Φανταστείτε να ξυπνάτε μια μέρα και να νιώθετε ότι το παιδί σας δεν είναι πια κοντά σας. Όχι γιατί έκανε κάτι λάθος. Όχι γιατί εσείς κάνατε κάτι λάθος. Αλλά γιατί κάτι έχει αλλάξει. Το παιδί σας απομακρύνεται, οι λέξεις του γίνονται πιο απόμακρες, και το βλέμμα του δεν έχει πια τη ζεστασιά που γνωρίζατε.
Αυτή είναι η γονική αποξένωση. Μια κατάσταση που πλήττει χιλιάδες οικογένειες, και όμως, συχνά κανείς δεν μιλά γι’ αυτή.
Τι είναι, λοιπόν, η γονική αποξένωση;
Είναι όταν ένα παιδί αρχίζει να απορρίπτει τον έναν γονέα, χωρίς πραγματικό λόγο. Όχι επειδή το παιδί το θέλει. Αλλά επειδή έχει επηρεαστεί. Μπορεί να είναι από τις διαμάχες των γονιών. Μπορεί να είναι από τα λόγια του ενός γονέα για τον άλλον. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι πάντα το ίδιο: ένα παιδί που νιώθει διχασμένο.
Και τα σημάδια είναι εκεί, αν τα προσέξουμε.
- Το παιδί δείχνει να μη θέλει να σας μιλήσει. Ή όταν το κάνει, είναι σαν να σας κρατά σε απόσταση.
- Δεν ενδιαφέρεται πια για όσα κάνατε μαζί – τα παιχνίδια, τις βόλτες, τα κοινά σας ενδιαφέροντα.
- Κάθε φορά που είστε μαζί, υπάρχει μια ένταση. Σαν να περιμένει κάτι άσχημο να συμβεί.
- Και μπορεί να σας κατηγορεί για πράγματα που δεν έχετε κάνει. Πράγματα που ίσως άκουσε από αλλού.
Ξέρετε τι πονά περισσότερο;
Το ότι αυτή η κατάσταση δεν πληγώνει μόνο εσάς. Πληγώνει το ίδιο το παιδί. Ένα παιδί που μεγαλώνει με την ιδέα ότι πρέπει να απορρίψει έναν από τους δύο ανθρώπους που αγαπά περισσότερο στον κόσμο.
Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
- Το παιδί μπορεί να χάσει την αυτοπεποίθησή του.
- Να δυσκολευτεί να εμπιστευτεί ανθρώπους στη ζωή του.
- Να νιώθει συνεχώς άγχος και συναισθηματική πίεση.
- Και να δυσκολεύεται ακόμα και στις σχέσεις του, στο σχολείο, στις φιλίες, και αργότερα στην ενήλικη ζωή του.
Μπορούμε να το αφήσουμε έτσι; Όχι.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα. Αν παρατηρήσουμε αυτά τα σημάδια, δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε.
Δεύτερον, ζητήστε βοήθεια. Ένας ψυχολόγος, ένας σύμβουλος, κάποιος που μπορεί να σας καθοδηγήσει, είναι το πρώτο βήμα. Δεν χρειάζεται να περάσετε αυτό το ταξίδι μόνοι σας.
Και τρίτον, μιλήστε. Όσο δύσκολο κι αν είναι, ο διάλογος είναι η γέφυρα που μπορεί να ενώσει ξανά την οικογένεια.
Αν νιώθετε ότι το παιδί σας απομακρύνεται, κάντε κάτι σήμερα. Μην περιμένετε. Κάθε μέρα που περνά, η απόσταση μεγαλώνει.
Η γονική αποξένωση δεν είναι απλώς μια έννοια. Είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει τις οικογένειες και, κυρίως, τα παιδιά μας. Μην αφήσετε τον χρόνο να την κάνει μόνιμη. Δράστε.
Γιατί στο τέλος, η αγάπη είναι αυτή που μπορεί να επουλώσει κάθε πληγή. Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά!
* ΥΓ. Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας και λάβετε αυτόματα κάθε Σάββατο τα χρήσιμα νομικά άρθρα και βίντεο οικογενειακού δικαίου της τρέχουσας εβδομάδας! Κατεβάστε Δωρεάν στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο ένα μικρό πολύτιμο e-book Οδηγό Επιβίωσης με πρακτικές συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες για επίλυση νομικού προβλήματος.
💥 Link εγγραφής: http://tiny.cc/kavala-lawyer
-------- . --------
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. Για νομική συμβουλή παρακαλώ προγραμματίστε τηλεφωνικά μια επί πληρωμή διαβούλευση εξ αποστάσεως ή στο γραφείο μας - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - ☎ Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: Γονεϊκή Αποξένωση,Γονική αποξένωση,σύνδρομο,Parental Alienation,συνέπειες,Γονική αποξένωση αντιμετώπιση,Αποξενωση πατερα,Αποξενωση απο την οικογενεια,Οταν σε απορριπτει το παιδι σου, ειδικος δικηγορος Γιαγκουδακης, οικογενειακό δικαιο, καβαλα, Γονική αποξένωση, Οικογενειακά προβλήματα, Παιδική ψυχολογία, Απόρριψη γονέα, Συναισθηματική απομάκρυνση, Σημάδια αποξένωσης, Επιρροή γονέων, Παιδί, Γονείς, Συνέπειες γονικής αποξένωσης, Αυτοπεποίθηση παιδιού, Σχέσεις οικογένειας, Άγχος παιδιών, Ψυχολόγος, Υποστήριξη, Οικογενειακή συμβουλευτική, Διάλογος γονιών, Επανένωση οικογένειας, Ενίσχυση οικογενειακών δεσμών, Παιδική ανάπτυξη, Αγωγή παιδιών, Προστασία παιδιών