Καλωσήλθατε στο blog μου.
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τα παιδιά γεννημένα σε γάμο και το αν, πότε και από ποιούς μπορεί να προσβληθεί η πατρότητά των παιδιών αυτών.
Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να πάρετε όλες τις απαντήσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.
Να σας υπενθυμίσω για όσους δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω όπως πάντα, πάνω σε χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Ξεκινάμε κατευθείαν χωρίς χρονοτριβή στο θέμα μας.
Ο Αστικός Κώδικας για τα παιδιά που γεννιούνται κατά τη διάρκεια του γάμου θεσπίζει δύο μαχητά τεκμήρια των άρθρων 1465 Α.Κ. και 1466 Α.Κ. Όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων αυτών τα παιδιά νομικά λογίζονται ως τέκνα καταγόμενα από γάμο, ασχέτως αν ο σύζυγος - γονέας τους δεν είναι ο αληθινός βιολογικός γονιός τους. Τούτο γίνεται για λόγους προστασίας των παιδιών αυτών.
Βάσει των τεκμηρίων των προηγούμενων άρθρων:
1. το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωσή του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας.
2. Τέκνο γεννημένο σε γάμο θεωρείται και το τέκνο που γεννήθηκε ύστερα από μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση, εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη κατά το άρθρο 1457 δικαστική άδεια. (`Αρθρο 1465 Α.Κ.)
3. Αν μέσα στις τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του γάμου γεννήθηκε τέκνο από γυναίκα που τέλεσε νέο γάμο, τεκμαίρεται ότι αυτό έχει πατέρα το δεύτερο σύζυγο, εκτός αν γίνει δεκτή αγωγή για προσβολή της πατρότητάς του, οπότε τεκμαίρεται ότι είναι τέκνο του πρώτου συζύγου. (`Αρθρο 1466 Α.Κ.)
Μπορεί να προσβληθεί η ιδιότητα τέκνου γεννημένου σε γάμο και πότε?
Ναι μπορεί κατά το άρθρο 1467 ΑΚ, η ιδιότητα του τέκνου, ως προς το οποίο συντρέχει ένα από τα τεκμήρια των άρθρων 1465 και 1466 ΑΚ, ως τέκνου γεννημένου σε γάμο, μπορεί να προσβληθεί δικαστικώς στις εξής περιπτώσεις:
1. αν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν συνέλαβε πράγματι από το σύζυγό της ή
2. ότι κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης ήταν φανερά αδύνατο να συλλάβει από το σύζυγό της, ιδίως εξαιτίας ανικανότητας ή αποδημίας του ή επειδή δεν είχαν σχέσεις.
Ποιό είναι κατά το νόμο το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης του τέκνου;
Κρίσιμο διάστημα της σύλληψης θεωρείται το χρονικό διάστημα, που περιλαμβάνεται ανάμεσα στην τριακοστή και την εκατοστή ογδοηκοστή ημέρα πριν από τον τοκετό. (`Αρθρο 1468 Α.Κ.).
Ποιά είναι τα πρόσωπα που νομιμοποιούνται να ζητήσουν προσβολή πατρότητας του τέκνου;
Κατά το άρθρο 1469 ΑΚ την ιδιότητα του τέκνου ως γεννημένου σε γάμο μπορούν να προσβάλλουν τα ακόλουθα πρόσωπα:
1. ο σύζυγος της μητέρας.
2. Ο πατέρας ή η μητέρα του συζύγου, αν αυτός πέθανε χωρίς να έχει χάσει το δικαίωμα της προσβολής.
3. Το τέκνο.
4. Η μητέρα του τέκνου.
5. Ο άνδρας με τον οποίο η μητέρα, βρισκόμενη σε διάσταση με το σύζυγό της, είχε μόνιμη σχέση με σαρκική συνάφεια κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης.
Ποιές είναι οι προθεσμίες προσβολής της πατρότητας τέκνου;
Κατά το άρθρο 1470 ΑΚ, η προσβολή της πατρότητας αποκλείεται:
1. Για το σύζυγο της μητέρας, όταν περάσει ένα έτος, αφότου πληροφορήθηκε τον τοκετό και τα περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν, και σε κάθε περίπτωση, όταν περάσουν πέντε έτη από τον τοκετό.
2. Για τον πατέρα ή τη μητέρα του συζύγου, όταν περάσει ένα έτος αφότου έμαθαν το θάνατο του τελευταίου και τη γέννηση του τέκνου.
3. Για το τέκνο, όταν περάσει ένα έτος από την ενηλικίωσή του.
4. Για τη μητέρα, όταν περάσει ένα έτος από τον τοκετό ή, εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος για τη μη προσβολή κατά τη διάρκεια του γάμου, έξι μήνες αφότου λύθηκε ή ακυρώθηκε ο γάμος με το σύζυγό της.
5. Για τον άνδρα που είχε σαρκική συνάφεια με τη μητέρα, δύο χρόνια από τον τοκετό.
Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου, δεν μπορεί να αναγνωρισθεί από τον αληθινό του πατέρα, πριν χωρίσει προσβολή πατρότητας του συζύγου της μητέρας και εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Κατά ρητή νομοθετική επιταγή του άρθρου 1472 παρ. 2 ΑΚ (προστέθηκε με το άρθρο 19 παρ. 1γ` του Ν. 2521/1997), στην ειδική περίπτωση, που ενάγων στην αγωγή προσβολής πατρότητας είναι ο άνδρας που είχε σαρκική συνάφεια με τη μητέρα (άρθρο 1469 εδ. 5 ΑΚ), η απόφαση της προηγούμενης παραγράφου (άρθρο 1472 παρ. 1 ΑΚ, ήτοι αμετάκλητη απόφαση που δέχεται την προσβολή), επιφέρει αυτοδικαίως δικαστική αναγνώριση του παιδιού από τον άνδρα αυτόν.
Στην τελευταία περίπτωση, εφαρμόζεται ως προς αυτόν το άρθρο 1484 ΑΚ και το τέκνο έχει ως προς όλα θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο απέναντι και στους δύο γονείς και τους συγγενείς τους. Η απόφαση που δέχεται ή απορρίπτει την αγωγή προσβολής της πατρότητας είναι διαπλαστική και τα αποτελέσματα της επέρχονται από τη στιγμή που αυτή γίνει αμετάκλητη κατά τη ρητή επιταγή της διάταξης του άρθρου 1472 ΑΚ.
Εν κατακλείδι η προσβολή πατρότητας είναι μια διαδικασία που είναι δικαστική απαιτεί γρήγορες κινήσεις γιατί οι προθεσμίες είναι σύντομες και μπορεί να πάρει πολύ χρόνο γιατι απαιτεί αμετάκλητη απόφαση και διαδικασίες χρονοβόρες. Η συνδρομή ενός ειδικού δικηγόρου οικογενειακού δικαίου σίγουρα θα βοηθήσει την κατάσταση, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αγαπητές φίλες και φίλοι εδώ φθάσαμε στο τέλος. Σε αυτό το σημείο πριν να σας χαιρετήσω αισθάνομαι την υποχρέωση να σας ευχαριστήσω για την προσοχή και το ενδιαφέρον σας.
Επισκεφθείτε το blog μου στη δ/νση https://kavala-lawyer.blogspot.com για ενημέρωσή σας από εκατοντάδες νομικά οικογενειακά θέματα, χωρίς κανένα κόστος. Κάντε εγγραφή στο κανάλι μου για να ενημερώνεστε γύρω από οικογενειακά θέματα και διαζύγια.
Να είστε όλοι καλά. Καλή δύναμη.
Εύχομαι Καλό καλοκαίρι. Να περνάτε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Γειά σας.
Δείτε και άλλα σχετικά άρθρα:
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2013/12/blog-post_11.html
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2013/12/blog-post_13.html
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2019/09/prosvoli-patrotitas-teknou.html
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2015/05/prosvolipatrothtas.html
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη σας και την ανταπόκρισή σας. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Να ξέρετε λατρεύω τις ερωτήσεις. Είμαι ευτυχής να συνομιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: 1465 ακ, 1466 ακ, 1467 ακ,αγωγή προσβολής πατρότητας υπόδειγμα, προσβολή πατρότητας κοστος,αγωγή αναγνώρισης πατρότητας,προσβολή πατρότητας προθεσμία,προσβολη πατροτητας παθητικη νομιμοποιηση,ειδικος επιτροπος προσβολη πατροτητας,προσβολή πατρότητας αρμόδιο δικαστήριο,προσβολής πατρότητας τεκνου γεννημενου σε γάμο,κρίσιμο διάστημα της σύλληψης τέκνου,προθεσμίες προσβολής πατρότητας, νομιμοποιούμενα τέκνα,δικηγόρος Καβάλας, ειδικός διαζύγια, οικογενειακό δίκαιο