Νομικά θέματα - Θεματολογία



"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 750 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικο γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

👉 Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/5/24 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόλις 3 από 4 διαθέσιμα συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση
μικρόφωνο, φωνητική αναζήτηση, δικηγορος διαζυγιων

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


1.7.14

Ψευδής καταμήνυση. Μάθε όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. (Μέρος Α΄)

* Δημοσιεύτηκε 21 /6 /2014  στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας

Το έγκλημα της ψευδούς καταμήνυσης περιλαμβάνεται στο 11ο Κεφάλαιο του Ειδικού μέρους του Ποινικού Κώδικα με το τίτλο "Εγκλήματα σχετικά με την απονομή της Δικαιοσύνης". Πρόκειται για ένα έγκλημα που στρέφεται κατά της απονομής της δικαιοσύνης, διότι μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για αδικαιολόγητη ποινική δίωξη κατά αθώων ανθρώπων με παραπλάνηση της δικαιοσύνης ή της πειθαρχικής διαδικασίας.
Ψευδείς καταμηνύσεις μπορεί να γίνουν λόγω προσωπικών διαφορών, αντεκδίκησης, δικομανών ανθρώπων και ακόμη όσων παρουσιάζουν διάφορες ψυχικές διαταραχές.
Το έγκλημα αυτό είναι πλημμέλημα με επαπειλούμενη ποινή φυλάκισης από 1 έτος έως 5 έτη. Περιλαμβάνει δύο μορφές και προβλέπεται στο άρθρο 229 παρ. 1 και 2 του Π.Κ. που έχει ως εξής:"
«1. Όποιος εν γνώσει καταμηνύει άλλον ψευδώς ή αναφέρει γι` αυτόν ενώπιον της αρχής ότι τέλεσε αξιόποινη πράξη ή πειθαρχική παράβαση με σκοπό να προκαλέσει την καταδίωξή του γι` αυτήν, τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.»
2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος για τον ίδιο σκοπό εν γνώσει και ψευδώς καθιστά άλλον ύποπτο στην αρχή για αξιόποινη πράξη ή πειθαρχική παράβαση υποβάλλοντας, αλλοιώνοντας ή αποκρύπτοντας κάποιο αποδεικτικό μέσο."
Η διάταξη τυποποιεί δύο εγκληματικές μορφές: τη ψευδή καταμήνυση άλλου ή ανακοίνωση στην αρχή ότι τέλεσε αξιόποινη πράξη ή πειθαρχική παράβαση με σκοπό να προκαλέσει την καταδίωξη του (άρθρο 229 παρ. 1 ΠΚ) και την ίδια συμπεριφορά όταν γίνεται με υποβολή, αλλοίωση ή απόκρυψη αποδεικτικού μέσου (άρθρο 229 παρ. 2 ΠΚ).



Ψευδής καταμήνυση-Δικηγορικό γραφείο Καβάλας


Πρόκειται περί εγκλήματος διακινδυνεύσεως. Δηλαδή αρκεί να δημιουργείται ο κίνδυνος παραπλανήσεως της λειτουργίας της απονομής της δικαιοσύνης, χωρίς να είναι αναγκαίο να επέλθει βλάβη στη δικαιοδοτική λειτουργία. Είναι έγκλημα τυπικό και υπαλλακτικώς μικτό. Διώκεται αυτεπάγγελτα.
Για τη θεμελίωση του προβλεπομένου εγκλήματος της ψευδούς καταμηνύσεως (229 παρ. 1 Π.Κ.) απαιτείται να έγινε μήνυση ή ανακοίνωση με οποιονδήποτε τρόπο σε αρχή ότι τελέσθηκε από άλλον αξιόποινη πράξη ή πειθαρχική παράβαση, το περιεχόμενο τη μηνύσεως ή ανακοινώσεως να είναι αντικειμενικώς ψευδές και ο μηνύσας ή ανακοινώσας να είχε γνώση ότι είναι ψευδές και να έκανε τη μήνυση ή ανακοίνωση με σκοπό να προκληθεί ποινική ή πειθαρχική δίωξη σε βάρος εκείνου που καταμηνύεται, χωρίς να απαιτείται και πραγμάτωση του σκοπού αυτού.
Το γεγονός που καταμηνύεται ή ανακοινώνεται θα πρέπει να είναι ψευδές, δηλαδή να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική, αντικειμενική αλήθεια. Το ψευδές του γεγονότος δύναται να είναι εν όλω ή εν μέρει. Ολικά ψευδές είναι το γεγονός στη περίπτωση που η πράξη, είτε δεν τελέστηκε, είτε τελέστηκε από άλλον, όχι τον καταμηνυθέντα ή όταν τελέσθηκε άλλο έγκλημα ουσιωδώς διαφορετικό από αυτό που τελέστηκε πραγματικά. Μερικά ψευδές είναι το γεγονός στη περίπτωση αλλοίωσης- παραμόρφωσης των πραγματικών περιστατικών, ώστε η πράξη να εμφανίζεται βαρύτερη ή με απόκρυψη των λόγων αποκλεισμού του αξιοποίνου π.χ. παραγραφή, άμυνα κ.λ.π. (αξιόλογες προσθήκες ή ενσυνείδητες παραλείψεις).
Η ανακοίνωση αρκεί να έγινε και σε απλό όργανο της Αρχής, το οποίο, όμως, είναι υποχρεωμένο να διαβιβάσει στην Αρχή τα καταγγελλόμενα. Αν δεν το πράξει, η πράξη του δράστη παραμένει στο στάδιο της απόπειρας.
"Καταμήνυση σημαίνει υποβολή μηνύσεως. Αυτή πραγματοποιείται: με εγχείριση σχετικού εγγράφου (άρθρο 42 παρ. 2 εδ. α` και β` ΚΠΔ), προφορικά (άρθρο 42 παρ. 2 εδ. γ` ΚΠΔ) ή και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Δεν ενδιαφέρει αν η μήνυση είναι ανυπόγραφη ή υπογραμμένη, επώνυμη ή ανώνυμη. Συνιστά καταμήνυση και η διαβίβαση στην αρχή μιας δήθεν ομολογίας τρίτου προσώπου περί τελέσεως εγκλήματος. Ανακοίνωση είναι κάθε άλλη, πέραν από τη μήνυση, γνωστοποίηση ή αναγγελία στην αρχή ότι άλλος τέλεσε αξιόποινη πράξη ή υπέπεσε σε πειθαρχική παράβαση. Μπορεί και τούτη να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο: επιστολή-τηλεγράφημα, επώνυμα-ανώνυμα.
Στην ανακοίνωση υπάγεται και η περίπτωση που κάποιος, εξεταζόμενος ενώπιον της αρχής (:ως μάρτυρας ή κατηγορούμενος), αποδίδει ψευδώς σε άλλον την τέλεση αξιόποινης πράξεως. Η από κάποιον άρνηση διαπράξεως ενός εγκλήματος μπορεί να θεωρηθεί ως ψευδής καταμήνυση μόνον υπό την προϋπόθεση ότι με τον τρόπο αυτό οι ευθύνες επιρρίπτονται στους ώμους τρίτου προσώπου". (187/1995 ΔΝΑΥΤ ΠΕΙΡ).
Ψευδής γνωστοποίηση έχουμε σε περίπτωση γνωστοποίησης ψευδών πραγματικών περιστατικών και όχι σε περίπτωση ψευδούς ή εσφαλμένου νομικού χαρακτηρισμού. Η γνωστοποίηση αληθινών πραγματικών περιστατικών στα οποία δόθηκε εσφαλμένος νομικός χαρακτηρισμός, όπως και η εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων δεν στοιχειοθετεί ψευδή καταμήνυση. Απαιτείται ενέργεια του δράστη και δεν αρκεί παράλειψη.




Γιώργος Π. Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Ιντερνετ
Για περισσότερες πληροφορίες 
σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας
giagkoud@yahoo.com
                                                                                                                                                                     
                           
  
                                                                                                                                   
*Υ.Γ.:     Στείλε το σχόλιο σου, κάνε LIKE και  γράψου στη mailing list. Ευχαριστώ.   


* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσεις



Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