Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Το σημερινό θέμα ενδιαφέρει τους χωρισμένους γονείς. Σήμερα θα ξεκαθαρίσουμε τις αποφάσεις και τις πράξεις επιμέλειας, που δικαιούνται με το νέο καθεστώς οι χωρισμένοι γονείς.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω όπως πάντα με ενημερωτικά βίντεο. Να σας υπενθυμίσω να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου. Ξεκινάμε κατευθείαν χωρίς χρονοτριβή στο θέμα μας.
Ο χωρισμός των γονιών μια δυσάρεστη και ανεπιθύμητη συναισθηματικά κατάσταση για την οικογένεια, φέρνει πολλές προκλήσεις και η επιμέλεια των παιδιών είναι ίσως η πιο δύσκολη.
Κάθε χωρισμένος γονέας, κατά τον χρόνο που του ανατίθεται η επιμέλεια, ασκεί μόνος του κάθε φορά τις πράξεις επιμέλειας του παιδιού για όλα τα θέματα (ανατροφή, επίβλεψη, μόρφωση, εκπαίδευση, διαμονή στην οικία του), με εξαίρεση εκείνα που αφορούν στον πυρήνα της επιμέλειας, κατ’ άρθρο 1519 παρ. 1 ΑΚ για τα οποία θα λαμβάνονται αποφάσεις από τους γονείς από κοινού.
Ειδικότερα υπό το νέο δίκαιο από τα άρθρα 1513, 1516 εδ. 1 και 1519, όπως ισχύουν σήμερα μετά το ν.4800/2021, και την επισκόπηση της πρόσφατης νομολογίας συνάγεται η διάκριση σε τρεις κατηγορίες των αποφάσεων επιμέλειας των χωρισμένων γονιών:
Στο ένα άκρο τοποθετούνται οι αναφερόμενες αποφάσεις του άρθρου 1516 εδ. 1 Α.Κ., που μπορούν να γίνουν από τον ένα γονέα μόνο και στον αντίποδα οι προβλεπόμενες του άρθρου 1519 Α.Κ., που προϋποθέτουν τη συναπόφαση και των δύο γονέων, ανεξάρτητα από το πώς ασκείται η γονική μέριμνα ή η επιμέλεια. Ενδιάμεσα υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία πράξεων και αποφάσεων, που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των δύο άλλων κατηγοριών.
Ειδικότερα, προς άρση τυχόν αμφισβητήσεων από τους χωρισμένους γονείς, διακρίνουμε τις ακόλουθες τρείς κατηγορίες αποφάσεων και αντίστοιχων πράξεων επιμέλειας ανηλίκων τέκνων:
➤ 1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: οι πράξεις του άρθρου 1519 παρ. 1 Α.Κ. συναποφασίζονται και διενεργούνται από κοινού υποχρεωτικά από αμφότερους τους συνασκούντες τη γονική μέριμνα γονείς, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η επιμέλεια ανατίθεται στον ένα γονέα αποκλειστικά, διότι η κρίση για σημαντικά αυτά ζητήματα παραμένει στο πυρήνα της γονικής μέριμνας, που εν προκειμένω ανήκει και στους δύο γονείς. Αυτές οι πράξεις είναι η ονοματοδοσία του ανηλίκου, επιλογή θρησκεύματος, ζητήματα που αφορούν την ιθαγένεια, ζητήματα υγείας εκτός από τα επείγοντα και εντελώς τρέχοντα (λ.χ. χειρουργικές επεμβάσεις, εμβολιασμός), ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον τους (λ.χ. επιλογή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού σχολείου, επιλογή σχολείου, ξένης γλώσσας, αριθμού ή προτεραιότητας εκμάθησης ξένων γλωσσών κλπ.), μεταβολή του τόπου διαμονής τους, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας.
Για τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις εγγράφως από τους γονείς από κοινού και να καταρτίζεται έγγραφο βεβαίας χρονολογίας με θεώρηση γνησίου υπογραφής τους.
