Με μια σημαντική απόφαση, την με αριθ. 2115/2024 Ασφαλ. Μέτρων το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε πατέρα ανήλικων παιδιών, αλλάζοντας τα δεδομένα στην επιμέλεια τους.
Μέχρι την έκδοση της απόφασης, η μητέρα είχε την αποκλειστική επιμέλεια των δύο παιδιών (13 και 10 ετών) βάσει συναινετικού διαζυγίου. Όμως, το δικαστήριο αποφάσισε πως η επιμέλεια πρέπει να μοιραστεί χρονικά ανάμεσα στους δύο γονείς.
Η χρονική κατανομή επιμέλειας εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή των τέκνων και ενισχύει τους δεσμούς των τελευταίων και με τους δύο γονείς τους.
Τι σημαίνει αυτό και γιατί είναι σημαντικό;
Ακούτε συχνά και είχατε ακούσει στο προηγούμενο βιντεάκι μου ότι πολλές αποφάσεις έκριναν ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ των γονιών είναι εμπόδιο για τη χρονική κατανομή της επιμέλειας ή την συνεπιμέλεια. Όμως αυτή η απόφαση όπως και άλλες που ακολουθούν την ίδια άποψη δείχνει ότι δεν πρέπει να είναι έτσι.
Το δικαστήριο αυτό τόνισε ότι η έλλειψη συνεργασίας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για να μείνει η αποκλειστική επιμέλεια μόνο στον έναν γονιό. Αντιθέτως, αν η επιμέλεια εξαρτάται από τη συνεργασία τους, τότε ο ένας γονιός μπορεί να αποκλείσει τον άλλον απλά αρνούμενος να συνεργαστεί.
Τι αποφασίστηκε από το δικαστήριο
✔ χρονική κατανομή επιμέλειας με Εναλλασσόμενη κατοικία: Τα παιδιά θα μένουν 15 μέρες στο σπίτι του ενός γονέα και 15 μέρες στο σπίτι του άλλου.
✔ Ισορροπημένες διακοπές & γιορτές: Τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και οι καλοκαιρινές διακοπές θα μοιράζονται ανά μονά και ζυγά έτη.