5 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΑΞΕΩΝ Η΄ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ
ΠΡΟΣ ΚΛΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ
+
6 ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΙΣΧΥΡΟΥ ΚΛΟΝΙΣΜΟΥ
(5 μαχητά τεκμήρια + 1 αμάχητο τεκμήριο)
✔️ ΔΙΑΖΥΓΙΟ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικηγορος Καβαλας, Γιώργος Γιαγκουδάκης.
⭐ Online Ειδικός Νομικός Σύμβουλος, 34+ έτη μάχιμης δικηγορίας.
"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια"
Καβάλα - Τηλ.2510834031, 6945227120, dikigoros-diazygion.gr
👉 Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/1/25 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! ⏳Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόνο για 2 συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..
5 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΑΞΕΩΝ Η΄ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ
ΠΡΟΣ ΚΛΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ
+
6 ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΙΣΧΥΡΟΥ ΚΛΟΝΙΣΜΟΥ
(5 μαχητά τεκμήρια + 1 αμάχητο τεκμήριο)
Καλωσήλθατε στο blog μου.
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα πολύ διαχρονικό, που απασχολεί γονείς και μελλόνυμφους ανήλικους και δεν είναι άλλο από το πότε και υπό ποιές προϋποθέσεις επιτρέπεται να παντρευτεί ανήλικος. Πότε μπορεί να συνάψει έγκυρο γάμο.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω πάνω σε χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Πάμε κατευθείαν στο σημερινό θέμα μας για να δώσουμε απαντήσεις κυρίως στους γονείς και στους ανήλικους που τους απασχολεί το θέμα τέλεσης γάμου ανηλίκων. Απαντήσεις όπως πότε είναι έγκυρος ο γάμος ανηλίκου, ποιές ηλικίες ανηλίκων αφορά, αν χρειάζεται άδεια για την τέλεση γάμου ανηλίκου από δικαστήριο και αν ναι πότε δίνει την σχετική άδεια το δικαστήριο για να γίνει ο γάμος, ποιό δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει και με ποια διαδικασία, αν μπορεί ο ανήλικος να κάνει μόνος του αίτηση χωρίς συναίνεση των γονιών του.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες καταρχήν να πούμε ότι βάσει του άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα ορίζεται ότι: " Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία.
Οι μελλόνυμφοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο μπορεί, αφού ακούσει τους μελλονύμφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάμο και πριν από τη συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο."
Κατά το άρθρο 1372 ο γάμος που έγινε κατά παράβαση του παραπάνω άρθρου 1350 Α.Κ. δηλαδή και σε περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια δικαστηρίου για τέλεση γάμου από ανήλικο είναι άκυρος.
Βάσει του άρθρου 1373 αρ. 2 ορίζεται ότι : " Η ακυρότητα του γάμου αίρεται : 2. αν, στην περίπτωση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 1350, δοθεί εκ των υστέρων άδεια του δικαστηρίου ή ο σύζυγος, αφού συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του, αναγνωρίσει το γάμο."
Να επισημάνουμε εδώ ότι πρόκειται για θεραπεύσιμη ακυρότητα. Δηλαδή αν ο γάμος αυτός δεν ακυρωθεί με αμετάκλητη απόφαση παράγει όλα τα αποτελέσματα του έγκυρου γάμου (άρθρα 1376, 1354 Α.Κ.)
Καλωσήλθατε στο blog μου.
Στο σημερινό άρθρο/βίντεο θα μιλήσουμε για ένα θέμα που απασχολεί ειδικούς και μή. Το θέμα αυτό δεν είναι άλλο από το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει συνεπιμέλεια στο σχέδιο νόμου για αναμόρφωση σχέσεων γονέων - τέκνων.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας και σας ενημερώνω μέσα από το κανάλι μου για όλες τις εξελίξεις στο οικογενειακό δίκαιο.
Αγαπητές φίλες και φίλοι τον τελευταίο καιρό, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν ορισμένοι συμπολίτες μας, που υποστηρίζουν ότι το νέο σχέδιο νόμου, όπως αναρτήθηκε στη διαβούλευση καθιερώνει την συνεπιμέλεια. Αυτό συμβαίνει, παρότι δεν αναφέρεται πουθενά ό όρος συνεπιμέλεια στο σχέδιο νόμου ακόμα και εκεί που συμφωνούν οι γονείς με ιδιωτικό συμφωνητικό στα θέματα γονικής μέριμνας, επιμέλειας, επικοινωνίας, δηλαδή συγκεκριμένα στο άρθρο 1514 παρ. 1 ΑΚ. Γιατί ο νομοθέτης αν και συμφωνούν οι γονείς στα θέματα γονικής μέριμνας δεν αναφέρεται στον όρο συνεπιμέλεια?
Μάλιστα ακούγεται από επίσημα χείλη, ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου για τις σχέσεις γονέων-τέκνων καθιερώνεται η συνεπιμέλεια και μάλιστα είναι ο θεμελιώδης κανόνας. Το επιχείρημα αυτό αντλείται -όπως άκουσα - από τα άρθρα 1, 5 και 7 του σχεδίου νόμου και ειδικότερα:
α) από το άρθρο 1, που αναφέρεται στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου με την ενεργό παρουσία και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού,
β) από το άρθρο 5, που αναφέρεται στο ότι το συμφέρον του τέκνου, εξυπηρετείται πρωτίστως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του,
γ) από το άρθρο 7 για το διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου - διάσταση των συζύγων, που αντικαθιστά το άρθρο 1513 Α. Κ., που προβλέπει την εξακολούθηση της από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας.
Η δική μου προσωπική άποψη επί του θέματος αυτού, την οποία είχα εκφράσει δημοσίως είναι ότι δεν υπάρχει συνεπιμέλεια και δεν καθιερώνεται συνεπιμέλεια με το εν λόγω σχέδιο νόμου.
Τελικοί κριτές στην εκάστοτε περίπτωση θα είναι οι δικαστές για το πώς θα εφαρμόσουν το νόμο και πώς θα ερμηνεύσουν την ενεργό, την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή των τέκνων και με βάση το συμφέρον του τέκνου. Και τούτο γιατί στο σχέδιο νόμου υπάρχουν πολλά “δύναται το δικαστήριο” και πολλές προϋποθέσεις για εφαρμογή κάποιων διατάξεων αν και εφόσον κ.λ.π., που θα πρέπει στην πράξη ο εκάστοτε δικαστής να κρίνει αν συντρέχουν στην εκάστοτε υπόθεση. Ξέρουμε καλά ότι όλες οι δικαστικές υποθέσεις οικογενειακού δικαίου δεν είναι ίδιες.
Να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι στο στάδιο της διάστασης συζύγων - γονέων υπάρχει από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας και είναι πλεονασμός και άσκοπη η αναφορά στο άρθρο 1513 του νέου σχεδίου νόμου για εξακολούθηση άσκησης γονικής μέριμνας, εφόσον δεν αλλάζει νομικά η κατάσταση με εκτελεστή δικαστική απόφαση. Τούτο ισχύει και σήμερα, που μιλάμε. Οι γονείς - σύζυγοι σε διάσταση εξακολουθούν, παρά την διάσταση ακόμα και μετά από δικαστικές αποφάσεις σχετικές με ανάθεση επιμέλειας τέκνου σε έναν από αυτούς, να έχουν την από κοινού γονική μέριμνα.
Είναι πασιφανές σήμερα ότι η ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας σε έναν γονέα με εκτελεστή δικαστική απόφαση ή στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου κατόπιν έγγραφης συμφωνίας των συζύγων σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει και αφαίρεση της γονικής μέριμνας. Εξακολουθεί να έχει σήμερα γονική μέριμνα στις παραπάνω περιπτώσεις ο γονιός, που δεν έχει την επιμέλεια ή ο γονιός με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο.
Περαιτέρω όμως θα ήθελα να σταθώ ιδίως σε δύο σημαντικά άρθρα του νέου νομοσχεδίου, τα οποία κατά το κρίσιμο σημείο της διάστασης της έγγαμης συμβίωσης ή χωρισμού, διαζυγίου των γονέων προκαθορίζουν το γεγονός αν υπάρχει συνεπιμέλεια ή αποκλειστική επιμέλεια του ενός γονιού με τον οποίον διαμένει το τέκνο.
Όροι Χρήσης Βlog - Αποποίηση ευθύνης Πολιτική Προστασίας Προσωπικών δεδομένων. |