Με αφορμή σχετική ερώτηση σχετικά με την διατροφή σε περίπτωση διάστασης συζύγων σας παραθέτουμε ενημερωτικά και εν συντομία τα εξής:
Όσον αφορά την διατροφή του/της δικαιούμενου/ης συζύγου για τον ίδιο/ιδια υπάρχει συμμετοχή στις οικογενειακές δαπάνες (αν υπάρχουν παιδιά αφού αφαιρεθεί το κονδύλι των αναγκών των παιδιών ) με το κριτήριο αναλογίας των δυνάμεων τους (όταν έτσι συμμετείχαν προ της διάστασης) και εφόσον κατά τεκμήριο οι ανάγκες τους ήταν ίδιες το ποσό της οφειλόμενης διατροφής προκύπτει αν από το ποσό κατά το οποίο ο ευπορότερος σύζυγος πρέπει να μετέχει στην κάλυψη των αναγκών του δικαιούχου αφαιρείται το ποσό κατά το οποίο ο δικαιούχος πρέπει να συμμετέχει στην κάλυψη των αναγκών του υποχρέου.. παράδειγμα πχ αν - δεν υπάρχουν παιδιά - και οι οικογ. δαπάνες είναι 1000 ευρώ δια 2 = 500 (μισό οικογενειακών αναγκών) και η αναλογία δυνάμεων (είτε έσοδο είτε εργασία κλπ) είναι 2/3 και 1/3 για το σύζυγο και τη σύζυγο αντίστοιχα η τελευταία θα δικαιούται (500 Χ 2/3) - (500 Χ 1/3) =333,3 - 166,6 = 166,7 οφειλόμενη διατροφή μόνο στη σύζυγο στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί τυχόν επιπρόσθετα έξοδα (εξ ολοκλήρου) επιπλέον αναγκών από χωριστή διαβίωση της δικαιούχου.
Μέθοδοι υπολογισμού διατροφής εν διαστάσει συζύγων
Κατ' αρχήν πρέπει να συντρέχουν οι προυποθέσεις αξίωσης για διατροφή του/της συζύγου σε περίπτωση διακοπής συμβίωσης. Να είναι αιτών/ούσα ο/η οικονομικά ασθενέστερος/η και η διακοπή από πλευρά του δικαιούχου να οφείλεται σε εύλογη αιτία δηλ. κάποιο γεγονός που να συνδέεται κατά κανόνα με υπαιτιότητα του άλλου μέρους και να δικαιολογεί αντικειμενικά τη διακοπή συμβίωσης .
Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου όσον αφορά την διατροφή της συζύγου να γίνει πρώτα υπολογισμός των οικογενειακών δαπανών που αφορούν αποκλειστικά το πρόσωπο των συζύγων που είναι σε διάσταση και μετά το κονδύλιο των αναγκών των παιδιών. Στο κονδύλιο αναγκών των παιδιών οφείλουν οι γονείς να συμμετέχουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους και την οφειλόμενη διατροφή του/της υπόχρεου συζύγου παίρνει ο /η σύζυγος που έχει την επιμέλειά τους.
Η΄ αλλιώς αν από το ποσό των μισών οικογενειακών αναγκών αφαιρεθεί η οφειλόμενη συμμετοχή ανάλογα με τις δυνάμεις του δικαιούχου οικονομικά ασθενέστερου συζύγου. δηλ 500 -333,3=166,7 ευρώ (κρατούσα γνώμη)
Αν υπήρχαν παιδιά η συμμετοχή στη κάλυψη των αναγκών τους γίνεται με τα ίδια ποσοστά που γίνεται για τη κάλυψη των οικογενειακών αναγκών μεταξύ των συζύγων για τον καθένα τους . Αν οι ανάγκες των παιδιών είναι 400 ευρώ Χ 2/3 = 266,6 θα είναι η ανάλογη με τις δυνάμεις του διατροφή παιδιών του υπόχρεου συζύγου.
ΠΡΟΣΟΧΗ Τα παραδείγματα απλώς είναι ενδεικτικά για το τρόπο υπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση αποφασίζει το δικαστήριο με βάσει τα στοιχεία που του προσκομίζονται.
Γιώργος Π. Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Αστικά
Για περισσότερες πληροφορίες
σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας