Κάθε δικαστική απόφαση σχετικά με γονική μέριμνα και επικοινωνία ανηλίκου τέκνου θα πρέπει να αποβλέπει στο αληθινό συμφέρον του τέκνου (άρθρο 1511 Α.Κ.).
Το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο σε περίπτωση μεταβολής συνθηκών, εάν επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου να μεταρρυθμίσει ή ανακαλέσει την σχετική απόφασή του.
"Από τη διάταξη του άρθρου 1511 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1510,1512-1514 ΑΚ προκύπτει ότι, όταν το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή επιμέλειας ανηλίκου τέκνου σε έναν από τους εν διαστάσει ευρισκομένους γονείς του, πρέπει να έχει ως αποκλειστικό οδηγό της δικαιοδοτικής του κρίσης το συμφέρον και μόνο του ανηλίκου τέκνου, χωρίς να επιδρά αυτοτελώς στη λήψη της απόφασής του κανένας από τους διαφορετικούς παράγοντες, που συνοδεύουν το πρόσωπο κάθε γονέα, όπως είναι το φύλο, η φυλή, η γλώσσα, η θρησκεία, η κοινωνική προέλευση, η περιουσιακή κατάσταση κλπ.
Για τη λήψη της απόφασης το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη και τους μέχρι τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς του και τους τυχόν αδελφούς του, τις τυχόν συμφωνίες των γονέων σχετικά με την επιμέλεια και την περιουσία του τέκνου, καθώς και τη γνώμη του τέκνου, εφόσον αυτό, κατά την ανέλεγκτη κρίση του δικαστηρίου, εν όψει της ηλικίας του και της πνευματικής του ανάπτυξης, είναι ικανό να αντιληφθεί το πραγματικό του συμφέρον.
Το συμφέρον του τέκνου λαμβάνεται υπό ευρεία έννοια και προς διαπίστωσή του λαμβάνονται υπόψη και αξιολογούνται όλα τα επωφελή για το ανήλικο στοιχεία και περιστάσεις, χωρίς η εκφρασθείσα γνώμη του τέκνου να αποτελεί, χωρίς άλλο, αποφασιστικό παράγοντα με ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι πολλάκις η θέληση του ανηλίκου είναι αποτέλεσμα επηρεασμού και πρόσκαιρη, και δεν σημαίνει ότι εξυπηρετεί πράγματι το συμφέρον του." ( απόσπασμα 550/2017 ΑΠ )
" Παρά το γεγονός ότι με την παρέμβαση του δικαστηρίου ρυθμίσθηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας του ανηλίκου δεν αποκλείεται η εις το μέλλον διαφορετική λύση η ανάκληση η μεταρρύθμιση της αποφάσεως, οσάκις μεταβλήθησαν οι συνθήκες, οι οποίες απετέλεσαν τη βάση για τη ρύθμιση της επιμέλειας με πρωταρχικό γνώμονα το συμφέρον του τέκνου (άρθρο 1536 ΑΚ). Το επιλαμβανόμενο μεταγενεστέρως δικαστήριο οφείλει να ερευνήσει το επιτακτικό συμφέρον του ανηλίκου και να σταθμίσει τις νέες συνθήκες εις τρόπον ώστε να δοθεί η προσήκουσα λύση. η ανηλικότητα έχει ανάγκη αμέσου προστασίας, η οποία εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η οικονομική άνεση του ενός των γονέων δεν αποτελεί το θεμελιωτικό στοιχείο.
Πρωταρχικώς απαιτείται η ύπαρξη προσωπικότητας εντίμου και ευϋπολήπτου με έκδηλα αισθήματα συμπαθείας και στοργής, αφού η ανώριμη προσωπικότητα του ανηλίκου έχει ανάγκη συνεχούς προστασίας και καθοδηγήσεως. Το υγιές οικογενειακό περιβάλλον διαμορφώνει κοινωνικούς χαρακτήρες και ο ανήλικος προσαρμόζεται σε βιώσιμες καταστάσεις. Ο ασκών των επιμέλεια επιφορτίζεται με σοβαρό έργο διαπαιδαγωγήσεως, δεδομένου ότι ο ανήλικος εθίζεται σε ευπρεπή συμπεριφορά, εφ` όσον προβάλλεται εξακολουθητικώς άψογη εκδήλωση κοινωνικότητας (Α. Μιχαηλίδη - Νουάρου, Εφηβοι και Παιδεία, 1987 σ. 92 επ., Ι. Ξηροτύρη, Εφηβοι και γονείς περιοδ. Παιδεία, Τ.Δ (1950) σ.87-89, Α.Θ. Παπακωνσταντίνου, Οι έφηβοι και η ομαλή προσαρμογή τους 1961 σ. 20, Ανθή Δοξιάδη, Ο έφηβος και η οικογένεια, σ. 117 επ., Α. Michel, Sociologie de la famile et en mariage, 1981, μετάφρ. Λ. Μουσούρου σ. 146 επ.)." ( απόσπασμα 15715/1988 ΕΦ ΑΘ ).
--Οι ρυθμιστικές, της μεταξύ ανηλίκου τέκνου και γονέα επικοινωνίας, δικαστικές αποφάσεις μπορούν να μεταβάλλονται ή ν’ ανακαλούνται όταν τούτο επιβάλλεται εκ των περιστάσεων.
Τούτο δε ειδικότερα συμβαίνει όταν μεταβλήθηκαν επιγενομένως οι συνθήκες ή προέκυψαν νέα περιστατικά, που σχετίζονται με το πρόσωπο του ανηλίκου ή των γονέων του, όπως, μεταξύ άλλων, η μεταβολή κατοικίας του ανηλίκου " (η μεγαλύτερη ηλικία του ή ιδιάζουσα κατάσταση της υγείας του), νέος γάμος του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα ή σοβαρό πρόβλημα υγείας του ή ανήθικη συμπεριφορά του κ.λ.π΄."
free image by pixabay.com
Στις περιπτώσεις αυτές το Δικαστήριο, ύστερα από αίτηση του ενός ή αμφοτέρων των γονέων μπορεί να προσαρμόσει την απόφασή του στις νέες συνθήκες, ρυθμίζοντας κατά τρόπο διαφορετικό το δικαίωμα επικοινωνίας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1536 Α.Κ.
Με την τελευταία αυτή διάταξη καθιερώνεται απόκλιση από την κατ’ αρχήν δεσμευτική ενέργεια των δικαστικών αποφάσεων, από τις οποίες απορρέει δεδικασμένο, κατ’ άρθρο 321 ΚΠολΔ, έτσι ώστε με τη διάταξη του άρθρου 1536 Α.Κ., αποκρούεται κατ’ αντένσταση η περί δεδικασμένου ένσταση του εναγομένου σε αγωγή ρυθμίσεως επικοινωνίας γονέα με το τέκνο, κατά τρόπο διάφορο από αυτόν που έχει ρυθμισθεί.
Συνεπώς, ο γονέας που ενάγει για τη ρύθμιση της επικοινωνίας του με το ανήλικο τέκνο του κατά τρόπο διαφορετικό απ’ αυτόν που έχει ρυθμισθεί σε προγενέστερο χρόνο, μόνο καθ’ υποφοράν οφείλει ν’ αναφέρει στην αγωγή του ότι μεταβλήθηκαν οι συνθήκες και αυτό για την περίπτωση που θα προβληθεί από τον εναγόμενο ένσταση δεδικασμένου εξ άλλης δικαστικής αποφάσεως. -- (νομολογία - απόσπασμα δικαστ. απόφασης).
-------- . --------
* Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr