Αν είσαι παππούς ή γιαγιά ή απλά γονιός τότε το βίντεο αυτό είναι για σένα. Μείνετε μέχρι το τέλος για να παρακολουθήσετε αυτό το μοναδικό ενημερωτικό βίντεο.
Ο δεσμός ανάμεσα στους παππούδες, τις γιαγιάδες και τα εγγόνια τους είναι ένας από τους πιο ισχυρούς και σημαντικούς στην οικογενειακή ζωή. Προσφέρει συναισθηματική στήριξη, αγάπη και μια αίσθηση συνέχειας από γενιά σε γενιά.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω, όπως πάντα, με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. Εγγραφείτε στο κανάλι μας και πατήστε το καμπανάκι για να μη χάσετε κανένα από τα νέα βίντεό μας.
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1520 του Αστικού Κώδικα: «Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος».
Ο παππούς και η γιαγιά (ανιόντες) ενός ανήλικου τέκνου έχουν ίδιον και αυτοτελές δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας με το εγγόνι τους. Το δικαίωμα αυτό είναι ανεξάρτητο από το αντίστοιχο δικαίωμα επικοινωνίας των γονέων και πηγάζει ευθέως εκ του νόμου, ακόμη και σε περίπτωση θανάτου του ενός γονέα, που είναι παιδί τους. Ο παππούς και η γιαγιά δεν μπορεί να παραιτηθεί ούτε να μεταβιβάσει την άσκησή του δικαιώματος αυτού σε άλλο πρόσωπο. Οποιαδήποτε συμφωνία για τη μη άσκηση του δικαιώματος θα είναι άκυρη.
Το δικαίωμα αυτό αποσκοπεί στην ικανοποίηση του φυσικού αισθήματος αγάπης μεταξύ ανιόντων και εγγονών και στην αποτροπή της αμοιβαίας αποξένωσής τους, η οποία θα ασκούσε βλαπτική επίδραση στο συμφέρον του παιδιού.
Το δικαίωμα της επικοινωνίας του απώτερου ανιόντος (παππού και γιαγιάς) με τον ανήλικο εγγονό ή εγγονή, είναι δυνατό κατ’ εξαίρεση να παρεμποδισθεί ή να περιορισθεί από τον γονέα ή τους γονείς που ασκούν τη γονική μέριμνα, όταν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος.
Ο σπουδαίος λόγος μπορεί να συνίσταται στις τεταμένες σχέσεις των γονέων με τους απώτερους ανιόντες του παιδιού, στον επηρεασμό των παιδιών από τους απώτερους ανιόντες σε βάρος των γονέων, στην παρέμβαση των απώτερων ανιόντων σε θέματα επιμέλειας του παιδιού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άρνηση των γονέων να επιτρέψουν την επικοινωνία των απώτερων ανιόντων με το παιδί είναι δυνατό να εμφανίζεται δικαιολογημένη. Για παράδειγμα μπορούν να αναφερθούν οι περιπτώσεις που οι εκάστοτε συναντήσεις οδηγούν σε εντάσεις ή που οι σχέσεις των γονέων με τους ανιόντες αυτών είναι σημαντικά διαταραγμένες ή όταν οι τελευταίοι επεμβαίνουν στην ανατροφή του παιδιού, παραβλέποντας το προβάδισμα των γονέων ή επηρεάζουν δυσμενώς το παιδί σε βάρος των γονέων.
Η παρεμπόδιση του δικαιώματος επικοινωνίας του απώτερου ανιόντος με το ανήλικο τέκνο, χωρίς να υπάρχει σοβαρός προς τούτο λόγος, παρέχει το δικαίωμα αγωγής στον απώτερο ανιόντα (παππού και γιαγιά).
Το δικαστήριο που θα επιληφθεί της επίλυσης της διαφοράς εκτιμά, εκτός των άλλων,
➤ α. το κατά πόσον οι απώτεροι ανιόντες είχαν ανέκαθεν σχέσεις με το εγγόνι τους, εάν επιβάλλεται να έχει το παιδί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επικοινωνία με αυτούς, ώστε να διατηρηθεί ο μεταξύ τους ψυχικός δεσμός που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ομαλή ανάπτυξή του και
➤ β. εάν οι ανιόντες πράγματι έχουν την πρόθεση και τη δυνατότητα να φροντίζουν και να παρέχουν στο εγγόνι τους τις φροντίδες και περιποιήσεις που χρειάζεται κατά τον χρόνο επικοινωνίας τους.
