⚖ Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια Το δικηγορικό γραφείο μας λειτουργεί συνεχώς από το έτος 1990. "Τι σου προσφέρουμε!" (podcast)
👉 Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/12/24 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! ⏳Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόνο για 3 συναινετικά διαζύγια.
Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..
🔎 Φωνητική αναζήτηση
* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις" ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά) για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα. ➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇
7.2.21
Αν είσαι παππούς ή γιαγιά ενημερώσου για το δικό σου δικαίωμα επικοινωνίας με τα εγγόνια σου και δράσε άμεσα! (βίντεο)
✔️ Πάτησε το παρακάτω Link για να ενημερωθείς για τη live εκδήλωση 25/9/22 σχετικά με την γονική αποξένωση ➤ https://youtu.be/Ro9z_pHwxhs
💻 Πάτησε αυτό το Link για να παρακολουθήσεις την live εκδήλωση στις 25/9/22 για την γονική αποξένωση ➤ https://youtu.be/rsvKwlM15X0
Είσαι παππούς ή γιαγιά? Αλήθεια πόσο καιρό έχεις να δεις τα εγγόνια σου?
Αν τα βλέπεις συχνά είσαι πραγματικά από τους τυχερούς παππούδες ή γιαγιάδες και πραγματικά χαίρομαι για αυτό. Εάν όμως έχεις να δεις τα εγγόνια σου πολύ καιρό και λαχταράς να επικοινωνήσεις με αυτά, τότε το βίντεο αυτό είναι για σένα και σε ενδιαφέρει πραγματικά.
Γειά σας για όσους δεν με γνωρίζετε είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας και σας ενημερώνω με ενημερωτικά άρθρα και βίντεο σχετικά με το διαζύγιο και το οικογενειακό δίκαιο. Ας μπούμε όμως κατευθείαν στο σημερινό μας θέμα, που δεν είναι άλλο από την επικοινωνία των παππούδων και γιαγιάδων με τα εγγόνια τους.
'Εχω διαπιστώσει από την πολύχρονη εμπειρία μου ότι όπως πολλές φορές είναι προβληματική ή αδύνατη η επικοινωνία του εν διαστάσει ή χωρισμένου γονιού, που δεν έχει την επιμέλεια με τα παιδιά του, έτσι ακριβώς παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα και αυτή η επικοινωνια των απώτερων ανιόντων (παππούδων, γιαγιάδων) με τα εγγόνια τους
Συνηθισμένο φαινόμενο είναι, σε περιπτώσεις διάστασης ή διαζυγίου και ιδίως όταν υπάρχουν διαταραγμένες σχέσεις και γονεϊκή αποξένωση να συμβαίνει το εξής: ο παππούς και η γιαγιά δηλ. οι γονείς του πατέρα, που δεν έχει την επιμέλεια να μην μπορούν κατά κανόνανα δουν τα εγγόνια τους.
Η επικοινωνία με τα εγγόνια τους γίνεται στις περιπτώσεις αυτές από δύσκολη έως αδύνατη. Η μητέρα συνήθως των εγγονών τους, που έχει την επιμέλειά τους, αρνείται χωρίς σοβαρό λόγο να τους επιτρέψει την επικοινωνία με τα τέκνα της, επιδιώκοντας να διαρρήξει το φυσικό και ψυχολογικό δεσμό, που τους συνδέει με αυτά.
Με άλλα λόγια στην περίπτωση αυτή, ο γονέας, που έχει την επιμέλεια, συνήθως η μητέρα διαπράττει δύο "εγκλήματα" σε βάρος του παιδιού, δηλαδή την χωρίς σοβαρό λόγο στέρηση ή παρεμπόδιση επικοινωνίας με τον άλλο γονέα του, αλλά και την χωρίς σοβαρό λόγο στέρηση ή παρεμπόδισηεπικοινωνίας με τους γονείς του τελευταίου, δηλ. τον παππού και την γιαγιά. Η συμπεριφορά αυτή, εκτός του ότι είναι κατά κανόνα παράνομη είναι και κατακριτέα ηθικά - κοινωνικά, αλλά και κυρίως σε βάρος του πραγματικού συμφέροντος των ανηλίκων τέκνων.
Ας δούμε όμως τι ορίζει ο νόμος σχετικά με την προσωπική επικοινωνία των παππούδων και των γιαγιάδων με τα εγγόνια τους.
Κατά το άρθρο 1520 παρ. 2 Αστικού Κώδικα, οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν δικαίωμα να επικοινωνήσουν με τα εγγόνια τους. Μόνο για σοβαρούς λόγους μπορεί να παρεμποδιστεί ή αποκλειστεί αυτό το αυτοτελές δικαίωμα, που πηγαζει απο το νομο. Πάντα προέχει το αληθινό συμφέρον του ανηλίκων τέκνων και με βάσει αυτό πρέπει να αποφασίζει το δικαστήριο.
Ειδικότερα κατά τη διατύπωση του παραπάνω άρθρου, οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος.
Κατά την έννοια της διατάξεως αυτής και κατά την επικρατούσα και ορθότερη γνώμη της νομολογίας των δικαστηρίων μας ισχύει το εξής:
Το δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας των απώτερων ανιόντων με τα εγγόνια τους είναι αυτοτελές δικαίωμα τους, που πηγάζει ευθέως από το νόμο, ακόμη και σε περίπτωση θανάτου του ενός γονέα, που είναι παιδί τους. Μόνο κατ΄ εξαίρεση όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι μπορεί να παρεμποδιστεί ή αποκλειστεί το εν λόγω δικαίωμα.
Διάρκεια βίντεο 7,32 λεπτά
Σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας των απώτερων ανιόντωνείναι η ικανοποίηση του φυσικού αισθήματος αγάπης μεταξύ αυτών και των εγγονών και η αποτροπή της αμοιβαίας αποξένωσης τους, η οποία θα ασκούσε βλαπτική επίδραση στο συμφέρον του παιδιού. Η προσωπική επικοινωνία με τα εγγόνια βοηθάει στην ομαλή ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου τους και γενικά της προσωπικότητάς τους.
Συνεπώς, κανένας γονέας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμποδίζει ή να αποκλειει το δικαίωμα επικοινωνίας των παππούδων και των γιαγιάδων με τα εγγόνια τους, αν δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Στην περίπτωση παρεμπόδισης ή αποκλεισμού του δικαιώματιος αυτού ο παππούς ή η γιαγιά μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει να ασκήσει το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα του, δηλαδή της προσωπικής επικοινωνίας τα εγγόνια του.
Κατά κανόνα, η επικοινωνία του τέκνου με τον παππού ή τη γιαγιά του έχει επωφελή γι` αυτό αποτελέσματα. Αντίθετα όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, η άρνηση των γονέων να επιτρέψουν την επικοινωνία των απωτέρων ανιόντων με τα τέκνα τους μπορεί να εμφανιστεί δικαιολογημένη, για παράδειγμα όταν οι εκάστοτε συναντήσεις οδηγούν σε εντάσεις, ή όταν οι σχέσεις των γονέων με τους ανιόντες αυτών είναι σημαντικά διαταραγμένες, ή όταν οι τελευταίοι επεμβαίνουν στην ανατροφή του παιδιού παραβλέποντας το προβάδισμα των γονέων ή επηρεάζουν δυσμενώς το παιδί σε βάρος των γονέων
Πως πρέπει να αποφασίζει το δικαστήριο για τη ρύθμιση της επικοινωνίας των απώτερων ανιόντων με τα εγγόνια τους?
Το δικαστήριο, όταν ρυθμίζει την άσκηση της προσωπικής επικοινωνίας, πρέπει πάντοτε να αποφασίζει με οδηγό το καλώς εννοούμενο συμφέρον των εγγονών. Θα πρέπει στην εκάστοτε περίπτωση να λαμβάνει υπόψη του τις συντρέχουσες συνθήκες και περιστάσεις κάτω από τις οποίες θα ασκείται η προσωπική αυτή επικοινωνία. Να επιβάλλει εφόσον είναι αναγκαίο για την προστασία του συμφέροντος του τέκνου, περιορισμούς στην άσκηση της επικοινωνίας, που αφορούν: τον τρόπο και το χρόνο της επικοινωνίας, την παρουσία τρίτων προσώπων κατά τη διάρκεια της, ή ακόμη τη λήψη μέτρων επικοινωνίας με ιδιαίτερο τρόπο λόγω ειδικών περιστάσεων.
Η επιβολή του αποκλεισμού του δικαιώματος επικοινωνίας τελεί υπό την προϋπόθεση ότι άλλα ηπιότερα μέτρα κατάλληλης ρύθμισης της επικοινωνίας έμειναν χωρίς αποτέλεσμα ή η αναποτελεσματικότητά τους είναι δεδομένη εκ των προτέρων. Πλήρης αποκλεισμός του δικαιώματος επικοινωνίας μπορεί να λάβει χώρα μόνο σε περιπτώσεις που συντρέχει εντελώς εξαιρετικός λόγος και ως έσχατο μέσο αν δεν υπάρχει δυνατότητα προστασίας του ανηλίκου κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας και των δυσμενών επιπτώσεων σε βάρος του από την επικοινωνία αυτή. Τόσο για τον πλήρη αποκλεισμό όσο και για τον περιορισμό της επικοινωνίας του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει εάν αυτό είναι αναγκαίο για το συμφέρον του τέκνου και όχι για το συμφέρον του γονέα που έχει την επιμέλεια αυτού.
Το δικαστήριο, προκειμένου να κρίνει για την επικοινωνία ή μη του ανηλίκου τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την γνώμη του ανηλίκου, εφόσον αυτό έχει ικανότητα διακρίσεως και ανάλογα με την ωριμότητά του. Όμως από καμμία διάταξη δεν καθιερώνεται υποχρέωση του δικαστηρίου να ταυτίσει την κρίση του με την γνώμη του ανηλίκου. Διατάσσεται σε ορισμένες περιπτώσεις η επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, παρά την έκφραση αντίθετης επιθυμίας του.
Η δικαστική απόφαση πρέπει να ρυθμίζει την επικοινωνία όσο το δυνατόν λεπτομερώς και πλήρως.Δηλαδή να καθορίζει το είδος, τον τόπο παράδοσης και παραλαβής, τα τυχόν μεσολαβούντα πρόσωπα. Πάντα η ρύθμιση πρέπει να γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου και όχι την ικανοποίηση των θελήσεων των δικαιούχων της επικοινωνίας ή των ασκούντων τη γονική μέριμνα. Είναι γνωστό ότι αυτοί στη διαμάχη τους για την επικοινωνία, συχνά δεν κινούνται από πνεύμα προστασίας του συμφέροντος του τέκνου, αλλά από το πνεύμα ικανοποίησης του εγωισμού τους.
Εξάλλου το δικαστήριο μπορεί σύμφωνα με τη διάταξη του 950 και 2 Κ.Πολ.Δ, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 947 Κ.Πολ.Δ, να απειλήσει κατά του γονέα που παρεμποδίζει την επικοινωνία του με τους απώτερους ανιόντες του, ή παραβιάζει τους όρους του δικαστηρίου, προσωπική κράτηση και χρηματική ποινή.
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες που τρέφουν αισθήματα αγάπης και στοργής για τα ανήλικα εγγόνια τους θα πρέπει να ζητούν να ρυθμιστεί δικαστικά η επικοινωνία τους με τα ανήλικα εγγόνια τους αν υφίσταται παρεμπόδιση του δικαιώματος επικοινωνίας τους με αυτά, χωρίς να υπάρχει σοβαρός προς τούτο λόγος.
Κατ' ακολουθία των ανωτέρω αν είσαι παππούς ή γιαγιά που έχεις προβλήματα επικοινωνίας με τα εγγόνια σου δεν έχεις παρά να διεκδικήσεις το δικαίωμά σου αυτό και στην ανάγκη να ασκήσεις σε πρώτη φάση ασφαλιστικά μέτρα με προσωρινή διαταγή και μετά να ζητήσεις να ρυθμιστεί οριστικά το δικαίωμα επικοινωνίας με τα εγγόνια σου. Όσο το γρηγορότερο κινηθείς τόσο το καλύτερο για να αποτρέψεις την αποξένωση από τα εγγόνια σου, που θα επέλθει από την αδράνεια σου στο πέρασμα του χρόνου και στην παγίωση δυσμενών καταστάσεων.
Θα πρέπει να δράσεις από την αρχή άμεσα, αν δεν θες να αφήσεις τα πράγματα μόνα τους να σε οδηγήσουν στην αποξένωση από τα εγγόνια σου.
Κατά τη γνώμη μου κανονικά θα πρέπει στο πολυσυζυτημένο νομοσχέδιο συνεπιμέλειας, που θα ρυθμίσει εκ νέου τις σχέσεις γονέων τέκνων να συμπεριληφθεί και μία ρύθμιση σχετική με τις σχέσεις απώτερων ανιόντων με τα εγγόνια τους, προκειμένου να προστατευτεί αυτό το δικαίωμα επικοινωνίας. Να προβλεφθεί μάλιστα και είναι πρόταση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα και ο όρος της αποξένωσης με τους απώτερους ανιόντες με διατάξεις με αποτρεπτικές συνέπειες για τον αποξενωτή γονέα αφαίρεση γονικής μέριμνας και επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων σε περίπτωση δόλιων και κακόβουλων συμπεριφορών.
Εδώ φθάσαμε στο τέλος ακόμη ενός ενημερωτικού θέματος μας. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και την προσοχή σας.
Να σας υπενθυμίσω ότι για νομικά θέματα γάμου, διαζυγίων και οικογενειακού δικαίου μπορείτε να έχετε έγκυρη ενημέρωση χωρίς κανένα κόστος, από την μεγάλη βάση του προσωπικού μου blog https://kavala-lawyer.blogspot.com
Επισκεφθείτε λοιπόν το blog μου για ενημέρωση. Στείλτε σχόλια και παρατηρήσεις για βελτίωσή του στην ηλεκτρονική δ/νσή μου info@dikigoros-diazygion.gr
Ξανά πάλι μαζί σε λίγες μέρες. Μέχρι τότε εύχομαι καλή δύναμη, να προσέχετε την υγεία σας και να είστε πάντα καλά.
Η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας.... Στις δύσκολες στιγμές σας δεν είστε μόνοι. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια!
ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;
👉 Κάνε εγγραφή για να ενημερώνεσαι δωρεάν και άμεσα με τα χρήσιμα νομικά άρθρα/βίντεο του kavala-lawyer.blogspot.com * περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων εγγραφών.
🔹 Δωρεάν χρήσιμο e-book στο πρώτο newsletter! Επιβεβαιώστε την εγγραφή σας στο μήνυμα που θα σας σταλεί στο email εγγραφής* *Αναζητήστε το στα φάκελο εισερχόμενα και στο Ανεπιθύμητα emails
Το email σας δεν μοιράζεται με κανέναν. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε θελήσετε μόνοι σας από την αποστολή ενημερωτικών άρθρων giagkoud@gmail.com
* Υ.Γ. Αν έχεις να ρωτήσεις κάτι επικοινώνησε μαζί μας. Θα είμαι ευτυχής να συνομιλήσουμε για το πρόβλημά σου ή για το νομικό σου θέμα - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: επικοινωνία,συμβουλές, παππούς, γιαγιά, εγγόνια, αποξένωση, νεο νομοσχέδιο, αυτοτελες δικαιωμα επικοινωνίας παππούδων γιαγιαδων, υποδειγμα αγωγης επικοινωνιας παππουδων με εγγονια, Δεν με αφηνει να δω το εγγονι μου,νομικα δικαιωματα γιαγιας, Ασφαλιστικα μετρα σε γιαγια, Υποχρεωσεισ παππουδων, Δεν βλεπω τα εγγονια μου,Δικαιωμα επικοινωνιασ απώτερων ανιόντων, Αγωγή επιμέλειασ από γιαγιά, Ασφαλιστικα μετρα
* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσεις
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr
"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια". Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34). Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120