* Δημοσιεύτηκε 3 /1 /2015 στην "Πρωϊνή" Εφημερίδα της Καβάλας
Μετοίκηση και ρύθμιση χρήσης οικογενειακής στέγης κατά τη διάσταση των συζύγων (Μέρος Α’)
Όπως είναι γνωστό ο γάμος μπορεί να εξελιχθεί ομαλά, αλλά μπορεί σε κάποια φάση να έχει και σοβαρά προβλήματα, που όλοι απεύχονται. Να υπάρξει δηλαδή διάσταση των συζύγων και διακοπή της έγγαμης συμβίωσης. Κατά το στάδιο αυτό ανακύπτουν πολλά προβλήματα, που τις περισσότερες φορές πρέπει να ρυθμιστούν δικαστικώς, όπως η μετοίκηση του συζύγου από την οικογενειακή στέγη καθώς και η παραχώρηση της χρήσης αυτής σε ένα από τους δύο συζύγους. Μπορεί να ληφθούν μάλιστα ασφαλιστικά μέτρα από το δικαστήριο για τη προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης, αν συντρέχει επικείμενος κίνδυνος ή επείγουσα περίπτωση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να εκδοθεί αυτεπαγγέλτως και προσωρινή διαταγή του αρμόδιου δικαστηρίου, επιβάλλουσα το μέτρο άμεσα (έως την έκδοση απόφασης) με τη κατάθεση της σχετικής αίτησης ή μετά από συζήτηση της προσωρινής διαταγής που προσδιορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) ημερών από την κατάθεση της αίτησης (άρθ. 691 ΚΠολΔ).
Για τη μετοίκηση το άρθρο 735 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:
"Το δικαστήριο έχει το δικαίωμα να διατάξει κάθε πρόσφορο ασφαλιστικό μέτρο που υπαγορεύεται από τις περιστάσεις, για τη ρύθμιση των σχέσεων των συζύγων από το γάμο και των σχέσεων γονέων και τέκνων. Ιδίως να διατάξει τη μετοίκηση ενός από τους συζύγους, να ορίσει ποια πράγματα δικαιούται αυτός να παραλάβει για τη χωριστή του εγκατάσταση, να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε σύζυγος θα χρησιμοποιεί το ακίνητο όπου διαμένουν ή τα έπιπλα και σκεύη που χρησιμοποιούν από κοινού, να ορίσει το γονέα στον οποίο ανήκει προσωρινά η άσκηση της γονικής μέριμνας, να αφαιρέσει από τους γονείς τη γονική μέριμνα εν όλω ή εν μέρει και να ρυθμίσει τα σχετικά με την επικοινωνία με το τέκνο.
Σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να διατάσσεται ιδίως η απομάκρυνση του καθ` ου από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του αιτούντος, κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας."
Η μετοίκηση του ενός των συζύγων (δικαστικός ή αναγκαστικός χωρισμός), διατασσόμενη από το δικαστήριο, προϋποθέτει την συνοίκηση αυτών. Το ασφαλιστικό μέτρο της μετοίκησης, της απομάκρυνσης, δηλαδή κάποιου συζύγου από τη συζυγική στέγη, διατάσσεται όταν συντρέχει ουσιαστική διακοπή της συμβίωσης και σκοπό έχει, όχι να ρυθμίσει τη χρήση της συζυγικής στέγης, αλλά να ρυθμίσει τις σχέσεις των συζύγων που έχουν διαταραχθεί. Γι` αυτό, προς το σκοπό διατήρησης της ειρήνης και τάξης στη συζυγική οικία, διατάζεται η μετοίκηση ενός από τους συζύγους ως μέσο πρόνοιας, εφόσον κρίνεται ότι η εξακολούθηση της συμβίωσης οδηγεί μόνο σε περαιτέρω παρόξυνση και εκτράχυνση των ήδη τεταμένων συζυγικών σχέσεων και σκοπό έχει να θεραπεύσει, λόγω επείγουσας περίπτωσης, την αδυναμία συμβιώσεως των συζύγων (4525/2010 ΜΠΡ ΑΘ).
- Στο β΄μέρος του ενημερωτικού αυτού άρθρου, θα μιλήσουμε την Δευτέρα για τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης, που προβλέπει το άρθρο 1393 Αστικού Κώδικα κατά τη διάσπαση της εγγάμου συμβιώσεως, δηλαδή όταν οι σύζυγοι έχουν χωρίσει, αλλά δεν έχουν πάρει διαζύγιο. - Εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας Καλή χρονιά με υγεία πάνω από όλα, αγάπη, αισιοδοξία και ομόνοια. - ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ Β' ΜΕΡΟΣ