Νομικά θέματα - Θεματολογία



"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 750 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικο γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

❤️ Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/3/24 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόλις 2 συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


27.9.19

8 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για την προσβολή πατρότητας


1. Ποια τέκνα θεωρούνται γεννημένα μέσα στο γάμο?

Βάσει των άρθρων 1465 και 1466 Αστικού Κώδικα, θεσπίζονται δύο νόμιμα μαχητά τεκμήρια για το ποια  παιδιά θεωρούνται γεννημένα μέσα στο γάμο:

'Αρθρο 1465- "Τεκμήριο καταγωγής από γάμο

Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωσή του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας (Τέκνο γεννημένο σε γάμο).
Τέκνο γεννημένο σε γάμο θεωρείται και το τέκνο που γεννήθηκε ύστερα από μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση, εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη κατά το άρθρο 1457 δικαστική άδεια. Αν το τέκνο γεννήθηκε μετά την τριακοσιοστή ημέρα από τη λύση ή την ακύρωση του γάμου, η απόδειξη της πατρότητας του συζύγου βαρύνει εκείνον που την επικαλείται. Το ίδιο ισχύει και όταν η τεχνητή γονιμοποίηση έγινε μετά το θάνατο του συζύγου, παρά την έλλειψη δικαστικής άδειας."

`Αρθρο 1466 -  "Σύγκρουση δύο τεκμηρίων

         Αν μέσα στις τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την  ακύρωση  του  γάμου γεννήθηκε τέκνο από γυναίκα που τέλεσε νέο γάμο, τεκμαίρεται ότι  αυτό  έχει  πατέρα  το  δεύτερο σύζυγο, εκτός αν γίνει δεκτή αγωγή για  προσβολή της πατρότητάς του, οπότε τεκμαίρεται  ότι  είναι  τέκνο  του
 πρώτου συζύγου."


2. Ποιο θεωρείται ως  κρίσιμο χρονικό διάστημα   σύλληψης του τέκνου?

Σύμφωνα με το άρθρο 1468 Α.Κ:

 "Κρίσιμο  διάστημα  της  σύλληψης θεωρείται το χρονικό διάστημα  που περιλαμβάνεται ανάμεσα στην τριακοστή και την εκατοστή  ογδοηκοστή  ημέρα πριν από τον τοκετό."


3. Μπορεί να προσβληθεί δικαστικά η ιδιότητα του τέκνου ως γεννημένου σε γάμο (άρθ. 1465, 1466 Α.Κ.) και από ποιους?

Κατά τη διάταξη του άρθρου 1467 Α. Κ, η ιδιότητα του τέκνου ως προς το οποίο συντρέχει ένα από τα τεκμήρια των άρθρων 1465 και 1466 Α. Κ. ως τέκνου γεννημένου σε γάμο, μπορεί να προσβληθεί δικαστικά, αν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν συνέλαβε από τον σύζυγό της ή ότι κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης ήταν φανερά αδύνατο να συλλάβει από αυτόν, ιδίως εξαιτίας ανικανότητας ή αποδημίας του ή επειδή δεν είχαν σχέσεις. 

Σύμφωνα με το άρθρο 1469 Α.Κ.:  " Την ιδιότητα του τέκνου ως γεννημένου σε γάμο μπορούν να προσβάλλουν: 
1.  Ο σύζυγος της μητέρας. 
2. Ο πατέρας ή η μητέρα του συζύγου, αν αυτός πέθανε χωρίς να έχει χάσει το δικαίωμα της προσβολής. 
3. Το τέκνο. 
4. Η μητέρα του τέκνου. 
5. Ο άνδρας με τον οποίο η μητέρα, βρισκόμενη σε διάσταση με το σύζυγό της, είχε μόνιμη σχέση με σαρκική συνάφεια κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης.
Η προσβολή γίνεται από το δικαιούμενο αυτοπροσώπως ή από ειδικό πληρεξούσιό του ή, μετά από άδεια του δικαστηρίου, από το νόμιμο αντιπρόσωπό του."


4. Μετά από πόσο χρονικό διάστημα αποκλείεται η προσβολή πατρότητας?

Σύμφωνα με το  άρθρο 1470 Α.Κ.:

"Η Προσβολή της πατρότητας αποκλείεται:
1. Για το σύζυγο της μητέρας, όταν περάσει ένα έτος αφότου πληροφορήθηκε τον τοκετό και τα περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν, και σε κάθε περίπτωση, όταν περάσουν πέντε έτη από τον τοκετό. 
2. Για τον πατέρα ή τη μητέρα του συζύγου, όταν περάσει ένα έτος αφότου έμαθαν το θάνατο του τελευταίου και τη γέννηση του τέκνου. 
3. Για το τέκνο, όταν περάσει ένα έτος από την ενηλικίωσή του. 
4. Για τη μητέρα, όταν περάσει ένα έτος από τον τοκετό ή, εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος για τη μη προσβολή κατά τη διάρκεια του γάμου, έξι μήνες αφότου λύθηκε ή ακυρώθηκε ο Γάμος με το σύζυγό της. 
5. Για τον άνδρα που είχε σαρκική συνάφεια με τη μητέρα, δύο χρόνια από τον τοκετό."


5. Εναντίον ποιων προσώπων απευθύνεται η αγωγή προσβολή πατρότητας?

 Σύμφωνα με το άρθρο 609 Κ.Πολ.Δ. :

"1. Η αγωγή για την προσβολή της πατρότητας τέκνου γεννημένου σε γάμο απευθύνεται: α) αν ασκείται από τον σύζυγο της μητέρας ή έναν από τους γονείς του, κατά του τέκνου ή του ειδικού επιτρόπου του και της μητέρας του, 
β) αν ασκείται από το τέκνο, κατά της μητέρας και του συζύγου της,
 γ) αν ασκείται από τη μητέρα, κατά του τέκνου ή του ειδικού επιτρόπου του και κατά του συζύγου. Αν έχει πεθάνει κάποιο από τα παραπάνω πρόσωπα, η αγωγή απευθύνεται κατά των κληρονόμων του αποβιώσαντος, εκτός αν πεθάνει το ίδιο το τέκνο, διαφορετικά απορρίπτεται ως απαράδεκτη."

Την ιδιότητα του τέκνου ως γεννημένου σε γάμο, μπορεί να προσβάλλει κατ άρθρο 1469 παρ. 5 του ΑΚ και ο άνδρας, με τον οποίο η μητέρα, ευρισκόμενη σε διάσταση με το σύζυγό της, είχε μόνιμη σχέση με σαρκική συνάφεια, κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης, μέσα σε δύο έτη από τον τοκετό σύμφωνα με το άρθρο 1470 παρ. 5 ΑΚ.

Κατά το άρθρο 609 Κ.Πολ.Δ., η αγωγή για την προσβολή της πατρότητας τέκνου γεννημένου σε γάμο, απευθύνεται, αν ασκείται από τη μητέρα, κατά του τέκνου ή του ειδικού επιτρόπου του και κατά του συζύγου - τεκμαιρόμενου πατέρα. Ο νομοθέτης του Ν. 2521/1997, που προσέθεσε στους ενάγοντες στη σχετική δίκη και τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα ευρισκόμενη σε διάσταση με το σύζυγό της, είχε μόνιμη σχέση με σαρκική συνάφεια, κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης, παρέλειψε να κάνει την αντίστοιχη προσθήκη για την παθητική νομιμοποίηση στο άρθρο 609 παρ. 1 ΚΠολΔ, ερμηνευτικά όμως συνάγεται ότι, όταν ο ενάγων είναι το ανωτέρω πρόσωπο, εναγόμενοι θα πρέπει να είναι οι δύο σύζυγοι και το τέκνο.

Σε κάθε περίπτωση η παθητική αυτή ομοδικία είναι αναγκαστική, για το λόγο ότι η διαφορά επιδέχεται μόνο ενιαία ρύθμιση, επιπλέον δε λόγω των συντρεχουσών περιπτώσεων δεν μπορούν να υπάρξουν αντίθετες αποφάσεις ως προς διαφόρους διαδίκους ή κατ άλλη άποψη καθόσον οι ομόδικοι μπορούν να εναχθούν μόνον από κοινού.

20.9.19

Πέντε (5) πράγματα που πρέπει να προσέξεις για το "αυτόματο" διαζύγιο

1. Τι ορίζει ο Αστικός Κώδικας για το διαζύγιο διετούς διάστασης ή αλλιώς "αυτόματο διαζύγιο"?

