Με την με αριθ. 868/2004 απόφαση του Αρείου Πάγου δίνονται σημαντικές απαντήσεις στα παρακάτω τέσσερα (4) ουσιώδη ερωτήματα για την διατροφή συζύγου μετά το διαζύγιο. Για να γίνουν κατανοητά παραθέτουμε πιό κάτω σε μορφή ερωταπαντήσεων.
1. Ποιές οι γενικές προυποθέσεις διατροφής μετά το διαζύγιο (άρθ. 1442 ΑΚ.)?
"...Η αξίωση καταβολής πλήρους ή συμπληρωματικής διατροφής εκ του νόμου, αποσυνδεόμενη από το ζήτημα της υπαιτιότητας, έχει ως γενικές προϋποθέσεις την απορία του δικαιούχου και την ευπορία του υποχρέου (Α.Κ.1487), ζητήματα εκτιμώμενα στην περίπτωση αυτή με γνώμονα την εκ λόγων κοινωνικών επιβαλλόμενη αρχή της επιείκειας που διέπει τη ρύθμιση του θεσμού ( παρ.4). ..."
Κατά το άρθρο 1443 Α.Κ., οι διατάξεις των άρθρων 1487, 1493, 1494 και 1498 εφαρμόζονται αναλόγως και για το δικαίωμα διατροφής μετά το διαζύγιο.
2. Πότε πρέπει να συντρέχουν οι απαιτούμενες προυποθέσεις για διατροφή μετά το διαζύγιο?
"...Ειδικότερα, η μεν προϋπόθεση της αδυναμίας του δικαιούχου προς εξασφάλιση της διατροφής του από τα εισοδήματά του ή την περιουσία του ( η απορία του) πρέπει να συντρέχει το χρόνο της πρώτης συζητήσεως της αγωγής διατροφής, ενώ οι πρόσθετες προϋποθέσεις αφενός της λόγω ηλικίας ή υγείας αδυναμίας του δικαιούχου για έναρξη ή συνέχιση της ασκήσεως επαγγέλματος ( 1442 αριθ.1), αφετέρου της επιβαλλόμενης εκ λόγων επιείκειας σε κάθε περίπτωση επιδικάσεως διατροφής ( 1442 αριθ.4), πρέπει να συντρέχουν το χρόνο εκδόσεως του διαζυγίου. .."
free image by pixabay.com
3. Πότε υπάρχει το στοιχείο της απορίας στο πρόσωπο αυτού που ζητά διατροφή μετά το διαζύγιο?
"...Για να κριθεί αν υπάρχει απορία του δικαιούχου πρέπει να εξαντληθούν όλες οι οικονομικές του δυνατότητες από τα εισοδήματα και την περιουσία του, η τελευταία με την έννοια του συνόλου των δικαιωμάτων του που είναι δεκτικά χρηματικής αποτιμήσεως, έστω και αν στην περιουσία περιλαμβάνονται και απρόσοδα στοιχεία και θα πρέπει να απαλλοτριωθούν.
Συνεπώς, απορία του δικαιούχου δεν υπάρχει όταν αυτός έχει είτε εισοδήματα είτε περιουσία, κινητή ή ακίνητη έστω και απρόσοδη, από τη ρευστοποίηση της οποίας μπορεί να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες κατά το κρίσιμο διάστημα της αγωγής, εκτός αν η περιουσία δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί ή αυτό είναι οικονομικώς ασύμφορο ή το προϊόν ρευστοποιήσεως δεν επαρκεί για την κάλυψη των όλων βιοτικών του αναγκών.
Ενώ, με βάση τη διέπουσα το θεσμό αρχή της επιείκειας, δεν δύναται να αξιωθεί η εκποίηση ή ανάλωση του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου αν η διατήρησή του επιβάλλεται από λόγους πρόνοιας προς εξασφάλιση του τέως συζύγου στο μέλλον, για την αντιμετώπιση έκτακτης οικονομικής ανάγκης...."
4. Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος, όταν υπάρχει αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα που ικανοποιήθηκε?
Ενάγουσα που επεδίωξε ατομικώς μεταγαμιαία διατροφή παρότι εισέπραξε από τον εναγόμενο αναιρεσείοντα το ποσό των 63.731.392,53 δραχμών, που της επιδικάσθηκε για συμμετοχή της στα αποκτήματά του, δεν είναι άπορη και εσφαλμένα έκρινε το εφετείο ότι το δικαίωμα της για διατροφή δεν έπαυσε, διότι το ποσό αυτό θα πρέπει να αναλωθεί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών με την αγορά ακινήτου, ενώ είναι ιδιοκτήτρια παλαιάς προσφυγικής οικίας, με συνέπεια να εξακολουθεί η αδυναμία της προς αυτοδιατροφή.
Διαβάστε επίσης και άλλα σχετικά άρθρα για διατροφή μετά το διαζύγιο:
1. Διατροφή μετά το διαζύγιο - Μέρος Α'
2. Διατροφή μετά το διαζύγιο - Μέρος Β'
3. Διαφορές διατροφής μετά το διαζύγιο με διατροφή εν διαστάσει συζύγου
Διαβάστε επίσης και άλλα σχετικά άρθρα για διατροφή μετά το διαζύγιο:
1. Διατροφή μετά το διαζύγιο - Μέρος Α'
2. Διατροφή μετά το διαζύγιο - Μέρος Β'
3. Διαφορές διατροφής μετά το διαζύγιο με διατροφή εν διαστάσει συζύγου
* Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα, Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120, giagkoud@yahoo.com