1. 🧠 Το παιδί δεν θέλει να με δει. Τι κάνω;
Πίσω από αυτή τη φράση μπορεί να υπάρχει θυμός, επηρεασμός ή φόβος ή γονική αποξένωση σε εξέλιξη . Δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν σε αγαπάει. Μην το πιέσεις. Δείξε κατανόηση, αλλά και δράσε άμεσα.
Με τη βοήθεια παιδοψυχολόγου και νομικού συμβούλου οικογενειακού δικαίου, μπορούμε να εντοπίσουμε αν υπάρχει **γονική αποξένωση** και να την αντιμετωπίσουμε μεθοδικά.
👉 Αν βιώνεις κάτι τέτοιο, στείλε μου inbox.
2. 🎯 Μπορώ να δω το παιδί μου αν η πρώην δεν με αφήνει;
Ναι, έχεις νόμιμο δικαίωμα να βλέπεις το παιδί σου. Κανένας δεν μπορεί να στο στερήσει επειδή χώρισες ή υπάρχει ένταση. Το παιδί έχει ανάγκη και τους δύο γονείς του για την ομαλή ψυχοσωματική του ανάπτυξη. Αν δεν υπάρχει συμφωνία ή δικαστική απόφαση επικοινωνίας ζητάμε **ρύθμιση επικοινωνίας** από το δικαστήριο. Αν υπάρχει και δεν εξυπηρετεί πλέον το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού ή επήλθε ουσιώδη μεταβολή των συνθηκών ζητούμε μεταρρύθμιση επικοινωνίας τέκνου.
Η σχετική απόφαση θα είναι δεσμευτική. Αν παραβιάζεται, υπάρχουν κυρώσεις. Μην το αφήνεις έτσι. Πάρε θέση, ήρεμα αλλά σταθερά, για το καλό του παιδιού σου.
👉 Στείλε μου μήνυμα αν χρειάζεσαι καθοδήγηση.
3. ⚖️ Δεν είμαστε παντρεμένοι. Έχω δικαιώματα στο παιδί;
Ναι! Αν έχεις αναγνωρίσει το παιδί, έχεις κοινή γονική μέριμνα ίσα γονικά δικαιώματα όπως και η μητέρα. Δεν χρειάζεται να είστε και παντρεμένοι για να έχεις ως γονιός γονική μέριμνα.
Η μητέρα δεν έχει «παραπάνω» εξουσία επειδή δεν υπήρξε γάμος. Το παιδί χρειάζεται και τους δύο γονείς
👉Αν αμφισβητείται ο ρόλος σου ως γονιός μπορώ να σε βοηθήσω.
4. 💔 Με απειλεί ότι δεν θα ξαναδώ το παιδί. Τι να κάνω;
Οι απειλές αυτές δεν είναι απλά λόγια. Είναι ένδειξη ψυχολογικής βίας και απόπειρας γονικής αποξένωσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν νομικά σε δίκη τις περισσότερες φορές. Φύλαξε τα μηνύματα, τις αποδείξεις και κράτησε ημερολόγιο συμβάντων.
Δεν μένουμε στην άμυνα. Κινούμαστε με ασφαλιστικά μέτρα και με αγωγή για επικοινωνία.
👉 Αν νιώθεις παγιδευμένος/η, μίλα μου σήμερα.
5. 🧸 Το παιδί ζει σε κακές συνθήκες με τον άλλο γονιό. Τι να κάνω;
Όταν υπάρχουν ενδείξεις για παραμέληση, κακομεταχείριση ή κακές συνθήκες, δεν το αγνοούμε. Είναι θέμα προστασίας του παιδιού – όχι "κόντρας" με τον άλλον γονέα.
Υπάρχει δυνατότητα μεταβολής επιμέλειας, εφόσον αποδειχθεί ότι το παιδί κινδυνεύει ή δεν ζει σε συνθήκες που το ωφελούν.
👉 Αν ανησυχείς για το περιβάλλον του παιδιού, στείλε μου για αξιολόγηση.
6. 👉 Πόσο γρήγορα μπορώ να ρυθμίσω την επικοινωνία με το παιδί μου;
Με τα ασφαλιστικά μέτρα, μπορούμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα ακόμα και σε λίγες μέρες με έκδοση προσωρινής διαταγής ή σε μερικούς μήνες με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων χωρίς αίτημα προσωρινής διαταγής. Δεν χρειάζεται να περιμένεις χρόνια. Η ανάγκη του παιδιού να δει τον γονιό του είναι άμεση και δεν επιδέχεται αναβολές για να μην υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.
Μην αφήνεις άλλο τον χρόνο να περνά. Όσο καθυστερείς, τόσο δυσκολεύει η κατάσταση για να προλάβεις τα χειρότερα.
👉 Επικοινώνησε μαζί μου τώρα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα.
7. 🧾 Αν δεν πληρώνω διατροφή, χάνω το δικαίωμα να βλέπω το παιδί;
Όχι. Η διατροφή και η επικοινωνία είναι ξεχωριστά νομικά ζητήματα. Ακόμα και αν δεν πληρώνεις (ή καθυστερείς), δεν μπορούν να σου στερήσουν την επικοινωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώνεις διατροφή για το παιδί σου.
Όμως, πρέπει να καταβάλει και τη διατροφή που καθορίστηκε νόμιμα για να μην μπλέξεις με κατασχέσεις ή ποινικά δικαστήρια.
Σημειωτέον ότι δεν μπορεί να σου απαγορευτεί η επικοινωνία ως «τιμωρία». Το παιδί δεν πρέπει να είναι μέσο πίεσης.
👉 Ρύθμισε και τα δύο σωστά – στείλε μου το σχόλιό σου.
8. 🔒 Η πρώην μου διαβάζει τα μηνύματά μου στο παιδί. Είναι νόμιμο;
Όχι, δεν επιτρέπεται κανείς να παραβιάζει την ιδιωτική επικοινωνία πατέρα-παιδιού. Είναι δικαίωμα του παιδιού να επικοινωνεί ελεύθερα και χωρίς έλεγχο.
Αν συμβαίνει συστηματικά, είναι παρεμπόδιση επικοινωνίας και μπορεί να αντιμετωπιστεί δικαστικά.
👉 Αν ζεις κάτι τέτοιο, μίλησέ μου.
9. 🛡️ Μπορώ να πάρω την επιμέλεια ως πατέρας;
Ναι, γίνεται. Το κριτήριο είναι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού**, όχι το φύλο του γονέα ή οποιαδήποτε άλλη διάκριση. Αν αποδείξεις ότι εσύ είσαι ο καταλληλότερος γονιός, ενώ ο άλλος είναι κακοποιητικός ή αδιάφορος το δικαστήριο θα εξετάσει σοβαρά το θέμα της ανάθεσης της επιμέλειας σε σένα.
Πλέον βλέπουμε μετά το ν.4800/2021 όλο και περισσότερους μπαμπάδες που κερδίζουν επιμέλεια.
👉 Αν έχεις λόγους να τη διεκδικήσεις, πάμε να το οργανώσουμε σωστά. Στείλε μου από κάτω από αυτό το βίντεο το σχόλιό σου.
10. 💬 Μπορώ να επικοινωνώ με το παιδί μου μέσω βιντεοκλήσης;
Ναι, και μάλιστα είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο – ειδικά σε αποστάσεις ή περιπτώσεις έντασης μεταξύ των γονιών. Το δικαστήριο μπορεί θα το **ρυθμίσει ρητά**, αν το ζητήσεις ορίζοντας πλάνο εξ αποστάσεως επικοινωνίας.
Η βιντεοκλήση δεν αντικαθιστά τη φυσική παρουσία, αλλά τη **συμπληρώνει**. Είναι πολύτιμη για το παιδί που δεν πρέπει να αποξενωθεί από τον άλλο γονέα.
👉 Θες να προσθέσουμε όρο με βιντεοκλήσεις στη ρύθμιση επικοινωνίας; Μπορώ να βοηθήσω.
11. 😢 Η πρώην μου λέει στο παιδί ότι φταίω εγώ που χωρίσαμε. Τι να κάνω;
Αυτό είναι έμμεση γονική αποξένωση. Το παιδί γίνεται αποδέκτης τοξικών μηνυμάτων, που επηρεάζουν τη σχέση σας. Δεν πρέπει να απαντήσεις με την ίδια τακτική.
Δείξε σταθερότητα, ηρεμία και θετική παρουσία. Αν το πρόβλημα επιμένει, το τεκμηριώνουμε και το προβάλλουμε **νομικά και ψυχολογικά ζητώντας άμεσα συμμόρφωση από την πρώην με προειδοποίηση λήψης νομικών μέτρων εναντίον της.
👉 Μην αφήσεις τη σχέση με το παιδί σου να αλλοιωθεί ή να χαθεί. Αν χρειάζεσαι βοήθεια επικοινώνησε μαζί μου και κλείσε μια online συμβουλευτική συνεδρία.
12. 🚨Τι κάνω αν η πρώην με κατηγορεί ψευδώς για βία;
Οι ψευδείς καταγγελίες είναι σοβαρότατο θέμα. Καταστρέφουν σχέσεις, αξιοπιστία και ψυχική υγεία. Πρέπει να κινηθείς άμεσα με αντίκρουση και μήνυση για ψευδή καταμήνυση, αν υπάρχει νομική βάση με νομική καθοδήγηση δικηγόρου.
Μην αντιδράσεις συναισθηματικά ή επιθετικά. Χρειαζόμαστε πειθαρχία, τεκμήρια και στρατηγική.
👉 Αν κατηγορείσαι άδικα, μίλησε μου. Κάθε μέρα μετράει.
13. 📍 Πρέπει να μιλάω με την πρώην για το παιδί ή όχι;
Ναι – αλλά μόνο για το παιδί. Η επικοινωνία πρέπει να είναι ουδέτερη, σύντομη και επικεντρωμένη στις ανάγκες του παιδιού, όχι στα συναισθήματα ή τους καβγάδες.
Αν η επικοινωνία είναι τοξική, μπορούμε να προτείνουμε διαμεσολάβηση ή συνεννόηση με τρίτο πρόσωπο (π.χ. μέσω email ή δικηγόρου).
👉 Αν δυσκολεύεσαι να συνεννοηθείς, υπάρχει λύση. 'Αφησε το σχόλιό σου κάτω από αυτό το βίντεο.
14. 💬 Μπορώ να γράψω εγώ τους όρους για την επικοινωνία;
Μπορείς να προτείνεις πλάνο επικοινωνίας, αλλά δεν είναι δεσμευτικό αν δεν συμφωνεί και ο άλλος γονέας ή αν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση. Η επικοινωνία πρέπει να ρυθμίζεται νομικά με δικαστική απόφαση ή δεσμευτική συμφωνία επικοινωνίας που έχουν εκτελεστότητα και όχι προφορικά.
Μια σωστά διατυπωμένη συμφωνία ή εκτελεστή δικαστική απόφαση, επιπλέον της εκτελεστότητας σε προστατεύει από μελλοντικές παρερμηνείες.
👉 Μπορώ να σου ετοιμάσω πλάνο επικοινωνίας για συμφωνία ή αίτηση επικοινωνίας. Κλείσε σήμερα μια online συνεδρία και θα έχεις τις απαντήσεις που ζητάς στο θέμα που σε απασχολεί.
15. 📞 Αν η μητέρα δεν απαντάει στα τηλέφωνα όταν είναι το παιδί μαζί της;
Έχεις δικαίωμα **τηλεφωνικής επικοινωνίας**, ειδικά όταν υπάρχει απόφαση. Η απάντηση με τη δικαιολογία πχ δεν θέλει να σε μιλήσει το παιδί μπορεί να θεωρηθεί παρεμπόδιση επικοινωνίας.
Αν είναι συστηματική, το τεκμηριώνουμε και προχωρούμε **σε ασφαλιστικά ή καταγγελία παραβίασης δικαστικής απόφασης επικοινωνίας.
👉 Αν αντιμετωπίζεις και συ πρόβλημα στην εξ αποστάσεως επικοινωνία είναι η στιγμή να δράσεις νομικά για να προστατέψεις το παιδί σου. ΄Ασε το σχόλιό σου και επικοινώνησε για να δω πως μπορώ να σε βοηθήσω.
16. 💡 Μπορώ να ζητήσω αλλαγή σχολείου για το παιδί;
Ναι, αν υπάρχει σοβαρός λόγος (π.χ. bullying, μετακόμιση, αλλαγή πόλης), μπορούμε να ζητήσουμε σε περίπτωση διαφωνίας των γονιών δικαστική άδεια αλλαγής σχολείου**.
Αν ο άλλος γονιός διαφωνεί, πρέπει να αποδείξουμε ότι η αλλαγή είναι **προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού**. Το δικαστήριο θα αξιολογήσει τα γεγονότα και τα επιχειρήματα των γονιών και θα αποφασίσει ανάλογα στην εκάστοτε περίπτωση.
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιό σου και να επικοινωνήσεις για το θέμα αυτό.
17. 🏠 Η πρώην μετακόμισε σε άλλη πόλη με το παιδί μου. Τι σημαίνει αυτό για μένα;
Αν η μετακόμιση και η μεταβολή του τόπου διαμονής του παιδιού έγινε μονομερώς, χωρίς τη συναίνεσή σου, και επηρεάζει ουσιωδώς το δικαίωμα επικοινωνίας σου είναι παράνομη και αυθαίρετη πράξη. Πρόκειται για προσπάθεια γονικής αποξένωσης. Χρειάζονται άμεσα νομικές ενέργειες με την νομική καθοδήγηση ειδικού δικηγόρου. Κινήσου νομικά το συντομότερο δυνατό για να διεκδικήσεις την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση, δηλαδή την επιστροφή του παιδιού στην πόλη που διέμενε.
Μπορούμε ακόμη να αιτηθούμε τροποποίηση της επιμέλειας ή επικοινωνίας
👉 Μη μείνεις παθητικός. Ενημέρωσέ με τώρα και άφησε το σχόλιό σου.
18. 🎓 Μπορώ να συμμετέχω σε αποφάσεις για το σχολείο και την υγεία;
Ναι, αν έχεις συνεπιμέλεια ή δεν έχει αφαιρεθεί η γονική σου μέριμνα, συμμετέχεις ισότιμα στις σημαντικές αποφάσεις για εκπαίδευση και υγεία.
Αν αγνοείσαι ή αποκλείεσαι σε αυτά τα θέματα από τον άλλο γονιό, αυτό συνιστά κακή άσκηση γονικής μέριμνας με όλες τις συνέπειες του νόμου.
👉 Αν νιώθεις στο περιθώριο, ζήτα καθοδήγηση και κλείσε τώρα μια online συμβουλευτική συνεδρία.
19. 🧭 Είμαι πατέρας δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Όλα είναι μπλεγμένα. Τι να κάνω;
Αν έχεις οικογενειακά προβλήματα μην πανικοβάλλεσαι δεν είσαι ο πρώτος ούτε και ο τελευταίος
Αρχικά, **ηρέμησε και συγκέντρωσε τα δεδομένα**: αποφάσεις, γεγονότα, μηνύματα, ημερομηνίες. Μην προσπαθείς να τα λύσεις όλα μόνος σου. Χρειάζεσαι βοήθεια από ειδικούς
Ζήτα νομική καθοδήγηση από δικηγόρο με εμπειρία στο οικογενειακό δίκαιο.
Μαζί θα φτιάξετε ένα πλάνο δράσης.
👉 Γράψε μου. Είναι πιο απλό από όσο νομίζεις. Κλείσε μια online συμβουλευτική συνεδρία για να δούμε μαζί τι μπορεί να γίνει για να έχεις τα αποτελέσματα που χρειάζεσαι στην περίπτωσή σου.
20. 👉 Η πρώην μου με βρίζει μπροστά στο παιδί μου. Μπορώ να κάνω κάτι;
👉 Αν το παιδί σου ακούει φράσεις που σε μειώνουν και σε προσβάλουν, τραυματίζεται και εκείνο, όχι μόνο εσύ.
Αυτό ονομάζεται ψυχολογική αποξένωση, και αν είναι συστηματικό, μπορεί να τεκμηριωθεί για να ζητηθούν μέτρα προστασίας και τροποποίηση επιμέλειας ή επικοινωνίας.
Το φαινόμενο αυτό συναντάται συχνά σε περιπτώσεις γονέα που έχει την επιμέλεια με αποξενωτική και ναρκισσιστική συμπεριφορά ο οποίος θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Αυτός ο γονιός δεν έχει καθόλου ενσυναίσθηση για τη ζημιά που κάνει στο παιδί του με την παραπάνω συμπεριφορά του. Είναι απολύτως αναγκαία η άμεση δικαστική παρέμβαση το συντομότερο δυνατόν με πρωτοβουλία σας.
👉 Αν το παιδί σου και συ αντιμετωπίζετε τέτοιες καταστάσεις η άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι μονόδρομος. ΄Αφησε το σχόλιό σου και επικοινώνησε μαζί μας, αν χρειάζεσαι βοήθεια.