Γειά σας φίλες και φίλοι. Το σημερινό θέμα ενδιαφέρει περισσότερο τους πατέρες, που θέλουν να έχουν εξίσου και ισόχρονη επιμέλεια των παιδιών τους.
Σήμερα θα σας απαντήσουμε σε τρία (3) καίρια ερωτήματα σχετικά με την άσκηση γονικής μέριμνας των χωρισμένων γονιών και ειδικότερα:
▶️1. Τι γίνεται με τη γονική μέριμνα αν χωρίσουν οι γονείς? Πως ασκείται?
▶️ 2. Σε περίπτωση που διαφωνούν οι χωρισμένοι γονείς για την άσκηση γονικής μέριμνας ανηλίκων τέκνων τους πως ασκείται η γονική μέριμνα και επιμέλεια?
▶️ 3. Πότε ανατίθεται η αποκλειστική επιμέλεια στον άλλον γονέα βάσει του ν.4800/21?
Μείνετε μέχρι το τέλος για να έχετε τις απαντήσεις απλά και κατανοητά στα παραπάνω ερωτήματα και να γνωρίζετε τι ισχύει μετά το χωρισμό για την γονική μέριμνα και επιμέλεια των ανηλίκων παιδιών.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου.
Πριν προχωρήσουμε, σας καλώ να γραφτείτε στο κανάλι μου και να κάνετε κλικ στο καμπανάκι για να μη χάνετε κανένα από τα νέα βίντεό μου. Πάμε αμέσως στο θέμα μας.
1. Τι γίνεται με τη γονική μέριμνα αν χωρίσουν οι γονείς? Πως ασκείται?
Καταρχήν βάσει του άρθρου 1513 ΑΚ στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης ή ακύρωσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα και οι δύο γονείς, εφόσον ζουν.
Η συνέχιση της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας μπορεί να αποκλειστεί μόνο με συμφωνία των γονέων ή με απόφαση του Δικαστηρίου.
Στο Δικαστήριο μπορεί να προσφύγει ο κάθε γονέας εφόσον όμως συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 1514 παρ. 2 ΑΚ και όχι σε κάθε περίπτωση. Με την έννοια αυτή, η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σύμφωνα με το νέο δίκαιο είναι υποχρεωτική, αφού ισχύει εκ του νόμου και ανεξάρτητα από το εάν τη θέλουν οι γονείς.
Με τον όρο «εξακολουθούν» ορίζεται η αναγκαιότητα αδιατάραχτης και αδιάκοπης διαβίωσης του ανηλίκου υπό τις συνθήκες που ζούσε πριν από το χωρισμό των γονέων του. Ιδίως υπό τις συνθήκες αυτές που αφορούν τις μεθόδους και τη φιλοσοφία ανατροφής, διαπαιδαγώγησης, εκπαίδευσής του, τις επιλογές ως προς τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, την ψυχαγωγία του και τις κοινωνικές του συναναστροφές.
Η διάσταση, το διαζύγιο, η διακοπή της συμβίωσης ή η ακύρωση του γάμου των γονέων, δεν πρέπει να μεταβάλλουν τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας του ανηλίκου τέκνου.
Η γονική μέριμνα θα πρέπει να ασκείται από κοινού και από τους δύο γονείς. Βασικός σκοπός είναι η ψυχική υγεία του ανηλίκου τέκνου, η ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό περιβάλλον και η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
Με τον όρο «εξίσου» αποδίδεται η θεμελιώδης αρχή του οικογενειακού δικαίου για την ισότιμη συμβολή και των δύο γονέων στην ανατροφή του τέκνου και την ανάπτυξη της προσωπικότητας του, η οποία είναι κοινωνικά ίσης αξίας και εξίσου σπουδαία.
2. Σε περίπτωση που διαφωνούν οι χωρισμένοι γονείς για την άσκηση γονικής μέριμνας ανηλίκων τέκνων τους πως ασκείται η γονική μέριμνα και επιμέλεια?
Σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων, η ρύθμιση της γονικής μέριμνας των ανηλίκων τέκνων γίνεται από το Δικαστήριο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αρκεί, απλώς, η διαφωνία των γονέων, για να απονείμει ο δικαστής, κατά το υποκειμενικό περί δικαίου αίσθημα (τα πιστέυω του) ή κατά τις αντιλήψεις που επικρατούν μέχρι σήμερα στη νομολογία, την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού στον έναν γονέα.
3. Πότε ανατίθεται η αποκλειστική επιμέλεια στον άλλον γονέα βάσει του ν.4800/21?
Πιο συγκεκριμένα, αν δεν συντρέξει σπουδαίος λόγος, που εγκυμονεί κινδύνους για το παιδί (περίπτωση κακοποιητικού, ψυχικά διαταραγμένου ή παντελώς αδιάφορου γονέα) ή αν δεν συντρέξει πραγματική αδυναμία άσκησης της συνεπιμέλειας από τον ένα γονέα λόγω της νόμιμης μετεγκατάστασης του παιδιού σε άλλη πόλη ή χώρα, δε νοείται ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στον άλλον γονέα ή έστω κατανομή της επιμέλειας, που μόνο κατ’ επίφαση θα επέτρεπε την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του παιδιού, όπως λ.χ. με την ανάθεση στον έναν γονέα μόνο των ζητημάτων υγείας του παιδιού. Διαφορετικά, ο δικαστής θα υπερέβαινε τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας και θα ερμήνευε ή/και θα εφάρμοζε εσφαλμένα το άρθρο 1514 αντίθετα με το σκοπό του νόμου. (Βλ. Αναστάσιο Βαλτουδη, Συνεπιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία στο νέο οικογενειακό δίκαιο, ΕλλΔνη 4, 2021 σελ. 999).
Κατά τη γνώμη μου, ένας κατάλληλος ειδικός δικηγόρος - Νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου πιστεύω ότι μπορεί να σε βοηθήσει στην προσπάθειά σου αυτή και γενικά στο να έχεις καλά αποτελέσματα στη δικαστική διαμάχη των οικογενειακών διαφορών σου.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες τα λέμε και πάλι σε λίγες μέρες σας. Εύχομαι καλό τριήμερο καλή ξεκούραση και να είστε πάντα καλά.
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ: Απόφαση αριθ. 73/2022 ΜΠΡ ΠΑΤΡ (ΕΙΔΙΚΗ)
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: Γονική μέριμνα μετά τον χωρισμό των γονέων, γονική μέριμνα μετά τον χωρισμό,Αποκλειστικη γονικη μεριμνα,Διαζυγιο παιδια εξωτερικο, Γονική μέριμνα, δικαιώματα επιμέλειας, επικοινωνία,Η άσκηση της γονικής μέριμνας δεν παύει μετά τον χωρισμό, Συμβουλές για γονείς, γονική μέριμνα σε περιπτώσεις χωρισμού,νέο οικογενειακό δίκαιο, εξακολούθηση από κοινού και εξίσου άσκησης της γονικής μέριμνας μετά τον χωρισμό,συνεπιμέλεια,διαζύγιο,γονική μέριμνα,επιμέλεια,νέο Νόμο 4800/2021,Αποκλειστικη γονικη μεριμνα,Τι γινεται με την συνεπιμελεια,Παιδια χωρισμενων γονιων,νομικές συμβουλές, νομικος συμβουλος