* *Χρόνος ανάγνωσης άρθρου: περίπου 2 λεπτά και 4 δεύτερα
Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο ο γάμος λύνεται από τη στιγμή που καταστεί αμετάκλητη η απόφαση διαζυγίου του αρμόδιου δικαστηρίου. Επί θρησκευτικού γάμου ορθόδοξων χριστιανών απαιτείται πέραν του αμετάκλητου της δικαστικής απόφασης διαζυγίου και πνευματική λύση του γάμου, δηλαδή έκδοση διαζευκτηρίου από τον αρμόδιο Μητροπολίτη προκειμένου να είναι δυνατόν η Εκκλησία να ιερολογήσει νέο θρησκευτικό γάμο. Όμως σε περίπτωση μη πνευματικής λύσης του θρησκευτικού αυτού γάμου καμιά επιρροή δεν επέρχεται για το κύρος του διαζυγίου ή του πολιτικού γάμου που τυχόν θα τελεστεί αργότερα, άνευ της προηγούμενης έκδοσης πνευματικού διαζευκτηρίου. Συγκεκριμένα κατά το άρθρο 50 παρ. 2 του Ν 590/1977 "ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" ορίζεται ότι:
".. 2. Κατάστασις αμετακλήτου της δικαστικής αποφάσεως, δι` ης ακυρούται ο γάμος ή λύεται ούτος διά διαζυγίου, ο παρά τω εκδόντι την αμετάκλητον απόφασιν δικαστηρίω Εισαγγελεύς κοινοποιεί, τη αιτήσει του έχοντος έννομον συμφέρον, αντίγραφον ταύτης εις τον εκδόντα την άδειαν του γάμου Αρχιερέα, όστις εν συνεχεία προβαίνει υποχρεωτικώς εις την ακύρωσιν ή την λύσιν τούτου και πνευματικώς. Εις ην περίπτωσιν η άδεια γάμου εξεδόθη εν τη αλλοδαπή η αμετάκλητος δικαστική απόφασις του ημεδαπού Δικαστηρίου, ακυρούσα ή λύουσα τον γάμον, κοινοποιείται κατά τα ανωτέρω εις τον Αρχιερέα, εν τη επαρχία του οποίου εδρεύει ταύτην δικαστήριον, όστις προβαίνει υποχρεωτικώς εις την ακύρωσιν ή την πνευματικήν λύσιν τούτου. Η περί ακυρώσεως ή λύσεως του γάμου απόφασις γνωστοποιείται εις τον Αρχιερέα τον εκδόντα την άδειαν τελέσεως του γάμου εν τη αλλοδαπή."
Συνεπώς, η "πνευματική λύση του γάμου δεν αποτελεί εκτέλεση της περί διαζυγίου αποφάσεως αλλά εκκλησιαστική διατύπωση του αφορά το πνευματικό μέρος του γάμου. Η πρακτική σημασία της πνευματικής λύσης είναι η ενδεχόμενη παράλειψή της έχει ως επακόλουθα ότι η Εκκλησία δεν θα ιερολογήσει νέο θρησκευτικό γάμο του διαζευχθέντος. Παγίως γίνεται δεκτό από τους ερμηνευτές και τους εφαρμοστές του δικαίου (και υπό τον νυν ισχύοντα και υπό τους προγενεστέρους Καταστατικούς Χάρτες της Εκκλησίας της Ελλάδος) ότι η πνευματική λύση του γάμου απαιτείται όταν οι σύζυγοι ή ο ένας τουλάχιστον από αυτούς είναι ορθόδοξος χριστιανός κατά τον κρίσιμο χρόνο της τελέσεως του λυθέντος γάμου." Η ανωτέρω διάταξη δεν μπορεί, ερμηνευτικά, να τύχει αναλογικής εφαρμογής σε "εκκλησίες" άλλου δόγματος (πηγές: 3/1994 ΓΝΜΔ ΕΙΣΠΡ ΚΑΒ, 2/1992 ΓΝΜΔ ΕΙΣΑΠ).
Διάρκεια video 2,24 λεπτά
Γιώργος Π. Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Αστικά
Για περισσότερες πληροφορίες
σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας