ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Η έννομη προστασία παρέχεται και με λήψη ασφαλιστικών μέτρων που διατάσσονται σε επείγουσες περιπτώσεις ή προς αποτροπή επικειμένου κινδύνου ως μέτρα επείγοντα και άμεσης εκτέλεσης που αποσκοπούν στην αποτροπή βλάβης του δικαιούχου δικαιώματος μέχρι να επιτευχθεί δικαστική διάγνωση στη κύρια δίκη.
Από το συνδυασμο των διαταξεων των άρθρων 682 παρ. 1 688, και 690 παρ1 ΚΠολΔ προκυπτει πως το δικαστηριο προκειμενου να διαταξει τη ληψη ασφαλιστικου μετρου πρεπει προηγουμενως να πιθανολογησει ότι:
1) η προσβαλλομενη ως ασφαλιστεα αξιωση ουσιαστικού δικαιώματος εχει γεννηθει, δηλ υφιστανται όλα τα κατά την οικεια διαταξη νομου, που είναι στην IN CONCRETO περιπτωση εφαρμοστεα, δικαιοπαραγωγικα γεγονοτα της και
2) υπαρχει επειγουσα περιπτωση ή επικειμενος κινδυνος.
Προκειται για δυο εννοιες που προφανως δεν είναι ταυτοσημες, διοτι διαφορετικα δεν θα ειχαν θεση και οι δυο στο κειμενο του νομου .
Προκειται για δυο εννοιες που προφανως δεν είναι ταυτοσημες, διοτι διαφορετικα δεν θα ειχαν θεση και οι δυο στο κειμενο του νομου .
Επειγουσα περιπτωση είναι η υπαρξη επειγουσας αναγκης να ενεργοποιηθει προσωρινα η εννομη σχεση (εννομη συνέπεια ) που αποτελει την κυρια διαφορά και που επιβάλει την ταχεία και άμεση λήψη των ασφαλιστικών μέτρων. Με την εννοια αυτή επειγουσα περιπτωση νοειται όταν ζητειται η προσωρινη επιδικαση απαιτησης (728 επ ΚΠΟλΔ) καθως και η προσωρινη ρυθμιση καταστασης (731 επ ΚΠολΔ).
Επικειμενος κινδυνος που να απειλεί το επίδικο δικαίωμα ή απαίτηση είναι η πιθανολογηση ότι ο οφειλετης επιχειρεί να απαλλοτριωσει την κατασχετή περιουσια του, ώστε ο δανειστής να μην εχει τη δυνατότητα όταν ,μετα το τελεσιδικο περας της διαγνωστικης δικης ,αποκτησει εκτελεστό τιτλο , να ικανοποιησει την αξιωση του. ΜΕ την εννοια αυτή επικειμενος κινδυνος νοειται και όταν η ασφαλιστεα απαιτηση είναι χρηματικη, οποτε το προσηκον κατά τον κωδικα ασφαλιστικο μετρο είναι η εγγυοδοσια, η προσημειωση υποθηκης , η συντηρητικη κατασχεση .
Σε επικείμενο κίνδυνο ή επείγουσα περίπτωση υφίσταται η ύπαρξη ασυνήθους ανάγκης έκτακτης δικαστικής προστασίας του διαδίκου, που δικαιολογείται από τη συνδρομή παρόντων πραγματικών περιστατικών συγκεκριμένου κινδύνου ματαιώσεως της απαιτήσεως ή επείγουσας περιπτώσεως της παρούσας στιγμής.
Οι προϋποθεσεις παροχης προσωρινης δικαστικης προστασιας (επειγον και κινδυνος ) αποτελουν στην ουσια το εννομο συμφερον του αιτουντος για τη ληψη του ασφαλιστικου μετρου. Συνεπως ,χαρακτηριζονται ως διαδικαστικες προϋποθεσεις της δικης και αν δεν πιθανολογηθει η συνδρομη τους η αιτηση ασφαλιστικων μετρων θα απορριφθει, οχι ως κατ’ ουσιαν αβασιμη αλλα ως απαραδεκτη.
Βασικές προϋποθέσεις για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, είναι να υφίσταται επείγουσα περίπτωση ή επικείμενος κίνδυνος, στην αποτροπή του οποίου κατατείνει το αιτούμενο ασφαλιστικό μέτρο και να πιθανολογείται η ύπαρξη δικαιώματος για προστασία. Δηλαδή διατάσσονται ασφαλιστικά μέτρα σε περίπτωση υπάρξεως επικειμένου κινδύνου, οι οποίος απειλεί το επίδικο δικαίωμα ή απαίτηση, προκειμένου ν’ αποτραπεί αυτό ή σε συνδρομή επείγουσας περίπτωσης, που επιβάλλει τη γρήγορη και άμεση λήψη ασφαλιστικών μέτρων, πριν ή κατά τη διαγνωστική δίκη. Τούτο δε συμβαίνει, γιατί με τη μορφή ασφαλιστικών μέτρων παρέχεται δικαστική προστασία με την οποία επιδιώκεται η εξασφάλιση του δικαιώματος ή η ρύθμιση της κατάστασης μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση στην εκκρεμή ή μέλλουσα ν’ ανοιχτεί διαγνωστική δίκη για τη σχετική διαφορά, καθώς και η αποφυγή βλαβών, οι οποίες είναι ενδεχόμενο να προκύψουν κατά το χρόνο που απαιτείται να περάσει για τη διεξαγωγή της διαγνωστικής δίκης ή της αναγκαστική εκτέλεσης, για να εξασφαλιστεί έτσι στο μέλλον ο τελικός σκοπός τους.
Είναι αυτονόητο ότι η συνδρομή των προϋποθέσεων τούτων, πρέπει ν’ αναφέρεται στην αίτηση, έστω και περιληπτικά, εκτός από τα πραγματικά περιστατικά που πιθανολογούν το δικαίωμα που πρέπει να εξασφαλιστεί και ο επικείμενος κίνδυνος ή επείγουσα περίπτωση. Ο καθορισμός αυτός του επικειμένου κινδύνου ή της επείγουσας περίπτωσης, είναι αναγκαίο να αναφέρεται στην αίτηση, αλλιώς αυτή απορρίπτεται σαν αόριστη και ανεπίδεκτη δικαστικής εκτιμήσεως.
Στην περίπτωση δε που αναφέρεται στην αίτηση επείγουσα περίπτωση, αυτή πρέπει στη συνέχεια, κατά την έρευνα της ουσιαστικής βασιμότητας της αίτησης, αυτή να πιθανολογηθεί, αλλιώς η αίτηση απορρίπτεται ελλείψει συνδρομής κατεπειγούσης περιπτώσεως ή συνδρομής του στοιχείου του επικειμένου κινδύνου. (4550/2019 ΜΠΡ ΑΘ -ΑΣΦ)
Στην περίπτωση δε που αναφέρεται στην αίτηση επείγουσα περίπτωση, αυτή πρέπει στη συνέχεια, κατά την έρευνα της ουσιαστικής βασιμότητας της αίτησης, αυτή να πιθανολογηθεί, αλλιώς η αίτηση απορρίπτεται ελλείψει συνδρομής κατεπειγούσης περιπτώσεως ή συνδρομής του στοιχείου του επικειμένου κινδύνου. (4550/2019 ΜΠΡ ΑΘ -ΑΣΦ)
Σε περίπτωση ανυπαρξίας ή σε μη πιθανολόγηση των πραγματικών αυτών προϋποθέσεων δεν δικαιολογείται η λήψη ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα, κατά τον οποίο τα εξαναγκαστικά μέτρα κατά της περιουσίας ή του προσώπου κάποιου διατάσσονται και λαμβάνονται μόνον, μετά την οριστική και τελεσίδικη διάγνωση της απαιτήσεως και υπό τις εγγυήσεις και διατυπώσεις της τακτικής διαδικασίας.
Σχετ. διατάξεις ΚΠολΔ:
"Αρθρο 682- 1. Κατά την ειδική διαδικασία των άρθρων 683 έως 703 τα δικαστήρια, σε επείγουσες περιπτώσεις ή για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος, μπορούν να διατάζουν ασφαλιστικά μέτρα για την εξασφάλιση ή διατήρηση ενός δικαιώματος ή τη ρύθμιση μιας κατάστασης και να τα μεταρρυθμίζουν ή να τα ανακαλούν. Το δικαίωμα είναι δυνατό να εξαρτάται από αίρεση ή προθεσμία ή να αφορά μέλλουσα απαίτηση..."
"Αρθρο 691- 1. Το δικαστήριο μπορεί και αυτεπαγγέλτως να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για το σχηματισμό της κρίσης του..."
-------- . --------
* Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr