Νομικά θέματα - Θεματολογία



"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 750 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικο γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

👉 Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/5/24 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόλις 3 από 4 διαθέσιμα συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση
μικρόφωνο, φωνητική αναζήτηση, δικηγορος διαζυγιων

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


26.4.24

🔥 Τι θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ως γονείς πριν συμφωνήσετε συνεπιμέλεια;

Η συνεπιμέλεια,  μετά τον χωρισμό, μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική λύση για πολλές οικογένειες. Ωστόσο, η επιλογή της συνεπιμέλειας δεν είναι πάντα εύκολη και δεν ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. Πριν από την υιοθέτηση της συνεπιμέλειας, είναι σημαντικό οι γονείς να λάβουν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως:

➤ 1. Η σχέση των γονέων:

Η συνεπιμέλεια θα λειτουργήσει καλύτερα εφόσον υπάρχει υγιή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των γονέων.

Εάν οι γονείς δεν μπορούν να συνεννοηθούν ή έχουν έντονη αντιπαλότητα, η συνεπιμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις και άγχος για τα παιδιά.

➤ 2. Η ηλικία και οι ανάγκες των παιδιών:

Η συνεπιμέλεια μπορεί να είναι πιο επιτυχημένη για μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία μπορούν να κατανοήσουν την κατάσταση και να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

➤ 3. Ο τρόπος ζωής των γονέων:

Η συνεπιμέλεια απαιτεί ευελιξία και προσαρμοστικότητα από τους γονείς.

Εάν οι γονείς έχουν ασυμβίβαστα ωράρια ή πολύ μακρινές τοποθεσίες διαμονής, η συνεπιμέλεια μπορεί να είναι δυσεφάρμοστη ή αδύνατη.

➤ 4. Η ύπαρξη τυχόν ειδικών αναγκών:

Εάν ένα από τα παιδιά έχει ειδικές ανάγκες, η συνεπιμέλεια μπορεί να απαιτήσει επιπλέον συντονισμό και υποστήριξη των γονέων.

➤ 5. Η βούληση των παιδιών:

Εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα, η άποψή τους θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν κατά τη λήψη της απόφασης για τη συνεπιμέλεια.

19.4.24

🔥 Είναι δυνατή η επανόρθωση αδικίας με μεταρρύθμιση τελεσίδικων ή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επιμέλειας ή επικοινωνίας τέκνου;

Πρόκειται για ένα σημαντικό ερώτημα που βασανίζει τους χωρισμένους γονείς ανηλίκων τέκνων, το οποίο θα απαντήσουμε σήμερα. Αν είστε χωρισμένος γονιός και ιδίως πατέρας ανηλίκου τέκνου τότε το βίντεο αυτό είναι για σένα.

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω, όπως πάντα,  με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. 

Ξεκινάμε αμέσως, χωρίς καμιά καθυστέρηση, στo σημερινό θέμα μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 18 του γνωστού N. 4800/2021 τα κεφάλαια Β`και Γ’ εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4800/2021 (16/9/2021), αμετάκλητη δικαστική απόφαση. 

Περαιτέρω ορίζεται ότι οι συμφωνίες γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος των Κεφαλαίων Β` και Γ’ ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης του ν. 4800/2021 προβλέπεται η εφαρμογή των κεφαλαίων Β’ και Γ του νόμου και στις υποθέσεις, επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί ακόμη αμετάκλητη δικαστική απόφαση, καθώς επίσης και η δυνατότητα δικαστικής επαναρρύθμισης των σχετικών προγενέστερων συμφωνιών των γονέων, προκειμένου να υπάρξει κατά το δυνατόν ομοιόμορφη ρύθμιση συναφών κατά αντικείμενο περιπτώσεων. 

 ✅Η απάντηση στο σημερινό ερώτημα έχει ως εξής:

Ακόμη όμως και αν η δικαστική απόφαση έχει καταστεί τελεσίδικη ή αμετάκλητη, είναι δυνατή η ανάκληση ή μεταρρύθμισή της σύμφωνα με το συμφέρον του παιδιού κατ` εφαρμογή του άρθρου 1536 Α.Κ., είτε πρόκειται για απόφαση που αφορά στη γονική μέριμνα, στην επιμέλεια και στην άσκησή της, είτε πρόκειται για απόφαση που αφορά την επικοινωνία, αν από τότε που εκδόθηκε η απόφαση μεταβλήθηκαν ουσιωδώς οι συνθήκες. 

⚡ Ασφαλώς η μεταβολή της νομοθεσίας στα προαναφερόμενα θέματα εν προκειμένω η ισχύς του ν. 4800/2021 αποτελεί ουσιώδη μεταβολή των συνθηκών. 

 Θα πρέπει όμως  εν προκειμένω να διαπιστώνεται από το δικαστήριο ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού,  η ανάκληση ή μεταρρύθμιση τελεσίδικων ή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων και η ανατροπή παγιωμένων καταστάσεων, η διατάραξη της καθημερινότητας και των συνθηκών ζωής του παιδιού, που επηρεάζονται από την άσκηση της επιμέλειας και από την επικοινωνία.

16.4.24

🔥 Γονική Αποξένωση: Η αλήθεια για την Αόρατη πληγή που καταστρέφει Οικογένειες!

➤ Στην γονική αποξένωση το παιδί με την στάση του απορρίπτει τον ένα γονέα στόχο, χωρίς να υπάρχει κάποια δικαιολογημένη εξήγηση από συμπεριφορά του τελευταίου.

Για να φθάσει όμως στο σημείο αυτό το παιδί την ευθύνη έχει η στάση του γονέα αποξενωτή που έχει επιδοθεί σε μια συστηματική εκστρατεία απαξίωσης, δυσφήμησης και αποδόμησης του άλλου γονέα στόχου.

Χωρίς η γονική αποξένωση να είναι ψυχική αρρώστια εντούτοις αποτελεί ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων και ψυχικής ασθένειας στο μέλλον ιδίως στην ενήλικη ζωή του παιδιού. Η γονική αποξένωση είναι μορφή ψυχικής συναισθηματικής κακοποίησης στις σοβαρές και ακραίες μορφές αυτής. 

➤ Το ζητούμενο λοιπόν σε κάθε περίπτωση γονικής αποξένωσης που πρέπει να αποκαλυφθεί από ειδικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας είναι αν το παιδί σε συγκρουσιακά διαζύγια απορρίπτει αδικαιολόγητα τον ένα γονέα. Μετά θα ερευνηθεί το εαν υπάρχουν από την πλευρά του άλλου γονέα συμπεριφορές αποξενωτικές και  αν υπάρχουν συμπεριφορές αποξένωσης από πλευράς του παιδιού.

➤ Οι στρατηγικές του αποξενωτή είναι ποικίλες και ευφάνταστες σε βάρος του γονέα στόχου με κατηγορίες, απαξιωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές με αποτέλεσμα το παιδί από την πλύση εγκεφάλου να έχει τελικά αρνητική εικόνα για τον γονέα στόχο, να τον απορρίπτει και να τον αποφεύγει, καταργώντας κάθε επικοινωνία και οποιοδήποτε δεσμό μαζί του. Το κακό είναι ότι πέραν της απόρριψης του γονέα στόχου το παιδί απορρίπτει και όλους τους συγγενείς του γονέα στόχου και εμφανίζεται ψευδώς ότι είναι δική του η απόφαση αυτή δηλ. η απόφαση της αποφυγής γονέα στόχου και των συγγενών του.

12.4.24

🔥 ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αποτελεί εμπόδιο η έλλειψη συνεργασίας των γονέων;

Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο γονιός που επιδιώκει αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών του είναι η έλλειψη συνεργασίας με τον άλλο γονιό, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αυτοσκοπός του. Είναι βάσιμο αυτό το επιχείρημα και τι έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια επί του θέματος αυτού. 

Αν είστε χωρισμένος γονιός και σας απασχολεί το θέμα της επιμέλειας τότε το βίντεο αυτό είναι για εσάς. Μείνετε μέχρι το τέλος για να μάθετε πως και τι έχουν αποφασίσει τα ελληνικά δικαστήρια  στο σημαντικό αυτό θέμα.

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω, όπως πάντα,  με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. 

Ξεκινάμε αμέσως, χωρίς καμιά καθυστέρηση, στo σημερινό θέμα μας.

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι η αρμονική συνεργασία των γονιών είναι το καλύτερο πράγμα για το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών και σε αυτό θα πρέπει από κοινού να φροντίζουν οι γονείς. Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό και υπάρχει έλλειψη συνεργασίας των γονιών, πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το γεγονός αυτό από τα δικαστήρια και τι αποφάσισαν τα δικαστήρια?

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι σε καθεστώς διάσπασης συμβίωσης, εφόσον η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας δεν είναι δυνατή ή προς το συμφέρον του τέκνου, το Δικαστήριο μπορεί να την αναθέσει σε ένα γονέα, ή να την αναθέσει σε τρίτο ή τέλος να την κατανείμει μεταξύ των γονέων. Το Δικαστήριο θα πρέπει να ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του ανήλικου τέκνου.

Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου των γονέων το συμφέρον του ανηλίκου μπορεί να επιβάλει να συμβιώνει τόσο με τη μητέρα του όσο και με τον πατέρα του. Έτσι προκαλείται η μικρότερη δυνατή διατάραξη του τρόπου ζωής του με το να ανατίθεται η άσκηση της επιμέλειας αυτού από κοινού στη μητέρα και στον πατέρα του, δηλαδή με το να γίνεται συνεπιμέλεια ή  χρονική (ή εναλλασσόμενη) κατανομή αυτής ανάμεσα στους δύο γονείς, οι οποίοι θα οφείλουν να φροντίζουν για την ομαλή ανάπτυξη και το καλό του τέκνου τους από κοινού. 

