Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλωσήλθατε στο blog μου.
Σήμερα θα μιλήσουμε για το κατά πόσο επιτρέπεται ο γονιός με τον οποίο διαμένει το τέκνο να μεταβάλλει τον τόπο διαμονής αυτού. Ειδικότερα θα σας ενημερώσουμε για το τι ισχύει τώρα και τι θα ισχύει από τις 16/9/2021 για το σημαντικό αυτό θέμα.
Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να πάρετε όλες τις απαντήσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.
Να σας υπενθυμίσω για όσους δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα βίντεό μου.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω όπως πάντα, πάνω σε χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Ξεκινάμε κατευθείαν χωρίς καμιά καθυστέρηση στο θέμα μας που απασχολεί πολλούς χωρισμένους γονείς.
Σύμφωνα με το άρθρο 1519 Α.Κ. όπως ισχύει από 31/7/2020 με τον Ν 4714/2020 (ΦΕΚ Α 148/31.7.2020) ο γονιός με τον οποίο διαμένει το τέκνο δεν επιτρέπεται να μεταβάλει τον τόπο διαμονής του τέκνου του αν αυτή η μεταβολή επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο χωρίς προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.
Η διάταξη αυτή εβαλε στοπ σε πολλούς γονείς και ιδίως μητέρες που ήθελαν να μεταβάλουν τον τόπο διαμονής του τέκνου τους επιδρώντας ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονιού σε περίπτωση, που δεν υπήρχε προηγούμενη συναίνεση ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση.
Το ουσιωδώς προφανώς αφορά την σημαντική μετακίνηση (π.χ. σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα), η οποία μπορεί να επηρεάζει ουσιωδώς την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του άλλου γονέα.
Έτσι το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας με μιά απόφαση του μετά τον Ιούλιο του 2020 διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων σε αίτημα μεταβολής του τόπου διαμονής του τέκνου της μητέρας του ανηλίκου έκρινε ότι το αίτημα αυτό είναι απορριπτέο, πρωτιστως, ως αβάσιμο κατ`ουσίαν, καθώς είναι υπέρμετρα δυσανάλογο εν σχέσει με το εκτιμώμενο συμφέρον του ανηλίκου.
Κατά το δικαστήριο αυτό η μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου αυτού μετά βεβαιότητας θα επιδράσει ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέως- πατρός με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είναι προφανές, λόγω αφενός μεν της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης και της από αυτήν απαιτουμένης υψηλής δαπάνης μετακινήσεων, αφετέρου του ιδιαιτέρως δυσχερούς πλέον καθεστώτος των μετακινήσεων (εξαιτίας και της πανδημίας του κορωνοϊού),αυτή η μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου θα επιδρούσε αρνητικώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του πατρός με το ανήλικο τέκνο του, σε σημείο δε μάλιστα που θα κατέτεινε εμμέσως στην κατάλυσή του υπόψιν δικαιώματος του, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται περαιτέρω για την ψυχοσυναισθηματικό κόσμο του εν λόγω ανηλίκου.
Εξάλλου, το ως άνω αίτημα της αιτούσας - μητέρας ελέγχεται και ως προς τη νομική του βασιμότητα, δεδομένου ότι η παρούσα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων είναι προσωρινής ισχύος (άρ. 695 ΚΠολΔ), δηλαδή δεν είναι οριστική απόφαση (όπως απαιτεί η διάταξη του άρ. 1519 ΑΚ), ενόψει του ότι δεν προσβάλλεται με ένδικα μέσα (άρ. 699 ΚΠολΔ).
Περαιτέρω να πούμε ότι ο νέος νόμος 4800/2021 διατήρησε την διάταξη αυτή του άρθρου 1519 Α.Κ. που θα ισχύει από 16/9/2021 ως προς το θέμα μεταβολής του τόπου διαμονής του ανηλίκου τέκνου και έχει ως εξής:
"Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο."
Δηλαδή πλέον η αλλαγή, που επέρχεται ως προς τη διάταξη αυτή από 16/9/2021 είναι ότι η συμφωνία των γονέων για το θέμα αυτό της μεταβολής του τόπου διαμονής των ανηλίκων τέκνων πρέπει να είναι έγγραφη και αν δεν υπάρχει συμφωνία θα απαιτείται πλέον όχι οριστική δικαστική απόφαση, αλλά απλά απόφαση πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και απόφαση ασφαλιστικών μέτρων.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο τόπος διαμονής του ανηλίκου είναι στοιχείο της επιμέλειας του τέκνου και θα έχουν λόγο πλέον και οι δύο γονείς όταν υπάρχει συνεπιμέλεια ή όταν βάσει του άρθρου 1519 Α.Κ. η μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο.
Εν κατακλείδι η μεταβολή του τόπου διαμονής του ανηλίκου τέκνου έχει πλέον νόμιμους περιορισμούς και δυσάρεστες συνέπειες στους γονείς, που τις παραβλέπουν ή αγνοούν ή τις καταστρατηγούν, διότι μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αφαίρεση γονικής μέριμνας ή επιμέλειας, μετά από αίτημα του άλλου γονέα.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ζητήσετε τη συνδρομή και καθοδήγηση ειδικού δικηγόρου οικογενειακού δικαίου.
Εδώ φθάσαμε στο τέλος ακόμη ενός ενημερωτικού και χρήσιμου βίντεο. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή και το ενδιαφέρον σας.
Εύχομαι να είστε όλοι καλά. Γειά σας.
Δείτε και ένα άλλο σχετικό μου άρθρο:
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2020/09/metavoli-topou-diamonis-anilikon.html
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη σας και την ανταπόκρισή σας. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Είμαι ευτυχής να συνομιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΠΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ,Αίτηση γονέα περί μεταβολής του τόπου,Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας γονέα, Άρθρο 1519 Αστικός Κώδικας, Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, Συνεπιμέλεια ως προς τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής,1519 ακ, 1519 ακ αιτιολογικη εκθεση, Αρθρο 1519 ακ,Αλλαγη τοπου κατοικιασ τεκνου, νόμος 4800/2021,δικηγοροςδιαζυγιων, μετοίκηση τέκνου στο εξωτερικό, μετοίκηση τέκνου, δικηγορος καβαλας.