Αγαπητοί φίλοι και φίλες την απάντηση στο ερώτημα πως επέρχεται το διαζύγιο ορίζει το άρθρο 1438 του Αστικού Κώδικα, όπως ισχύει σήμερα. Ο γάμος μπορεί να λυθεί με διαζύγιο, το οποίο απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή με συμφωνία μεταξύ των συζύγων, όπως ορίζεται στο άρθρο 1441 με συναινετικό διαζύγιο, δηλαδή με συμβολαιογραφική πράξη διαζυγίου που υπογράφουν οι σύζυγοι και οι δικηγόροι τους και μάλιστα από της καταχωρησεώς αυτής στο αρμόδιο ληξιαρχείο.
Από το άρθρο αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι όλοι οι γάμοι μπορούνε να διαλυθούν, να λυθούν και ότι υπάρχουν δύο τρόποι λύσεως γάμου με διαζύγιο. Ο ένας είναι αυτός όπου ο γάμος δικαστικώς (εν αντιδικία) λύνεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση αρμοδίου δικαστηρίου. Ο άλλος τρόπος λύσης είναι με τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου, δηλαδή με την σχετική συμβολαιογραφική πράξη που συντάσσεται από το συμβολαιογράφο, η οποία καταχωρείται στο αρμόδιο ληξιαρχείο, σύμφωνα βέβαια με αυτά που ορίζει λεπτομερώς το 1441 άρθρο Αστικού Κώδικα. Εκτός από το διαζύγιο ο γάμος μπορεί να λυθεί και με τον θάνατο του ενός των συζύγων.
free photo by pixabay.com
Αυτά που πρέπει να τονίσουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα εξής:
Το δικαίωμα διάζευξης, το να πάρει κάποιος διαζύγιο είναι δικαίωμα Δημόσιας Τάξης, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των συζύγων για το αδιάλυτο του γάμου, δηλαδή να συμφωνήσουν ότι ο γάμος δεν θα λυθεί ποτέ.
Επίσης η λύση του γάμου με διαζύγιο εξαρτάται αποκλειστικά από τη θέληση των συζύγων που μπορούν να κινήσουν την διαδικασία διάζευξης είτε δικαστικώς , είτε με τη συναινετική διαδικασία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μιλάμε για διαζύγιο είναι να υπάρχει γάμος.
Είναι δυνατόν να μιλήσουμε για γάμο, που μπορεί να λυθεί και στην περίπτωση του άκυρου και του ακυρώσιμου γάμου, που δεν έχει ακυρωθεί αφού μέχρι την ακύρωση του παράγει αποτελέσματα έγκυρου γάμου και οι σύζυγοι έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, που απορρέουν κανονικά από το γάμο τους.
Δεν χωρεί διαζύγιο σε γάμο ανυπόστατο, ούτε σε γάμο οποίος έχει λυθεί με θάνατο του ενός συζύγου, ούτε στις ελεύθερες συμβιώσεις, σύμφωνα συμβίωσης και ούτε ακόμη στην περίπτωση εκείνη που έχει ακυρωθεί ο γάμος με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, εφόσον τότε αίρονται αναδρομικά τα αποτελέσματα του και δεν υφίσταται γάμος κατά την πιο σωστή γνώμη.
Η λύση του γάμου σε περιπτώσεις διαζυγίου ανατρέπεται για το μέλλον, ενώ σε περίπτωση που κηρύσσεται ακυρότητα ή ακύρωση ακυρώσιμου γάμου έχουμε ανατροπή του γάμου αναδρομικώς κατ’ 1381 Α. Κ., ενώ τα τέκνα στη περίπτωση αυτή διατηρούν την ιδιότητα τέκνων γεννημένων σε γάμο (1382 Α. Κ.).
Εδώ έφτασε στο τέλος ένα ακόμη ενημερωτικό άρθρο. Επισκεφθείτε το kavala-lawyer.blogspot.gr για θέματα που σας ενδιαφέρουν. Το blog μου συνεχώς ανανεώνεται. Ευχαριστώ για το χρόνο και την προσοχή σας. Να είστε καλά.
-------- . --------
* Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. -Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120