Με την παρακάτω απόφαση ασφαλιστικών που παραστάθηκα για τον αιτούντα πατέρα του ανηλίκου τέκνου ανατέθηκε προσωρινώς η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου στον πατέρα.
Επίσης η μητέρα του ανηλίκου τέκνου υποχρεώθηκε να καταβάλλει προσωρινή διατροφή διακοσίων πενήντα (250,00) ευρώ το μήνα και εφεξής στο πατέρα για λογαριασμό του ανήλικου τέκνου.
Αριθμός απόφασης ...... / 2016
Αριθμός έκθεσης κατάθεσης της αίτησης ../2016
ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
(Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από το Δικαστή ........., Πρόεδρο Πρωτοδικών, χωρίς τη σύμπραξη γραμματέως.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριο του την ....... Οκτωβρίου 2016, για να δικάσει την αίτηση με αριθμό καταθέσεως ....../2016 και αντικείμενο επιμέλεια - διατροφή ανήλικου τέκνου, μεταξύ:
ΤΟΥ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ: ΧΧΧΧ ΧΧΧΧ του ΧΧΧΧ ατομικά και για λογαριασμό του ανήλικου τέκνου του ΨΨΨΨ ΧΧΧΧ, κατοίκου Καβάλας (οδός ......, ΑΦΜ ......), που παραστάθηκε μετά του πληρεξουσίου του δικηγόρου Γεωργίου Γιαγκουδάκη (ΔΣ Καβάλας), ο οποίος κατέθεσε σημείωμα.
ΤΗΣ ΚΑΘ' ΗΣ Η ΑΙΤΗΣΗ : ΩΩΩΩ ΩΩΩΩ του ΩΩΩΩ, κατοίκου Καβάλας (οδός ......, ΑΦΜ ......), που παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου της δικηγόρου ........ ....... (ΔΣ Καβάλας), ο οποίος κατέθεσε έγγραφο σημείωμα.
Ο αιτών ζήτησε να γίνει δεκτή η από ......-2016 αίτηση του, που κατατέθηκε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου αυτού με αριθμ. έκθ. κατάθ. Δικ. ..../......-2016 η συζήτηση της οποίας ορίστηκε για τη δικάσιμο της .......2016 και μετά από νόμιμη αναβολή για τη δικάσιμο που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ανέπτυξαν προφορικά τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν αυτοί δεκτοί.
ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
free photo by pixabay.com
Από τις διατάξεις των άρθρων 1485, 1486, 1489 και 1493 του Α.Κ., προκύπτει ότι οι γονείς, είτε υπάρχει μεταξύ τους γάμος και συμβιώνουν, είτε έχει διακοπεί η συμβίωση τους, είτε έχει εκδοθεί διαζύγιο, έχουν κοινή και ανάλογη με τις δυνάμεις τους υποχρέωση -να διατρέφουν το ανήλικο τέκνο τους, ακόμη και εάν αυτό έχει περιουσία, της οποίας όμως τα εισοδήματα ή το προϊόν της εργασίας του ή άλλα τυχόν εισοδήματα του δεν αρκούν για τη διατροφή του. Το μέτρο της διατροφής προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του τέκνου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής του και περιλαμβάνει όλα όσα είναι αναγκαία για τη συντήρηση και επιπλέον τα έξοδα για την ανατροφή, καθώς και την επαγγελματική και την εν γένει εκπαίδευση του. Ως συνθήκες ζωής νοούνται οι συγκεκριμένοι όροι διαβίωσης, που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, τον τόπο κατοικίας, την ανάγκη επιτήρησης κι εκπαίδευσης και την κατάσταση της υγείας του δικαιούχου, σε συνδυασμό με την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου (ΑΠ 416/2007, ΕφΔωδ 95/2006, δημοσ. ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 823/2000, ΕλΔ 41, 1597). Εκείνος από τους γονείς που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου μπορεί να συνυπολογίσει οτιδήποτε συνδέεται με την πραγματική διάθεση χρημάτων για τις ανάγκες του τέκνου, καθώς και την προσφορά προσωπικών υπηρεσιών για την περιποίηση και φροντίδα του, οι οποίες είναι αποτιμητές σε χρήμα και άλλες παροχές σε είδος, που συνδέονται με τη συνοίκηση, η αποτίμηση των οποίων μπορεί να συνυπολογισθεί στην υποχρέωση του για τη διατροφή του τέκνου (ΑΠ 884/2003, ΕλΔ 45, 117, ΑΠ 826/1994, ΕλΔ 38, 1077, ΕφΑΘ 5017/1999, ΕλΔ 42, 461, ΕφΟεσ 1613/1998, Αρμ 52, 942), ενώ ο εναγόμενος γονέας, προς καταβολή ολοκλήρου του ποσού της διατροφής, μπορεί να επικαλεστεί κατ" ένσταση, κατ' άρθρο 262 του ΚΠολΔ, ότι και ο άλλος γονέας έχει την οικονομική δυνατότητα, σε σχέση με τη δική του και σε συνδυασμό με τις λοιπές υποχρεώσεις του να καλύψει μέρος της ανάλογης διατροφής του ανηλίκου, οπότε, με την απόδειξη της ένστασης αυτής, περιορίζεται η υποχρέωση του εναγομένου γονέα κατά το ποσό που αντιστοιχεί στην οικονομική δυνατότητα και στη βάση αυτής υποχρέωση συνεισφοράς του άλλου γονέα. Αλλά σε περίπτωση μη υποβολής της σχετικής αυτής ένστασης, δεν μπορεί το δικαστήριο να ερευνήσει αυτεπαγγέλτως την οικονομική δυνατότητα του άλλου γονέα και να κανονίσει, ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε γονέα, το επιδικαστέο σε βάρος του εναγομένου ποσό της διατροφής (ΑΠ 416/2007, ΕφΔωδ 95/2006, δημοσίευση ΝΟΜΟΣ).
Με την κρινόμενη αίτηση, ο αιτών, επικαλούμενος ότι ο γάμος του με την καθ' ης λύθηκε αμετακλήτως, ενεργώντας το μεν ατομικώς, ζητεί να ανατεθεί σ' αυτόν προσωρινά η άσκηση της επιμέλειας του ανηλίκου τέκνου τους ΨΨΨΨ, που απέκτησε με την καθ' ης, το δε για λογαριασμό αυτού (τέκνου του), να υποχρεωθεί η καθ 'ης να του καταβάλει ως συνεισφορά της στη προσωρινή διατροφή του ανηλίκου το ποσό των 350,00 ευρώ μηνιαίως, νομιμοτόκως την πρώτη ημέρα εκάστου μηνός από την επόμενη της καθυστέρησης πληρωμής έκαστης μηνιαίας δόσης μέχρις εξοφλήσεως για χρονικό διάστημα από την επίδοση της αίτησης και εφεξής καθώς και την καταδίκη της στη δικαστική του δαπάνη.
Με το ανωτέρω περιεχόμενο και αιτήματα η κρινόμενη αίτηση αρμοδίως καθ' ύλη και κατά τόπο φέρεται για συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού, κατά την προκείμενη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (άρθρα 682, 683, 686 επ.,22, και 735 του ΚΠολΔ). Είναι νόμιμη και επαρκώς ορισμένη, απορριπτόμενου του ισχυρισμού περί αοριστίας λόγω αναφοράς μόνο του συνολικού ποσού των αναγκών του ανηλίκου, διότι για το ορισμένο της αίτησης αρκεί το αιτούμενο για όλες τις ανάγκες του ποσό χωρίς να απαιτείται να προσδιορίζεται στο δικόγραφο με ακρίβεια και το απαραίτητο για την κάλυψη κάθε επιμέρους ανάγκης του χρηματικό ποσό (ΑΠ 823/2000 ΕλλΔνη 41.1597.ΑΠ 1322/1992 ΕλλΔνη 35.368).Στηρίζεται στις διατάξεις των άρθρων 1485, 1486, 1487,1489 παρ. 2, 1493, 1496, 1498,341,1510,1511, 1512, 1514,1518 ΑΚ , 728 παρ. 1α',729 και 176ΚΠολΔ.Πρέπει επομένως , να εξετασθεί περαιτέρω κατ'ουσίαν.
Από την εκτίμηση των ενόρκων καταθέσεων των μαρτύρων ΣΣΣΣΣΣΣΣ και ΕΕΕΕΕΕΕ που εξετάσθηκαν στο ακροατήριο του Δικαστηρίου αυτού , τα έγγραφα που οι διάδικοι προσκομίζουν και επικαλούνται για να χρησιμεύσουν είτε ως αυτοτελή έγγραφα είτε για τη συναγωγή δικαστικών τεκμηρίων μεταξύ αυτών και την υπ'αριθμ. ......./15-9-2016 ένορκη βεβαίωση ενώπιον του Ειρηνοδίκη Καβάλας που δόθηκε χωρίς προηγούμενη κλήτευση και η οποία εκτιμάται γαι τη συναγωγή δικαστικών τεκμηρίων (ΑΠ 1150/2005 ΤΝΠ ΔΣΑ) καθώς και την επικοινωνία κατ' άρθρο 681Γ'παρ.4ΚΠολΔ του Δικαστηρίου με το ανήλικο τέκνο των διαδίκων, ηλικίας δώδεκα (12) ετών, πιθανολογήθηκαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά :
Οι διάδικοι τέλεσαν νόμιμο θρησκευτικό γάμο, την .........2004 στην Καβάλα. Κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης τους απέκτησαν ένα άρρεν τέκνο, τον ΨΨΨΨ που γεννήθηκε την ........2004. Η έγγαμη συμβίωση τους αρχικά ήταν ομαλή αλλά στη συνέχεια και συγκεκριμένα το έτος 2006 διακόπηκε λόγω προσωπικών τους διενέξεων. Έκτοτε ο αιτών διαμένει σε ιδιόκτητη οικία μαζί με τον ανήλικο υιό τους ΨΨΨΨ στην πόλη της Καβάλας, τον οποίο φροντίζει και περιποιείται ο ίδιος, έχοντας αναλάβει εν τοις πράγμασι την επιμέλεια αυτού, ενώ με την υπ'αριθμ. ....../2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας λύθηκε ο γάμος του αιτούντος με την καθ' ης η αίτηση. Περαιτέρω πιθανολογήθηκε ότι η καθ'ης η αίτηση σε ηλικία ..... (...) ετών διαπιστώθηκε ότι πάσχει από μετατραυματική κροταφική επιληψία με πολύ συχνά μη ελεγχόμενες κρίσεις (βλ.το με αριθμ.πρωτ. ..../ ...-7-19... πιστοποιητικό της Β' Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ......), ενώ ήδη πάσχει από κρίσεις -Ε, εστιακού τύπου-ψυχωτική διαταραχή σε έδαφος εγχειρισθείσης γλοιωτικής βλάβης με κρανιοτομή και ευμεγέθη ποροεγκεφαλική βλάβη μετωπο-κρόταφο-ινιακά με κυριότερα σημεία της νόσου τις εστιακές -γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές συμπεριφοράς, συγχυτικός και αφηρημένος λόγος, νευρικότητα, δύσπιστη και καχύποπτη συμπεριφορά, μειωμένη κριτική ικανότητα με διαστήματα υφέσεων και εξάρσεων, άμβλυνση συναισθηματική και μερική επίγνωση του νοσηρού (βλ.την από .........2016 ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού ...........). Η προαναφερόμενη κατάσταση της υγείας της καθ' ης έχει ως συνέπεια ότι αυτή είναι μερικώς ανίκανη (βλ.ανωτέρω γνωμάτευση) να επιμεληθεί των υποθέσεων της. Επίσης αυτή (καθ'ης), λόγω της κατάστασης της υγείας της έχει περιορισμένη επαφή και επικοινωνία με τον ανήλικο υιό της, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο ανήλικος κατά την επικοινωνία του με το Δικαστήριο. Άλλωστε και η ίδια συνομολογεί με το σημείωμα της ενώπιον του Δικαστηρίου ότι δεν είναι κατάλληλη για την επιμέλεια του ανήλικου υιού της (βλ.σελ.3 σημειώματος).