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1439 § 3 ΑΚ  όπως αντικαταστάθηκε  με το άρθρο 14 Ν.3719/2008,  ( ΦΕΚ Α 241/26.11.2008):  "Εφόσον οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς από δύο τουλάχιστον χρόνια, ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα και το διαζύγιο μπορεί να ζητηθεί, έστω και αν ο λόγος του κλονισμού αφορά στο πρόσωπο του ενάγοντος. 

Η συμπλήρωση του χρόνου διάστασης υπολογίζεται κατά το χρόνο συζήτησης της αγωγής και δεν εμποδίζεται από μικρές διακοπές που έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των συζύγων."

2. Τι νοείται διάσταση σε περίπτωση διαζυγίου με διετή διάσταση?

Ως διάσταση, κατά την έννοια της διάταξης αυτής, νοείται εκείνη κατά την οποίαν οι σύζυγοι απομακρύνονται φυσικώς και ψυχικώς μεταξύ τους, με τη θέληση να μην έχουν πλέον κοινωνία βίου, ανεξάρτητα από το εάν η απομάκρυνση αυτή, ως πραγματικό γεγονός, είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ενός από τους συζύγους ή και των δύο και ανεξάρτητα από το εάν διαμένουν στην ίδια κατοικία αλλά υπό καθεστώς χωρισμού από τραπέζης και κοίτης. Η υποκειμενική πρόθεση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης (ψυχικό στοιχείο), που δεν αφορά υποχρεωτικά τον ενάγοντα ή μπορεί να αφορά και τους δύο, δεν αρκεί να αποτελεί ενδόμυχη διάθεση ή επιθυμία, αλλά πρέπει να εκδηλώνεται και εξωτερικά.  

Η διάσταση δεν αναιρείται, κατά μείζονα λόγο, από τυχόν επισκέψεις της οικογενειακής στέγης και από μέρους του απομακρυνθέντος από αυτή συζύγου, προς εκδήλωση ενδιαφέροντος για προβλήματα που απασχολούν τη σύζυγο και τα τέκνα που διαμένουν με αυτή, εάν δεν αναιρείται η σταθερή πρόθεση διαστάσεως του συζυγικού δεσμού και εξακολουθεί να υπάρχει από την πλευρά τουλάχιστον του ενός συζύγου.

Με το ανωτέρω περιεχόμενο της διάστασης, ο νόμος, για να διευκολύνει την προσπάθεια αποκατάστασης των συζυγικών σχέσεων, δεν θεωρεί ότι παρεμποδίζουν τη συμπλήρωση του χρόνου οι μικρές διακοπές της διάστασης που γίνονται προς επίτευξη της αποκατάστασης, παρά το ότι, στην περίπτωση αυτή, ελλείπει η πρόθεση διακοπής της συμβίωσης, ενώ κατά μείζονα λόγο δεν ελλείπει η διάσταση, όταν παρεμβάλλονται μικρές διακοπές εξ’ άλλων λόγων, που δεν αναιρούν την σταθερή εξακολουθητικά υπάρχουσα πρόθεση διάσπασης του συζυγικού δεσμού. 

12.9.19

Σημαντικές αλλαγές για παραβίαση υποχρέωσης διατροφής και παραβίαση δικαστικών αποφάσεων (Video)


Mε το νέο ποινικό κώδικα (Ν. 4619/2019) με ισχύ από 1/7/2019  "άλλαξε το τοπίο" και για τα εγκλήματα σχετικά με την παραβίαση υποχρέωσης διατροφής και την παραβίαση δικαστικών αποφάσεων.


Α. Ως προς την παραβίαση υποχρέωση διατροφής
Ισχύει το νέο  άρθρο 358 που ορίζει ότι:

 "Παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής- Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που την επιβάλει σε αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο*, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση."



Δες πιο κάτω το ενημερωτικό βίντεο!



>> ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ «Άρθρο 358
 Παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή και της συμφωνίας για επικοινωνία-
 1. Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που του την έχει επιβάλει ο νόμος και έχει αναγνωρίσει, έστω και προσωρινά, το δικαστήριο ή προκύπτει από συμφωνία που έχει επικυρώσει ο συμβολαιογράφος κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους.

2. Όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώνεται σε συμφωνία που επικυρώθηκε από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα και αφορά την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.».

