Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Αν είσαι πατέρας νήπιου τέκνου τότε το βίντεο αυτό είναι ειδικά για σένα. Μείνε μέχρι το τέλος.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω, όπως πάντα, με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.
Μπαίνουμε κατευθείαν στο θέμα μας. Βλέπουμε νομολογιακά κατά την ταπεινή γνώμη μου να αλλάζει με βήματα σημειωτόν το θέμα της συνεπιμέλειας προς το καλύτερο. Εντούτοις συνεχίζουμε ακόμη και τώρα να βλέπουμε πάγια στο σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας νηπίων τέκνων στη μητέρα με την εξής αιτιολογία :
"...η άποψη, ότι η γονική μέριμνα των μικρής ηλικίας τέκνων πρέπει να ανατίθεται στη μητέρα τους, λόγω του ότι έχουν ανάγκη της μητρικής στοργής και ιδιαίτερων περιποιήσεων, εξακολουθεί να ισχύει, κατά τις νεότερες ιατρικές παιδαγωγικές και ψυχολογικές έρευνες, μόνο για την νηπιακή ηλικία, για την οποία αναγνωρίζεται σαφής βιοκοινωνική υπεροχή στη μητέρα, ενώ για το μεταγενέστερο χρόνο αναγνωρίζεται ο σοβαρός ρόλος του πατέρα στην όλη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων του τέκνου."
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΤ΄ΕΜΕ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΗΠΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ Ν.4800/21. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΠΟΛΥ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ (ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΥ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΠΙΠΤΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΛΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΘΕΤΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ.
Ειδικότερα διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι ακόμα και μετά το νόμο 4800/2021 τα δικαστήρια συνεχίζουν να αποκλείουν ΑΔΙΚΑ τον πατέρα από την συνεπιμέλεια ή χρονική κατανομή επιμέλειας βρεφών και νηπίων τέκνων επικαλούμενα εσφαλμένα στις αποφάσεις τους το δόγμα της βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας, ενός όρου αόριστου και μη τεκμηριωμένου επιστημονικά. Η αόριστη επίκληση της εν λόγω θεωρίας γίνεται μάλιστα, χωρίς έστω την συνοπτική αναφορά σε συγγράμματα ή έρευνες επιστημόνων.
👉 Όπως υποστηρίζει η Ελληνική Ψυχολογική εταιρία και η κ. Μαρία Καπερώνη, γνωστή Κλινική Ψυχολόγος Παιδιών και Εφήβων :
" Η απόδοση αποκλειστικής επιμέλειας στη μητέρα βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη «βιοκοινωνική ανωτερότητα της μητέρας», τουλάχιστον μέχρι την νηπιακή ηλικία, όρος αόριστος και μη τεκμηριωμένος επιστημονικά."
Σύμφωνα με την εν λόγω ψυχολόγο : “Η συνεπιμέλεια με ίσο χρόνο κι εναλλασσόμενη κατοικία με διανυκτέρευση με τον πατέρα στα βρέφη και στα νήπια συνιστάται ανεπιφύλακτα από την ερευνητική βιβλιογραφία, καθώς εξασφαλίζεται η συναισθηματική σταθερότητα που απορρέει από την πατρική σχέση, και θα έχει σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία κι ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Σύμφωνα με την ίδια ψυχολόγο οι σύγχρονες ψυχοκοινωνικές μελέτες αφενός μεν αποδομούν το δόγμα της βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας, ως υπερτερούσας στην αγάπη και την φροντίδα προς τα τέκνα, με μοναδικό κριτήριο το φύλο της, αφετέρου καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο του πατέρα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των διαπροσωπικών σχέσεων των τέκνων.
Λαμβανομένου υπόψιν της πάγιας Νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α. επί του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του άρθρου 5 του υπ. αρ. 2079/2-10-2015 ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ πολλών χωρών του Δυτικού κόσμου και του Ν.4800/2021 για "από κοινού κι εξίσου" άσκηση της γονικής μέριμνας τα δικαστήρια θα πρέπει να εγκαταλείψουν την εν λόγω αόριστη θεωρία περί βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας στη νηπιακή ηλικία παιδιών και να άρουν την αδικία, που συντελείται στο πρόσωπο του πατέρα, τον οποίο ουσιαστικά αποκλείουν από πολύ νωρίς από την ζωή των παιδιών.
Εν κατακλείδι, "Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν" δηλαδή οι πατέρες να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας για να αλλάξουν τα νομολογιακά δεδομένα και να έχουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν ομαλά κοντά μας και με το πατρικό πρότυπο.
Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε
Κλείνοντας, σας υπενθυμίζω να εγγραφείτε, πατήστε το καμπανάκι. Ακολουθήσετε το κανάλι μας για περισσότερα ενημερωτικά βίντεο, συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ και καλές διακοπές. Γειά σας.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: STOP ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΠΑΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΗΠΙΩΝ, Συνεπιμέλεια,συνεπιμελεια νηπίων, νηπακη ηλικια, βρεφη, νηπια, επιμελεια, νομολογια δικαστηριων, στοπ στην αδικια πατερων νηπιων, δικαστικες αποφασεις, νομος 4800/21