Να μια καλή ερώτηση! Απ΄ ότι φαίνεται αποτελεί και μάλιστα μεγάλο εμπόδιο η νηπιακή ηλικία του τέκνου από μια σύντομη επισκόπηση της νομολογίας.
Αγαπητές φίλες και φίλοι σε αυτό το βίντεο σας ενημερώνω ότι το Μονομελές Εφετείο Αθηνών με πρόσφατη απόφασή του και συγκεκριμένα την με αριθμό 25 του 2024 σε μια υπόθεση συνεπιμέλειας απέκλεισε την αιτούμενη από τον πατέρα συνεπιμέλεια με χρονική κατανομή και εναλλασσόμενη κατοικία λαμβάνοντας υπόψη την πολύ μικρή ηλικία του τέκνου. Συγκεκριμένα το δικαστήριο απεφάνθη ότι λόγω της νηπιακής ηλικίας του τέκνου, η παράλληλη ύπαρξη δυο κέντρων ζωής δύναται να προκαλέσει στο νήπιο ανήλικο τέκνο των διαδίκων, έλλειψη σταθερότητας και ανασφάλεια, γεγονός που πιθανόν να αναστατώσει και να απορρυθμίσει τη ζωή του παιδιού.
Ακόμη το δικαστήριο επεσήμανε ότι αντικειμενικά, η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του ανήλικου στο ηλικιακό στάδιο που διανύει, επιτάσσει σταθερότητα και όχι μοίρασμα μεταξύ των ενηλίκων γονέων του, καθόσον αυτό δύναται να αποβεί σε βάρος της ψυχοσυναισθηματικής ισορροπίας του.
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση η χρονική κατανομή της επιμέλειας ανά δεκαπενθήμερο, την οποία ζητούσε ο πατέρας, με εναλλασσόμενη κατοικία, θα σήμαινε πράγματι μεγάλη αναστάτωση και απορρύθμιση της ζωής του νήπιου τέκνου του.
Σημειώνεται στην ίδια απόφαση ότι παρά τις διαφορές των γονέων, επιβάλλεται η συνεννόηση μεταξύ τους. Η ανάγκη κατοχύρωσης της συναισθηματικής μονιμότητας, της σταθερότητας και της συνέχειας στη φροντίδα του ανηλίκου τέκνου, δεν εξασφαλίζεται με απλό μοίρασμα του χρόνου και των δραστηριοτήτων του παιδιού μεταξύ των δύο γονιών, αλλά με σταθερό χώρο κατοικίας.
Με το κριτήριο αυτό το Μονομελές Εφετείο Αθηνών ανέθεσε την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων στη μητέρα του, κατά τρόπον ώστε να υιοθετείται ως σταθερή κατοικία του, αυτής της μητέρας.
Εν κατακλείδι, αν το τέκνο είναι νήπιο ουσιαστικά την αιτούμενη συνεπιμέλεια δεν πρόκειται να την εφαρμόσει το δικαστήριο, εκτός αν ο δικαστής, αποφασίσει ως κατάλληλη λύση την συνεπιμέλεια ή την χρονική κατανομή της επιμέλειάς του και όχι την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας του νήπιου τέκνου στην μητέρα, πράγμα που συνέβη αυτό σε ελάχιστες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις.
Κλείνοντας να σας ευχαριστήσουμε που παρακολουθήσατε ένα ακόμη χρήσιμο βίντεο από το Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης. Να σας υπενθυμίσουμε να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε για οικογενειακά θέματα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα δικαιώματά σας σχετικά με την επιμέλεια ανηλίκων τέκνων, σας συνιστώ να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας για οποιοδήποτε οικογενειακό θέμα σας απασχολεί. Γειά σας.
-------- . --------
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. Για νομική συμβουλή παρακαλώ προγραμματίστε τηλεφωνικά μια επί πληρωμή διαβούλευση εξ αποστάσεως ή στο γραφείο μας - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - ☎ Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: