1. Με ποιά κριτήρια ανατίθεται η γονική μέριμνα στους γονείς όταν υπάρχει διάσταση?
2. Πότε το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να μεταρρυθμισθεί η απόφαση που ρύθμισε προσωρινά τη γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου?
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ
Mεταρρύθμιση αποφάσεως προσωρινής ρυθμίσεως της γονικής μερίμνης ανηλίκου | Απόφ. /2003 - Μον.Πρωτοδ. Θεσ/νίκης.
"... Από τις διατάξεις των άρθρων 1511, 1512, 1513 και 1514 του Α.Κ. συνάγεται ότι η γονική μέριμνα ανηλίκου τέκνου, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 1510 και 1518 του ιδίου Κώδικα και περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου του, τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπησή του, ασκείται από τους γονείς του από κοινού.
Επί διακοπής όμως της εγγάμου συμβιώσεως των τελευταίων, οπότε ανατρέπονται οι συνθήκες της οικογενειακής ζωής και δημιουργείται χωριστή εγκατάστασή τους, αποκλειστικός οδηγός της δικαιοδοτικής κρίσεως του Δικαστηρίου, το οποίο και καλείται, σε περίπτωση διαφωνίας τους, ν’ αποφασίσει σχετικά με τη γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου τους, πρέπει να είναι το συμφέρον του τελευταίου, χωρίς να επιδρά στη λήψη της αποφάσεώς του, αυτοτελώς, κανένας από τους διαφορετικούς, ενδεχομένως, βασικούς παράγοντες που συνοδεύουν το πρόσωπο καθενός των γονέων (Α.Π. 1728/99 ΕλλΔνη 41 . 972).
Στην περίπτωση αυτή το Δικαστήριο μπορεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1513 και 1514 του Α.Κ. και μετά στάθμιση του συμφέροντος του ανηλίκου, προς το οποίο πρωτίστως, κατά τα προεκτεθέντα, ενεργεί, ν’ αναθέσει τη γονική του μέριμνα σ’ ένα μόνο των γονέων του ή και σε αμφοτέρους από κοινού, εάν αυτοί συμφωνούν στη λύση αυτή και συγχρόνως καθορίζουν τον τόπο διαμονής των ανηλίκων ή και να την κατανείμει μεταξύ των γονέων του (Α.Π. 634/96 ΕλλΔνη 37 . 1549, Γεωργιάδη - Σταθόπουλου Α.Κ., υπ’ άρθρα 1513 - 1514, αριθ. 43 επ., 65 επ., 77 επ.).
Εξ άλλου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 735 του ΚΠολΔ, το Δικαστήριο έχει το δικαίωμα να διατάξει κάθε πρόσφορο ασφαλιστικό μέτρο, που υπαγορεύεται από τις περιστάσεις, για τη ρύθμιση των σχέσεων των συζύγων από το γάμο και των σχέσεων γονέων και τέκνων και ιδίως να ορίσει το γονέα, στον οποίο ανήκει προσωρινά η άσκηση της γονικής μέριμνας του ανηλίκου τέκνου.
Τέλος, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 696 παρ. 3 του ΚΠολΔ, το Δικαστήριο που διέταξε ασφαλιστικά μέτρα, έχει δικαίωμα, έως την πρώτη συζήτηση της αγωγής που αφορά την κυρία υπόθεση και κατόπιν αιτήσεως όποιου έχει έννομο συμφέρον, να μεταρρυθμίσει ή να ανακαλέσει ολικά ή μερικά την απόφασή του, εφ’ όσον επήλθε μεταβολή των πραγμάτων δικαιολογούσα την ανάκληση ή μεταρρύθμισή της. Η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή και στην περίπτωση κατά την οποία έχει διαταχθεί, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, η προσωρινή ρύθμιση της επιμελείας του προσώπου ανηλίκου τέκνου, επί διασπάσεως της εγγάμου συμβιώσεως των γονέων του.
Με τον όρο μεταβολή των πραγμάτων νοούνται προπαντός νέα κρίσιμα για την υπόθεση στοιχεία, τα οποία, ασκούντα ουσιώδη επιρροή στην υπόθεση, έλαβαν χώρα μετά την έκδοση της αποφάσεως, της οποίας ζητείται η ανάκληση ή μεταρρύθμιση και, ως εκ τούτου, δεν είχαν τεθεί υπ’ όψιν του εκδόσαντος ταύτην Δικαστηρίου.
Τελικώς, καθίσταται προφανές ότι το αντικείμενο της εκ της ανακλητικής αιτήσεως δίκης είναι η νομιμότητα εξακολουθήσεως ισχύος του διαταχθέντος ασφαλιστικού μέτρου (ΜΠρΑθ 17182/97 ΕλλΔνη 41 . 204, Π. Τζίφρα, Ασφ. Μέτρα – Δ΄ έκδοση, σελ. 91 επ. και 451).-...."
Υ.Γ. : Αν βρήκατε χρήσιμες τις παραπάνω πληροφορίες στείλτε μου ένα μήνυμα ή τις απορίες σας στο giagkoud@yahoo.com Θα χαρώ πολύ να λάβω το μήνυμά σας και να σας βοηθήσω.