Αγαπητές φίλες και φίλοι καλωσήλθατε στο blog μου για να παρακολουθήσετε το σημερινό ενημερωτικό βίντεο.
Να συστηθώ για όσους τυχόν δεν με γνωρίζετε. Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης ειδικός νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου. Σήμερα θα σας αποκαλύψω τα Top 5 Ισχυρά Ατού Υπέρ Εναλλασσόμενης Κατοικίας Βάσει Νομολογίας για να τα υποστηρίξετε στο δικαστήριο για την επιμέλεια, ειδικά αν είστε πατέρας.
Εγγραφείτε στο κανάλι μου και κάντε κλικ το καμπανάκι για να ενημερώνεστε για τα νέα βίντεό μου. Πάμε κατευθείαν στο θέμα μας.
Καταρχήν να πούμε ότι σε περίπτωση διάστασης όταν διαφωνούν οι γονείς η ρύθμιση της γονικής μέριμνας και της επιμέλειας των ανηλίκων παιδιών πρέπει να γίνεται από το δικαστήριο με γνωμονα το αληθινό συμφέρον του τέκνου.
Ο δικαστής έχει καθήκον να σεβαστεί την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας του φύλου, της κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσιακής - οικονομικής κατάστασής τους.
Να επισημάνω ότι με το Ν. 4800/2021 ορίστηκαν δύο μορφές συνεπιμέλειας:
α. η νομική συνεπιμέλεια (joint legal custody) και
β. η φυσική συνεπιμέλεια ή εναλλασσόμενη κατοικία (joint physical custody ή shared custody).
Η νομική συνεπιμέλεια περιλαμβάνει τη συναπόφαση των γονέων σε σημαντικά θέματα των παιδιών τους αλλά δεν χαρακτηρίζεται από την ισόχρονη παρουσία και των δύο γονέων, καθόσον περιορίζει τη μόνιμη διαμονή του παιδιού στον ένα γονέα,
Η εναλλασσόμενη κατοικία ( ή φυσική συνεπιμέλεια ) προβλέπει τη διατήρηση στενών σχέσεων των παιδιών με τους δύο γονείς και το μοίρασμα του χρόνου διαμονής τους κατά ποσοστό τουλάχιστον 1/3 με το γονέα που έχει δευτερεύοντα ρόλο στην ανατροφή του.
Ο Ν. 4800/2021 δεν κάνει ρητή μνεία για τη χρονική κατανομή στην άσκηση της γονικής μέριμνας, εκτός από το μαχητό τεκμήριο επικοινωνίας του 1/3 του συνολικού χρόνου του παιδιού.
Από μια σύντομη επισκόπηση νομολογίας συγκριτικά ελάχιστων δικαστικών αποφάσεων που διέταξαν συνεπιμέλεια με εναλλασσόμενη κατοικία προκύπτει ότι κρίθηκε προς όφελος του παιδιού η εναλλασσόμενη κατοικία με τις παρακάτω παραδοχές:
1 ΑΤΟΥ: Διεθνώς, υποστηρίζεται σθεναρά ότι με την εναλλασσόμενη κατοικία, κατοχυρώνεται μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στους γονείς, στη φροντίδα και ανατροφή των τέκνων, προσφέροντας στον ανήλικο τη δυνατότητα να διαβιεί στην καθημερινή του ζωή τόσο με τον πατέρα όσο και τη μητέρα. Το παιδί έχει δυο λειτουργικά σπίτια, την πατρική και μητρική του κατοικία. Ενθαρρύνεται έτσι η ισόρροπη επαφή του παιδιού και με τους δυο γονείς.
2 ΑΤΟΥ: Από τις νεότερες ιατρικές και ψυχολογικές έρευνες επισημαίνεται ότι δεν προκύπτει κανένα αρνητικό αποτέλεσμα από την κοινή ανατροφή, που μοιράζεται ισομερώς μεταξύ δυο σπιτιών.
Αντίθετα, η ύπαρξη της διπλής κατοικίας θεωρείται ευεργετική και απαραίτητη για την προστασία της ισόρροπης ανάπτυξης του παιδιού.
Τα παιδιά που ζουν εναλλάξ και με τους δυο γονείς με ίση κατανομή του χρόνου, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους από εκείνα που υπάγονται σε άλλη ρύθμιση για χωρισμένες οικογένειες.
Ανάλυση πολυάριθμων διεθνών μελετών (Nielsen (2014), Shared physical custody: Summary of 40 studies on outcomes for children, Journal of Divorce & Remarriage, 55,613-635), κατέδειξαν τα οφέλη από την εναλλασσόμενη κατοικία και τις αρνητικές επιπτώσεις που προέρχονται από την αποκλειστική επιμέλεια, στην οποία ο χρόνος συναναστροφής του παιδιού με το λιγότερο ευνοημένο γονέα είναι κάτω του 33%.
3 ΑΤΟΥ: Το ανήλικο έχει το δικαίωμα να διατηρεί μια ισορροπημένη σχέση και με τους δυο γονείς. Ιδανική λύση είναι η διατήρηση της συμμετοχής και η ενεργητική παρουσία και των δυο γονέων στην ανατροφή του παιδιού, γιατί το τελευταίο δεν χρειάζεται μόνο τον καλύτερο από τους γονείς.
Με την εναλλασσόμενη κατοικία τα παιδιά θα αναπτύξουν τις σχέσεις τους και με τους δύο γονείς, ώστε στο μέλλον να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, πνευματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά.
Πρέπει να κατανεμηθεί χρονικά η άσκηση της επιμέλειας ανάμεσα στους δύο γονείς, με εναλλασσόμενη κατοικία των τέκνων στην οικία του γονέα ο οποίος κάθε φορά ασκεί την επιμέλεια, όπως τούτο είναι εφικτό αφού και οι δύο οι γονείς έχουν τις κατοικίες τους και μάλιστα στην ίδια πόλη.