Όταν η μητέρα παρεμποδίζει ή δεν επιτρέπει την επικοινωνία του παππού ή της γιαγιάς με το εγγόνι τους τότε ο παππούς και η γιαγιά μπορούν και δικαιούνται να ζητήσουν με αγωγή να τους επιτραπεί η επικοινωνία με το εγγόνι τους από το αρμόδιο Δικαστήριο.
Επικοινωνία ανιόντων με τον ανήλικο εγγονό τους - Νομολογία
Επικοινωνία ανιόντων με τον ανήλικο εγγονό τους - Νομολογία
ΑΠΟΦΑΣΗ / 2003 ΜΠ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Αριθμός κατάθεσης αγωγής .../.....2001
ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (ΔΙΑΤΡΟΦΕΣ)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τη Δικαστή ............, Πρωτοδίκη, που ορίσθηκε από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου του Πρωτοδικείου και από τη Γραμματέα .......
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριό του, την ............ 2002 για να δικάσει την αγωγή με αριθμό καταθέσεως ........./........2001 και αντικείμενο επικοινωνία ανιόντων με τον ανήλικο εγγονό τους, μεταξύ:
ΤΩΝ ΕΝΑΓΟΝΤΩΝ α)................. και β) ............, κατοίκων ......... που παραστάθηκαν μετά του πληρεξουσίου τους δικηγόρου Θεσσαλονίκης ........... (ΑΜ ......... ), ο οποίος κατέθεσε προτάσεις.
ΤΗΣ ΕΝΑΓΟΜΕΝΗΣ ......................, κατοίκου Θεσσαλονίκης, που παραστάθηκε μετά του πληρεξουσίου της δικηγόρου Θεσσαλονίκης ...........( ΑΜ ...........), ο οποίος κατέθεσε προτάσεις.
Κατά τη συζήτηση της υποθέσεως οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ζήτησαν να γίνουν δεκτά, όσα αναφέρονται στα πρακτικά και στις έγγραφες προτάσεις τους.
ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
Με την υπό κρίση αγωγή οι ενάγοντες ζητούν, να ρυθμισθεί το δικαίωμα επικοινωνίας τους με τον ανήλικο εγγονό τους κατά το χρόνο και τον τρόπο που αναφέρουν στην αγωγή, ο οποίος είναι προς το συμφέρον του ανηλίκου και να απειληθεί κατά της εναγομένης χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση ως μεσον αναγκαστικής εκτελέσεως της αποφάσεως.Το Δικαστήριο είναι καθ’ύλη και κατά τόπο αρμόδιο να δικάσει την αγωγή (άρθρα 17 παρ. 1 και 22 Κ.Πολ.Δ), κατά την ειδική διαδικασία των διαφορών που αφορούν διατροφή και επιμέλεια τέκνων (άρθρο 681 Β Κ.Πολ.Δ).
free image by pixabay.com
Κατά την πρώτη συζήτηση της αγωγής στο ακροατήριο του Δικαστηρίου αυτού, επιχειρήθηκε η προβλεπόμενη από το άρθρο 681 Γ παρ. 2 εδ. 3 ΚΠολΔ, ως τούτο τροποποιήθηκε με το άρθρο 38 Ν. 2447/1996 και τούτο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 παρ. 3 Ν. 2521/1997, επί ποινή απαραδέκτου της συζητήσεως της αγωγής, απόπειρα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς της επικοινωνίας. Οι διάδικοι όμως, που παραστάθηκαν στο ακροατήριο μετά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, δεν συμβιβάστηκαν.. Η υποχρεωτική προδικασία που αφορά την έρευνα από όργανα της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας των συνθηκών διαβίωσης του ανηλίκου και υποβολής στο Δικαστήριο έως την ημέρα της συζήτησεως σχετικής εκθέσεως, που τάσσεται και αυτή από την ως άνω διάταξη επί ποινή απαραδέκτου, δεν πραγματοποιήθηκε, η μη τήρηση όμως αυτής δεν δημιουργεί εν προκειμένω απαράδεκτο και το Δικαστήριο δεν εμποδίζεται να δικάσει και χωρίς αυτήν, σύμφωνα και με την παρ. 4 του ιδίου ως άνω άρθρου, διότι δεν εκδόθηκαν ακόμη τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για την, κατά τα άρθρα 49 επ. του ν. 2447/1996, ίδρυση των, κατά πρωτοδικείων, κοινωνικών υπηρεσιών, που θα λειτουργήσουν ως αυτοτελείς αποκεντρωμένες υπηρεσίες ( βλ. ΕΑ 2105/200 Δνη 42. 177 και ΕΑ 1898/2000 Δνη 42. 455 ). Η αγωγή είναι νόμιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 1510, 1511, 1512, 1520 ΑΚ, όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με το Ν. 1329/1983 ΑΚ και 947 ΚΠολΔ. Πρέπει επομένως να ερευνηθεί περαιτέρω κατ’ ουσία.
Από τις καταθέσεις των μαρτύρων αποδείξεως και ανταποδείξεως που εξετάσθηκαν νόμιμα στο ακροατήριο και περιέχονται στα ταυτάριθμα με την απόφαση αυτή πρακτικά δημοσίας συνεδριάσεως του Δικαστηρίου αυτoύ, από όλα τα έγγραφα που με επίκληση προσκομίζουν οι διάδικοι και από όσα αυτοί ομολογούν, αποδείχθηκαν τα ακόλουθα:
Η εναγομένη και ο γιός των εναγόντων ............, τέλεσαν νόμιμο γάμο στη Θεσσαλονίκη, στις .......... και από το γάμο τους αυτό απέκτησαν ένα τέκνο, που γεννήθηκε στις ....... και είναι ηλικίας 10 ετών. Στις ...... διακόπηκε η έγγαμη συμβίωση των συζύγων και τελικώς ο γάμος τους λύθηκε με συναινετικό διαζύγιο, δυνάμει της υπ’ αριθμ. ...../2000 αμετάκλητης απόφασης του Δικαστηρίου αυτού. Από της διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, το ανήλικο τέκνο, που τότε ήταν ηλικίας ενός έτους, διαμένει με τη μητέρα του. Το τέκνο αυτό ήδη είναι μαθητής δημοτικού σχολείου, παρακολουθεί μαθήματα αγγλικής γλώσσας και κολύμβησης, συμμετέχει σε θεατρική ομάδα του σχολείου του και σε τμήμα παραδοσιακών χορών και παράλληλα είναι μέλος του............ Εμφανίζει δυσλεξία, παρορμητικότητα και ελαφρά διάσπαση της προσοχής και γι’ αυτό παρακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης των μαθησιακών του δυσκολιών.
Από της διακοπής της έγγαμης συμβίωσης και μέχρι και πριν από ενάμισυ χρόνο επικοινωνούσε με τον πατέρα του στα χρονικά πλαίσια που όρισε η υπ’ αριθμ. ......./1995 απόφαση του Δικαστηρίου αυτού, διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων. Κατά τον ίδιο χρόνο επικοινωνούσε και με τους ενάγοντες παππού και γιαγιά του από την πατρική γραμμή, το αυτοτελές δικαίωμα των οποίων για επικοινωνία με τον εγγονό τους ικανοποιείτο έτσι ταυτόχρονα με εκείνο του γιού τους. Εδώ και ενάμισυ χρόνο όμως ο πατέρας του έχει εξαφανισθεί και δεν έχουν γι’ αυτόν καμία πληροφορία ούτε οι γονείς του. Εξ αιτίας του γεγονότος αυτού οι τελευταίοι έπαυσαν να έχουν επικοινωνία με τον εγγονό τους, όχι από δική τους θέληση, αλλά γιατί παρεμποδίζονται από την εναγομένη, η οποία από της εξαφανίσεως του πατέρα του τέκνου της, δυστροπεί, χωρίς σοβαρό λόγο, στην επικοινωνία αυτού με τους ενάγοντες κατά τον χρόνο που όρισε η πιο πάνω απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Αποδείχθηκε περαιτέρω ότι, οι τελευταίοι υπεραγαπούν και ενδιαφέρονται για τον εγγονό τους, που είναι και το μοναδικό τους εγγόνι, την αγάπη δε και το ενδιαφερον τους γι’ αυτό τη δείχνουν και εμπράκτως καταβάλλοντας οι ίδιοι οικειοθελώς, μετά την εξαφάνιση του γιού τους, τη διατροφή που υποχρεωθηκε ο τελευταίος με δικαστική απόφαση να καταβάλει σ’ αυτό. Ανάλογα συναισθήματα αγάπης τρέφει και το ανήλικο γι’ αυτούς, με τους οποίους οι σχέσεις του είναι καλές και τρυφερές.
Αποδείχθηκε ακόμη ότι, η δεύτερη ενάγουσα είναι συγκυρία μαζί με τις πέντε αδελφές της μιας εξοχικής κατοικίας, που βρίσκεται στο ...... Θεσσαλονίκης, στην οποία και διαμένουν αυτές μαζί με τα πέντε εγγόνια τους κατά τις θερινές διακοπές. Η διαμονή του ανηλίκου .......... για λίγες ημέρες μαζί με τους ενάγοντες στην εξοχική αυτή κατοικία δεν αποδείχθηκε ότι, εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για την ψυχοσωματική υγεία αυτού, καθόσον, όπως βεβαίωσε η μάρτυρας αποδείξεως-αδελφή της δεύτερης ενάγουσας επιθυμεί αυτό να μεταβαίνει εκεί.
