Για την ανάθεση επιμέλειας τέκνου και την μετοίκηση όταν οι σύζυγοι τελούν σε διάσταση
Απόφαση υπ΄ αριθ. 394/2009 ΜΠΡ ΟΡΕΣΤ (απόσπασμα)
Διαδικασία Ασφαλιστικών μέτρων
".... Από τη διάταξη του άρθρου 1511, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1510, 1512 - 1514 ΑΚ, προκύπτει ότι βασικό κριτήριο, για την ανάθεση της γονικής μέριμνας και ειδικότερα της επιμέλειας των ανήλικων τέκνων στον ένα από τους γονείς τους είναι το συμφέρον του τέκνου. Το συμφέρον του τέκνου λαμβάνεται υπό ευρεία έννοια, προς διαπίστωση δε της συνδρομής του εξετάζονται πάντα τα επωφελή και πρόσφορα, για τον ανήλικο, στοιχεία και περιστάσεις. Ουσιώδους σημασίας είναι και η επισημαινόμενη στο νόμο ύπαρξη ιδιαίτερου δεσμού του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του και η περί αυτού ρητώς εκφραζόμενη προτίμησή του, την οποία συνεκτιμά το δικαστήριο ύστερα και από τη στάθμιση του βαθμού της ωριμότητάς του. Με δεδομένη την ύπαρξη του εν λόγω δεσμού του τέκνου προς το συγκεκριμένο γονέα αυτός θεωρείται ότι έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης διαπαιδαγώγησης, προς όφελος του ανηλίκου και επομένως, ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για την επιμέλεια του, όμως υπό την αυτονόητη προϋπόθεση, ότι ο ιδιαίτερος αυτός δεσμός του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του έχει αναπτυχθεί φυσιολογικά και αβίαστα, ως ψυχική στάση, η οποία είναι προϊόν της ελεύθερης και ανεπηρέαστης επιλογής του ανηλίκου, που έχει τη στοιχειώδη ικανότητα διακρίσεως. Πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη, ότι ο ανήλικος, που έχει ακόμη ατελή την ψυχοπνευματική ανάπτυξη και την προσωπικότητά του υπό διαμόρφωση, υπόκειται ευχερώς σε επιδράσεις και υποβολές των γονέων ή άλλων, οι οποίες, έστω και χωρίς επίγνωση γενόμενες, οδηγούν ασφαλώς στο σχηματισμό της μονομερούς διαμόρφωσης και προτίμησης, προς τον ένα από τους γονείς, οπότε η προτίμηση του δεν εξυπηρετεί πάντοτε και το αληθές συμφέρον του. Η διάσπαση εξάλλου της έγγαμης συμβίωσης των γονέων, με συνεπακόλουθο και τη διάσπαση της οικογενειακής συνοχής κλονίζει σοβαρώς την ψυχική ισορροπία του τέκνου, που αισθάνεται ανασφάλεια και επιζητεί στήριγμα. Οι μεταξύ των συζύγων δημιουργούμενες έντονες αντιθέσεις, ενίοτε αποκλείουν κάθε συνεννόηση μεταξύ τους, αλλά και σε σχέση με τα τέκνα τους, τα οποία όχι σπανίως χρησιμοποιούνται ως όργανα, για την άσκηση παντοειδών πιέσεων και την ικανοποίηση εκδικητικών διαθέσεων.
'Ετσι, υπό το κράτος της κατάστασης αυτής ο γονέας που αναλαμβάνει την επιμέλεια έχει, κατά την επιταγή του νόμου, πρόσθετα καθήκοντα και αυξημένη την ευθύνη της αντιμετώπισης των ως άνω ειδικών περιστάσεων κατά προέχοντα λόγο, κι αυτό προϋποθέτει την εξασφάλιση στο τέκνο κατάλληλων συνθηκών προσαρμογής. Το αποτέλεσμα όμως αυτό, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του τέκνου, κάθε άλλο παρά επιτυγχάνεται με την πλήρη αποξένωση του τέκνου από τον άλλο γονέα. 'Ηδη καθεαυτή η ανάθεση της επιμέλειας στον ένα από τους γονείς, εκ λόγων αναγομένων στο συμφέρον του τέκνου, αποτελεί παρέκκλιση από την αρχή της ισότητας των γονέων στο λειτουργικό τούτο δικαίωμά τους, το οποίο τίθεται υπό δικαστική ρύθμιση, παραβιάζονται δε και η αρχή αυτή και οι βασικοί κανόνες διαπαιδαγώγησης, που στηρίζονται στα πορίσματα της παιδικής ψυχολογίας προς βλάβη του ανηλίκου, ενώ παράλληλα δυσχεραίνεται και η ρυθμιστική επέμβαση του δικαστηρίου όταν το τέκνο περιάγεται σε στάση αρνήσεως ή αντιπάθειας έναντι του ετέρου των γονέων, από πράξεις ή παραλείψεις εκείνου, που έχει την επιμέλεια του (ΑΠ 1910/2005 δημοσίευση νόμος).
Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 735 ΚΠολΔ, "Το δικαστήριο έχει δικαίωμα να διατάξει κάθε πρόσφορο ασφαλιστικό μέτρο, που υπαγορεύεται από τις περιστάσεις, για τη ρύθμιση των σχέσεων των συζύγων από το γάμο ... ιδίως να διατάξει τη μετοίκηση ενός από τους συζύγους ... να καθορίσει τον τρόπο, με τον οποίο ο κάθε σύζυγος θα χρησιμοποιήσει το ακίνητο όπου διαμένουν ...". Το ασφαλιστικό μέτρο της μετοίκησης, της απομάκρυνσης δηλαδή κάποιου συζύγου από τη συζυγική στέγη, διατάσσεται και αυτό όταν συντρέχει ουσιαστική διακοπή της συμβίωσης και σκοπό έχει, όχι να ρυθμίσει τη χρήση της συζυγικής στέγης, αλλά να ρυθμίσει τις σχέσεις των συζύγων, που έχουν διαταραχθεί. Γι` αυτό, προς το σκοπό διατήρησης της ειρήνης και τάξης στη συζυγική οικία, διατάζεται η μετοίκηση ενός από τους συζύγους, ως μέσο πρόνοιας, εφόσον κρίνεται ότι η εξακολούθηση της συμβίωσης, μόνο περαιτέρω σε παρόξυνση και εκτράχυνση των ήδη τεταμένων συζυγικών σχέσεων οδηγεί (βλ. Γ. Μαριδάκη, Το διαζύγιο, σελ. 193, Α. Τούση, Οικογ. Δίκαιο, σελ. 308, Π. Τζίφρα, Ασφαλιστικά Μέτρα, 4η έκδοση, σελ. 432-436, Β. Βαθρακοκοίλη, ΚΠολΔ, 4ος τόμος, 1996 στο άρθρο 735 αριθ. 41-49)......"
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα θέματα επιμέλειας τέκνων καθώς και αυτά της μετοίκησης του ενός συζύγου από την οικογενειακή στέγη σε καθεστώς διάστασης είναι πολύ ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τους συζύγους και καλούνται τα δικαστήρια να εκδώσουν σχετικές αποφάσεις για να ρυθμίσουν τις καταστάσεις αυτές, είτε προσωρινά με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων στα πλαίσια δίκης ασφαλιστικών μέτρων, είτε οριστικά κατόπιν άσκησης τακτικής αγωγής με οριστική απόφαση.
Τα εν λόγω ζητήματα αυτά επειδή είναι πολύ ευαίσθητα και σοβαρά για την οικογένεια είναι απαραίτητη η συνδρομή ειδικού δικηγόρου διαζυγίων - οικογενειακού δικαίου, τόσο σε συμβουλευτικό, όσο και σε δικαστηριακό επίπεδο για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες δικαστικές αποφάσεις, που ενδεχομένως να μην δώσουν λύση στο πραγματικό πρόβλημα που βιώνει η οικογένεια και τα ανήλικα παιδιά.
* Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να μας τηλεφωνήσετε στο 2510834031 για να σας απαντήσουμε. Είμαστε στη διάθεσή σας και μπορούμε να σας δώσουμε αν θέλετε και νομική συμβουλή μέσω τηλεδιάσκεψης.
-----. ----
Γιώργος Γιαγκουδάκης,
Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων & Οικογενειακού Δικαίου
Βενιζέλου 34 - Καβάλα
Τηλ. 2510834031, 6945227120
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά
με το δικηγορικό γραφείο μου
Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων & Οικογενειακού Δικαίου
Βενιζέλου 34 - Καβάλα
Τηλ. 2510834031, 6945227120
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά
με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας