Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η προθεσμία αποποίησης κληρονομίας τρέχει και κατά ανηλίκου, οπότε αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, ο ανήλικος καθίσταται κληρονόμος.
Οι γονείς του ανηλίκου τέκνου τους έχοντας από κοινού τη γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου τους, θα πρέπει εμπρόθεσμα να ζητήσουν από το αρμόδιο δικαστήριο -κατά την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας- να τους χορηγηθεί δικαστική άδεια να αποποιηθούν για λογαριασμό του ανηλίκου τέκνου τους την κληρονομιά που του επάγεται εκ του νόμου ως εξ απογραφής κληρονόμου, ΔΙΟΤΙ:
1. στερείται παντελώς ενεργητικού, ενώ αντιθέτως έχει αυξημένο παθητικό και ως εκ τούτου,
2. η αποδοχή της, ακόμα και με το ευεργέτημα της απογραφής καθίσταται άσκοπη και μη συνάδουσα προς το συμφέρον του ανήλικου τέκνου τους και
3. κατά συνέπεια υφίσταται προφανής ωφέλεια στο πρόσωπο του ανηλίκου για την αποποίηση της κληρονομιάς.
free image by pixabay.com
Η δήλωση αποποίησης έχει προθεσμία και η απώλειά αυτής έχει δυσμενείς συνέπειες για τον κληρονόμο ακόμη και ανήλικο, όταν υπάρχουν πολλά χρέη και καθόλου ενεργητικό.
Σύμφωνα με το άρθρο 1848 Αστικού Κώδικα:
" Η αποποίηση γίνεται με δήλωση στο γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομίας. Για αποποίηση που γίνεται με αντιπρόσωπο απαιτείται ειδική Πληρεξουσιότητα με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Το δημόσιο δεν μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία που του έχειεπαχθεί εξ αδιαθέτου."
Σχετικά με τη προθεσμία αποποίησης ορίζει το άρθρο 1847 Αστικού Κώδικα ότι :
"Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και το λόγο της. Στην επαγωγή από διαθήκη η προθεσμία δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης.
Αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία Κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό, η προθεσμία είναι ενός έτους. Η προθεσμία αναστέλλεται από τους ίδιους λόγους που αναστέλλεται και η Παραγραφή."
Σχετικά με αποποίηση κληρονομιάς είναι τα άρθρα 1847-1859 Αστικού Κώδικα και το άρθρο 797 Κ.Πολ. Δικονομίας για την σχετική παροχή δικαστική άδειας για δήλωση αποποίησης.
Εν κατακλείδι, επειδή τα θέματα αυτά είναι σοβαρά και σύνθετα χρειάζεται μεγάλη προσοχή και συνδρομή δικηγόρου για να μη "φορτωθεί" ο κληρονόμος με χρέη εξαιτίας αδράνειας του, λόγω άγνοιας και απώλειας της προθεσμίας δήλωσης αποποίησης.
* Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. -
Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος / Νομικός Σύμβουλος στη Καβάλα, Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120, giagkoud@yahoo.com