Νομικά θέματα - Θεματολογία



"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


✨ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ! 🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 813 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικό γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

👉 Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/1/25 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! ⏳Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόνο για 2 συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση
μικρόφωνο, φωνητική αναζήτηση, δικηγορος διαζυγιων

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


29.3.21

Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο στο οικογενειακό δίκαιο? (βίντεο) - Δ’ ΜΕΡΟΣ

Καλωσήλθατε στο κανάλι μου.  

Σήμερα στο Δ΄ ΜΕΡΟΣ μιας σειράς βίντεο θα μιλήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων - τέκνων, που περιλαμβάνονται στο πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικότερα θα μιλήσουμε για τα επόμενα άρθρα αυτών, που αναλύσαμε στο Γ' ΜΕΡΟΣ, δηλαδή  για τα άρθρα 18 έως και το τελευταίο άρθρο 23  του σχεδίου νόμου.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω για τις εξελίξεις στο οικογενειακό δίκαιο.

Σήμερα θα κάνω μια σύντομη αναφορά για τις μεταβατικές διατάξεις σχεδίου νόμου, ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νόμου. Στο τέλος θα σας εκθέσω την προσωπική μου γνώμη για το νέο σχέδιο νόμου.

Αν είστε έτοιμοι πάμε να δούμε αμέσως τις αλλαγές, που έχουν γίνει με τα παραπάνω άρθρα και  ξεκινάμε με το άρθρο 18.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’: ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Το Άρθρο 18 αφορά την εφαρμογή των Κεφαλαίων Β’  για τις ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ - ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ και ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Γ΄ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ σε εκκρεμείς υποθέσεις. Το εν λόγω άρθρο ορίζει: 

"Τα Κεφάλαια Β’ και Γ’ εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, αμετάκλητη δικαστική απόφαση. 

Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας, ή την επικοινωνία με το τέκνο, που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος των Κεφαλαίων Β’ και Γ’ ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος."

Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης  επιδιώκεται η εφαρμογή των κεφαλαίων Β’ και Γ’ του νόμου και στις υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί ακόμη αμετάκλητη δικαστική απόφαση καθώς και η δυνατότητα δικαστικής επαναρύθμισης των σχετικών προγενέστερων συμφωνιών των γονέων, προκειμένου να υπάρξει κατά το δυνατόν ομοιόμορφη ρύθμιση συναφών κατά αντικείμενων περιπτώσεων.


Άρθρο 19 - Μεταβατική διάταξη για τα τέκνα που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος

Το άρθρο 1515 του Αστικού Κώδικα εφαρμόζεται και σε τέκνα που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 18 εφαρμόζεται αναλόγως.

Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης επιδιώκεται η εφαρμογή του άρθρου 1515 του Αστικού Κώδικα και στις περιπτώσεις που ο πατέρας αναγνώρισε εκούσια ή δικαστικά το τέκνο, πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’: ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Τα Άρθρα 20, 21 και 22 αφορούν τον καθορισμό και εξειδίκευση της διαδικασίας για τη συναινετική λύση του γάμου με ηλεκτρονικά μέσα, την διαμεσολάβηση για τα θέματα που αφορούν το μητρώο διαμεσολαβητών, τη διαδικασία εγγραφής σε αυτό και τη χρηματοδότηση επιμορφωτικών προγραμμάτων των δικαστών αντίστοιχα.

27.3.21

ΠΩΣ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ-ΤΕΚΝΩΝ

Στο βιντεάκι  θα δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να αφήσετε ένα σχόλιο στην διαβούλευση για το νέο σχέδιο νόμου που αφορά το οικογενειακό δίκαιο. 

Έχεις λίγο χρόνο μέχρι 1/4/2021,  ώρα 21.00 μπορείς να αφήσεις το σχόλιό σου!

Για να δεις το σχετικό βιντεάκι 

πάτησε στο link  => Πως να αφήσεις σχόλιο στη διαβούλευση


* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη σας και την ανταπόκρισή σας. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου.    Να ξέρετε λατρεύω τις ερωτήσεις. Είμαι ευτυχής να συνομιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα  - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120   https://dikigoros-diazygion.gr   https://giagkoudakis-dikigoros.gr 


#σχολιοδιαβουλευσηοικογενειακοδικαιο #DikigorosDiazygion #GiagkoudakisDikigoros  #DikigorosKavalas #GeorgeGiagkoudakis #KavalaLawyer


26.3.21

Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο στο οικογενειακό δίκαιο? (βίντεο) - Γ’ ΜΕΡΟΣ

Καλωσήλθατε στο κανάλι μου.  

Σήμερα στο Γ΄ ΜΕΡΟΣ θα μιλήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων - τέκνων που περιλαμβάνονται στο πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικότερα θα μιλήσουμε για τα επόμενα άρθρα αυτών, που αναλύσαμε στο Β' ΜΕΡΟΣ, δηλαδή  για τα άρθρα 13  έως και 17 του σχεδίου νόμου.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω για τις εξελίξεις στο οικογενειακό δίκαιο.

Αν είστε έτοιμοι πάμε να δούμε αμέσως τις αλλαγές, που έχουν γίνει με τα παραπάνω άρθρα και  ξεκινάμε με το άρθρο 13.

Άρθρο 13 - Δικαίωμα επικοινωνίας – Αντικατάσταση άρθρου 1520 ΑΚ

Το σημερινό άρθρο 1520 έχει τρία εδάφια στο πρώτο εδάφιο γίνεται απλά αναφορά στο δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας που διατηρεί ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο. 

Στο δεύτερο εδάφιο ορίζεται ότι οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους ανίοντες του, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος, ενώ στο τρίτο εδάφιο ορίζεται ότι στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, τα σχετικά με την επικοινωνία κανονίζονται ειδικότερα από το δικαστήριο. Με το σχέδιο νόμου το νέο άρθρο 1520 ΑΚ είναι μεγαλύτερο έχει 3 παραγράφους και ορίζει τα εξής:

Άρθρο 1520 Προσωπική επικοινωνία

1. Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται, τόσο η φυσική παρουσία και επαφή αυτού με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του.

Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε καθημερινή βάση.

Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου επικοινωνίας, εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας, ή επιβάλλεται να καθορισθεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου.

Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

2. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικοσυναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου.


3. Τα σχετικά με την επικοινωνία ζητήματα καθορίζονται ειδικότερα είτε με έγγραφη συμφωνία των γονέων, είτε από το δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται και η παρ. 4 του άρθρου 1511. Όταν συντρέχει περίπτωση κακής ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας, ο άλλος γονέας ή κάθε ένας από τους γονείς, αν πρόκειται για επικοινωνία με τρίτο, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο τη μεταρρύθμιση της επικοινωνίας.

* Σημείωση - Να υπενθυμίσουμε ότι ορίζεται στο άρθρο 1511 παρ. 4. : Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής). 

Αξίζει εδώ να επισημάνω τα εξής: 

Σε αυτό το άρθρο πλέον η επικοινωνία δεν είναι μόνο δικαίωμα (όπως είναι σήμερα) αλλά πλέον είναι και υποχρέωση του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο και αυτό έχει μεγάλη σημασία, όπως θα δούμε παρακάτω για την κακή άσκηση της γονικής μέριμνας. 

Επίσης η επικοινωνία θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν η ευρύτερη. Περιλαμβάνεται σε αυτή την επικοινωνία βάσει του εν λόγω άρθρου τόσο η φυσική παρουσία και επαφή με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο αν και για αυτή έχω να παρατηρήσω ότι τηρείται σιγή ιχθύος, δηλαδή δεν γίνεται κανένας καθορισμός της έστω χρονικός ή αναφορά σε εναλλασσόμενη διαμονή των τέκνων στην κατοικία καθενός από τους γονείς τους έστω με την κοινή συμφωνία τους. 

Το τεκμήριο του 1/3 επικοινωνίας με φυσική παρουσία ως ποσοστό του συνολικού χρόνου επικοινωνίας τίθεται υπό προϋποθέσεις και ως μαχητό τεκμήριο είναι δε αόριστο έτσι όπως ορίζεται. 

Με βάσει την αιτιολογική έκθεση του νόμου γίνεται μια οριοθέτηση ενός ελάχιστου χρόνου επικοινωνίας του τέκνου με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει με την καθιέρωση ενός ελάχιστου τεκμήριου χρόνου επικοινωνίας, το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του τέκνου και στην ψυχική του υγεία. Σκοπός το τεκμήριο αυτό να δημιουργεί μια υπαρκτή βάση διαλόγου μεταξύ των γονέων, ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι διαφωνίες μεταξύ τους, που αποβαίνουν εν τέλει σε βάρος του τέκνου.

Δυνατή πλέον με το άρθρο αυτό και η έγγραφη συμφωνία των γονέων για θέματα επικοινωνίας με τα ανήλικα τέκνα τους. Επίσης είναι εφικτή η δικαστική μεταρρύθμιση της επικοινωνίας σε περίπτωση κακής ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας.


23.3.21

Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο στο οικογενειακό δίκαιο? (βίντεο) - Β’ ΜΕΡΟΣ

Καλωσήλθατε στο κανάλι μου.  Σήμερα στο Β΄ ΜΕΡΟΣ της ενημερωτικής σειράς των 3 βίντεο θα μιλήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων τέκνων που περιλαμβάνονται στο πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικότερα θα μιλήσουμε για τα επόμενα άρθρα αυτών, που αναλύσαμε στο Α' ΜΕΡΟΣ, δηλαδή  για τα άρθρα 8  έως και 12 του σχεδίου νόμου.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο οικογενειακό δίκαιο.

Πάμε όμως να δούμε αμέσως τις αλλαγές, που έχουν γίνει με τα άρθρα 8  έως και 12 του σχεδίου νόμου, είτε με τροποποίηση, είτε με αντικατάσταση  άρθρων Αστικού Κώδικα. Ξεκινάμε με το άρθρο 8 του σχδίου νόμου.


Άρθρο 8 - Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας Επέρχεται αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1514 ΑΚ με τίτλο Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας. Το άρθρο αυτό αναφέρεται για την παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας του άρθρου 1513 ΑΚ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1514 ΑΚ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ Τ0ΥΣ - Με το άρθρο αυτό οι γονείς θα μπορούν πλέον με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας να ρυθμίζουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών, διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας, ιδίως να αναθέτουν την άσκησή της στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας του με τον άλλο γονέα.

Αυτό αποτελεί μία καινοτομία του ότι μπορούν πλέον αν συμφωνούν οι γονείς να μπορούν να κάνουν γραπτή συμφωνία βεβαίας χρονολογίας και να ρυθμίσουν θέματα κατανομής γονικής μέριμνας. Εδώ να σημειώσω όμως ότι αυτή η ρύθμιση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το συμφέρον των ανήλικων παιδιών, αν ανατεθεί μόνο με συμφωνία των γονέων η γονική μέριμνα ή επιμέλειά τους για διάφορους λόγους πχ οικονομικούς σε ακατάλληλο γονέα. Τότε αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι σε βάρος του αληθινού συμφέροντος ενδεχομένως και της ασφάλειας των ανηλίκων για αυτό θα πρέπει να μπει μιά ασφαλιστική δικλείδα στο σημείο αυτό που να παρέχει μια στοιχειώδης εγγύηση ότι η μεταξύ των γονέων αυτή συμφωνία θα είναι προς το συμφέρον των παιδιών.


ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1514 Α.Κ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ) ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - Αν εξαιτίας διαφωνίας των γονέων δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο. Το άρθρο 6 του νομοσχεδίου ενδεικτικά αναφέρει έξι περιπτώσεις προσφυγής στη δικαιοσύνη, που είναι οι εξής:

α. αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή β. δεν συμπράττει σ’ αυτή δηλ. στην από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας ή γ. δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση γονικής μέριμνας ή δ. δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή ε. αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή στ. αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου.


ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1514 Α.Κ. ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΩΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ - Για τη λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου για την άσκηση της γονικής μέριμνας.


ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1514 Α.Κ. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ :

3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:

α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο,

β) να διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή να λάβει οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο,

γ) να διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψη διακοπείσας διαμεσολάβησης, ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή.

