Τι κάνεις όταν το παιδί σου, που κάποτε έτρεχε στην αγκαλιά σου, τώρα σε κοιτάζει σαν ξένο; Όταν δεν απαντά στα μηνύματά σου, όταν σου μιλάει ψυχρά ή, ακόμα χειρότερα, δεν θέλει καν να σε δει;
Αν βιώνεις γονική αποξένωση, ξέρω ότι πονάς. Ξέρω ότι κάθε μέρα είναι μια μάχη με τον εαυτό σου – να μην αφήσεις την απόρριψη να σε καταρρεύσει, να κρατήσεις την ελπίδα ζωντανή. Και το χειρότερο; Ξέρεις πως αυτή η απόσταση δεν είναι φυσική. Δεν είναι δική του επιλογή. Είναι αποτέλεσμα επιρροής, χειρισμού, μιας ιστορίας που έχει ειπωθεί για εσένα χωρίς εσένα.
Και τώρα τι; Πώς προχωράς;
Δεν μπορείς (και δεν πρέπει) να το περάσεις μόνος σου.
Η αποξένωση είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γονέας. Δεν είναι μια απλή οικογενειακή διαφωνία που λύνεται με τον χρόνο. Είναι ένας βαθύς ψυχολογικός μηχανισμός που έχει ριζώσει στο μυαλό του παιδιού και χρειάζεται σωστή διαχείριση.
Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο η υπομονή και η αγάπη – χρειάζεσαι καθοδήγηση.
Ένας ειδικός ψυχικής υγείας, που γνωρίζει τη γονική αποξένωση, μπορεί να κάνει τη διαφορά.
- Θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τη συμπεριφορά του παιδιού σου, ώστε να μην αντιδράς παρορμητικά.
- Θα σου δώσει εργαλεία για να διατηρήσεις τη σχέση, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή μοιάζει διαλυμένη.
- Θα σε στηρίξει συναισθηματικά, γιατί δεν πρέπει να αφήσεις την απόρριψη να σε καταστρέψει.
Και δεν είναι μόνο η ψυχολογική πλευρά. Υπάρχει και η νομική μάχη. Οι νόμοι υπάρχουν για να προστατεύουν το δικαίωμά σου να είσαι γονιός, αλλά χρειάζεται στρατηγική για να εφαρμοστούν σωστά.
Δεν είσαι αβοήθητος – υπάρχει δρόμος.
Η αποξένωση μοιάζει με τούνελ χωρίς έξοδο, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι πολλά παιδιά, μεγαλώνοντας, αρχίζουν να βλέπουν την αλήθεια. Το ερώτημα είναι: θα είσαι εκεί όταν θα σε χρειαστεί;

Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Να αντέξεις, να μείνεις σταθερός, να δείξεις ότι η αγάπη σου δεν εξαρτάται από το αν σε αποδέχεται τώρα ή όχι.
Και το πιο σημαντικό: να ζητήσεις βοήθεια. Ένας καλός ψυχολόγος, ένας έμπειρος νομικός οικογενειακού δικαίου, μια κοινότητα ανθρώπων που έχουν περάσει το ίδιο, μπορούν να σε στηρίξουν. Δεν είναι αδυναμία να ζητήσεις υποστήριξη. Είναι η πιο δυνατή κίνηση που μπορείς να κάνεις.
Αν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση, αν νιώθεις χαμένος, θυμήσου: δεν είσαι μόνος. Και το παιδί σου, ακόμα κι αν τώρα δεν το δείχνει, σε χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.
Έχεις βιώσει γονική αποξένωση; Μοιράσου την εμπειρία σου στα σχόλια ή επικοινώνησε μαζί μας για να βρούμε μαζί λύσεις.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: γονική αποξένωση, παιδί δεν θέλει να με δει, αποξένωση γονέα, δικαιώματα γονέα, παιδί με βλέπει σαν ξένο, χειραγώγηση παιδιού, σχέση γονέα-παιδιού, νομική αντιμετώπιση αποξένωσης, ψυχολογικές επιπτώσεις γονικής αποξένωσης, αντιμετώπιση γονικής αποξένωσης,γονική αποξένωση, παιδί απομακρύνεται από γονέα, επιρροή άλλου γονέα, αποξενωμένος γονέας, παιδί δεν θέλει να με δει, απομάκρυνση παιδιού από γονέα, χειραγώγηση παιδιού, ψυχολογικός επηρεασμός παιδιού, δικαιώματα γονέα, νομικά μέτρα για αποξένωση, γονική μέριμνα και αποξένωση, επανασύνδεση με παιδί, σχέση γονέα-παιδιού, προστασία από γονική αποξένωση, οικογενειακό δίκαιο και αποξένωση, επιπτώσεις γονικής αποξένωσης, τι να κάνω αν το παιδί με απορρίπτει, σύνδρομο γονικής αποξένωσης, ψυχολογική κακοποίηση παιδιού, γονική αποξένωση Ελλάδα