Νομικά θέματα - Θεματολογία



"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 813 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικό γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

👉 Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/12/24 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! ⏳Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόνο για 3 συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση
μικρόφωνο, φωνητική αναζήτηση, δικηγορος διαζυγιων

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


26.4.13

Έξωση δυστροπούντων μισθωτών

Το σημερινό ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται στην έξωση δυστροπούντων μισθωτών

Πότε υπάρχει δυστροπία σε μισθωτή με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει έξωση από το μίσθιο?

Εξωση δυστροπούντων μισθωτών

Αρθρο 66. Εισαγωγικός νόμος του ΚΠολΔ

"Αν ο μισθωτής καθυστερήσει το μίσθωμα από δυστροπία, ο εκμισθωτής έχει δικαίωμα να ζητήσει να του αποδοθεί το μίσθιο όσο διαρκεί η μίσθωση, και αν δεν την κατάγγειλε κατά το άρθρο 597 Α.Κ. Η άσκηση της αγωγής στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει ως καταγγελία της σύμβασης."

Αρθρο 661. ΚΠολ.Δικ.

"Η καταβολή ενώπιον του ειρηνοδικείου ή του μονομελούς πρωτοδικείου έως το τέλος της Συζήτησης στο ακροατήριο όλων των ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων που οφείλονται έως την ημέρα της Συζήτησης και των δικαστικών εξόδων που ορίζονται αμέσως από το δικαστή, καταργεί τη δίκη για την απόδοση της χρήσης του μισθίου για καθυστέρηση μισθωμάτων από δυστροπία. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται, αν υπάρχει επανειλημμένη καθυστέρηση από δυστροπία."

Επανειλημμένη δυστροπία υφίσταται όταν ο μισθωτής καθυστερεί την καταβολή μισθωμάτων σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, κατά τρόπο που δείχνει εμμονή στη μη εκπλήρωση της υποχρεώσεως του για πληρωμή ενός ή περισσοτέρων μισθωμάτων της κάθε περίπτωσης.

Η καθυστέρηση δύο ή περισσοτέρων μισθωμάτων συνεχόμενων μηνών δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτοτελώς ως επανειλημμένη δυστροπία, εκτός αν για την καθυστέρηση κάθε μισθώματος έχει μεσολαβήσει ιδιαίτερη όχληση του μισθωτή.

Μίσθωση η οποία δεν καταγγέλθηκε κατά το άρθρο 597 του ΑΚ, εξακολουθεί να υφίσταται, λήγει δε με την εκτέλεση της απόφασης που διατάσσει την απόδοση του μισθίου πράγματος, κατά το άρθρο 66 εδ. α` του ΕισΝΚΠολΔ.

Επανειλημμένη δυστροπία υπάρχει όταν ο μισθωτής καθυστερεί την καταβολή μισθωμάτων σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις κατά τρόπο που δείχνει εμμονή στη μη εκπλήρωση της υποχρέωσης του για πληρωμή του μισθώματος, ενός ή περισσότερων της κάθε περίπτωσης. Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ των δύο καθυστερήσεων δεν έχει σημασία (Παπαδάκης, Αγωγές κλπ. No 1050 - 1055 β`, Φλούδας, § 298/Α`σελ. 248, Μπέης, ΠολΔ, 661, § 6, σελ. 343, ΕφΑΘ 25/85 ΕΕΝ 52.503, ΕφΑΘ 63/82 ΑρχΝ 34.511).

Υφίσταται επανειλημμένη δυστροπία όταν ο μισθωτής καθυστερεί το μίσθωμα και ασκήθηκε αγωγή (έντονη όχληση) και μετά τη συζήτηση ή τη ματαίωση της, γεγονός αδιάφορο. Το ίδιο ισχύει και όταν δεν ασκήθηκε αγωγή, αλλά ο εκμισθωτής όχλησε τον μισθωτή με οποιονδήποτε τρόπο και μετά αυτός καθυστέρησε έστω και ένα μίσθωμα.

Αντιθέτως, η καθυστέρηση δύο ή περισσότερων μισθωμάτων συνεχόμενων μηνών που αναφέρονται στην αγωγή δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτοτελώς, δηλαδή χωρίς να συντρέξει προηγουμένως άλλη περίπτωση καθυστέρησης, ως επανειλημμένη δυστροπία, εκτός αν για την καθυστέρηση κάθε μισθώματος έχει μεσολαβήσει ιδιαίτερη όχληση του μισθωτή. Η όχληση δε αυτή είναι άσχετη με την όχληση ως προϋπόθεση της δυστροπίας - υπερημερίας, η οποία τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται, αφού για την πληρωμή ορίζεται δήλη (ΑΚ 341 § 1) ημέρα, αλλά χρειάζεται ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση της έννοιας του "επανειλημμένου" της δυστροπίας (ΕφΑΘ 5001/1994, αδημ)... αποφ. 44760/2007 ΜΠΡ ΘΕΣΣΑΛ


Γιώργος Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Ιντερνετ
Γιά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας

George Giagkoudakis Law Office



25.4.13

ΑΠΑΤΗ άρθ. 386 Ποινικού Κώδικα

Άρθρο 386 Ποινικού Κώδικα - ΑΠΑΤΗ

1. Οποιος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και αν η ζημία που προξενήθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

2. Οι διατάξεις του άρθρου 72 για το κατάστημα εργασίας εφαρμόζονται και εδώ.

3. Επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών: α) αν ο υπαίτιος διαπράττει απάτες κατ`επάγγελμα ή κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των τριάντα χιλιάδων(30.000)ευρώ. ή β) αν το περιουσιακό όφελος ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει συνολικά το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000)ευρώ."

ΒΛ. Ν.1608/1950 για σχετικά αδικήματα στρεφόμενα κατά Δημοσίου - ΝΠΔΔ ,ύψος ποινών κλπ.

Επισημάνσεις: Κύριο συστατικό στοιχείο του εγκλήματος της απάτης είναι η εξαπάτηση, παραπλάνηση του παθόντος από τον δράστη για να επιτύχει ο δράστης παράνομο οικονομικό όφελος για τον ίδιο ή άλλον. Το προσβαλλόμενο έννομο αγαθό είναι η περιουσία ως σύνολο. Είναι έγκλημα "ουσιαστικό" δηλ. η αντικειμενική του υπόσταση περιλαμβάνει και ορισμένο αποτέλεσμα (αποτέλεσμα της περιουσιακής βλάβης). Ο δράστης πρέπει να ενεργεί με δόλο. 

 Η απάτη επί δικαστηρίω αφορά την εξαπάτηση του πολιτικού δικαστή (δικαστή πολιτικής δίκης). Απαιτείται πέραν της προβολής ψευδοών ισχυρισμών ταυτόχρονα να υπάρχει επίκληση και προσαγωγή εν γνώσει "ψευδών αποδεικτικών μέσων" (πλαστά έγγραφα, ψευδομάρτυρες κ.λ.π). Απάτη επί ποινικού δικαστηρίου δεν διαπράττεται.

Νομολογιακά:
" Κατά το άρθρο 386 παρ. 1 περιπτ. α του Ποιν. Κώδικα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, όποιος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων. Από τις εν λόγω συνεπώς διατάξεις προκύπτει ότι για τη θεμελίωση του εγκλήματος της απάτης, απαιτούνται α) σκοπός του δράστη να περιποιήσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος, χωρίς να είναι αναγκαία και η πραγμάτωση του οφέλους αυτού, β) η εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή η αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων, από την οποίαν ως παράγωγος αιτία παραπλανήθηκε κάποιος και γ) βλάβη ξένης κατά το αστικό δίκαιο περιουσίας, η οποία τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο με τις παραπλανητικές ενέργειες και παραλήψεις του δράστη, χωρίς να απαιτείται ταυτότητα του παραπλανηθέντος και του ζημιωθέντος προσώπου. Συνεπώς υφίσταται απάτη και όταν ο απατώμενος είναι πρόσωπο διάφορο του βλαπτόμενου, αρκεί ο παραπλανηθείς να δύναται πράγματι και σύμφωνα με το νόμο να προβεί σε επιζήμια για τον βλαπτόμενο πράξη ή παράλειψη. Ετσι με την έννοια αυτήν η απάτη μπορεί να συντελεσθεί και δια παραπλανήσεως του δικαστή, που δικάζει σε πολιτική δίκη, οσάκις υποβάλλεται σ αυτόν ψευδής ισχυρισμός, υποστηριζόμενος με την εν γνώσει προσαγωγή και επίκληση πλαστών ή νοθευμένων εγγράφων, αλλά και γνησίων μεν, αναληθών όμως κατά περιεχόμενο (ΑΠ 578/1995 και 227/1992 Π. Χρ. ΜΓ 899 και MB 417)."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΕΠΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩ

"H απάτη επί δικαστηρίου είναι τετελεσμένη όταν με τους ψευδείς ισχυρισμούς και την προσαγωγή καθώς και επίκληση των πλαστών ή ψευδών αποδεικτικών στοιχείων παραπλανάται το δικαστήριο και εκδίδει οριστική απόφαση υπέρ των απόψεων του δράστη με συνέπεια την βλάβη της περιουσίας του αντιδίκου του. 'Oταν το δικαστήριο δεν παραπλανήθηκε από τους ψευδείς ισχυρισμούς και τα ψευδή αποδεικτικά στοιχεία και απέρριψε αυτούς ή δεν εκδόθηκε οριστική απόφαση, τότε υφίσταται αξιόποινη απόπειρα του εν λόγω εγκλήματος. Συνακόλουθα η προσαγωγή και επίκληση των ανωτέρω αποδεικτικών στοιχείων είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση του εγκλήματος της απάτης επί δικαστηρίου ακόμη και με τη μορφή της απόπειρας αυτού, εφόσον μόνη η υποβολή αναληθούς ισχυρισμού δια της αγωγής ή των προτάσεων δεν συνιστά πράξη περιέχουσα αρχή εκτελέσεως, όρος απαραίτητος για να συγκροτηθεί η έννοια της απόπειρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 1 του Ποιν. Κώδικα (ΑΠ 1348/2000 ΑΠ 1023/1995, 960/1994 και 652/1992 Π. Χρ. ΜΣΤ 62, ΜΔ 931 και MB 647)" 728/2009 ΠΛΗΜΜ ΣΕΡΡΩΝ


Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός στη Καβάλα. | Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120, giagkoud@yahoo.com 



Γιώργος Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Ιντερνετ
Γιά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας



George Giagkoudakis Law Office


λέξεις κλειδιά: 386 Π.Κ., απατη ποινικος κωδικας, απατη, ποινικο αδικημα, απατη ορισμος, απάτη, παράνομο περιουσιακό όφελος, εξαπάτηση, απάτη επι δικαστηρίου, απάτη επί δικαστηρίω, Μάθε για την απάτη. Πότε διαπράττει κάποιος απάτη. Στοιχεία αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης απάτης.

19.4.13

Αντίσταση κατά της αρχής και Απείθεια

                                                                                    
α. Τί είναι η Αντίσταση κατά της αρχής σύμφωνα με το Ποινικό Κώδικα?


Κατά το άρ. 167 παρ. 1 του ΠΚ     "1.  Οποιος μεταχειρίζεται βία ή Απειλή βίας για να εξαναγκάσει  κάποια αρχή ή υπάλληλο να ενεργήσουν πράξη που ανάγεται στα  καθήκοντά  τους  ή να παραλείψουν νόμιμη πράξη, καθώς και όποιος βιαιοπραγεί κατά  υπαλλήλου ή προσώπου που έχει προσληφθεί ή άλλου  υπαλλήλου  που  έχει  προστρέξει  για  να τον υποστηρίξει ενώ διαρκεί η νόμιμη ενέργειά του,  τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον  ενός  έτους.   Σε  κάθε  περίπτωση αποκλείεται η μετατροπή ή η αναστολή της ποινής."

    Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι για τη στοιχειοθέτηση της αξιόποινης πράξης της αντίστασης στην περίπτωση που η ενέργεια του δράστη τείνει στην παράλειψη νόμιμης πράξης της αρχής ή του υπαλλήλου απαιτείται η πράξη, σε παράλειψη της οποίας τείνει ο εξαναγκασμός, να είναι νόμιμη, δηλαδή να βρίσκεται μέσα στον κύκλο της κατά νόμο αρμοδιότητας της αρχής ή του υπαλλήλου και να συντρέχουν οι ουσιώδεις τύποι που τάσσονται γι` αυτήν.

   Προσαπαιτείται η χρήση βίας ή απειλή βίας ή βιαιοπραγία κατά του υπαλλήλου, στην έννοια δε της βίας περιλαμβάνεται τόσον η σωματική όσον και η ψυχολογική, αλλά και η κάθε είδους ενέργεια, που να μπορεί να διεγείρει στον υπάλληλο φόβο και να τον παρεμποδίζει στην εκτέλεση της υπηρεσιακής πράξης.


167 παρ. 2. - "   2.   Αν  οι  πράξεις  που  προβλέπει  η προηγούμενη παράγραφος  έγιναν  από πρόσωπο που  οπλοφορεί ή φέρει  αντικείμενα  με  τα  οποία  μπορεί  να  προκληθεί  σωματική βλάβη ή έχει καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα  χαρακτηριστικά του ή έγινε από περισσοτέρους, καθώς και αν το  πρόσωπο  κατά  του  οποίου  στράφηκε  η πράξη διέτρεξε σοβαρό προσωπικό κίνδυνο  επιβάλλεται  Φυλάκιση  τουλάχιστον  δύο  ετών  εφόσον  η   πράξη   δεν  τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη."



β. Τι προβλέπει ο ποινικός Κώδικας για το αδίκημα της Απείθειας

" Αρθρο 169. Π.Κ.


Με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών τιμωρείται όποιος, ύστερα από νόμιμη πρόσκληση, αρνείται σε κάποιον από τους υπαλλήλους του άρθρου 13, παρ. α`, χωρίς αντίσταση την υπηρεσία ή συνδρομή που οφείλεται κατά το νόμο ή την είσοδο σε οποιοδήποτε μέρος για να επιχειρηθεί κάποια νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια."


    Από τη διάταξη του άρθρου 169 του ΠΚ που ορίζει ότι, με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών τιμωρείται όποιος, ύστερα από νόμιμη πρόσκληση, αρνείται σε κάποιον από τους υπαλλήλους του άρθρου 13, παρ. α`, χωρίς αντίσταση, την υπηρεσία ή συνδρομή που οφείλεται κατά το νόμο ή την είσοδο σε οποιοδήποτε μέρος για να επιχειρηθεί κάποια νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια, προκύπτει, ότι απαραίτητα στοιχεία για τη θεμελίωση του ως άνω εγκλήματος της απείθειας είναι: α) να υπάρχει νόμιμη υποχρέωση στο δράστη να παράσχει υπηρεσία ή συνδρομή ή να επιτρέψει την είσοδο σε κάποιο μέρος, για να επιχειρηθεί νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια, β) νόμιμη πρόσκληση υπαλλήλου, τέτοιος δε θεωρείται μόνο εκείνος του άρθρου 13 παρ. α` του ΠΚ, γ) άρνηση του προσκληθέντος χωρίς αντίσταση, η οποία (άρνηση) μπορεί να είναι είτε παθητική, είτε ενεργός, π.χ. με χειρονομίες και δ) δόλος (αρκεί και ενδεχόμενος) που πρέπει να περιλαμβάνει τη γνώση της ιδιότητας του προσώπου που απευθύνει την πρόσκληση και προς το οποίο απευθύνεται η άρνηση, καθώς και τη θέληση μη συμμόρφωσης.


" Αρθρο 13.- Στον Κώδικα οι ακόλουθοι όροι χρησιμοποιούνται με την εξής σημασία: α) υπάλληλος είναι εκείνος στον οποίο νόμιμα έχει ανατεθεί, έστω και προσωρινά, η άσκηση υπηρεσίας δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής ή άλλου νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου"




Γιώργος Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Ιντερνετ
Γιά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας


George Giagkoudakis Law Office



λέξεις κλειδιά: Αντίσταση κατά της αρχής, 167 παρ. 1 Π.Κ., αδίκημα της Απείθειας, Αρθρο 169. Π.Κ.
 

12.4.13

Τί είναι και πότε τελείται το αδίκημα της παράνομης βίας?

 Παράνομη βία
Αρθρο 330 Ποινικού Κώδικα ( εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας - 18 Κεφάλαιο)

"'Οποιος χρησιμοποιώντας σωματική βία ή απειλή σωματικής βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης έξαναγκάσει άλλον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή για τις οποίες ο παθών δεν έχει υποχρέωση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, ανεξάρτητα αν το απειλούμενο κακό στρέφεται εναντίον εκείνου που απειλείται ή κάποιου από τους οικείους του."

Σύμφωνα με άρθρο 330 του ΠΚ, για την παράνομη βία, με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια τιμωρείται όποιος χρησιμοποιώντας σωματική βία ή απειλή σωματικής βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης, εξαναγκάζει κάποιον άλλον, να πράξει ή να παραλείψει ή να ανεχθεί κατιτί, για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση του παθόντος και ανεξάρτητα από το αν το κακό που απειλείται στρέφεται εναντίον αυτού που απειλείται ή κάποιου από τους οικείους του. Το πλημμέλημα τούτο συνίσταται στον εξαναγκασμό ενός άλλου, να πράξει ή να παραλείψει ή να ανεχθεί κατιτί, που δεν υποχρεούται, με τη χρησιμοποίηση σωματικής βίας ή απειλής είτε σωματικής βίας είτε άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης.Είναι δε παράνομη η απειλούμενη πράξη ή παράλειψη, όταν είναι αντίθετη με έναν απαγορευτικό ή επιτακτικό κανόνα δικαίου. Ακόμα και στην περίπτωση που ο δράστης έχει δικαίωμα να τελέσει το κακό που απειλεί, παράνομη θεωρείται η απειλή, όταν στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος, κατά το άρθρο 281 του ΑΚ.

Ο δράστης πρέπει να ξέρει, πως η απειλούμενη πράξη ή παράλειψη είναι παράνομη και να θέλει έτσι να εξαναγκάσει τον άλλο, να πράξει ή να παραλείψει ή νύ ανεχθεί κάτι που δεν υποχρεούται. Και ενδεχομένως δόλος είναι αρκετός. Αν η σωματική βία ή απειλή ασκήθηκαν, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ο εξαναγκασμός, υπάρχει απόπειρα (ΑΠ 1334/1987 ΠοινΧρ ΛΗύ 100, ΑΠ 1201/1986 ΠοινΧρ ΛΣΤ 1023, ΑΠ 1347/1984 ΠοινΧρ ΛΕύ 358, ΑΠ 1577/1981 ΠοινΧρ ΛΒ 677).

Προστατεύεται το δικαίωμα του ατόμου να αποφασίζει και να ενεργεί κατ΄ ελευθέρα βούληση. Δεν απαιτείται δικαιοπρακτική ικανότητα του παθόντος αρκει να αισθάνεται το αποτέλεσμα της βίας κ.λ.π..Τα μέσα για τη τέλεση του εγκλήματος της παράνομης βίας αναφέρονται περιοριστικά. Είναι υπαλλακτικώς μικτό έγκλημα, δηλαδη μπορεί να τελεσθεί είτε δια βίας είτε δια απειλών είτε και με τα δύο αυτά μέσα. Παράνομη είναι η πράξη ή παράλειψη, όταν δεν υφίσταται υποχρέωση νομική ή ηθική. Απαιτείται δόλος έστω και ενδεχόμενος. Η παράνομη βία διώκεται αυτεπάγγελτα.


Γιώργος Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Ιντερνετ
Γιά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας
giagkoud@yahoo.com

George Giagkoudakis Law Office


8.4.13

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για την ανθρωποκτονία από αμέλεια?

Ανθρωποκτονία από αμέλεια

Αρθρο 302  Ποινικού Κώδικα

"1. Οποιος επιφέρει από αμέλεια το θάνατο άλλου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

2. Αν το θύμα της πράξης η οποία αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο είναι οικείος του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλαξει τον υπαίτιο από κάθε ποινή, αν πεισθεί ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τις συνέπειες της πράξης του δεν χρειάζεται να υποβληθεί σέ ποινή. "

2.4.13

Τι είναι το έγκλημα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος?

Ένα ενδιαφέρον νομικό θέμα που επέλεξα για να αναφερθώ είναι αυτό της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος. Είναι δυνατόν στην καθημερινή ζωή από αμέλεια να βρεθεί κανείς εμπλεκόμενος σε τέτοιες υποθέσεις και να βρεθεί σε δύσκολη θέση για να αποδείξει την αθωότητά του. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στις συναλλαγές μας και ιδίως με αγνώστους.

Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει στο άρθρο 394 το έγκλημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος το οποίο έχει ως εξής:

  Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Αρθρο 394

1. Οποιος με πρόθεση αποκρύπτει, αγοράζει, λαμβάνει ως ενέχυρο ή με άλλον τρόπο δέχεται στην κατοχή του πράγμα που προήλθε από αξιόποινη πράξη ή μεταβιβάζει σε άλλον την κατοχή τέτοιου πράγματος ή συνεργεί σε μεταβίβαση ή με οποιονδήποτε τρόπο ασφαλίζει την κατοχή του σε άλλον, τιμωρείται με φυλάκιση, ανεξάρτητα αν είναι τιμωρητέος ή όχι ο υπαίτιος του εγκλήματος από τον οποίον προέρχεται το πράγμα.
2. Αν το αντικείμενο της πράξης της προηγούμενης παραγράφου είναι ευτελούς αξίας, ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και η ποινική δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση.
3. Με τα πράγματα που προέρχονται από αξιόποινη πράξη εξομοιώνεται και το τίμημά τους, καθώς επίσης και τα αντικείμενα που αποκτήθηκαν μέσω αυτών.
4. Αν ο υπαίτιος επιχειρεί τέτοιες πράξεις κατ` επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή ενήργησε από ιδιοτέλεια ή αν πρόκειται για πράγμα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Το άρθρο 72 για την παραπομπή σε κατάστημα εργασίας εφαρμόζεται και στην προκείμενη περίπτωση."


* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσεις



Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