Να σημειώσω στο σημείο αυτό πως από την επισκόπηση της μέχρι σήμερα πρόσφατης νομολογίας προκύπτουν τα εξής: 

👉 Στις περισσότερες δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί μετά το νόμο 4800/2021, έχει γίνει δεκτό ότι η έλλειψη συνεργασίας των γονέων δεν πρέπει να συνιστά εμπόδιο για την επιλογή της συνεπιμέλειας ή  της χρονικής κατανομής της επιμέλειας. Περαιτέρω στην εν λόγω νομολογία επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η τυχόν εξάρτηση  α. της συνεπιμέλειας ή β. της χρονικά κατανεμημένης γονικής μέριμνας ή επιμέλειας από τη διάθεση συνεργασίας των γονέων αποδυναμώνει τη συγκεκριμένη λύση, διότι αφήνει τη δυνατότητα στον γονέα που είναι περισσότερο συναισθηματικά δεμένος με τα παιδιά να τα επηρεάσει σε βάρος του άλλου γονέα και να επιτύχει μέσω της άρνησής του να συνεργαστεί για μια τέτοια λύση, το μείζον. Δηλαδή ο γονιός αυτός να ασκεί αποκλειστικά τη γονική μέριμνα  ή επιμέλεια των τέκνων, αφήνοντας στο περιθώριο τον άλλο γονέα. 

Το δικαστήριο στην εκάστοτε περίπτωση υπόθεσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν όλες τις σχέσεις και περιστάσεις προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με το θέμα αυτό. 

5.4.24

🔥 Συναινετικό διαζύγιο: ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

➤ Πόσο διαρκούν οι συμφωνίες γονιών για τα ανήλικα τέκνα τους στο συναινετικό διαζύγιο?

Ένα μεγάλο ερωτηματικό που βασανίζει τους γονείς που χωρίζουν ή χώρισαν με συναινετικό διαζύγιο είναι το εξής: 

πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι συμφωνίες τους αναφορικά με τα ανήλικα τέκνα τους στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου. Δέχομαι πολλά ερωτήματα με αυτό το θέμα και για αυτό το λόγο κάνω σήμερα αυτό το ενημερωτικό βιντεάκι.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης νομικός σύμβουλος - δικηγόρος Καβάλας, οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω όπως πάντα με ενδιαφέροντα και χρήσιμα βίντεο. Γραφτείτε στο κανάλι μου και στo ενημερωτικό δελτίο μου για να ενημερώνεστε με τα νέα άρθρα και βίντεό μου. Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα μας.

Οι γονείς στην διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου (άρθρου 1441 Α.Κ. όπως ισχύει σήμερα) με έγγραφο συμφωνητικό συναινετικής λύσης του γάμου ή κοινή ψηφιακή δήλωση θα πρέπει υποχρεωτικά να συμφωνήσουν εκτός από την συναινετική λύση του γάμου τους και για τα θέματα επιμέλειας, τόπου διαμονής, επικοινωνίας και διατροφής των τέκνων τους, εφόσον υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

Είναι απαραίτητη λοιπόν η ρύθμιση των θεμάτων αυτών από τους συμβαλλόμενους γονείς. Θα απαντήσουμε λοιπόν στο σημείο αυτό στο κρίσιμο ερώτημα για την διάρκεια της συμφωνίας αυτής που αφορά τα παιδιά τους.

Η συμφωνία των συζύγων για τα ανήλικα τέκνα έχει την εκ του νόμου ελάχιστη διετή διάρκεια.

Μπορούν λοιπόν οι σύζυγοι μαζί με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους:

✔️ 1. είτε να συμφωνήσουν διετία (την ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια) 

✔️ 2. είτε να προσδώσουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της διετίας (όχι όμως μεγαλύτερη της ενηλικιώσεώς των τέκνων τους) 

✔️ 3. είτε να συμφωνήσουν ότι η συμφωνία τους αυτή θα ισχύει αορίστως, δηλαδή έως την ενηλικίωση των τέκνων τους. 

Μόνο σε περίπτωση που παραληφθεί για οποιονδήποτε λόγο ο καθορισμός του χρόνου ισχύος της συμφωνίας των συζύγων για τα ανήλικα τέκνα τους, αυτή η συμφωνία θα ισχύει για μια διετία. 

Περαιτέρω μετά τη λήξη ισχύος της ανωτέρω έγγραφης συμφωνίας ή κοινής ψηφιακής δήλωσης (επί άυλου διαζυγίου) είτε εκ του νόμου μετά την παρέλευση της διετίας, είτε λόγω παρελεύσεως του ορισθέντος με την άνω συμφωνία μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος, τότε η συμφωνία αυτή που αφορά τα ανήλικα τέκνα τους παρατείνεται αυτοδικαίως.

👉 Κατ΄ εξαίρεση όμως δεν παρατείνεται η συμφωνία τους αυτή, αν πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα ότι δεν επιθυμεί την παράτασή του. 


* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσεις



Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