Νομικά θέματα - Θεματολογία



"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 750 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικο γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

👉 Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/5/24 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόλις 3 από 4 διαθέσιμα συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση
μικρόφωνο, φωνητική αναζήτηση, δικηγορος διαζυγιων

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


28.9.23

⚡ ΕΚΤΑΚΤΩΣ - Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα εφαρμογής του ν. 4800/21?

Από έρευνα πάνω στο θέμα της εφαρμογής της επιμέλειας μετά την ισχύ του νέου νόμου 4.800/2021 διεπίστωσα ότι οι οριστικές αποφάσεις περί επιμέλειας Μον. Πρωτοδικείου μας στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων τους έδωσαν αποκλειστική επιμέλεια στη διάδικο μητέρα.

Οι υποθέσεις, που δόθηκε συνεπιμέλεια ήτανε τέσσερις περιπτώσεις εκ των οποίων οι μισές και πλέον ήτανε κατόπιν συμφωνίας των γονέων.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που δόθηκε αποκλειστική επιμέλεια στον πατέρα ήταν 4 περιπτώσεις που δικάστηκε η υπόθεση ερήμην της μητέρας ή υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στο πρόσωπο της μητέρας (μιλάμε για οριστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από της ισχύος του νέου νόμου 16/9/21 μέχρι σήμερα). 

Από ότι καταλαβαίνετε το συμπέρασμα είναι ότι οι δικαστές εφάρμοσαν τη συνεπιμέλεια, αλλά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό  περίπου 15% των περιπτώσεων, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις, που έδωσαν αποκλειστική επιμέλεια στον πατέρα  ήταν, είτε με συναίνεση της μητέρας, είτε ερήμην της είτε επειδή η μητέρα είχε σοβαρό πρόβλημα ώστε να μην μπορεί  να ασκεί το δικαίωμα επιμέλεια της. 

22.9.23

🔥 Σημαντική απόφαση ΕΔΔΑ επικοινωνίας τέκνου, επιβάλλει συμμόρφωση της Ελλάδος εδώ και τώρα!

Αγαπητές φίλες και φίλοι καλησπέρα σας. Σήμερα θα μιλήσουμε για μια σημαντική απόφαση ΕΔΔΑ αναφορικά με το ζήτημα επικοινωνίας τέκνου που επιβάλλει επιτακτικά συμμόρφωση της Ελλάδος.

Μείνετε μέχρι το τέλος για να παρακολουθήσετε το σημερινό βίντεό μας. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά για τους χωρισμένους γονείς και ιδίως τους πατέρες τέκνων, που ακόμη και τώρα έχουν σοβαρά προβλήματα με την επιμέλεια και επικοινωνία των τέκνων τους, χωρίς να παρεμβαίνει, όπως χρειάζεται και όπως θα περίμενε κανείς η Ελληνική Πολιτεία, παρόλες τις καταδίκες που έχει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω όπως πάντα με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. 

🔔 Σε αυτό το σημείο να σας υπενθυμίσω να εγγραφείτε στο κανάλι μου και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για ό,τι νεότερο ανεβαίνει στο κανάλι μου. 

Ξεκινάμε αμέσως στο σημερινό ενδιαφέρον και χρήσιμο θέμα μας.

 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Φουρκιώτη κατά Ελλάδας για επικοινωνία τέκνων εξέδωσε στις 16/6/2016 απόφαση που δικαίωσε τον προσφεύγοντα (επί της προσφυγής με αριθ. 74758/11) κάνοντας ομόφωνα την προσφυγή αυτή δεκτή, αποφαινόμενο ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου.

🎓Με την υπ΄αριθ. 1/2021 Εγκύκλιο, η Εισαγγελία του ΑΠ μετά από 4,5 χρόνια παρείχε γενικές οδηγίες στους εισαγγελείς με σκοπό την αποφυγή συναφών παραβιάσεων του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ – Δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, σε σχέση με τη διευκόλυνση της επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο του. Η παραπάνω εγκύκλιος εκδόθηκε εξ αφορμής της υπόθεσης Φουρκιώτης κατά Ελλάδας, που όπως προανέφερα οδήγησε στη καταδίκη της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και στις υποθέσεις προσφυγών Κοσμοπούλου και Τσουρλάκη.