22.3.21

Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο στο οικογενειακό δίκαιο? (βίντεο) - Α’ ΜΕΡΟΣ

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων τέκνων που περιλαμβάνονται στο πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ειδικότερα  τα πρώτα επτά άρθρα του νομοσχεδίου  από τα 23 άρθρα του. Έχει ήδη αναρτηθεί στον τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 18/3/2021 για διαβούλευση.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο.  

Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο στο οικογενειακό δίκαιο, θα φέρει την συνεπιμέλεια?

Θα δούμε μαζί τα σχετικά άρθρα του Αστικού κώδικα, που αλλάζουν, είτε με τροποποίηση, είτε με αντικατάσταση.

Πάμε όμως πρώτα στα δύο πρώτα άρθρα του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α’ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ

Στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου ορίζεται ότι σκοπός του νόμου είναι η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου ο οποίος θα επιτευχθεί με την ενεργή παρουσία και των δύο γονιών, κατά την ανατροφή του ανήλικου παιδιού και με την εκπλήρωση της ευθύνης κάθε γονιού απέναντι στο παιδί του.

Στο άρθρο 2 ορίζεται το αντικείμενο του νόμου αυτού το οποίο είναι η αναμόρφωση των σχέσεων των μεταξύ γονέων και τέκνων σε καθεστώς διακοπής συμβίωσης συζύγων, διαζυγίου ή ακύρωσης γάμου ή λύσης συμφώνου συμβίωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για το πεδίο εφαρμογής του νόμου αυτού.

Τελικά ο καθένας μας αναρωτιέται ο σκοπός και το αντικείμενο που περιγράφονται στο άρθρο 1 και άρθρο 2 του κεφαλαίου Α θα πραγματοποιηθούν άραγε στην πράξη?

Από τα 23 άρθρα του νόμου αυτού τα 12 άρθρα αφορούν τροποποιήσεις άρθρων Αστικού Κώδικα. Ας δούμε λοιπόν αυτά τα άρθρα ένα προς ένα για να τα σχολιάσουμε σε σχέση με τα σημερινά άρθρα προ της τροποποίησης ή αντικατάστασής τους.

Το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει επτά (7) κεφάλαια από τα οποία το Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ - ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ και το Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ είναι τα σημαντικά κεφάλαια που περιέχουν τις τροποποίησεις των άρθρων του Αστικού Κώδικα και ουσιαστικά είναι αυτά που θα κληθεί να εφαρμόσει στη πράξη ο δικαστής.

Κατά την γνώμη μου πρόκειται για μία στοχευμένη παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αν λάβουμε υπόψιν ότι τροποποιήσεις/αντικαταστάσεις των άρθρων του Αστικού Κώδικα είναι μόλις 12, ενώ το κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα για τις σχέσεις γονέων τέκνων περιλαμβάνει πολύ περισσότερα άρθρα, περιλαμβάνει 37 άρθρα.

Πάμε όμως να δούμε κατευθείαν τις αλλαγές που έχουν γίνει.

Άρθρο 3 Κατοικία ανηλίκου - Τροποποίηση άρθρου 56 ΑΚ 

Στο άρθρο 56 Αστικού Κώδικα προστέθηκε εδάφιο τρίτο σχετικά με την επίδοση εγγράφων που αφορούν το ανήλικο τέκνο, η οποία γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε από τους γονείς ή σε τρίτο που ασκεί τη γονική μέριμνα. 

Παραμένει η ρύθμιση για τη νομιμη κατοικία ανηλίκου τέκνου σύμφωνα με την οποία “Αν τη Γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια Κατοικία, ο ανήλικος έχει Κατοικία την Κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.” 

Βάσει της Αιτιολογικής έκθεσης: Στόχος της ρύθμισης είναι να διευκολυνθεί για λόγους πρακτικούς η διαδικασία επίδοσης των εγγράφων που αφορούν το τέκνο. Ελάχιστη πρακτική αξία βρίσκω επ΄ αυτής της αλλαγής. 


Άρθρο 4 - Συναινετικό διαζύγιο - Αντικατάσταση άρθρου 1441 ΑΚ.

Αντικαταστάθηκε το άρθρο 1441 Αστικού Κώδικα για το συναινετικό διαζύγιο. Εδώ ουσιαστικά έχουνε γίνει κάποιες αλλαγές στοχευμένες στο συγκεκριμένο άρθρο τις οποίες θα επισημάνω. 

Προστέθηκε η δυνατότητα να μπορούν οι σύζυγοι, εκτός από την έγγραφη συμφωνία τους να μπορούν και με κοινή ψηφιακή δήλωση να λύσουν το γάμο τους με τη σύμπραξη και των πληρεξούσιων δικηγόρων τους και χωρίς να υπάρχει υποχρέωση να βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής τους, όπως με την έγγραφη συμφωνία τους που υπάρχει πάλι ξανά ως δυνατότητα τους να συμφωνήσουν τη λύση του γάμου τους. Ψηφιακή δήλωση κοινή με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να υπογραφεί και όταν υπάρχουν παιδιά με τον ίδιο τρόπο που υπογράφηκε και η συμφωνία για τη λύση του γάμου τους με κοινή ψηφιακή δήλωση

Εδώ θέλει προσοχή γιατί ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να ορίζεται στη συμφωνία ο τόπος διαμονής των ανηλίκων τέκνων και ο γονέας με τον οποίο θα διαμένουν αυτά μαζί του.

Μία άλλη καινοτομία που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι αυτή του τρόπου λύσης του γάμου, δηλαδή η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση του αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο όπου έχει κατατεθεί σύσταση του γάμου όπως σήμερα, αλλά και επιπλέον και με έναν εναλλακτικό τρόπο δηλ. με την ενημέρωση του ληξιαρχείου με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και Επικοινωνιών. Κατά τα λοιπά ό,τι αφορά το συναινετικό διαζύγιο παραμένει το ίδιο.

19.3.21

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΩΣ 1/4/2021

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση  Υπουργείου Δικαιοσύνης - Δικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων

http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=14617&fbclid=IwAR2PZxquHTYndEVKE7TL4Xe0WLV2rpgpipnci7q6qyV8bYq5Uh_W78sz7Xo     

ξεκίνησε από χθές βράδυ η διαβούλευση για την συνεπιμέλεια και ειδικότερα για τις 

Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου

"Τίθεται από σήμερα, Πέμπτη 18.3.2021 και ώρα 21:00, σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου». Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 1.4.2021 και ώρα 21:00.

O Yπουργός Δικαιοσύνης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ" 

17.3.21

Τι θα πρέπει να ξέρεις για την οικογενειακή στέγη και την διεκδίκησή της

Καλωσήλθατε στο κανάλι μου. Σήμερα το θέμα μας αφορά την χρήση της οικογενειακής στέγης σε καθεστώς έγγαμης συμβίωσης και κυρίως διάστασης των συζύγων.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο.  Θα απαντήσω αμέσως σε οκτώ κρίσιμα ερωτήματα που ενδιαφέρουν τον σύζυγο και την σύζυγο σχετικά με το δικαίωμα τους αυτό και πως θα το ασκήσουν στα δικαστήρια. Αν είσαι σύζυγος και είσαι σε διάσταση αυτό το βιντεάκι είναι για σένα. Πάμε λοπόν και ξεκινάμε απευθείας με την πρώτη ερώτηση.


1. Τι ισχύει από το νόμο για την χρήση της οικογενειακής στέγης σε καθεστώς έγγαμης συμβίωσης;

Οι σύζυγοι σύμφωνα με το νόμο έχουν υποχρέωση έγγαμης συμβίωσης. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η έγγαμη ζωή σύμφωνα με τις κρατούσες ηθικές αντιλήψεις και συνήθειες.  Μεταξύ αυτών είναι και η υποχρέωση των συζύγων για συγκατοίκηση. Από αυτήν απορρέει και η αξίωση καθενός από τους συζύγους να χρησιμοποιήσει την οικογενειακή στέγη, καθώς και να χρησιμοποιήσει τα έπιπλα και σκεύη που βρίσκονται μέσα σ’ αυτήν, ακόμη κι αν δεν ανήκουν στη δική του κυριότητα, αλλά στην κυριότητα του άλλου συζύγου. 


2. Τι ορίζουμε ως οικογενειακή στέγη σύμφωνα με τον νόμο;

Οικογενειακή στέγη είναι το ακίνητο που χρησιμεύει για κύρια διαμονή των συζύγων, ανεξάρτητα από το αν ανήκει στον ένα ή και τους δύο συζύγους ή σε τρίτο πρόσωπο. Ως κύρια διαμονή νοείται ο πραγματικός χώρος στον οποίο οι σύζυγοι αναπτύσσουν την κοινή συζυγική τους δραστηριότητα, ανεξάρτητα απ` την έννομη σχέση που τους συνδέει με το ακίνητο καθόλη τη διάρκεια του γάμου μέχρι και τη λύση του.  Η οικογενειακή στέγη προσδιορίζεται  κατά τη συμβίωση από τους ίδιους τους συζύγους στο πλαίσιο των άρθρων 1386 και 1387 Α.Κ.


3. Τι ισχύει για την οικογενειακή στέγη σε περίπτωση διάστασης; 

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1393 εδ. α' Α.Κ., σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, το Δικαστήριο μπορεί, εφόσον το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας ενόψει των ειδικών συνθηκών του καθενός από τους συζύγους και του συμφέροντος των τέκνων, να παραχωρήσει στον ένα σύζυγο την αποκλειστική χρήση ολοκλήρου ή τμήματος του ακινήτου που χρησιμεύει για κύρια διαμονή των ιδίων (οικογενειακή στέγη), ανεξάρτητα από το ποιός από αυτούς είναι κύριος ή έχει απέναντι στον κύριο το δικαίωμα της χρήσης του.


4. Ποιό  είναι το βασικό κριτήριο για τη ρύθμιση της οικογενειακής στέγης; 

Βασικό κριτήριο για τη ρύθμιση της οικογενειακής στέγης αποτελεί η ρήτρα της επιείκειας. Την ρήτρα αυτή ο νομοθέτης εξειδικεύει αρχικά ο ίδιος με την παράθεση των κριτηρίων δύο αορίστων νομικών εννοιών και ειδικότερα των ειδικών συνθηκών του καθενός από τους συζύγους και του συμφέροντος των τέκνων. Αυτές είναι δυνατόν να επιβάλλουν κατά περίπτωση η παραχώρηση να γίνεται με αντάλλαγμα ή χωρίς αντάλλαγμα. 

Ο νόμος δεν ορίζει ποιές είναι οι ειδικές συνθήκες που, αν υπάρχουν, συντρέχει η επιείκεια να επιβάλλει την παραχώρηση της χρήσης της οικογενειακής στέγης. Αυτές θα προσδιορισθούν από το Δικαστήριο με βάση τους όρους ζωής των ενδιαφερομένων μέχρι τη διακοπή της συμβίωσης. Ειδικές συνθήκες θεωρούνται η σωματική και η ψυχική υγεία, οι γενικότερες συνθήκες εργασίας του ενάγοντος και του άλλου συζύγου, καθώς και η οικονομική κατάσταση κυρίως του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα των τέκνων τους. Το εύλογο η μη της διακοπής της έγγαμης συμβίωσης του ενάγοντος συζύγου και η τυχόν υπαιτιότητα δεν αποτελούν κριτήρια από το νόμο για την παραχώρηση της χρήσης της οικογενειακής στέγης, συνεκτιμώνται όμως από το Δικαστήριο έμμεσα μαζί με τα άλλα στοιχεία. 

8.3.21

ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ - ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ (βίντεο)


Μάθε όλα τα βήματα της διαδικασίας του

 συναινετικού διαζυγίου μέσα σε 2,30 λεπτά. 


-------- . --------


* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα  - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120   https://dikigoros-diazygion.gr   https://giagkoudakis-dikigoros.gr 


ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ, λυση γαμου πολιτικού και θρησκευτικου, διαδικασία συναινετικού διαζυγίου, βήματα διαδικασιας συναινετικου διαζυγιου, ειδικος δικηγορος διαζυγιου, δικηγορος διαζυγιων καβαλας, καβαλα




* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί και θες να δεις περισσότερα διαθέσιμα αποτελέσματα πάτησε δεξιά το πράσινο κουμπί με το δεξί λευκό βέλος => μέχρι να βρείς αυτό που ψάχνεις στις εμφανιζόμενες αναρτήσεις



Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