ΠΡΩΤΟΔΙΚΕlOΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Αριθµός Aπoφάσεως ………………
ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Αποτελούµενο από τους Δικαστές ………………….Πρόεδρο Πρωτοδικών, …………………….Πρωτοδίκη – Εισηγήτρια, ……………………….Πρωτοδίκη και από τη Γραµµατέα ……………………..
Συνεδρίασεδηµόσια στο ακροατήριό του στις……………, για να δικάσει την υπόθεση µεταξύ:
Του ενάγοντος ……………………….ο οποίος εμφανίστηκε στο Δικαστήριο με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Παναγιώτη Τσονάκα.
Των εναγοµένων 1)……..2)…………. 3) …………… με την ιδιότητα της ως ειδικής επιτρόπου του ανήλικου τέκνου της πρώτης εναγομένης, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο με την πληρεξούσια δικηγόρο τους …………..
Ο ενάγων ζητεί να γίνει δεκτή η από ……………. αγωγή του που κατατέθηκε µε αριθµό κατάθεσηςδικογράφου……………. προσδιορίστηκε για την παραπάνω δικάσιµο και γράφτηκε στο πινάκιο.
Κατά τη συζήτησητης υποθέσεως, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων, ζήτησαν να γίνουν δεκτάόσα αναφέρονται στις προτάσεις τους.
ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝΟΜΟ
Με την κρινόµενη από ………….. αγωγή, ο ενάγων επικαλείται ότι το ανήλικο τέκνο της πρώτης εναγοµένης, όπως νοµίµως εκπροσωπείται στην παρούσα δίκη από την διορισθείσα ειδική επίτροπό του τρίτη εναγοµένη, το οποίο αυτή απέκτησε κατά τη διάρκεια του νοµίµου γάµου της µε τον δεύτερο εναγόµενο και φέρεται ως γνήσιο τέκνο του τελευταίου, δεν τυγχάνει φυσικό τέκνο του ιδίου, λόγω ελλείψεως σαρκικής συνάφειας µεταξύ τους [ πρώτης και δευτέρου εναγοµένων], και ζητεί να αναγνωριστεί ότι το ανήλικο αυτό τέκνο της πρώτης εναγοµένης δεν έχει το τεκµήριο του τέκνου γεννηµένου σε γάµο των γονέων του και δεν τυγχάνει φυσικό τέκνου του δεύτερου των εναγοµένων, αλλά γνήσιο δικό του [ενάγοντος] τέκνο.
Photo credit: GaborfromHungary from morguefile.com
Η κρινόµενη αγωγή αρµοδίως καθ' ύλη και κατά τόπο εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον τουΔικαστηρίου τούτου (άρθρα 18 αρ. 1,22 ΚΠολΔ) κατά τη διαδικασία των άρθρων 614 έως 622 ΚΠολΔ τα οποία αναφέρονται σε σχέσεις γονέων και τέκνων, παραδεκτώςστρεφοµένη και κατά της τρίτης των εναγοµένων ως ειδικής επιτρόπου του ανηλίκου, η οποία διορίσθηκε µε την υπ' αριθµ. …………… απόφαση του ΜΠΑ και είναι νόµιµη, στηριζόµενη στις διατάξεις των άρθρων 1467, 1468,1469 αριθµ.5, 1470αριθµ.5, 1472 και 1517 ΑΚ και 73, 63, 64 παρ.1, 614 παρ. 1 εδ. α, 619 παρ.3,εδ γ, 620, 796 και 176 ΚΠολΔ], παρεκτός του αιτήµατός της να αναγνωριστεί από τούδε ο ενάγων ως φυσικός πατέρας του ανηλίκου τέκνου της πρώτης εναγοµένης, το οποίο τυγχάνει απορριπτέο ως πρόωρο, ενόψει του ότι σύµφωνα µε τη διάταξη του άρθρου 1472 ΑΚ., σε περίπτωση που η αγωγή ασκείται από τον άνδρα που είχε σαρκική συνάφεια µε τη µητέρα, ως εν προκειµένω, η αµετάκλητη δικαστική απόφαση περί αµφισβήτησης της πατρότητος τέκνου γεννηµένου σε γάµο, επιφέρει αυτοδικαίως δικαστική αναγνώριση του παιδιού από τον άνδρα αυτόν. Πρέπει, εποµένως, καθ’ό µέρος κρίθηκε νόµιµη η αγωγή, να εξετασθεί περαιτέρω ως προς την ουσιαστική βασιµότητά της,
Από την εκτίµηση των ενόρκων καταθέσεων των µαρτύρων των διαδίκων ενώπιον του ακροατηρίου του Δικαστηρίου, οι οποίες περιλαµβάνονται στα ταυτάριθµα µε την παρούσα πρακτικά δηµόσιας συνεδρίασής του, όλα ανεξαιρέτως τα έγγραφα τα οποία οι διάδικοι επικαλούνται και προσκοµίζουν και την εν γένει διαδικασία, αποδεικνύονται κατά την κρίση του Δικαστηρίου τα εξής πραγµατικά περιστατικά, που ασκούν ουσιώδη επιρροή στηνέκβαση της προκειμένης δίκης:
H πρώτη και ο δεύτερος των εναγοµένων συνήψαν νόµιµο γάµο στον……………... Ο γάµος τους λύθηκε αµετακλήτως µε την υπ' αριθµ………………. απόφαση του Μονοµελούς Πρωτ/κείου Αθηνών, ηοποία κατέστη αµετάκλητη την…………….. [ βλ.απόφαση και έκθεση παραιτήσεως ενδίκων µέσων ]. Καθ' ον χρόνον οι δύο αυτοί διάδικοι ευρίσκοντο σε διάσταση και προχωρούσαν σε διαδικασία διαζυγίου, ο ενάγων και η πρώτη εναγοµένη συνήψαν ερωτικό δεσµό µεταξύ τους και από το έτος ………. άρχισαν να συζούν κάτω από την ίδια στέγη. Την ……………….η πρώτη εναγοµένη γέννησε στην .......... θήλυ τέκνο [βλ. την σχετική ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του ληξιαρχείου,], από τις σαρκικές σχέσεις που είχε µε τον ενάγοντα. Το παιδί αυτό έχει κατά τεκµήριο πατέρα τον δεύτερο εναγόµενο, εφόσον ο γάµος των γονέων του δεν είχε λυθεί αµετακλήτως όταν αυτό γεννήθηκε και φέρει το επώνυµο ………….δηλαδή το επώνυµο του δευτέρου εναγοµένου,συζύγου τότε της µητέρας του. Στη συνέχεια ο ενάγων και η πρώτη εναγοµένη τέλεσαν µεταξύ τους νόµιµο θρησκευτικό γάµο στο ………………….[ βλ. σχετική ληξιαρχική πράξη γάµου του ληξιάρχου ]. Την ίδια ηµέρα τέλεσαν και τη βάπτιση της κόρης τους δίδοντας το όνοµα της µητέρας του ενάγοντος, δηλαδή ………...
Εποµένως αποδεικνύεται ότι κατά το χρονικό διάστηµα της σύλληψης του παιδιού αυτού που περιλαµβάνεται µεταξύ της 300ης και της 180ης ηµέρας προ της ηµεροµηνίας του τοκετού, η πρώτη και δεύτερος εναγόµενοι, δεν είχαν µεταξύ τους σαρκική συνάφεια λόγω διάσπασης της έγγαµης συµβίωσής τους και πρέπει, κατά ουσιαστική παραδοχή της αγωγής, να διαταχθούν όσα εις το διατακτικό ειδικότερα ορίζονται Η δικαστική δαπάνη του ενάγοντος θα επιβληθεί στους εναγοµένους [άρθρ.176 ΚΠολΔ], όπως ορίζεται στο διατακτικό.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣΑΥΤΟΥΣ
Δικάζει αντιµωλία των διαδίκων.
Δέχεται την αγωγή.
Αναγνωρίζει ότι το θήλυ τέκνο της πρώτης εναγοµένης µε το όνοµα………….., που γεννήθηκε στην .............την ……………..και φέρεται ως τέκνο γεννηµένο εντός γάµου των γονέων του, δηλαδή πρώτης εναγοµένης και δευτέρου εναγοµένου, δεν τυγχάνει γνήσιο τέκνο του τελευταίου.
Επιβάλλει σεβάρος των εναγοµένων τη δικαστική δαπάνη του ενάγοντος την οποία ορίζει στο ποσόν των τετρακοσίων [400] ευρώ.
Κρίθηκε,αποφασίστηκε στην Αθήνα στις ………….
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δηµοσιεύθηκε σε έκτακτη δηµόσια συνεδρίαση στο ακροατήριοτου στις………….., χωρίς να παρευρίσκονται οι διάδικοι και οι πληρεξούσιοι τουςδικηγόροι.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
* Την παραπάνω απόφαση έστειλε ο Παναγιώτης Τσονάκας, δικηγόρος Αθηνών.