Το σημερινό μας θέμα είναι πολύ σημαντικό και ενδιαφέρει όλους τους γονείς ανηλίκων τέκνων και ιδιαίτερα τους πατέρες. Αφορά την από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας και επιμέλειας και ειδικότερα την ερμηνεία του πολυσυζητημένου όρου "εξίσου" από τα δικαστήριά μας στο άρθρο 1513 ΑΚ. Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να ενημερωθείτε για το θέμα αυτό.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω όπως πάντα για θέματα οικογενειακού δικαίου. Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο κανάλι μου και να κάνετε κλικ στο καμπανάκι για να παίρνετε ειδοποιήσεις για νέα βίντεο. Ξεκινάμε λοιπόν μπαίνοντας κατευθείαν στο θέμα μας.
Μετά την έναρξη ισχύος από 16/9/21 του Ν. 4800/2021, ο οποίος εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς υποθέσεις, οι γονείς βάσει του νόμου αυτού, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα κατ’ άρθρο 1513 ΑΚ στην περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου ή διακοπής της συζυγικής συμβίωσης, όταν δημιουργείται χωριστή εγκατάσταση του καθενός από τους γονείς. Αυτό το δέχονται τα δικαστήρια στις αποφάσεις που εκδίδουν. Όμως σχετικά με τον όρο "εξίσου" άσκηση γονικής μέριμνας για τον οποίο η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής και πολλοί άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αποσαφήνιση του όρου στο νομοσχέδιο, η ερμηνεία που δίνουν τα δικαστήρια και η σχετική επιχειρηματολογία, που ακολουθούν είναι - όπως την διατυπώνουν - η παρακάτω:
Με τον όρο «εξίσου» αποδίδεται η θεμελιώδης αρχή του οικογενειακού δικαίου περί της ισότιμης συμβολής και των δύο γονέων στην ανατροφή του τέκνου και την ανάπτυξη της προσωπικότητας, η οποία είναι κοινωνικά ίσης αξίας και εξίσου σπουδαία. Η αρχή αυτή εισήχθη με τον ν. 1329/1983 και εναρμόνισε, στο θέμα αυτό, τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα με τα άρθρα 4 παρ. 2 και 21 παρ. 1 του Συντάγματος.
Ο όρος "εξίσου" έχει έννοια ποσοτική, αναφέρεται, όμως, κατά την κρίση του Δικαστηρίων στην ισοτιμία των δύο γονέων όσον αφορά στον γονεϊκό τους ρόλο. Ειδικότερα με τον όρο «εξίσου», δεν εισάγεται ρύθμιση περί υποχρεωτικής ισόχρονης άσκησης της γονικής μέριμνας. Αν αυτή ήταν η βούληση του νομοθέτη θα το είχε προβλέψει ρητά στις περιπτώσεις διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου ή διακοπής της συζυγικής συμβίωσης. Η ερμηνεία αυτή θα οδηγούσε στην υποχρεωτική ίση χρονική κατανομή της γονικής μέριμνας με επακόλουθο την εναλλασσόμενη κατοικία του ανηλίκου τέκνου η οποία ενίοτε μπορεί να αποβεί σε βάρος της ψυχοσυναισθηματικής ισορροπίας του.
"Άλλωστε το αρχικό νομοσχέδιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προέβλεπε ρητή διάταξη για την εναλλασσόμενη κατοικία [Άρθρο 4: Όταν οι συνθήκες ζωής των γονέων και του τέκνου το επιτρέπουν και εφόσον αυτό είναι προς το συμφέρον του τέκνου, το Δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου], η οποία, ωστόσο, δεν περιλήφθηκε στον ν. 4800/2021.
Επιχείρημα, υπέρ αυτής της ερμηνευτικής εκδοχής, δηλαδή της μη εισαγωγής υποχρεωτικής ίσης χρονικής κατανομής της γονικής μέριμνας και άρα εναλλασσόμενης κατοικίας του ανηλίκου τέκνου, αντλείται και από την διάταξη του άρθρου 1520 ΑΚ. Με την διάταξη αυτή θεσπίζεται δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο «κατά το δυνατόν, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό. Στην ευρύτερη αυτή επικοινωνία που περιλαμβάνονται, τόσο η φυσική παρουσία και επαφή αυτού με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του (...), ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου επικοινωνίας (...)» και παρέχεται η δυνατότητα καθορισμού μικρότερου ή μεγαλύτερου χρόνου.
Και τούτο, διότι, στην περίπτωση της υποχρεωτικής ίσης χρονικής κατανομής της γονικής μέριμνας και άρα εναλλασσόμενης κατοικίας του ανηλίκου τέκνου, η ως άνω ρύθμιση του άρθρου 1520 ΑΚ καθίσταται αλυσιτελής, αφού ο σκοπός της που κατατείνει στην αποφυγή συναισθηματικής και ψυχικής αποξένωσης του τέκνου από τον γονέα και της ανισορροπίας στον χρόνο της παρουσίας του επαρκώς θα εξυπηρετούνταν από την ίση χρονική κατανομή της γονικής μέριμνας και άρα εναλλασσόμενης κατοικίας του ανηλίκου τέκνου. Εξάλλου, σε περίπτωση εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 1520 ΑΚ το ανήλικο τέκνο θα οδηγείται αναντίρρητα σε σύγχυση, ιδίως σε περίπτωση που αυτή η χρονική κατανομή λαμβάνει χώρα σε διαστήματα μικρότερα του μηνός, αφού θα εναλλάσσει κατοικία στα πλαίσια κατανομής της γονικής μέριμνας, κατά τον ίδιο δε χρόνο θα διαμένει και στην οικία του άλλου γονέα στα πλαίσια της επικοινωνίας του τελευταίου με αυτό, με αποτέλεσμα την διατάραξη της ψυχοσυναισθηματικής του ισορροπίας, του καθημερινού προγράμματος του και ενδεχομένως τη ματαίωση της ψυχαγωγίας του και των κοινωνικών του συναναστροφών ιδίως με τους συνομηλίκους του."
Αυτά λοιπόν δέχονται τα δικαστήρια και με το παραπάνω σκεπτικό στηρίζουν την ερμηνευτική εκδοχή του όρου "εξίσου" στην από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας κατά το άρθρο 1513 Α.Κ.
Συμφωνείτε με αυτήν την ερμηνευτική εκδοχή και αν όχι ποια πιστεύετε ότι ήταν η βούληση του νομοθέτη πάνω σε αυτό το θέμα. Αν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε με email την προσωπική σας άποψη και την ερμηνεία που κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να δίνουν τα δικαστήρια στον όρο " εξίσου" και από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας. Το email μου θα είναι κάτω στην περιγραφή του βίντεο. (giagkoud@gmail.com)
Αγαπητές φίλες και φίλοι εύχομαι από καρδιάς Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με αγάπη και υγεία. Θα είμαστε και πάλι κοντά σας σύντομα. Γειά σας.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: γονικής μέριμνα από κοινού και εξίσου, Από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα, εξακολουθούν να ασκούν πό κοινού και εξίσου την γονική μέριμνα, ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΙΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ,άρθρο 1513 ΑΚ,από κοινού και εξίσου, Έννοια «από κοινού» και «εξίσου» άσκησης γονικής μέριμνας,Γονικη μεριμνα και επιμελεια,Γονικη μεριμνα διαζυγιο, νομικες συμβουλες, συνεπιμέλεια