίρα της προσωπικότητάς του.
4. Πότε δικαιούται διατροφή ο/η εν διαστάσει σύζυγος;
Για το θέμα αυτό μπορεί να βρείτε την απάντηση στο σχετικό άρθρο
Εδώ ας σημειωθεί ότι υπάρχουν αποφάσεις που αναγνωρίζουν δικαίωμα μόνο στοιχειώδους (ελαττωμένης) διατροφής και σε περίπτωση ακόμη μη συνδρομής ευλόγου αιτίας διακοπής συμβίωσης στο πρόσωπο του οικονομικά αδύναμου εν διαστάσει συζύγου, ενώ αντίθετα υπάρχουν και άλλες δικαστικές αποφάσεις, που αποκλείουν εντελώς την διατροφή στον παραπάνω σύζυγο.
Σχετική νομολογία - δικαστικές αποφάσεις: αριθ. 2197/2018 ΜΠΡ ΘΕΣΣΑΛ (ΕΙΔΙΚΗ), 7/2017 ΜΠΡ ΑΘ, ΑΠ 1217/2007, ΑΠ 565/2002, 190/2017 ΜΠΡ ΛΑΡ
-------- . --------
* Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120