Είμαστε όλοι μια ανάσα, πριν την διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια. Όλοι οι γονείς περιμένουν αυτή τη στιγμή και ιδιαίτερα οι χωρισμένοι μπαμπάδες. Μετά από σχεδόν 4 δεκαετίες, θα γίνει πράξη η πολυαναμενόμενη αναμόρφωση στο οικογενειακό δίκαιο αναφορικά με τις σχέσεις γονέων - τέκνων.
Γειά σας, είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Ενόψει της διαβούλευσης θα μιλήσω σήμερα για δύο θέματα:
1) για το τι είναι η γονική μέριμνα, τι είναι η επιμέλεια ανηλίκων τέκνων και
2) για τον όρο της γονεϊκής αποξένωσης στη νομολογία των δικαστηρίων μας. Ο όρος αυτός για πρώτη φορά θα αναφέρεται στο οικογενειακό μας δίκαιο.
Ας μπούμε όμως κατευθείαν και χωρίς καμιά χρονοτριβή στο πρώτο θέμα μας, που δεν είναι άλλο από τον ορισμό της γονικής μέριμνας και της επιμέλειας ανηλίκων τέκνων.
Α. Σύμφωνα με το άρθρο 1510 Α.Κ. " Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (Γονική μέριμνα), οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του."
Συνεπώς η γονική μέριμνα για το ανήλικο τέκνο η οποία, αποτελεί γενικότερη και ευρύτερη έννοια σε σχέση με την επιμέλεια, συνιστά έννοια γένους, και συγκροτείται: α) από την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου,
β) τη διοίκηση της περιουσίας του και
γ) τη νομική εκπροσώπησή του στις προσωπικές και περιουσιακές σχέσεις του,
Η επιμέλεια συγκροτεί μέρος και υποδιαίρεση της γονικής μέριμνας και είναι αναμφισβήτητα η σπουδαιότερη από τις τρεις προαναφερθείσες λειτουργίες της.
Σύμφωνα με το άρθρο 1518 Α.Κ." Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του."
Συνεπώς η επιμέλεια συμπεριλαμβάνει την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση, την εκπαίδευση και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του παιδιού.
Πρόκειται για κάθε φροντίδα ή μέτρο σχετικό με την πνευματική, ψυχική αλλά και τη σωματική ανάπτυξη του ανηλίκου και προφανώς για την επί καθημερινής βάσεως μέριμνα για την τροφή, το ντύσιμο, τη μόρφωση, άθληση, ψυχαγωγία, την υγεία του παιδιού, τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση, τη λήψη σωφρονιστικών μέτρων που το αφορούν, καθώς και τη μέριμνα περί του προσδιορισμού του τόπου διαμονής του, δηλαδή του σπιτιού, όπου θεωρείται ωφελιμότερο να διαμένει το παιδί. (504/2019 ΕΦ ΑΘ)