Εάν υπό συγκεκριμένες περιστάσεις η επικοινωνία αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το συμφέρον του τέκνου (π.χ. την υγεία, την ανατροφή κλπ.), στην εξουσία του δικαστηρίου εναπόκειται να επιτρέψει την επικοινωνία με τέτοιες προφυλάξεις, ώστε να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος.
Πλήρης αποκλεισμός του δικαιώματος επικοινωνίας μπορεί να λάβει χώρα μόνο σε περιπτώσεις που συντρέχει εντελώς εξαιρετικός λόγος και ως έσχατο μέσο, αν δεν υπάρχει δυνατότητα προστασίας του ανηλίκου κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας και των δυσμενών επιπτώσεων σε βάρος του από την επικοινωνία αυτή. Τόσο για τον πλήρη αποκλεισμό, όσο και για τον περιορισμό της επικοινωνίας του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, το δικαστήριο θα εξετάσει εάν αυτό είναι αναγκαίο για το συμφέρον του τέκνου και όχι για το συμφέρον του γονέα που έχει την επιμέλεια αυτού.
Η δικαστική απόφαση πρέπει να ρυθμίζει τα της επικοινωνίας κατά το δυνατό λεπτομερώς και πλήρως. Θα πρέπει να καθορίζει δηλαδή το είδος, τον τόπο παράδοσης και παραλαβής, τα τυχόν μεσολαβούντα πρόσωπα. Η ρύθμιση επικοινωνίας πρέπει να γίνεται με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του τέκνου και όχι την ικανοποίηση των θελήσεων των δικαιούχων της επικοινωνίας ή των ασκούντων τη γονική μέριμνα, οι οποίοι, δεν κινούνται συχνά από πνεύμα προστασίας του συμφέροντος του τέκνου, αλλά από πνεύμα ικανοποίησης του εγωισμού τους.
Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, είναι δυνατή η ρύθμιση της επικοινωνίας του ανηλίκου τέκνου με τον παππού και τη γιαγιά να γίνει και με ασφαλιστικά μέτρα, εκτός από την άσκηση αγωγής. Απαραίτητη είναι η συνδρομή ειδικού δικηγόρου οικογενειακού δικαίου.
Αδιαμφισβήτητη είναι η σημασία της σχέσης μεταξύ παππούδων γιαγιάδων και εγγονιών. Η αγάπη, η σοφία και η υποστήριξη που προσφέρουν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών.
Ως κοινωνία, οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτό το ιερό δικαίωμα επικοινωνίας, διασφαλίζοντας την ισορροπία μεταξύ της γονεϊκής μέριμνας και του σεβασμού προς τους παππούδες και τις γιαγιάδες.
Εδώ φθάσαμε στο τέλος ενός ακόμη ενημερωτικού βίντεο. Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε. Να είστε όλοι καλά. ( πηγή νομολογίας: αποφ. 32/2024 ΜΠΡ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΑΣΦ)
-------- . --------
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. Για νομική συμβουλή παρακαλώ προγραμματίστε τηλεφωνικά μια επί πληρωμή διαβούλευση εξ αποστάσεως ή στο γραφείο μας - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - ☎ Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: Αδιαπραγμάτευτο Δικαίωμα Επικοινωνίας Παππούδων - Γιαγιάδων με τα Εγγόνια, επικοινωνία, συμβουλές, παππούς, γιαγιά, εγγόνια, αποξένωση, νεο νομοσχέδιο, αυτοτελες δικαιωμα επικοινωνίας παππούδων γιαγιαδων, υποδειγμα αγωγης επικοινωνιας παππουδων με εγγονια, Δεν με αφηνει να δω το εγγονι μου,νομικα δικαιωματα γιαγιας, Ασφαλιστικα μετρα σε γιαγια, Υποχρεωσεισ παππουδων, Δεν βλεπω τα εγγονια μου,Δικαιωμα επικοινωνιασ απώτερων ανιόντων, Αγωγή επιμέλειασ από γιαγιά, Ασφαλιστικα μετρα, δικηγορικο γραφειο γιαγκουδακης, νομικες συμβουλες