➤ 2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: οι αναφερόμενες στο άρθρο 1516 παρ. 1 Α.Κ. πράξεις διενεργούνται από τον γονέα με τον οποίο διαμένουν τα τέκνα, έστω και προσωρινά κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, άρα κατά τον χρόνο επικοινωνίας π.χ. με τον πατέρα διενεργούνται από τον τελευταίο. Αυτές οι πράξεις είναι:
α) συνήθεις πράξεις επιμέλειας του προσώπου των τέκνων που αφορούν στην καθημερινότητα τους (λ.χ. επιλογές διατροφής, ένδυσης και ψυχαγωγίας, ωράριο μελέτης και ύπνου, επίσκεψη σε φίλο, μεταφορά του σε εξωσχολική δραστηριότητα κλπ.),
β) τρέχουσα διαχείριση περιουσίας τους (λ.χ. επιδιόρθωση πραγμάτων που ανήκουν στα παιδιά κλπ.),
γ) πράξεις με επείγοντα χαρακτήρα (λ.χ. θέματα υγείας όπως χορήγηση αντιπυρετικού, μεταφορά στο νοσοκομείο σε περίπτωση τραυματισμού κλπ.), λήψη δήλωσης βούλησης απευθυντέα προς τα τέκνα],
➤ 3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: οι πράξεις ενδιάμεσης κατηγορίας, που αποφασίζονται από τον ασκούντα (με συμφωνία ή δικαστική απόφαση) την επιμέλεια γονέα, κατόπιν προηγούμενης άτυπης ενημέρωσης του άλλου γονέα λ.χ. η επιλογή του επαγγελματία ή «νταντάς» ή του συγγενικού προσώπου, που θα επιβλέπει τα παιδιά κατά την απουσία του γονέα, η επιλογή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων (π.χ. απλών δραστηριοτήτων αθλητικών και καλλιτεχνικών, όχι όμως εκπαιδευτικών που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον τους), η επιλογή προσώπου δασκάλου ή εκπαιδευτή ή λογοθεραπευτή ή παιδιάτρου, ορθοδοντικού.
Οι ανωτέρω πράξεις αποφασίζονται και διενεργούνται επίσης μονομερώς από τον γονέα, που ασκεί επιμέλεια σε περίπτωση της χρονικής κατανομής της επιμέλειας, κατά το χρονικό διάστημα που ασκεί μόνος του την επιμέλεια καθώς και σε περίπτωση που υπάρχει λειτουργική κατανομή της επιμέλειας από τον γονέα που έχει αυτός αρμοδιότητα λειτουργική να αποφασίζει, κατόπιν πάντα προηγούμενης άτυπης ενημέρωσης του άλλου γονέα.
Επίσης να σημειωθεί ότι κάθε γονέας αποφασίζει μόνος του για το κομμάτι της επιμέλειας που του έχει ανατεθεί (είτε χρονικά, είτε λειτουργικά), όσον αφορά πάντοτε τα τρέχοντα ζητήματα επιμέλειας, διαχείρισης ή επείγοντα, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει προηγουμένως τον άλλο γονέα, διότι η υποχρέωση αυτή, βαρύνει μόνο την από κοινού επιμέλεια, την συνεπιμέλεια. Απλά ο γονιός που αποφασίζει εν προκειμένω είναι υποχρεωμένος απλά να παρέχει στον άλλο γονέα πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου, σύμφωνα με το άρθρο 1519 παρ. 3 ΑΚ.
Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση κάθε φορά με την συνδρομή ειδικού νομικού συμβούλου - δικηγόρου οικογενειακού δικαίου, αν η απόφαση του γονέα, που αφορά το ανήλικο τέκνο είναι από τις σημαντικές αποφάσεις του άρθρου 1519 ΑΚ, όπου χρειάζεται συναπόφαση των γονέων ή εμπίπτει στις άλλες δύο κατηγορίες.
Η κακή λήψη των αποφάσεων, που αφορούν τα ανήλικα τέκνα μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορίες για κακή άσκηση γονικής μέριμνας.
Αγαπητοί γονείς μπορείτε να διασφαλίσετε την ευημερία των παιδιών σας και να μην ρισκάρετε αποφεύγοντας κατηγορίες για κακή άσκηση γονικής μέριμνας, έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, αλλά και τις συμβουλές που ακολουθούν:
-Διατηρήστε ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία με τον/την πρώην σύζυγό σας, εστιάζοντας στις ανάγκες των παιδιών, όχι στα δικά σας συναισθήματα.
-Κάντε διάλογο με σεβασμό και συνεργασία για το καλό των παιδιών.
-Εστιάστε στην επίλυση του κάθε προβλήματος, όχι στην επίρριψη ευθυνών.
-Μην χρησιμοποιείτε τα παιδιά ως αγγελιοφόρους ή για να μεταφέρετε μηνύματα στον/την πρώην σύζυγό σας.
Η καλή επιμέλεια και επικοινωνία των ανηλίκων τέκνων από πλευράς των γονέων μετά τον χωρισμό, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των παιδιών σας.
Αγαπητές φίλες και φίλοι ευχαριστώ για το μεγάλο ενδιαφέρον και την ανταπόκρισή σας. Αφήστε κάτω από το βίντεο τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Τα λέμε και πάλι σε λίγες μέρες. Εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο και να είστε πάντα καλά.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: Γονική μέριμνα, δικαιώματα επιμέλειας, δικαστικές αποφάσεις, Άρθρο 1519 ΑΚ, Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου, Νόμος 4800/2021, Από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα, αποφάσεις ονοματοδοσία,πυρήνα γονικής μέριμνας, ζητήματα επιμέλειας, χωρισμό γονέων,συνεπιμελεια, Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας άρθρο 1519 ΑΚ, γονική μέριμνα των ανήλικων, Γονική μέριμνα και επιμέλεια ανήλικου τέκνου,oikogeneiakodikaio, περίπτωση διαζυγίου, γιαγκουδακης δικηγορος καβαλας,ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