Παρατηρήσεις: Όπως προκύπτει από τα παραπάνω άρθρα στο νέο άρθρο  358 απαλείφθηκε η παρ. 2 που υπήρχε στο παλαιό άρθρο 358 με αποτέλεσμα η εκ προθέσεως μη συμμόρφωση σε συμφωνία επικυρωθείσα από συμβολαιογράφο κατ΄άρθρο 1441 Α.Κ. σε συμβολαιογραφική λύση γάμου ( συναινετικού διαζυγίου) που αφορά επικοινωνία ανηλίκων τέκνων να μην τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. Απαλείφθηκαν επίσης στο τίτλο του άρθρου και οι λέξεις ".. και της συμφωνίας για επικοινωνία." 

Με δεδομένο το πρόβλημα, που συνήθως υπάρχει στην πράξη στους πατεράδες με την επικοινωνία των ανήλικων παιδιών και την δυνατότητα έμμεσης αναπληρωματικής εκτέλεσης με υποχρέωση δίκης του δικαιούχου επικοινωνίας για βεβαίωση τυχόν παραβιάσεων επικοινωνίας,  υπάρχει σοβαρός κίνδυνος  μη συμμόρφωσης των αυθαιρετούντων γονέων που έχουν την επιμέλεια, εφόσον δεν θα αισθάνονται να κινδυνεύουν από ποινικές κυρώσεις καθώς και ο κίνδυνος της αποξένωσης των ανηλίκων τέκνων  από τον πατέρα τους, μιας και η επιμέλεια κλασσικά δίνεται στην μητέρα από τα ελληνικά δικαστήρια. 

Υφίσταται ανάγκη ενόψει των νέων αλλαγών, που θα γίνουν στο ποινικό κώδικα να προστεθεί η παράγραφο 2 που απαλείφθηκε για να αποκατασταθούν τα πράγματα στη προτέρα κατάσταση, που προστατεύει ποινικά τους έχοντες την επικοινωνία ανηλίκων τέκνων σε συναινετικό διαζύγιο. 

Η παραβίαση υποχρέωσης διατροφής είναι πλέον κατ΄έγκληση διωκόμενο έγκλημα και όχι αυτεπάγγελτα, όπως πριν από την αλλαγή. 

Η ποινή πλέον που επαπειλείται ως τιμωρία είναι  διαζευκτικά φυλάκιση έως  ένα έτος ή χρηματική ποινή και όχι μόνο φυλάκιση έως ένα έτος, όπως πριν από την αλλαγή. 

Επίσης  θα πρέπει την υποχρέωση διατροφής να την επιβάλει στον υπόχρεο  ο νόμος και να έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο.

4.9.19

Πέντε (5) απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για το διαζύγιο (video)

1.  Ποιος σύζυγος  και πότε μπορεί να ζητήσει διαζύγιο?


  • Διαζύγιο για ισχυρό κλονισμό του γάμου.

Κατά το άρθρο 1439 παρ. 1 Α.Κ., καθένας από τους συζύγους μπορεί να ζητήσει διαζύγιο, όταν οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν κλονισθεί τόσο ισχυρά, από λόγο που αφορά το πρόσωπο του εναγομένου ή και των δύο συζύγων, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της εγγάμου συμβιώσεως να είναι αφόρητη για τον ενάγοντα. 

Με τη διάταξη αυτή καθιερώνεται ως λόγος διαζυγίου ο αντικειμενικός κλονισμός της εγγάμου σχέσεως χωρίς να απαιτείται το στοιχείο της υπαιτιότητας για να μπορεί να ζητηθεί το διαζύγιο. Έτσι ο ενάγων, για τη θεμελίωση και παραδοχή της αγωγής του, θα πρέπει να επικαλεσθεί και αποδείξει ότι ο γάμος έχει κλονισθεί από ορισμένα γεγονότα που αναφέρονται στο πρόσωπο του εναγομένου ή και των δύο συζύγων και υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στα αντικειμενικώς πρόσφορα κλονιστικά της εγγάμου σχέσεως γεγονότα και στον κλονισμό, ο οποίος είναι τόσο ισχυρός ώστε βασίμως η εξακολούθηση της εγγάμου συμβιώσεως έχει καταστεί γι` αυτόν αφόρητη. 

Αν το κλονιστικό γεγονός αφορά και τους δύο συζύγους, το προς διάζευξη δικαίωμα γεννάται ανεξαρτήτως από το ποιόν από τους δύο βαρύνει περισσότερο η ύπαρξη και η δημιουργία του ή από το αν υπάρχει υπαιτιότητα στο πρόσωπο του ενός μόνο. 

Μαχητά τεκμήρια ισχυρού κλονισμού του γάμου είναι η περίπτωση διγαμίας ή μοιχείας, εγκατάλειψης του ενάγοντα ή επιβουλής της ζωής του από τον εναγόμενο καθώς και η περίπτωση άσκησης από τον εναγόμενο ενδοοικογενειακής βίας εναντίον του ενάγοντος (1439 παρ.2 Α.Κ.) 

"Αυτόματο διαζύγιο" (διετή διάσταση)
Εφόσον οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς από δύο τουλάχιστον χρόνια, ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα και το διαζύγιο μπορεί να ζητηθεί, έστω και αν ο λόγος του κλονισμού αφορά στο πρόσωπο του ενάγοντος. Η συμπλήρωση του χρόνου διάστασης υπολογίζεται κατά το χρόνο συζήτησης της αγωγής και δεν εμποδίζεται από μικρές διακοπές που έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των συζύγων (1439 παρ.2 Α.Κ.)  


  • Διαζύγιο μπορεί να ζητηθεί και λόγω αφάνειας του συζύγου (ως λόγου διαζυγίου).

¨Καθένας από τους συζύγους μπορεί να ζητήσει το διαζύγιο,  όταν ο άλλος έχει κηρυχθεί σε Αφάνεια." ('αρθρο 1440 Α.Κ.).  Τα σχετικά άρθρα 40, 41 Α.Κ.  με την αφάνεια ορίζουν: ότι 'Αρθρο 40,  Αφάνεια -  "Αν ο θάνατος προσώπου είναι πολύ πιθανός, επειδή εξαφανίστηκε  ενώ βρισκόταν  σε  κίνδυνο  ζωής,  ή  επειδή  λείπει πολύ καιρό χωρίς ειδήσεις,  το  δικαστήριο  τον  κηρύσσει  άφαντο  ύστερα  από   αίτηση οποιουδήποτε εξαρτά δικαιώματα από το θάνατό του. - `Αρθρο 41,  "Η  κήρυξη  της  Αφάνειας  δεν μπορεί  να ζητηθεί πριν από την πάροδο ενός τουλάχιστον έτους από τη στιγμή του κινδύνου, και, αν ήταν παρατεταμένος, από την τελευταία στιγμή του, ή πέντε τουλάχιστον  ετών από την τελευταία είδηση."


  • Συναινετικό διαζύγιο

Επίσης οι σύζυγοι μπορούν να πάρουν πολύ σύντομα διαζύγιο, χωρίς δίκη, με τη διαδικασία συναινετικού διαζυγίου σε συμβολαιογράφο με παράσταση υποχρεωτικά δύο δικηγόρων έναν για κάθε πλευρά, όταν οι σύζυγοι συμφωνούν από κοινού στη λύση του γάμου τους καθώς και στα θέματα επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής των ανηλίκων τέκνων τους (εφόσον υπάρχουν ανήλικα τέκνα) για διάστημα τουλάχιστον μιας διετίας (΄αρθ. 1441 Α.Κ.)



2.  Πότε δεν έχει δικαίωμα να πάρει διαζύγιο ο ενάγων σύζυγος σε περίπτωση ισχυρού κλονισμού του γάμου?
Αν το κλονιστικό γεγονός  συνδέεται αποκλειστικώς με το πρόσωπο του ενάγοντος συζύγου, δεν γεννάται υπέρ αυτού δικαίωμα διαζεύξεως με βάση την διάταξη του άρθρου 1439 παρ.1 Α.Κ.  Στη περίπτωση της παρ. 2 του ίδιου άρθρου δηλ. της συνεχούς διετούς διάστασης των συζύγων ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα και  μπορεί να ζητηθεί διαζύγιο και από το σύζυγο ακόμη και στη περίπτωση, που ο κλονισμός συνδέεται αποκλειστικά με το πρόσωπό του.


3.  Δικαιούνται οι σύζυγοι να ζητήσουν έρευνα υπαιτιότητας από το δικαστήριο?
Για τη λύση του γάμου είναι πλέον αδιάφορο αν ο κλονισμός οφείλεται σε υπαίτιο ή ανυπαίτιο κλονιστικό γεγονός. Αυτό σημαίνει ότι στη δίκη διαζυγίου δεν δικαιολογείται σε καμία πλευρά έννομο συμφέρον για την έρευνα της υπαιτιότητας.  


4. Το δεδικασμένο της απόφασης διαζυγίου εκτείνεται σε ζητήματα υπαιτιότητας των συζύγων?
Το  δεδικασμένο της διαπλαστικής αποφάσεως του διαζυγίου δεν εκτείνεται σε ζητήματα υπαιτιότητας σε καμία περίπτωση, ούτε και σε τυχόν δίκη διατροφής που ακολουθεί, όπως προβλέπει το άρθρο 1442 Α.Κ., ενόψει και της διατάξεως του άρθρου 1444 παρ. 1 Α.Κ. Αντικείμενο εξ άλλου της δίκης διαζυγίου είναι όχι η δικαστική διάγνωση του λόγου διαζυγίου, που δικαιολογεί την απαγγελία αυτού, αλλά το διαπλαστικό αποτέλεσμα της λύσεως του γάμου. 

2.9.19

Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ιδιαίτερα χρήσιμα  είναι τα παρακάτω επιλεγμένα
top 16 συμβουλευτικά άρθρα για θέματα διαζυγίου και οικογενειακών υποθέσεων:


1. "Θέλω να μάθω τα δικαιώματά μου" μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2016/02/nomiki-symvouli-diazygio.html#dikaiomatamou

2.  8 χρυσές συμβουλές, αν ψάχνεις εναγώνια λύση στο πρόβλημα σου
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2015/06/okto-xrises-nomikes-symvoules.html#8-nomikes-symvoules

3. Μην αφήνεις τεράστια ερωτηματικά να αναστατώνουν την οικογενειακή ζωή σου 
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2018/08/nomiki-symvoyli-eidikos-diazygia.html

4. Εσύ που έχεις οικογενειακό πρόβλημα,  κάνεις το σωστό?
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2018/08/kaneis-to-sosto-oikogeneiako-thema.html

5. Έχετε δικηγόρο που είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά σας?
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2018/06/dikigoros-katallilos-gia-to-dikio-sou.html

6. Το υπ΄αριθμόν ένα (1) λάθος που πρέπει να αποφύγεις όταν επιλέγεις  δικηγόρο
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2018/05/n1-lathos-stin-epilogi-dikigorou.html

7.  Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζεις σε ποιόν δικηγόρο θα πρέπει να αναθέσεις την υπόθεσή σου?
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2017/08/sosti-epilogi-dikigorou.html


Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ- Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα

                                                                     free picture by pixabay.com


8. Κρίση=>Οικονομικά προβλήματα/νομικά προβλήματα=>νεύρα=>αναζήτηση διεξόδου από ειδικό δικηγόρο
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2015/09/sti-krisi-eidikos-nomikos-symvoylos.html#eidikos-dikigoros

9. Γιατί ο ειδικός δικηγόρος διαζυγίων είναι ο πλέον κατάλληλος αν αποφάσισες να χωρίσεις?
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2016/08/o-eidikos-dikigoros-diazygion-o-katalliloteros-an-apofasises-na-xoriseis.html#eidikos-dikigoros-diazygion

10. Γιατί να συνεργαστείς με ειδικό δικηγόρο οικογενειακών υποθέσεων?
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2019/04/giati-eidikos-dikigoros-oikogeneiakou.html

11. Κλειδί για επιτυχή χειρισμό των οικογενειακών υποθέσεών σου είναι ο ειδικός δικηγόρος
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2017/04/eidikos-dikigoros-oikogeneiakon-ypotheseon.html

12. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσεις νομικές συμβουλές για διαζύγιο?
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2018/01/nomikes-symvoules-gia-diazygio.html

13. Χρειάζεσαι δικηγόρο επειγόντως όταν...
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2017/06/xreiazesai-dikigoro-otan...html

14. Πότε θα πρέπει να συμβουλευθείτε δικηγόρο? 
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2013/01/blog-post_18.html#pote-na symvouleyteis-dikigoro

15. Πώς να ζητήσεις διαζύγιο
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2017/09/pos-na-zitiseis-diazygio.html#diazygio

16. Πως μπορείτε να βοηθήσετε κ. Γιαγκουδάκη?
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2017/02/pos-mporo-na-sas-voithiso.html#help



-------- . --------



* Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα  - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120   https://dikigoros-diazygion.gr


1.9.19

Ο πολυαναμενόμενος νόμος 4624/2019 εφαρμογής GDPR - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

  ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΝΟΜΟΣ
 ΥΠ ΑΡΙΘΜ.  4624  (ΦΕΚ Α 137/29.8.2019)

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α
 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 Αρθρο 1
 Σκοπός του νόμου

 Σκοπός του παρόντος νόμου είναι:

 α) η αντικατάσταση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τη συγκρότηση και λειτουργία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,

 β) η λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, εφεξής: ΓΚΠΔ),

 γ) η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης - πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου.

 Αρθρο 2
 Ουσιαστικό πεδίο εφαρμογής

 Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται στην, εν όλω ή εν μέρει, αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και στη μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία τέτοιων δεδομένων, τα οποία περιλαμβάνονται ή πρόκειται να περιληφθούν σε σύστημα αρχειοθέτησης από:

 α) δημόσιους φορείς ή

 β) ιδιωτικούς φορείς, εκτός και εάν η επεξεργασία πραγματοποιείται από φυσικό πρόσωπο στο πλαίσιο αποκλειστικά προσωπικής ή οικιακής δραστηριότητας.

 Αρθρο 3
 Εδαφικό πεδίο εφαρμογής

 Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται στους δημόσιους φορείς. Στους ιδιωτικούς φορείς εφαρμόζονται, εφόσον:

 α) ο υπεύθυνος επεξεργασίας ή ο εκτελών την επεξεργασία επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εντός της Ελληνικής Επικράτειας,

 β) τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα υποβάλλονται σε επεξεργασία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μιας εγκατάστασης του υπεύθυνου επεξεργασίας ή του εκτελούντος την επεξεργασία εντός της Ελληνικής Επικράτειας, ή εφόσον

 γ) μολονότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας ή ο εκτελών την επεξεργασία δεν έχει εγκατάσταση σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή σε άλλο συμβαλλόμενο κράτος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ΓΚΠΔ.

 Αρθρο 4
 Ορισμοί

 Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται:

 α) «δημόσιος φορέας»: οι δημόσιες αρχές, οι ανεξάρτητες και ρυθμιστικές διοικητικές αρχές, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις αυτών, οι κρατικές ή δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή η διοίκησή τους ορίζεται από αυτό,

 β) «ιδιωτικός φορέας»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, που δεν εμπίπτει στην έννοια του «δημόσιου φορέα»,

 γ) «αρμόδια εποπτική αρχή»: η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (εφεξής: Αρχή).

 Αρθρο 5
 Νομική βάση επεξεργασίας δεδομένων
 προσωπικού χαρακτήρα από δημόσιους φορείς

 Οι δημόσιοι φορείς επιτρέπεται να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όταν η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον ή κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας που έχει ανατεθεί στον υπεύθυνο επεξεργασίας.

 Αρθρο 6
 Ορισμός του υπεύθυνου προστασίας
 δεδομένων σε δημόσιους φορείς

 1. Οι δημόσιοι φορείς ορίζουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων (εφεξής: ΥΠΔ).

 2. Μπορεί να ορίζεται ένας μόνο ΥΠΔ για περισσότερους δημόσιους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη την οργανωτική δομή και το μέγεθός τους.

 3. Ο ΥΠΔ επιλέγεται βάσει επαγγελματικών προσόντων και, ιδίως βάσει των εξειδικευμένων γνώσεών του στο δίκαιο της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των πρακτικών περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και βάσει των ικανοτήτων του να εκπληρώσει τα καθήκοντα του άρθρου 8.

 4. Ο ΥΠΔ μπορεί να είναι υπάλληλος του δημόσιου φορέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή να εκπληρώνει τα καθήκοντά του βάσει σύμβασης παροχής υπηρεσιών.

 5. Ο δημόσιος φορέας δημοσιοποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του ΥΠΔ και τα ανακοινώνει στην Αρχή, εκτός και εάν αυτό δεν επιτρέπεται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή λόγω τήρησης του καθήκοντος εχεμύθειας (εμπιστευτικότητα), που προβλέπεται από τον νόμο.




* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσεις



Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