Δικαιούται διατροφή ο/η σύζυγος σε περίπτωση διάστασης έγγαμης συμβίωσης?
Το άρθρο 1391 Αστικού Κώδικα ορίζει για το θέμα αυτό ότι σε "Διακοπή της συμβίωσης- Αν ο σύζυγος διέκοψε την έγγαμη συμβίωση για εύλογη αιτία, η διατροφή, που του οφείλεται από τον άλλο, πληρώνεται σε χρήμα και προκαταβάλλεται κάθε μήνα.
Η υποχρέωση διατροφής της προηγούμενης παραγράφου παύει ή το ποσό της αυξάνεται ή μειώνεται, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις."
Διατροφή συζύγων επί διακοπής της συμβιώσεως -
Διατροφή συζύγων επί διακοπής της συμβιώσεως -
' Αρθρο 1392 A.K. - "Ανάλογη εφαρμογή- Οι διατάξεις των άρθρων 1494 και 1498 έως 1500 εφαρμόζονται αναλόγως και για τη διατροφή μεταξύ συζύγων. Επίσης εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη του άρθρου 1495, αν υπάρχει βάσιμος λόγος διαζυγίου που ανάγεται σε υπαιτιότητα" του δικαιούχου συζύγου."
Διακοπή έγγαμης συμβίωσης έχουμε όταν εκλείψουν τα δύο στοιχεία της στην έγγαμη συμβίωση δηλ. το corpus και το animus.
Η διακοπή έγγαμης συμβίωσης μπορεί να συμβεί με αποχώρηση ή αποπομπή του συζύγου. Η αποχώρηση χωρίς εύλογη αιτία είναι εγκατάλειψη.
Η νομολογία σχεδόν πάγια δέχεται ότι συντρέχει περίπτωση διακοπής συμβίωσης άνευ εύλογης αιτίας σε περίπτωση εγκατάλειψης της συζυγικής στέγης από τον υπόχρεο διατροφής σύζυγο ή σε περίπτωση της αποπομπής του δικαιούχου διατροφής συζύγου. Αν έχουμε εγκατάλειψη ή αποπομπή του υπόχρεου διατροφής συζύγου από τον άλλον δικαιούχο διατροφής χωρίς εύλογη αιτία τότε ο υπόχρεος διατροφής σύζυγος δεν οφείλει διατροφή.
Κρίσιμο ζήτημα ειναι ποιός είναι ο σύζυγος που διακόπτει την έγγαμη συμβίωση και με ποιόν τρόπο.
Κρίσιμο ζήτημα ειναι ποιός είναι ο σύζυγος που διακόπτει την έγγαμη συμβίωση και με ποιόν τρόπο.
"Από τις διατάξεις των άρθρων 1389, 1390 και 1391 του ΑΚ προκύπτει ότι οι σύζυγοι έχουν αμοιβαία υποχρέωση για διατροφή τους, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, ανεξάρτητα αν ο ένας από αυτούς είναι εύπορος και ο άλλος άπορος, το μέτρο δε της διατροφής καθενός από αυτούς προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της οικογενειακής ζωής και, εφόσον κάποιος από αυτούς διέκοψε την έγγαμη συμβίωση για εύλογη αιτία η διατροφή, που του οφείλεται από τον άλλον, πληρώνεται σε χρήμα κάθε μήνα προκαταβολικώς και προσδιορίζεται αφού ληφθούν υπόψη και οι συνθήκες της χωριστής διαβίωσης.
Από το άρθρο 1391 παρ.1 ίδιου κώδικα, προκύπτει ότι, αν διακοπεί η έγγαμη συμβίωση για εύλογη αιτία, η υποχρέωση διατροφής, που υποκαθιστά στην περίπτωση αυτήν την υποχρέωση συνεισφοράς, διέπεται από τους ίδιους όπως και η τελευταία κανόνες των παραπάνω άρθρων 1389 και 1390 του ΑΚ, πλην όμως για τη θεμελίωση της για διατροφή αξιώσεως απαιτείται
είτε ο δικαιούχος της διατροφής σύζυγος να διέκοψε ο ίδιος την έγγαμη συμβίωση για εύλογη αιτία, όπως ρητά ορίζεται στην πιο πάνω διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 1391 ΑΚ,
είτε, κατ' επέκταση, η διακοπή της έγγαμης συμβιώσεως να προήλθε από την πλευρά του υπόχρεου για διατροφή συζύγου, ενώ στην περίπτωση κατά τη οποία ο σύζυγος που αξιώνει την καταβολή διατροφής, είναι εκείνος που διέκοψε την έγγαμη συμβίωση χωρίς εύλογη αιτία, αυτός δεν δικαιούται διατροφής, ούτε και ελαττωμένης κατά τα άρθρα 1392 εδ. β' και 1495 ΑΚ (ΑΠ 613/1998 ΕλλΔνη 41 71). " ( απόφαση 2906 / 2003 ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
- Σχετική νομολογία 605/2015 ΑΠ, 907/2011 ΑΠ, 782/2003 ΑΠ
* ΥΓ: Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120, giagkoud@yahoo.com