🔎Ας δούμε όμως από κοντά  και εν συντομία στην εν λόγω υπόθεση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τι διαπίστωσε και πως διατυπώθηκαν στο κείμενο της απόφασης οι διαπιστώσεις του:  

Ο προσφεύγων στην υπόθεση αυτή υποστηρίζει ότι έχει να δει τα παιδιά του από τις 30 Ιουνίου 2011, ότι αυτά χειραγωγούνται από την μητέρα τους εναντίον του κατά τρόπο ώστε, ακόμη και όταν αυτός επιχειρεί να τους μιλήσει στο τηλέφωνο, αυτά τον απορρίπτουν με βίαια λόγια.

Ο προσφεύγων παραπονείται για παραβιάσεις των άρθρων 8 (παραβίαση της θετικής υποχρέωσης του Κράτους να εξασφαλίζει την πραγματική άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του πατέρα σε διαστήματα τέτοια ώστε τα τέκνα να μην απομακρύνονται εντελώς από αυτόν υπό την εχθρική επιρροή της μητέρας), 6 § 1 (εξαιτίας της αδυναμίας της εκτέλεσης της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου που όρισε το δικαίωμα της επικοινωνίας). 

Το Δικαστήριο εν προκειμένω: 

➤ 1. δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι οι αρχές παρέβησαν το καθήκον τους να λάβουν μέτρα ταχέα και πρακτικά προκειμένου να παρακινήσει τους ενδιαφερόμενους για μία καλύτερη συνεργασία, έχοντας πάντοτε υπόψη το ανώτερο συμφέρον των τέκνων το οποίο συνίσταται και στο να μην επιτρέψει μία προοδευτική διάλυση ή ακόμη και την διάρρηξη των σχέσεων με τον πατέρα τους. 

➤ 2. διαπιστώνει ότι τα τέκνα του προσφεύγοντος δεν μπόρεσαν να τύχουν ψυχολογικής υποστήριξης για να διαφυλάξει και να επιχειρήσει έτσι να βελτιώσει τις σχέσεις τους με τον πατέρα τους. Το Δικαστήριο δεν αγνοεί το γεγονός ότι το αδιέξοδο στις επαφές του προσφεύγοντος με τα παιδιά του οφείλεται κυρίως στην έλλειψη συνεργασίας της μητέρας τους. Εν τούτοις, μία τέτοια έλλειψη συνεργασίας δεν θα μπορούσε να απαλλάξει τις αρμόδιες αρχές από την υποχρέωση να λάβουν όλα τα μέτρα που είναι ικανά να επιτρέψουν την διατήρηση του οικογενειακού δεσμού.

➤ 3. το Δικαστήριο υπενθυμίζει  όσον αφορά την άρνηση των αρχών να κοινοποιήσουν στον προσφεύγοντα τις εκθέσεις που συνέταξαν οι παιδοψυχίατροι, ότι έχει ήδη υπογραμμίσει την σημασία που έχει για τους γονείς το γεγονός να είναι πάντοτε σε θέση να προβάλουν όλα τα επιχειρήματα που τους επιτρέπουν να αποκτήσουν επαφές με το τέκνο τους και το γεγονός να μπορούν να λάβουν γνώση των ψυχιατρικών εκθέσεων που διατάχθηκαν από τον εισαγγελέα σε υποθέσεις οι οποίες αφορούν την πρόσβαση γονέων στα τέκνα τους. Όμως, όπως και στην παρούσα υπόθεση, κανένα μέτρο δεν ελήφθη εν προκειμένω από τον εισαγγελέα κατόπιν της σύνταξης διαφόρων εκθέσεων των οποίων το περιεχόμενο έδειχνε την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης η οποία αφορούσε αναμφίβολα όλα τα μέλη της οικογένειας του προσφεύγοντος.

14.9.23

🔥 Αν δεν σε αφήνει ως πατέρα να επικοινωνήσεις με το παιδί σου ....

Όταν η μητέρα ενός παιδιού δεν επιτρέπει στον εν διαστάσει πατέρα να επικοινωνήσει με το παιδί του, βάσει δικαστικής απόφασης, ο πατέρας έχει τη δυνατότητα να λάβει νομικά μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης επικοινωνίας και να απαιτήσει άμεσα να συμμορφωθεί η μητέρα. Με την νομική συμβουλή και καθοδήγηση ειδικού δικηγόρου οικογενειακού δικαίου θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα μη χάνοντας ούτε λεπτό για να μη διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση σε βάρος αυτού και κυρίως του παιδιού του.

✔️ Συγκεκριμένα, ο πατέρας μπορεί να καταθέσει μήνυση εναντίον την μητέρας που παραβιάζει με πρόθεση την απόφαση επικοινωνίας ανηλίκου τέκνου του ή την συμφωνία επικοινωνίας στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου και να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο βεβαίωση της παραβίασης απόφασης επικοινωνίας και επιβολή χρηματικής ποινής ή ακόμη και προσωπικής κράτησης.

💡 Εκτός από τα νομικά μέτρα, υπάρχουν όμως και ορισμένα πράγματα που ο πατέρας μπορεί να κάνει για να διατηρήσει την επικοινωνία με το παιδί του κατόπιν πάντα προηγούμενης συμβουλής του πληρεξούσιου δικηγόρου του, όπως:

➤ Να επικοινωνεί με το παιδί τακτικά, μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

➤  Να στέλνει στο παιδί γράμματα, κάρτες και δώρα.

➤ Να επισκέπτεται το παιδί στο σχολείο, στις δραστηριότητες του ή σε άλλους δημόσιους χώρους.

➤ Να μιλάει στο παιδί για τη μητέρα του και να τον βοηθά να κατανοήσει τη σχέση τους.

Είναι σημαντικό ο πατέρας να είναι υπομονετικός και να μην αποθαρρύνεται αν η μητέρα συνεχίζει να εμποδίζει την επικοινωνία. Με συνέπεια και επιμονή, μπορεί να διατηρήσει την επαφή με το παιδί του και να συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη του.

8.9.23

🔥 Η κοινή εναλλασσόμενη επιμέλεια προσκρούει στο συμφέρον του τέκνου? (νομολογία)

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Σήμερα θα απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα  "Η κοινή εναλλασσόμενη επιμέλεια προσκρούει στο συμφέρον του τέκνου?" 

Μείνετε μέχρι το τέλος για να παρακολουθήσετε το σημερινό βίντεό μας. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά για τους χωρισμένους γονείς και ιδίως πατέρες τέκνων.  

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. 

🔔 Να σας υπενθυμίσω να εγγραφείτε στο κανάλι μου και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου. 

Με την πρόσφατη υπ΄ αριθ. 2089/23 απόφαση του Εφετείου Αθηνών απορρίφθηκε αίτημα κοινής εναλλασσόμενης επιμέλειας ανηλίκου ενός πατέρα.

Με την αγωγή του ο ενάγων - σύζυγος - πατέρας, ζήτησε μεταξύ άλλων να ανατεθεί οριστικά και στους δύο διαδίκους η κοινή εναλλασσόμενη επιμέλεια του ανήλικου τέκνου. Αφού το δικαστήριο ζήτησε εμφάνιση αυτοπροσώπως των διαδίκων και πραγματοποιήθηκε επικοινωνία του δικαστή με το ανήλικο τέκνο τους στη συνέχεια εξέδωσε απόφαση απορριπτική ως προς το αίτημα κοινής εναλλασσόμενης επιμέλειας του ανήλικου τέκνου και απλά ρύθμισε την επικοινωνία του ανηλίκου τέκνου το οποίο διέμενε με την μητέρα του.  Συγκεκριμένα το Εφετείο εν προκειμένω απεφάνθη ότι:

Το αίτημα του εναγομένου - ενάγοντος συζύγου - πατέρα  για κοινή εναλλασσόμενη επιμέλεια του προσώπου της θυγατέρας του προσκρούει αναμφίβολα στο συμφέρον του τέκνου, με γνώμονα του οποίου και μόνο κρίνει το Δικαστήριο. 

Η λύση της κοινής εναλλασσόμενης επιμέλειας, πέραν του ότι θα υποβάλει το τέκνο σε μια διαρκή μετακίνηση από τη μία οικία στην άλλη, θα είχε ενδεχομένως κάποιο νόημα, αν υπήρχε σύμπνοια και ταύτιση απόψεων μεταξύ των διαδίκων ως προς τον τρόπο ανατροφής και διαπαιδαγώγησης του τέκνου τους. 

Κρίθηκε ακόμη  ότι:

➤ 1)  όχι μόνο οι ίδιες οι σχέσεις μεταξύ των διαδίκων είναι τεταμένες, αλλά παρατηρείται και από τους ισχυρισμούς τους διαφορετική φιλοσοφία και τρόπος σκέψης ως προς τα ανωτέρω ζητήματα, γεγονός που θα καθιστούσε το τέκνο δέκτη διαφορετικών υποδείξεων, προτροπών και μηνυμάτων, αν προκρινόταν η παραπάνω λύση, με αναπόφευκτες συνέπειες στην ψυχοσύνθεση του και με προφανή τον κίνδυνο για τη διάσπαση της προσωπικότητας του. 

➤ 2) δεν υφίσταται συμφωνία μεταξύ των διαδίκων ως προς την ανάθεση αλλά και ως προς τον τόπο διαμονής του ανήλικου γιου τους, 

➤ 3) η από κοινού εναλλασσόμενη επιμέλεια του τέκνου δεν κρίνεται επωφελής για τον ίδιο το ανήλικο, ενόψει της αντιδικίας μεταξύ των διαδίκων, διότι α) αφενός μεν θα διαταράξει τις καθημερινές του συνήθειες και τον μέχρι τώρα τρόπο ζωής του, γεγονός που ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσωματική του ανάπτυξη, δεδομένης της μικρής ηλικίας του, β) αφετέρου,  θα οδηγήσει πρακτικά σε αδυναμία λήψης σταθερών αποφάσεων για το πρόσωπό του με δυσμενείς συνέπειες για το ίδιο, καθόσον οι σχέσεις μεταξύ των διαδίκων δεν έχουν ακόμη εξομαλυνθεί. 

➤ 4) Το ανήλικο τέκνο έχει αναπτύξει σταθερό ψυχολογικό σύνδεσμο με τη μητέρα του, κατά τρόπο ώστε η απομάκρυνσή του από αυτήν, θα οδηγήσει στη δημιουργία δυσχερούς, από ψυχολογικής άποψης, περιβάλλοντος γι’ αυτό, 

➤ 5) Η ενάγουσα μητέρα είναι υγιής και ικανή να διαπαιδαγωγήσει την ανήλικη και να συμβάλλει στην ομαλή ψυχοσωματική και ψυχοπνευματική της ανάπτυξη. Το αληθινό συμφέρον του ανηλίκου, όπως το καθορίζουν οι βιοτικές και ψυχικές της ανάγκες, επιβάλλει να ανατεθεί οριστικά η αποκλειστική άσκηση της επιμέλειας του  στην ενάγουσα μητέρα του, που είναι ικανή και κατάλληλη να ανταποκριθεί στα καθήκοντά επιμέλειας. 

➤ 6) Το Δικαστήριο σε επικοινωνία που είχε με την ανήλικη διαπίστωσε ότι η θέληση της είναι να διαμένει με τη μητέρα της, στο περιβάλλον της οποίας δημιούργησε και φιλικές σχέσεις με άλλους συνομηλίκους της.

🎯Στον αντίποδα της παραπάνω εφετειακής απόφασης, έρχεται η με αριθ. 78/2023 απόφαση Αρείου Πάγου, που έκρινε σε άλλη υπόθεση ότι πρέπει να εφαρμοστεί η χρονική κατανομή επιμέλειας ανηλίκου τέκνου  και όχι η αποκλειστική επιμέλεια, με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου.


* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσεις



Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