Περαιτέρω, πιθανολογήθηκε ότι ο αιτών τρέφει αισθήματα αγάπης και στοργής για τον ανήλικο υιό του ηλικίας δώδεκα (12) ετών αντίστοιχα κι επιδεικνύει ενδιαφέρον για την επιμέλεια του προσώπου του και τη σωστή ανατροφή του, είναι δε ικανός και άξιος να τα διαπαιδαγωγήσει με ηθικές αρχές, συμβάλλοντας θετικά στην ομαλή ολοκλήρωση της προσωπικότητας του, τη συναισθηματική και ψυχική του ισορροπία. Ενόψει των παραπάνω, της ηλικίας του ανηλίκου, της αδυναμίας ανάθεσης της επιμέλειας στη μητέρα αλλά και του ψυχικού δεσμού που έχει δημιουργήσει αυτός (αιτών) με τον ανήλικο, το παρόν Δικαστήριο, το οποίο οφείλει πάντοτε ν' αναζητά την προσφορότερη για το συμφέρον του τέκνου λύση, κρίνει ότι ο πατέρας αυτού, έχει όλα τα απαιτούμενα προσόντα να επωμισθεί το λειτουργικό καθήκον της επιμέλειας και ν' ανταποκριθεί με επάρκεια σ' αυτό.
Περαιτέρω πιθανολογήθηκε ότι το προαναφερόμενο ανήλικο τέκνο των διαδίκων, για λογαριασμό του οποίου ζητεί προσωρινή διατροφή ο πατέρας του, ο οποίος νομίμως το εκπροσωπεί στην παρούσα δίκη, ως ασκών προσωρινά, κατά τα προαναφερόμενα, την επιμέλεια του προσώπου του (άρθρο 1516 του ΑΚ), δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο και φυσικά λόγω της ηλικίας του δεν μπορεί να εργασθεί για να αυτοδιατραφεί, επομένως έχει δικαίωμα διατροφής σε χρήμα κατά μήνα προκαταβαλλομένης, ως στερούμενο προσόδων και όντας, ανίκανο προς αυτοσυντήρηση του, έναντι της μητέρας του, η οποία ενέχεται ανάλογα με τις οικονομικές της δυνάμεις, για το χρονικό διάστημα από της επίδοσης της αίτησης κι εφεξής. Ο ανήλικος δεν βαρύνεται με τα έξοδα στέγασης του, αφού διαμένει με τον πατέρα του, βαρύνεται όμως με τις λειτουργικές του δαπάνες που αντιστοιχούν σ' αυτόν. Ο πατέρας του προσφέρει σ'αυτό τις προσωπικές του υπηρεσίες που αφορούν την επιμέλεια του προσώπου του και γενικότερα την ανατροφή του. Οι λοιπές προς διατροφή, διασκέδαση και γενικότερα συντήρηση του δαπάνες είναι οι συνήθεις των συνομηλίκων του, της αυτής, από άποψης οικονομικών δυνατοτήτων των γονέων του, κατάστασης. Με βάση τα παραπάνω οι ανάγκες διατροφής του ανηλίκου ανέρχονται στο ποσό των 600,00 ευρώ μηνιαίως , στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι αποτιμώμενες σε χρήμα συναφείς με την περιποίηση και φροντίδα του προσώπου του υπηρεσίες, του οποίου έχει ανάγκη για την ανατροφή του και του προσφέρονται από τον πατέρα του. Η καθ'ης η αίτηση, λόγω της κατάστασης της υγείας της δεν εργάζεται ,είναι εταίρος με ποσοστό 10% σε ομόρρυθμη εταιρεία εμπορίας ....... στις οποίες εταίροι είναι οι δύο αδελφές της, που εδρεύει στην Καβάλα και λαμβάνει ως ετήσιο μέρισμα το ποσό των 6.000 ευρώ περίπου λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος της ενσκήψασας οικονομικής κρίσης. Επίσης είναι: 1) ψιλή κυρία κατά ποσοστό 25% εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος εμβαδού 115τμ στην πόλη της Καβάλας επί της οδού ...... αρ..... ,2)ψιλή κυρία κατά ποσοοστό κατά ποσοστό 25% του δικαιώματος ύψουν στο ανωτέρω οικόπεδο,3)ψιλή κυρία οικοπέδου εμβαδού 501,20τμ στην περιοχή .......... Καβάλας,4) ψιλή κυρία οικοπέδου εμβαδού οικοπέδου στην περιοχή ...... Καβάλας εμβαδού 553,60τμ και 5)ψιλή κυρία μεζονέτας εμβαδού 68,88τμ στη ..... Καβάλας, από την εκμίσθωση του οποίου θα μπορούσε να λάβει μηνιαίως το ποσό των 300ευρώ ως μίσθωμα . Όμως, η καθ'ης η αίτηση δεν αποκομίζει εισοδήματα από τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, διότι την κάρπωση τούτων έχει ο πατέρας της, ο οποίος έχει παρακρατήσει την επικαρπία. Ωστόσο, λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των οικονομικών της δυνατοτήτων, ως στοιχεία της περιουσίας της, χωρίς να απαιτείται ανάλωση ή ρευστοποίηση τούτων (βλ. ΑΠ 272/04 Δνη 2004.420, ΑΠ 1638/02 Δνη 2003. 1293, ΑΠ 284/01 Δνη 2001.139). Εξάλλου δεν βαρύνεται με δαπάνη στέγασης καθόσον διαμένει σε ιδιόκτητη οικία στην πόλη της Καβάλας και πέραν της νόμιμης υποχρέωσης της για ανάλογη συνεισφορά στις διατροφικές ανάγκες του τέκνου της, δεν βαρύνεται με ιδιαίτερες δαπάνες άλλες, πλην των συνήθων για διατροφή και συντήρηση του ίδιου. Εξ'όλων των ανωτέρω συνάγεται ότι τα μηνιαία εισοδήματα της καθ'ης ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 800 ευρώ.Ο αιτών είναι κύριος κατά ποσοστό 1/4 εξ αδιαιρέτου συγκροτήματος οκτώ (8) ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων στα ....... που λειτουργεί ως επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων μαζί με την αδελφή του .......... αποκερδαίνοντας ετησίως καθαρά το ποσό των 30.000 ευρώ, εκ των οποίων αντιστοιχεί σ'αυτόν το ποσό των 15.000 ευρώ και κύριος επιχείρησης φωτοβολταϊκού συστήματος εκ της οποίας αποκερδαίνει ετησίως καθαρά το ποσό των 3.000 ευρώ. Εξ όλων των ανωτέρω, συνάγεται ότι το μηνιαίο εισόδημα του ανέρχεται σε 1.500 ευρώ (15.000+3.000 :12μήνες). Επίσης είναι κύριος ΙΧΕ αυτοκινήτου μάρκας, ενώ καταβάλει και μηνιαίως για δανειακές υποχρεώσεις του προς τράπεζες το ποσό των 766 ευρώ, το οποίο λαμβάνεται υπόψη ως επιπλέον βιοτική του ανάγκη. Άλλη περιουσία ή εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή δεν πιθανολογήθηκε ότι έχει ή μπορεί να αποκτήσει, είναι υγιής, δε βαρύνεται με μίσθωμα καθόσον διαμένει σε ιδιόκτητη οικία στην πόλη της Καβάλας και πέραν της νόμιμης υποχρέωσης της για ανάλογη συνεισφορά στις διατροφικές ανάγκες του τέκνου του, δεν βαρύνεται με ιδιαίτερες δαπάνες άλλες, πλην των συνήθων για διατροφή και συντήρηση του. Ο ανήλικος δεν έχει περιουσία και εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή, λόγω δε της ανηλικότητάς του-αδυνατεί βεβαίως να ασκήσει βιοποριστική εργασία. Διαμένει, όπως προαναφέρθηκε, με τον πατέρα του στην οικία αυτού και ως εκ τούτου δε βαρύνεται με δαπάνες στεγάσεως, βαρύνεται, όμως, με την αναλογία της επί των δαπανών ύδρευσης, θέρμανσης και ηλεκτροφωτισμού της εν λόγω οικίας, στην οποία διαμένει. Οι λοιπές προς διατροφή, διασκέδαση και γενικότερα συντήρηση της δαπάνες είναι οι συνήθεις των συνομηλίκων του, της αυτής, από άποψης οικονομικών δυνατοτήτων των γονέων του, κατάστασης. Ο ανήλικος, όμως, τις δαπάνες αυτές δε δύναται να αντιμετωπίσει εξ* ιδίων, λόγω της αδυναμίας της για αυτοδιατροφή. Ως εκ τούτου, έχει δικαίωμα διατροφής σε χρήμα, κατά μήνα προκαταβαλλομένης, έναντι των γονέων του, οι οποίοι ενέχονται, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1486 παρ. 2 και 1489 παρ. 2 ΑΚ. Κατ" ακολουθίαν, με βάση τις προεκτεθείσες οικονομικές δυνάμεις των γονέων του ανήλικου και τις εν γένει περιστάσεις, η κατά μήνα διατροφή του, σύμφωνα και με τα διδάγματα της κοινής πείρας, ανέρχεται στο ποσόν των 600ευρώ. Το ποσόν αυτό είναι ανάλογο με τις ανάγκες του, όπως προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής της, (ΑΚ 1493) και ανταποκρίνεται στα απαραίτητα έξοδα για τη διατροφή, συντήρηση και την εν γένει εκπαίδευση του ανήλικου. Στο ποσόν αυτό συνυπολογίζεται και η προσφορά της προσωπικής εργασίας και απασχόλησης του πατέρα του για τη φροντίδα και ανατροφή του, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι αποτιμητή σε χρήμα ανερχόμενη στο ποσό των 50ευρώ μηνιαίως.
Κατόπιν τούτων, ύστερα από αναγωγή των οικονομικών δυνατοτήτων του κάθε γονέα στο σύνολο των εισοδημάτων τους, η καθ'ης η αίτηση πρέπει να μετέχει στην ανάλογη διατροφή του ανηλίκου, που προσδιορίζεται με τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν, με το ποσόν των 250ευρώ. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στην προς συνεισφορά υποχρέωση του στην ανάλογη διατροφή του. Κατά το υπόλοιπο ποσόν, που απαιτείται προς συμπλήρωση της ανάλογης διατροφής του ανήλικου, πρέπει να συμμετέχει ο πατέρας του, με την προσφορά των άνω αποτιμητων σε χρήμα προσωπικών του υπηρεσιών προς τον ανήλικο και τα εισοδήματα από την εργασία του, δεδομένου ότι κατά το ποσόν αυτό κρίνεται βάσιμη η ένσταση περί συνεισφοράς της καθ'ης στη διατροφή του ανήλικου (ΑΚ 1489 παρ. 2, βλ. και ΑΠ 46/89 Δνη 31. 521, ΕφΑΘ 2218/96 Αρμ 51. 361, ΕφΛαρ 705/03 και 945/05 αδημ.).
Περαιτέρω η ένσταση διακινδύνευσης κρίνεται απορριπτέα ως ουσιαστικά αβάσιμη διότι η καθ'ης με βάση τις οικονομικές της δυνατότητες που προαναφέρθηκαν, είναι σε θέση να καταβάλει το ποσόν των 250 ευρώ κατά μήνα ως διατροφή του ανήλικου, χωρίς να διακινδυνεύει η δική της διατροφή.
Κατ' ακολουθίαν των ανωτέρω, και δεδομένου ότι πιθανολογήθηκε και η συνδρομή επείγουσας περίπτωσης, λόγω της άμεσης ανάγκης διατροφής του ανήλικου, απορριπτόμενου του ισχυρισμού περί ελλείψεως επείγουσας περίπτωσης, πρέπει αφού γίνει εν μέρει δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη η κρινόμενη αίτηση, να ανατεθεί προσωρινά η άσκηση της επιμέλειας του ανήλικου στον πατέρα του, να υποχρεωθεί η καθ'ης η αίτηση να καταβάλει την πρώτη ημέρα εκάστου μηνός το ποσό των 250,00 ευρώ, για χρονικό διάστημα από της επίδοσης της αίτησης και εφεξής με το νόμιμο τόκο από την καθυστέρηση της πληρωμής έκαστης δόσης. Τέλος,τα δικαστικά έξοδα του αιτούντος κατόπιν αιτήματος αυτού να επιβληθούν σε βάρος της καθ'ης η αίτηση ανάλογα με την έκταση της ήττας της (άρθρο 178 ΚΠολΔ) ,όπως ειδικότερα ορίζεται στο διατακτικό.
Κατ' ακολουθίαν των ανωτέρω, και δεδομένου ότι πιθανολογήθηκε και η συνδρομή επείγουσας περίπτωσης, λόγω της άμεσης ανάγκης διατροφής του ανήλικου, απορριπτόμενου του ισχυρισμού περί ελλείψεως επείγουσας περίπτωσης, πρέπει αφού γίνει εν μέρει δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη η κρινόμενη αίτηση, να ανατεθεί προσωρινά η άσκηση της επιμέλειας του ανήλικου στον πατέρα του, να υποχρεωθεί η καθ'ης η αίτηση να καταβάλει την πρώτη ημέρα εκάστου μηνός το ποσό των 250,00 ευρώ, για χρονικό διάστημα από της επίδοσης της αίτησης και εφεξής με το νόμιμο τόκο από την καθυστέρηση της πληρωμής έκαστης δόσης. Τέλος,τα δικαστικά έξοδα του αιτούντος κατόπιν αιτήματος αυτού να επιβληθούν σε βάρος της καθ'ης η αίτηση ανάλογα με την έκταση της ήττας της (άρθρο 178 ΚΠολΔ) ,όπως ειδικότερα ορίζεται στο διατακτικό.
ΠΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΔΙΚΑΖΕΙ κατ' αντιμωλίαν των διαδίκων
ΔΕΧΕΤΑΙ εν μέρει την αίτηση.
ΑΝΑΘΕΤΕΙ προσωρινώς την άσκηση της επιμέλειας του προσώπου του ανήλικου τέκνου των διαδίκων ΨΨΨΨ ΧΧΧΧ του ΧΧΧΧΧΧ στον αιτούντα πατέρα του ΧΧΧΧ ΧΧΧΧ του ΧΧΧΧ.
ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ της καθ' ης η αίτηση να καταβάλει στον ΧΧΧΧ ΧΧΧΧ προσωρινώς την πρώτη ημέρα εκάστου μηνός, υπό την ιδιότητα του ως ασκούντος προσωρινώς την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου τέκνου τους και για λογαριασμό του τελευταίου το ποσό των διακοσίων πενήντα (250,00) ευρώ, ως προσωρινή μηνιαία διατροφή του, για χρονικό διάστημα από της επίδοσης της αίτησης και εφεξής, με το νόμιμο τόκο από την καθυστέρηση της πληρωμής έκαστης δόσης.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ την καθ'ης η αίτηση στα δικαστικά έξοδα του αιτούντος, τα οποία ορίζει στα ποσό των διακοσίων πενήντα (250,00) ευρώ.
ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στο ακροατήριο του Δικαστηρίου στην Καβάλα, σ' έκτακτη δημόσια συνεδρίαση, την ....2016, παρουσία και της Γραμματέως ..........
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
* Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα, Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120, giagkoud@yahoo.com