Με βάση τα πραγματικά περιστατικά που αποδεικνύονται η επικοινωνία του ανηλίκου με τους ενάγοντες ανιόντες του, ενόψει της ηλικίας του και των εν γένει δραστηριοτήτων του πρέπει να γίνεται α ) κάθε δεύτερη και τέταρτη εβδομάδα του μήνα ημέρα Σάββατο από ώρα 10.30 έως ώρα 17.00, β) κατά τις εορτές των Χριστουγέννων στις 26/12 και στις 2/1 από ώρα 10.30 έως ώρα 17.00, γ) κατά την περίοδο του Πάσχα, τη Δευτέρα της Διακαινησίμου από ώρα 10.30 έως και ώρα 17.00 και δ ) κατά τις θερινές διακοπές τα μονά έτη το μήνα Αύγουστο από την 1η έως και την 5η Αυγούστου και τα ζυγά έτη από την 1η έως και την 5η Ιουλίου, από ώρα 10.00 της ημέρας έναρξης της επικοινωνίας έως ώρα 20.00 της ημέρας λήξης.
Ο τρόπος αυτός επικοινωνίας είναι προς το συμφέρον του ανηλίκου, καθόσον θα συμβάλει στην ενίσχυση των συγγενικών δεσμών αυτού με τους ενάγοντες ανιόντες του, ώστε να αποτραπεί η αποξένωσή τους, γεγονός που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ομαλή ανάπτυξή του. Οι ενάγοντες θα παραλαμβάνουν τον ανήλικο εγγονό τους από την κατοικία της μητέρας του και θα το επιστρέφουν στο ίδιο μέρος προσωπικά οι ίδιοι.
Κατ’ ακολουθία πρέπει η ένδικη αγωγή να γίνει δεκτή και ως ουσιαστικά βάσιμη, να ρυθμισθεί το δικαίωμα της επικοινωνίας των εναγόντων με τον ανήλικο εγγονό τους, όπως πιο πάνω και στο διατακτικό ορίζεται και να απειληθεί κατά της εναγομένης χρηματική ποινή ύψους εκατόν πενήντα ( 150 ) Ευρώ, καθώς και να απαγγελθεί εναντίον της προσωπική κράτηση με διάρκεια ένα μήνα ως μέσον αναγκαστικής εκτελέσεως της αποφάσεως. Η εναγομένη, πρέπει να καταδικασθεί, λόγω του ότι ηττάται στη δίκη αυτή, στα δικαστικά έξοδα των εναγόντων ( άρθρο 176, 191 παρ. 2 Κ.Πολ.Δ ).
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΔΙΚΑΖΕΙ κατ΄αντιμωλία.
ΔΕΧΕΤΑΙ την αγωγή.
ΡΥΘΜΙΖΕΙ το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας των εναγόντων με τον ανήλικο εγγονό τους με τον ακόλουθο τρόπο:
α ) κάθε δεύτερη και τέταρτη εβδομάδα του μήνα ημέρα Σάββατο από ώρα 10.30 έως ώρα 17.00,
β) κατά τις εορτές των Χριστουγέννων στις 26/12 και στις 2/1 από ώρα 10.30 έως ώρα 17.00,
γ) κατά την περίοδο του Πάσχα, τη Δευτέρα της Διακαινησίμου από ώρα 10.30 έως και ώρα 17.00 και
δ ) κατά τις θερινές διακοπές τα μονά έτη το μήνα Αύγουστο από την 1η έως και την 5η Αυγούστου και τα ζυγά έτη από την 1η έως και την 5η Ιουλίου, από ώρα 10.00 της ημέρας έναρξης της επικοινωνίας έως ώρα 20.00 της ημέρας λήξης. Οι ενάγοντες θα παραλαμβάνουν τον ανήλικο εγγονό τους από την κατοικία της μητέρας του και θα το επιστρέφουν στο ίδιο μέρος προσωπικά οι ίδιοι.
AΠΕΙΛΕΙ κατά της εναγομένης, για κάθε περίπτωση αδικαιολόγητης παρεμπόδισης της επικοινωνίας του ενάγοντος με το ανήλικο τέκνο του, χρηματική ποινή εκατό χιλιάδων (100.000) δραχμών και προσωπική κράτηση ενός (1) μηνός.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ την εναγομένη στα δικαστικά έξοδα των εναγόντων τα οποία ορίζει στο ποσό των 293,50 Ευρώ.
ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στο ακροατήριο του Δικαστηρίου σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη την 31 Μαρτίου 2003.
Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σχετικά άρθρα:
Σχετικά άρθρα:
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2016/05/pappous-kai-giagia-echoun-diko-tous-dikaioma-epikoinonias-me-to-engoni-tous.html
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2017/03/epikoinonia-teknou-me-pappou-giagia.html
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2017/03/epikoinonia-teknou-me-pappou-giagia.html
-------- . --------
* Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. -Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr