Αν έχεις υπογράψει συναινετικό διαζύγιο σε συμβολαιογράφο και έχεις προβλήματα επικοινωνίας με τα τέκνα σου, τότε το βίντεο αυτό είναι για σένα.
Σήμερα θα μιλήσουμε για μιά σημαντική αλλαγή σε νομοσχέδιο με πρόσφατη τροπολογία, που εφόσον πραγματοποιηθεί θα αποκατασταθεί μια αδικία και θα συμβεί το εξής:
O γονιός που έχει το δικαίωμα να επικοινωνεί με το παιδί του με βάσει συμφωνία επικυρωμένη σε συμβόλαιο συναινετικού διαζυγίου, θα μπορεί πλέον να ζητά την ποινική τιμωρία του γονέα που δεν συμμορφώνεται στη συμφωνία αυτή.
Γειά σας, είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, δικηγόρος Καβάλας και σας ενημερώνω, όπως πάντα, πάνω σε χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να πάρετε όλες τις απαντήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ενημερωμένος, να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.
Να σας υπενθυμίζω και πάλι να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου.
Πάμε λοιπόν κατευθείαν στο σημερινό θέμα μας, που είναι πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον.
Με το άρθρο 1 της από 9/11/21 τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης "Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διατάξεις", προβλέπεται η τροποποίηση του άρθρου 169Α Π.Κ.
Συγκεκριμένα προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο στην παρ. 1 με το οποίο τώρα πλέον θα τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή, όχι μόνο όποιος δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή ή διάταξη δικαστικής απόφασης ή σε εισαγγελική διάταξη, που αφορούν τη ρύθμιση της νομής ή της κατοχής, την άσκηση της γονικής μέριμνας, την επικοινωνία με το τέκνο και τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων, ΑΛΛΑ θα τιμωρείται με την ίδια ποινή - με την προστιθέμενη παράγραφο 2 - και όποιος δεν συμμορφώθηκε σε συμφωνία που επικυρώθηκε από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα (συναινετικό διαζύγιο) και αφορά στην επικοινωνία των ανήλικων τέκνων. Συμπληρώνεται και ο τίτλος του άρθρου 169Α ΠΚ και διαμορφώνεται ως εξής:
"Παραβίαση δικαστικών αποφάσεων και συμφωνιών που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο".
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η εν λόγω προσθήκη αντιμετωπίζει το νομικό κενό της μη πρόβλεψης ποινικών επιπτώσεων για όσους δεν συμμορφώνονται σε εισαγγελική διάταξη και στη συμφωνία του 1441 ΑΚ κατά το σκέλος που ρυθμίζει την επικοινωνία με ανήλικα τέκνα.
Στόχος είναι η προστασία από τη παραβίαση όρων συμφωνίας του άρθρου 1441 ΑΚ στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου σχετικά με την επικοινωνία με ανήλικα τέκνα, η οποία προβλεπόταν στον προϊσχύσαντα Ποινικό Κώδικα, ως παρ. 2 του άρθρου 358 καθώς και από τη μη συμμόρφωση σε εισαγγελική διάταξη.
Στο δημοσιευμένο μου άρθρο στις 12/9/19, είχα επισημάνει το πρόβλημα αυτό, που δημιουργήθηκε με την τροποποίηση με το νέο ποινικό κώδικα (Ν. 4619/2019) του άρθρου 358, την κατάργηση της παρ. 2 αυτού και της θέσπισης του νέου άρθρου 169Α Π.Κ. (παραβίασης δικαστικών αποφάσεων), που δεν περιείχε πρόβλεψη για τιμωρία αυτού, που δεν συμμορφώνεται με όρους επικοινωνίας τέκνων στο συμβόλαιο συναινετικής λύσης γάμου άρθ. 1441 Α.Κ. Μάλιστα επί λέξει είχα γράψει τα εξής:
"Με δεδομένο το πρόβλημα, που συνήθως υπάρχει στην πράξη στους πατεράδες με την επικοινωνία των ανήλικων παιδιών και την δυνατότητα έμμεσης αναπληρωματικής εκτέλεσης με υποχρέωση δίκης του δικαιούχου επικοινωνίας για βεβαίωση τυχόν παραβιάσεων επικοινωνίας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μη συμμόρφωσης των αυθαιρετούντων γονέων που έχουν την επιμέλεια, εφόσον δεν θα αισθάνονται να κινδυνεύουν από ποινικές κυρώσεις καθώς και ο κίνδυνος της αποξένωσης των ανηλίκων τέκνων από τον πατέρα τους, μιας και η επιμέλεια κλασσικά δίνεται στην μητέρα από τα ελληνικά δικαστήρια.
Υφίσταται ανάγκη ενόψει των νέων αλλαγών, που θα γίνουν στο ποινικό κώδικα να προστεθεί η παράγραφο 2 που απαλείφθηκε για να αποκατασταθούν τα πράγματα στη προτέρα κατάσταση, που προστατεύει ποινικά τους έχοντες την επικοινωνία ανηλίκων τέκνων σε συναινετικό διαζύγιο."
Εν κατακλείδι, να πούμε εδώ ότι "κάλλιο αργά παρά ποτέ". Θα προστατεύονται πλέον ποινικά μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου με την προσθήκη αυτή και όσοι γονείς υπέγραψαν συναινετικό διαζύγιο αναφορικά με την επικοινωνία τέκνων και έχουν πρόβλημα με τον άλλο γονέα (αποκλεισμό ή παρεμπόδιση επικοινωνίας). Θα μπορούν να υποβάλλουν εναντίον του τελευταίου μήνυση για παραβίαση των συμφωνιών επικοινωνίας, που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο λύσης του γάμου τους κατά το άρθρο 169Α Π.Κ. Το έγκλημα αυτό να υπενθυμίσουμε ότι διώκεται αυτεπάγγελτα.
Εδώ φθάσαμε στο τέλος ενός ακόμη ενημερωτικού βίντεο. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας. Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας σε λίγες μέρες με ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα. Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά. Γειά σας.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη σας και την ανταπόκρισή σας. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Είμαι ευτυχής να συνομιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: νομικό κενό, τροπολογία επικοινωνία τέκνων, νομοσχέδιο τροποποίηση 169Α Ποινικού Κώδικα, μη συμμόρφωση σε όρους επικοινωνίας τέκνου, συμβόλαιο συναινετικού διαζυγίου,συναινετικό διαζύγιο σε συμβολαιογράφο,μήνυση για παραβίαση των συμφωνιών επικοινωνίας συναινετικού διαζυγίου,Ποινική ευθύνη για μη συμμόρφωση σε επικοινωνία τέκνων, Παραβίαση συμφωνιών που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο