Όλα τα παντρεμένα ζευγάρια προχωρούν σε γάμο με τους καλύτερους οιωνούς και όνειρα για μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Στη πορεία όμως μερικές φορές διαπιστώνουμε ότι τα πράγματα, υπαίτια ή ανυπαίτια, δεν ήρθαν όπως τα υπολόγισαν και ανυπέρβλητα προβλήματα στη σχέση οδήγησαν το ζευγάρι σε διάσταση.
Όταν υπάρχει διάσταση συζύγων και ο γάμος πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να "σωθεί", κατά την γνώμη μου, η καλύτερη απόφαση για συζύγους και παιδιά είναι να λυθεί ο γάμος αυτός και να μη συνεχίσει να ταλαιπωρείται η οικογένεια και τα παιδιά με διατήρηση καταστάσεων που είναι σε βάρος τους.
Μάλιστα, ο εν διαστάσει σύζυγος έχει λόγο και χρειάζεται ΑΜΕΣΑ ένα διαζύγιο. Αν είσαι εν διαστάσει σύζυγος και θέλεις να μάθεις το ΓΙΑΤΙ παρακολούθησε αυτό το βίντεο μέχρι το τέλος.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και συνεχίζω να σας ενημερώνω από το κανάλι μου για ενδιαφέροντα και χρήσιμα θέματα οικογενειακού δικαίου. Να σας υπενθυμίσω εδώ να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάνοντας κλικ στο κόκκινο κουμπί κάτω δεξιά για να μη χάνετε κανένα από τα βίντεό μου.
Πάμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας και στο γιατί χρειάζεται διαζύγιο και μάλιστα ΑΜΕΣΑ ο εν διαστάσει σύζυγος.
Σύμφωνα με το οικογενειακό μας δίκαιο, υπάρχουν δύο νόμιμα μαχητά τεκμήρια καταγωγής από γάμο τέκνων (άρθρα 1465, 1466 Α,Κ,), που προσδιορίζουν τον πατέρα του τέκνου, άσχετα από το ποιος είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού, άσχετα δηλαδή αν πατέρας του τέκνου είναι ο σύζυγος της μητέρας του ή κάποιο άλλο τρίτο πρόσωπο.
Το άρθρο 1465 Α.Κ. ορίζει ότι: «Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωσή του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας (τέκνο γεννημένο σε γάμο) (παρ. 1).Τέκνο γεννημένο σε γάμο θεωρείται και το τέκνο που γεννήθηκε ύστερα από μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση, εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη κατά το άρθρο 1457 δικαστική άδεια, (παρ. 2).
Αν το τέκνο γεννήθηκε μετά την τριακοστή ημέρα από τη λύση ή την ακύρωση του γάμου, η απόδειξη της πατρότητας του συζύγου βαρύνει εκείνον που την επικαλείται. Το ίδιο ισχύει και όταν η τεχνητή γονιμοποίηση έγινε μετά το θάνατο του συζύγου, παρά την έλλειψη δικαστικής άδειας (παρ. 3)».
Διάρκεια βίντεο 7,22 λεπτά
Με το άρθρο αυτό καθιερώνεται ενιαίο τεκμήριο καταγωγής από γάμο, που επιτρέπει τον νομικό προσδιορισμό του πατέρα με βάση την ύπαρξη γάμου κατά τον χρόνο του τοκετού. Αυτό ως βάση έχει την πραγματικότητα ότι η κυοφορία συνήθως έχει διάρκεια εννέα μηνών και ότι η έγγαμη γυναίκα γεννά το τέκνο του συζύγου της.
Το γεγονός της γέννησης δημιουργεί τον σύνδεσμο του συζύγου με το τέκνο, δηλαδή προσδίδει την ιδιότητα του γεννημένου σε γάμου τέκνου. Ως διάρκεια γάμου νοείται ο χρόνος από το χρονικό σημείο ολοκλήρωσης της τέλεσής του έως την ημέρα της αμετάκλητης λύσης ή ακύρωσής του. Το τεκμήριο καταγωγής από γάμο λειτουργεί και μετά τη λύση (με θάνατο ή διαζύγιο) ή ακύρωση του γάμου. Ο ορισμός του ανώτατου ορίου των τριακοσίων ημερών στηρίζεται στα διδάγματα της βιολογίας και της ιατρικής, κατά τα οποία η κυοφορία μπορεί να διαρκέσει και πέρα των διακοσίων εβδομήντα ημερών. Το τέκνο που γεννιέται εντός των τριακοσίων ημερών θεωρείται, βάσει του ανωτέρω τεκμηρίου από το οποίο καλύπτεται, ότι προέρχεται από τον γάμο της μητέρας του με τον πρώην σύζυγό της.
Επίσης, το τέκνο, που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου, δεν μπορεί να αναγνωρισθεί από τον αληθινό του πατέρα, πριν χωρήσει προσβολή της πατρότητας του συζύγου της μητέρας και εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση, δηλαδή το αναγνωριζόμενο τέκνο πρέπει να έχει την ιδιότητα τέκνου, που γεννήθηκε χωρίς γάμο και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να καλύπτεται από το μαχητό τεκμήριο της διάταξης του άρθρου 1465 παρ. 1 και 2.
Στην περίπτωση γέννησης εντός των τριακοσίων ημερών από τη λύση ή την ακύρωση του γάμου, στην προθεσμία αυτή δεν υπολογίζεται η ημέρα λύσης ή ακύρωσης του γάμου, αλλά η προθεσμία αρχίζει την επόμενη από τον θάνατο του συζύγου, αν ο γάμος λύνεται με τον θάνατό του, ή από την επόμενη που γίνεται αμετάκλητη η απόφαση, αν ο γάμος λύνεται με διαζύγιο από ισχυρό κλονισμό ή συναινετικά ή ακυρώνεται. Αν το τέκνο γεννήθηκε με την πάροδο τριακοσίων ημερών από τη λύση ή ακύρωση του γάμου, δεν υπάρχει το τεκμήριο καταγωγής από τον γάμο της παραγράφου 1, αλλά η απόδειξη της πατρότητας του συζύγου της μητέρας θα πρέπει να γίνει κατά τις γενικές διατάξεις, από εκείνον που επικαλείται την καταγωγή από τον σύζυγο της μητέρα του τέκνου, με την άσκηση αναγνωριστικής αγωγής (απλής) για τη βεβαίωση της ύπαρξης σχέσης γονέα και τέκνου.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1466 Α.Κ., «αν μέσα στις τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του γάμου γεννήθηκε τέκνο από γυναίκα, που τέλεσε νέο γάμο, τεκμαίρεται ότι αυτό έχει πατέρα το δεύτερο σύζυγο, εκτός αν γίνει δεκτή αγωγή για προσβολή της πατρότητάς του, οπότε τεκμαίρεται ότι είναι τέκνο του πρώτου συζύγου».
Ο νομοθέτης με τη ρύθμιση της προαναφερθείσας διάταξης επιχειρεί να λύσει τη σύγκρουση των τεκμηρίων πατρότητας, που ανακύπτει στην περίπτωση διαδοχικών γάμων της μητέρας, όπου το τεκμήριο της διάταξης του άρθρου 1465 παρ. 1 ΑΚ καλύπτει το τέκνο και ως προς τον πρώην, αλλά και ως προς τον νυν σύζυγό της, θεσπίζοντας τεκμήριο πατρότητας του δεύτερου χρονικά συζύγου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το θεσπιζόμενο τεκμήριο εφαρμόζεται όταν αφενός μεν η γέννηση του τέκνου λαμβάνει χώρα πριν παρέλθουν τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του γάμου της μητέρας, αφετέρου δε η σύναψη του νέου γάμου της μητέρας έγινε πριν από τη γέννηση του τέκνου.
Κατά τη διάταξη του άρθρου 1467 του ΑΚ, η ιδιότητα του τέκνου ως προς το οποίο συντρέχει ένα από τα τεκμήρια των άρθρων 1465 και 1466 του ΑΚ ως τέκνου γεννημένου σε γάμο, μπορεί να προσβληθεί δικαστικά στις εξής περιπτώσεις:
1 αν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν συνέλαβε πράγματι από τον σύζυγό της ή
2. ότι κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης ήταν φανερά αδύνατο να συλλάβει από αυτόν, ιδίως εξαιτίας ανικανότητας ή αποδημίας του, ή επειδή δεν είχαν σχέσεις.
Από τη διάταξη αυτή προκύπτει, ότι το τεκμήριο της καταγωγής του τέκνου από το γάμο, το οποίο είναι μαχητό, μπορεί να ανατραπεί μόνο με αγωγή προσβολής της πατρότητας.
Εν κατακλείδι, στην πράξη σημασία έχει εν προκειμένω ότι ο εν διαστάσει σύζυγος μπορεί να βρεθεί, σε περίπτωση τεκνοποίησης της συζύγου του κατά το χρόνο διάστασής τους από σχέση που διατηρούσε με τον σύντροφό της ή ομοίως μέσα σε 300 μέρες από την λύση του γάμου, με ένα νέο τέκνο. Αυτό το τέκνο θα καταλαμβάνεται από το νόμιμο τεκμήριο του τέκνου γεννημένου μέσα στο γάμο και ο εν διαστάσει ή πρώην σύζυγος θα θεωρείται πατέρας του με όλες τις νόμιμες συνέπειες, άσχετα από το αν δεν είναι ο βιολογικός πατέρας αυτού του τέκνου.
Συνεπώς αν από άγνοια ή αδιαφορία οι σύζυγοι δεν προχωρούν σε διαζύγιο και επιμηκύνουν το χρόνο διάστασής τους ή δεν προχωρούν σε αμετάκλητη λύση του γάμου αυτό σημαίνει πως αν συμβεί κάτι από τα παραπάνω, θα πρέπει να εμπλακούν και μάλιστα έγκαιρα σε δικαστικές διαδικασίες, που απαιτούν χρόνο και χρήμα προκειμένου να αποκαταστήσουν την βιολογική αλήθεια ως προς την πατρότητα του παιδιού.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες για θέματα οικογενειακά, πατρότητας ή αναγνώρισης τέκνου, θα πρέπει απευθυνθείτε έγκαιρα σε ειδικό και έμπειρο δικηγόρο οικογενειακού δικαίου για να σας καθοδηγήσει σωστά, ώστε να αποφύγετε ανεπιθύμητες καταστάσεις.
----------------- . -----------------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη σας και την ανταπόκρισή σας. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Να ξέρετε λατρεύω τις ερωτήσεις. Είμαι ευτυχής να συνομιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: εν διαστάσει σύζυγος, άμεσα διαζύγιο, τεκμήρια πατρότητας, σύγκρουση τεκμηρίων,προσβολή πατρότητας, προσβολή πατρότητας προθεσμία1465 ακ, 1466 ακ, 1467 ακ,τεκμηριο πατροτητας, συγκρουσ τεκμηριων πατροτητας